Beogradski aerodorm najsporije raste u regionu

Anđelka Nikolić

(četvrtak, 05. jul, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Solun, 04.07.2018 - radna večera ua ičesnike sednice Visokog saveta za saradnju izmedu Srbije, Grcke, Bugarske i Rumunije: Aleksandar Vučić, Aleksis Cipras, Bojko Borisov, Vijorika Dančila

Imena više od dve stotine viđenih Srba iz opštine Đakovica našla su se na spisku optuženih za navodni ratni zločin protiv stanovništva počinjen 1998. i 1999. godine na teritoriji ove opštine. ”Spisak ima za cilj smišljeno zastrašivanje Srba i Crnogoraca“, ocenjuje predsednik Udruženja raseljenih Srba iz Đakovice. Po analizi Er Srbije, aerodrom „Nikola Tesla“ ima najmanje procentualno povećanje broja putnika u regionu. Kriza „Agrokora” drma i srpske firme Frikom i Dijamant koje su pogoršale svoje poslovne rezultate i smanjile broj zaposlenih. Specijalni sud je najzad zvanično uvrstio u dokazni materijal izveštaj o analizi telefonske komunikacije optuženih za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije. Feliks Brih, sudija koji je oštetio reprezentaciju Srbije na utakmici sa Švajcarskom, u okviru drugog kola grupe na Svetskom prvenstvu, poslat je kući sa najveće fudbalske smotre od strane FIFA.

moda-pariz-gotje-

Pariz, 04.07.2018 - promocija kolekcije modne kuće Žan-Pol Gotje u Parizu: kolekcija - Jean-Paul Gaultier

Na listi „za odstrel” 200 Srba iz Đakovice

Imena više od dve stotine viđenih Srba iz opštine Đakovica našla su se na spisku optuženih za navodni ratni zločin protiv stanovništva počinjen 1998. i 1999. godine na teritoriji ove opštine, objavljuje Politika.

Ovaj spisak prosleđen Specijalnom tužilaštvu Kosova od civilne organizacije iz Đakovice koja sebe naziva „Grupom civilnog društva za prikupljanje dokaza o ratnim zločinima i pripremanju krivičnih prijava protiv srpskih kriminalaca tokom rata 1998–1999. godine” ima za cilj smišljeno zastrašivanje Srba i Crnogoraca kako bi se „zatro i poslednji srpski trag u gradu i opštini koji su za ovih 19 godina mogli da odu u svoj grad jedino na neki veći verski praznik“,  kaže za list Đokica Stanojević, predsednik Udruženja raseljenih Srba iz Đakovice.

„U Đakovici, a i na celom Kosovu i Metohiji, dobro se zna ko je ko, pa me čudi kako Albanci iz Đakovice, naše dojučerašnje komšije, ne dignu glas protiv ovakvih bezočnih laži, već aminuju spiskove“.

izbegli-barselona-s

Barselona, 04.07.2018 - brod sa izbeglicama spasenim uz libijsku obalu upolovljava u luku u Barseloni, pošto mu prethodno nije dozvoljeno pristajanje uz obale Italije i Malte

Beogradski aerodrom najsporije raste u regionu

Po analizi „Er Srbije“, „Nikola Tesla“ ima najmanje procentualno povećanje broja putnika , objavljuje Danas pod naslovom: „Beogradski aerodrom najsporije raste u regionu“.

Budimpeštanski aerodrom, kroz koji je prošle godine prošao 13,1 milion putnika, imao je rast od 14 odsto. Aerodrom u Bukureštu prevezao je 12,8 miliona putnika uz rast od 17 odsto. U Bugarsku je stigao Rajan er i drastično povećao broj putnika. Sofijski aerodrom je prošlu godinu završio sa 6,5 miliona putnika i rastom od čak 30 odsto.

moda-pariz-saab-

Paris, 04.07.2018 - modna revija za sezonu jesen-zima 2018/2019 u Parizu: kolekcija - Elie Saab 

Kriza Agrokora drma i srpske firme

Uprkos uveravanjima srpskih državnih zvaničnika da se najzdraviji deo Agrokora nalazi u Srbiji i da se dužnička kriza ovog hrvatskog koncerna neće odraziti na kompanije koje posluju u našoj zemlji, Frikom i Dijamant pogoršali su svoje poslovne rezultate i smanjili broj zaposlenih, piše u Politici.

Kako pokazuju podaci iz finansijskih izveštaja za 2017. godinu, koji su javno dostupni na sajtu Agencije za privredne registre (APR), Dijamant je na kraju prošle godine ostvario neto gubitak 229 miliona dinara. Prethodne godine kompanija je bila u plusu 686 miliona dinara. Gubicima ove kompanije sasvim sigurno doprinela je prošlogodišnja suša koja je zadesila Srbiju i odrazila se na proizvodnju ulja.

Kompanija Frikom uspela je da ostane u plusu, pa je godinu završila sa 226 miliona dinara neto dobiti.

aus-kurc-rohani-

Beč, 04.07.2018 - austrijski kancelar Sebastijan Kurc primio je u Beču iranskog predsednika Hasana Rohanija

Prvo razgovor sa rabinom, pa sa zavađenom braćom

Državnim organima predata dokumentacija o izboru novog rukovodstva Saveza jevrejskih opština Srbije, a Igor Ginzberg, koji je izglasan za predsednika, ne veruje da će doći do podela u jevrejskoj zajednici

Nesporazumi su otišli suviše daleko. Ovom rečenicom započeo je razgovor za Politiku Igor Ginzberg, koji je u nedelju na vanrednoj skupštini Saveza jevrejskih opština Srbije izabran za novog predsednika ove krovne organizacije koja okuplja sve jevrejske opštine u našoj zemlji. Za njega je glasalo svih 18 prisutnih delegata, od ukupno 35.

Tu nema nikakve propagande, mržnje, želje da neko nekog pobedi, nego da probamo da rešimo probleme i nesporazume među sobom, kaže Ginzberg koji ne veruje da će doći do podela u jevrejskoj zajednici.

Novo rukovodstvo predalo je dokumentaciju o izborima državnim organima u čijoj su nadležnosti tradicionalne crkve i verske zajednice.

kosovo-siptari-ameri-zastava-s

Priština, 04.07.2018 - kosovske bezbednosne snage tradicionalno odaju počast američkoj zastavi pored spomenika Bilu Klintonu u Prištini, povodom proslave Dana nezavisnosti SAD

Tehnički pregledi od četvrtka rigorozniji

Novi pravilnik o tehničkom pregledu vozila u četvrtak stupa na snagu, a pregledi automobila biće znatno rigorozniji, skuplji, detaljniji i trajaće duže. Tehnički pregled putničkih automobila po novom pravilniku obavljaće se pola sata, tokom kojih će kontrolori morati da naprave pet fotografija – prednje, zadnje, leve i desne strane vozila i brzinomera, piše u Politici.

Takođe, na svakoj slici moraće da postoje datum i vreme i čitljive registarske oznake, dok se na jednoj fotografiji mora videti i kontrolor.

Blic donosi savete voyačima kako da prošu tehnički pregled.

Članstvo

Novosti javljaju o „milion sa knjižicom“, pod naslovom „U stranci svaki 7. građanin“.

Gosti najesen?

„Trojica državnika pozvana na proslavu sto godina pobede u Prvom svetskom ratu, Putin već potvrdio dolazak, Vučić lično pisao Trampu“, tvrdi Informer pod naslovom „Velika diplomatska ofanziva, Putin, Tramp i Makron u Beogradu?!“

„Tramp dolazi kod Vučića do kraja godine“, objavljuje Srpski telegraf.

Tramp i Kragujevac

„I lider SAD karika u mogućem preuzimanju Fijata“, objavljuju Novosti pod naslovom „Može li Tramp da dovede Hjundai u Kragujevac?“ List tvrdi kako bi američki predsednik „posredno mogao da utiče na dogovor giganata“.

Diplomirani disk-džokeji, realnost ili (dobra?) reklama

U Engleskoj i Americi postoje dvogodišnje visoke škole za di-džejeve, koje nisu akademske, ali će Beograd biti prvi grad na planeti koji će ih fakultetski obrazovati, tvrdi rektor Megatrenda Mića Jovanović za Politiku .

Za zvanje diplomiranog di-džeja akademci će morati, kaže, da završe četiri godine studija i polože 26 ispita. A za fakultetsku diplomu „serato” ili „traktor” di-džej usmerenja moraće da izdvoje 1.500 evra godišnje. Diplomski ispit, studenti će polagati u novoj fakultetskoj zgradi na Voždovcu, gde Jovanović već sada planira da pozove i ministra Mladena Šarčevića, na kome će diplomirani di-džejevi prirediti svoj prvi koncert pred publikom.

Šarčević je izjavio da ako je novi program na Univerzitetu Megatrend koji će studente školovati za di-džejevi uveden kao „neki marketing za postojeći program” onda neće morati da prolazi „tvrde procedure”.

On je je kazao da samu ideju o tom programu ne može da komentariše:„To je neko ko je sam smislio, valjda mislio da je to dobro... Koliko čujem upisano je 90 i nešto studenata, tako da je neko pogodio temu”.

Vlasnik Džez travela kupio autobuse i ostao bez novca

Goran Pavlović, direktor turističke agencije Džez travel koja je otkazala letovanje putnicima koji tek što su krenuli u Grčku, kaže da je morao da zaustavi dva autobusa u Kraljevu i Kragujevcu zato što su mu, kako tvrdi, grčki partneri ozbiljno pretili da neće dozvoliti turistima da uđu u sobe, objavio je portal Morava info, prenosi Politika.

Pravdajući finansijske probleme Pavlović je izjavio da je  „morao da kupi nove autobuse i doprinese stabilnosti agencije”.

Grčki partneri  su navodno bili rigorozni: „Došlo se do duga od oko 15 do 20 hiljada evra koji nikako nisam mogao da pokrijem. Bio je dogovor da Grci prime goste, a da ja tokom nedelje od novih priliva platim ono što im dugujem. Međutim, kada su autobusi krenuli, nakon pola sata javili su se grčki partneri i rekli da gazde neće da prime goste, zbog čega sam morao da zaustavim autobuse“.

Dečaci zarobljeni u pećini uče da rone

Roditelji dečaka zarobljenih u poplavljenoj pećini u Tajlandu malo su odahnuli kada su na novim snimcima videli da su im deca dobro, ali još nema nagoveštaja kada će početi operacija spasavanja, prenosi Politika.

Zvaničnici su negirali navode medija da će članovi kluba „Divlji veprovi” možda ostati u pećini još četiri meseca.Na konferenciji za štampu saopšteno je da dečaci prolaze ubrzani kurs ronjenja, a neki tek uče da plivaju. Izvlačenje kroz vodu deluje kao najizglednija varijanta, mada spasioci kažu da bi to bilo rizično i za mnogo iskusnije ronioce, a kamoli za decu koja bi prvi put sa punom opremom morala da se probijaju kroz uske prolaze ispunjene mutnom vodom.

Na snimku objavljenom na sajtu tajlandske mornarice dečaci uvijeni u aluminijumsku ćebad jedan po jedan su se predstavili i rekli da su dobrog zdravlja.

Slučaj Ćuruvija: Sud prihvatio sporne telefonske razgovore

U Specijalnom sudu nastavljeno je suđenje za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije. Izveštaj o analizi telefonske komunikacije optuženih za ubistvo Ćuruvije juče je, na glavnom pretresu u Specijalnom sudu, zvanično uvršćen u dokazni materijal, čime je stavljena tačka na višemesečnu pravnu bitku oko zakontosti ovog, po mnogima „ključnog“ dokaza, objavljuje Danas.

Izveštaji se odnose na analizu telefonskih razgovora koje su optuženi, ali ne samo oni, vodili u danima neposredno pre i posle ubistva Slavka Ćuruvije. Izveštaji sadrže podatke o razgovorima bivšeg načelnika RDB-a Radeta Markovića, nekadašnjeg načelnika beogradskog centra RDB-a Milana Radonjića, nekadašnjeg glavnog obaveštajnog inspektora u Drugoj upravi RDB-a Ratka Romića i bivšeg pripadnika rezervnog sastava Miroslava Kuraka. Pored četvorice optuženih, izveštaji se bave komunikacijom i Frenkija Simatovića, Branka Crnog, Stevana Baste, Stevana Nikčevića, Vladimira Nikolića i niza drugih visokih funkcionera službe iz vremena kada je ubijen Ćuruvija.

Najava pljačke?

„Policija na nogama, Pink panteri pljačkaju Narodni muzej“, piše u Srpskom telegrafu. „Na meti tri slike vredne 150 miliona evra. Sumnja se da su pojedini članovi Pink pantera stigli u Beograd“.

engl-solsberi-trovanje-

Ejmsberi, 04.07.2018 - policija obezbeđuje zgradu u Ejmsberiju, gde su  dve su osobe bile izložene "nepoznatoj supstanci", a potom  hospitalizovane u kritičnom stanju u bolnici u Solsberiju, nekoliko kilometara od mesta gdje je bivši ruski špijun Sergej Skripalj bio žrtva pokušaja trovanja

Hapšenje zbog zagađivanja

„Natapali tlo otrovima koji izazivaju rak“, objavljuju Novosti o „ekološkoj bombi u Kikindi“. List javlja da su „uhapšeni Bojan Marković i Goran Krstić, čelnici firme FCC eko. Direktno u zemlju istakan otpad sa benzenom, mazutom i naftom“.

Marković i Krstić se terete da su, kao odgovorna lica u privrednom društvu FCC EKO, omogućili protivzakonito skladištenje i odlaganje opasnih materija na 27 lokacija u sklopu regionalne deponije na teritoriji Kikinde. Određeno im je zadržavanje do 48 sati i u tom roku će biti privedeni Osnovnom javnom tužilaštvu u Kikindi.

Hapšenje zbog pranja novca

“Uhapšeno 15 osoba zbog sumnje da sup rale novac i utajile porez”, objavljuju Novosti pod naslovom “Ineks plus oterali u minus od 50 miliona?” List dodaje da su “privedeni ujak i ujna Aleksandra Šapića, predsednika opštine Novi Beograd”.

“Šapiću pohapsili pola familije” piše u Srpskom telegrafu. “Porodica šefa Novog Beograda ukrala 50 miliona dinara”, tvrdi ovaj tabloid. “U zatvoru zbog pranja novca”.

“Ponovo uhapšeni rođaci predsednika opštine Novi Beograd”, javlja tabloid Alo pod naslovom “Šapićev ujak i ujna oprali 50 miliona dinara?” Ovaj tabloid tvrdi da su “Rade Dedović (61), Ranka (49) kao i njihov sin Marko (26) uhapšeni juče u velikoj akciji policije. Zbog sumnje da su ojadili firmu Ineks, privedeno još 12 osoba”.

Brih završio mundijal, "pao" na Srbiji

Feliks Brih, sudija koji je oštetio reprezentaciju Srbije na utakmici sa Švajcarskom, u okviru drugog kola grupe na Svetskom prvenstvu, poslat je kući sa najveće fudbalske smotre od strane FIFA, saznaje Blic.

On je nakon očiglednog faula u kaznenom prostoru nad Aleksandrom Mitrovićem, kada su ga oborili dvojica defanzivaca "sajdžija", Stefan Lihtštajner i Fabijan Šer, ostao "nem" na proteste naših igrača.

List podseća da je jedan od najupčatljivijih detalja ovog Mundijala upotreba VAR tehnologije, koja se, ipak, nije primenjivala na duelu između Srbije i Švajcarske.

FIFA najpre nije delegirala Feliksa Briha ni za jedan meč osmine finala Svetskog prvenstva, a onda je došla ova odluka. Svetska kuća fudbala je Feliksa Briha poslala kući sa turnira i on neće više suditi na Mundijalu u Rusiji.

“Nemac ide kući, Srbin sudi Brazil – Belgija”, piše u Novostima pod naslovom “Brih najuren, Mažiću derbi”.

Favoriti – prema kladionicama

Informer objavljuje kvote kladionica pod naslovom “Brazilci, Francuzi i Englezi najveći favoriti”.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...