Vučić optužio opoziciju za proteste

Danijela Ćirović

(ponedeljak, 11. jun, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Qingdao, 10.06.2018 - Samit Šangajske organizacije za saradnju (Shaghai Cooperation Organization Summit) u gradu Đingdao na istoku Kine: Narendra Modi (Indija), Imomali Rakhmon (Tadžikistan), Vladimir Putin (Rusija), Xi Jinping (Kina), Nursultan Nazarbayev (Kazahstan), Shavkat Mirziyoyev (Uzbekistan), Mamnoon Hussain (Pakistan)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da ne štrajkuju građani zbog poskupljenja goriva, već da blokade saobraćaja organizuju „opozicija i tajkuni“. Rašković Ivić je istakla da se lider SNS-a krije iza referenduma. Sukcesija još nije završena. Lazarević navodi da je „stotine NATO vojnika poginulo na Kosovu“. Dodik je, kažu, na meti Britanaca. Srpska policija nadgledaće navijače na Mundijalu u Rusiji. Smeštaj i tri obroka u hotelu-zatvoru koštaju 2.600 dinara. Ruski stručnjak upozorava na novi migrantski talas u Evropi. Lideri Severne Koreje i SAD sastaće se u Singapuru.

iftar-vecera-kalemegdan

Beograd, 10.06.2018 - ramazanska IFTAR večera u organizaciji Islamske zajednice Srbije na Kalemegdanu

Ne štrajkuju građani, nego tajkuni

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić optužio je juče opoziciju i tajkune da organizuje blokade saobraćaja u Beogradu i drugim gradovima zbog poskupljenja goriva, i da opozicija i tajkuni imaju medije u kojima je on cenzurisan. „U Srbiji ne postoji nikakav haos, niti će postojati. U Srbiji postoje političari i tajkuni koji ne mogu da pobede na izborima a žele da se dočepaju vlasti, ponestaje im para. To su Mišković, Šolak, Đilas…svi oni imaju medije. Nijedan medij nije smeo da prenese imena Šolaka, Đilasa…I svi oni moraju da pronađu način da se dočepaju vlasti, i kažu: mi smo najgori u regionu i pogledajte cenu benzina“, rekao je Vučić, a prenosi Danas.

Informer piše da „otvoreno prete narodu“, odnosno da su šefovi opozicije pozvali na radikalizaciju protesta „pošto im blokade puteva nisu uspele“.

„Cena benzina nije povod za proteste“, piše i Srpski telegraf koji citira Vučića: „Kakvi lažovi, hoće silom na vlast!“

vucic-vojna-gimnazija-

Beograd, 10.06.2018 - predsednik Srbije Aleksandar Vučić sa ministrom odbrane Aleksandrom Vulinom obišao je danas renovirane učeničke sobe, čitaonicu i ostale prostorije Internata Vojne gimnazije u Beogradu

Predsednik se krije iza referenduma

Sanda Rašković Ivić, poslanica i potpredsednica Narodne stranke, u razgovoru za Danas kaže da „Vučić namerava da se sakrije iza volje naroda na referendumu o Kosmetu“. „’Samo prazna obećanja dajem ja, više ne znam ni da dijelim stvarnost od sna’, ovim refrenom iz pesme ’Prazna obećanja’ Arsena Dedića može se opisati kompletna politika Aleksandra Vučića, pa i njegov jednogodišnji mandat na funkciji predsednika Srbije“, kaže ona i dodaje da je Vučić dugo kupovao vreme, nikog ništa nije pitao, a sada kada dolazi vreme „isporuke“, namerava da se sakrije iza volje naroda kroz referendum. Rašković Ivić dodaje i da će se „dr Radojičić samo slikati, a Vesić će da operiše po Beogradu, to je prava propast“.

Dele se ambasade koje ne postoje

Novosti pišu o sukcesiji imovine SFR Jugoslavije u tekstu pod naslovom „Dele se ambasade koje ne postoje“. Neke nekretnine postoje samo na papiru, od njih na terenu nema ni traga ni glasa, navodi list. Za više od 50 objekata širom sveta još nije urađena deoba.

NATO vojnici izginuli na Kosovu

General Vladimir Lazarević za Informer kaže da je „stotine vojnika NATO poginulo na Kosovu“. Aprila i maja 1999. u pokušajima kopnene invazije na Kosovo poginulo je stotine NATO vojnika i Albanaca. Naša vojska je u tim bitkama imala 157 žrtava, a oni znatno više, „na kraju su molili da pregovaramo“, objavljuje list.

dan-kosmetskih-zrtava-

Beograd, 10.06.2018 - predstavnici Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji obeležili su danas "Dan kosmetskih žrtava" i devetnaestogodišnjicu od donošenja Rezolucije 1244 SB UN: Marko Đurić, Simo Spasić

Agresija „mimo očekivanja“

U dosijeu Politike o 19 godina od kumanovskog sporazuma, Živadin Jovanović piše da se agresija NATO 1999. od samog početka nije odvijala prema očekivanjima planera iz Vašingtona, Londona i Brisela. Odbrana Srbije (SRJ) pokazala se daleko snažnija i žilavija nego što su bila njihova predviđanja. Paralelno, unutar Alijanse došlo je do razmimoilaženja jer američki generali nisu mnogo držali do mišljenja svojih kolega iz amerija evropskih saveznika o upravljanju operacijama, izboru ciljeva i drugim pitanjima. Na medijskom planu Zapad je doživljavao promašaje zbog laži i izmišljotina poput „Plana potkovice“ i drugih. U tim uslovima NATO-u i vladama zemalja članica postajalo je sve teže da održe podršku javnosti.

Dodik na meti Britanaca

„Konačni udar“, piše Srpski telegraf u tekstu pod naslovom „Dodiku skida glavu 40 britanskih specijalaca“. Britanija je u Sarajevo poslala vojnike koji će sprečiti navodno mešanje Rusa u izbore u BiH, navodi list, cilj Londona je „da se prikaže vlast u Beogradu kao nemoćna da pomogne Srbima u RS“. Predsednik RS Milorad Dodik kaže da, „ako je neko na nivou BiH to tražio, moraće da objasni zašto to radi“.

Srpska policija na Mundijalu

Policajci iz Srbije će sa kolegama drugih zemalja učesnica učestvovati u radu Centra za međunarodnu policijsku saradnju, koji će biti uspostavljen tokom Svetskog fudbalskog prvenstva u Rusiji. Saradnja koja je najavljena prošle godine, ubrzo nakon što se fudbalska reprezentacija Srbije plasirala na Svetsko prvenstvo u Rusiji, finalizovana je ovih dana. Srpska policija biće angažovana i tesno će sarađivati sa ruskim MUP-om na Mundijalu koji počinje 14. juna, potvrđeno je za Politiku u MUP-u Srbije. To, između ostalog, podrazumeva intenzivnu razmenu bezbednosnih informacija s ruskim bezbednosnim službama.

Hotelski smeštaj u zatvoru

Svako ko poželi može da iskusi kako je boraviti u zatvorskom smeštaju. Cena za to ne mora da bude krešenje zakona. Dovoljno je izdvojiti 2.600 dinara u koje su, osim noćenja, uračunata i tri obroka. Pogled na spoljni svet, iako očekivano, ne zaklanjaju rešetke, a šetnja je stvar izbora, a ne strogog režima koji diktiraju zatvorski čuvari. Potrebno je samo obratiti se hotelima kojima upravljaju kazneno-popravni zavodi u čijem se sastavu nalaze, piše Politika. Da za ovakav vid „turizma“ vlada veliko interesovanje, potvrđuje i činjenica da su „zatvorski hoteli“, puni preko čitave godine, a ovako zarađeni novac koristi se za adaptaciju i renoviranje objekata, poboljšanje uslova u kojima zaposleni u njima rade, kao i uslova za boravak osuđenika.

tramp-singapur-dolazak-

Singapore, 10.06.2018 - američki predsednik Donald Tramp doputovao je u Singapur gde će se sastati sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom (Kim Jong Un)

Moguć novi migrantski talas

U intervjuu za Politiku dr Nikolaj Plotnjikov iz Instituta za orijentalne studije pri ruskoj Akademiji nauka kaže da „NATO vežbe izazivaju u Rusiji samo podsmeh“. Migrantski talas koji bi ponovo krenuo prema zapadnoj Evropi sasvim je moguć, pre svega zato što se rat u Siriji još nije završio, upozorava Plotnjikov. Ovaj specijalista za Bliski istok, međunarodni terorizam, migracije, ilegalnu trgovinu drogom, slaže se sa prognozom belgijskog ministra Tea Frankena, koji nagoveštava kraj Evrope, ako EU ne postigne dogovor o reformi sistema azila. „Aktuelnom migracionom politikom koju sprovodi Evropa sebi sprema sahranu. EU mora da se opredeli šta želi. Da li da živi mirno i razvija svoju ekonomiju, ili da se ponaša kao vatrogasac koji gasi požare, čak na jednom, čas na drugom mestu“, kaže on.

kim-singapur-dolazak

Singapore, 10.06.2018 - severnokorejski lider Kim Džong Un doputovao je u Singapur gde će se sastati sa predsednikom SAD Donaldom Trampom

Kim Džong Un i Tramp u Singapuru

Lider Severne Koreje Kim Džong Un doputovao je u Singapur uoči jednog od najiščekivanijih samita u novijoj svetskoj istoriji, budući da bi već u utorak trebalo da se sastane sa američkim predsednikom Donaldom Trampom, što bi bio veliki korak ka prevazilaženju tenzija zbog nuklearnog arsenala Pjongjanga, prenosi Danas. Američka delegacija je u Singapur krenula iz Kanade, gde je održan samit G-7, a kako se navodi, za ponedeljak je najavljen susret lidera SAD sa singapurskim premijerom Lijem Sjenlungom. Okosnicu samita u Singapuru činiće pitanja nuklearnog oružja Severne Koreje i mira na Korejskom poluostrvu. Severna Koreja je decenijama razvijala nuklearno oružje, što je kulminiralo 2017.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...