Dan sećanja na jasenovačke žrtve

Danijela Ćirović

(ponedeljak 16. april, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi
Donja Gradina, 15.04.2018 - obeležavanje Dana sećanja na žrtve ustaškog zločina-genocida u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donja Gradina: predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović

Odbornici iz Niša su na meti pretnji zbog ustupanja aerodroma državi, što SNS negira. Obeležen je Dan sećanja na jasenovačke žrtve. Srbi su glasali na mađarskim izborima. SAD, Britanija i Francuska će ponovo reagovati ako Sirija „upotrebi hemijsko oružje“. Putin pripretio haosom u odnosima ako bude novih napada. Đukanović je novi predsednik Crne Gore, neće biti drugog kruga. Na sastanku ULUS-a došlo je do incidenta s novinarima.

jkr-vatromet-s

Pyongyang, 15.04.2018 - vatromet na proslavi godišnjice rođenja bivšeg lidera i osnivača države Severne Koreje Kim Il Sunga u Pjongjangu. Rođendan velikog vođe se naziva i Danom Sunca i najveći je praznik u Severnoj Koreji

Pretnje i pritisci zbog aerodroma u Nišu

List Danas piše da su različite informacije o tome da li predlog o predaji Aerodroma „Konstantin Veliki“ državi ima većinu u Skupštini grada Niša. Naslov teksta je „Odbornike zastrašuju otkazima i hapšenjima“, dok predstavnici SNS-a kategorički negiraju da ima bilo kakvih pritisaka. Zbog toga što nije izvesno da će na sledećoj sednici Skupštine grada odluka o besplatnom ustupanju niškog aerodroma državi imati većinu, odbornici vladajuće koalicije izloženi su različitim pritiscima, pre svega od strane SNS-a, tvrde nezvanični izvori lista. Čelnici SNS-a to negiraju, uz objašnjenje da za takvim pritiscima nema potrebe, pošto većinska podrška „niakda nije ni bila dovedena u pitanje“.

span-bars-prot-

Barcelona, 15.04.2018 - više desetina hiljada pristalica nezavisnosti Katalonije učestvovalo je danas u demonstracijama u Barseloni u znak podrške zatvorenim katalonskimi političarima

Dan sećanja na jasenovačke žrtve

U najvećem stratištu – Donjoj Gradini, malom mestu u Republici Srpskoj, smeštenom na obali reke Save – preko puta nekadašnjeg koncentracionog logora Jasenovac, RS i Srbija su obeležle Dan sećanja na žrtve ustaškog zločina – genocida u koncentracionom logoru Jasenovac. Bio je to logor smrti pod okriljem Nezavisne države Hrvatske, podseća Politika, koji se po mnogobrojnim istorijskim izvorima od ostalih nacističkih logora razlikovao po bestijalnosti po kojima su žrtve skončavale. I po tome što pripadnici ustaškog režima u logorima NDH nisu štedeli ni decu. U obraćanju na komemoraciji u Spomen-području „Donja Gradina“ predsednik RS Milorad Dodik rekao je da je koncentracioni logor Jasenovac bio državni projekat NDH za koji nikada niko nije odgovarao i koji ni do danas nema svoju zvaničnu kategorizaciju kao genocid nad Srbima, Jevrejima i Romima.

jasenovac-zrtve-gradina-

Donja Gradina, 15.04.2018 - obeležavanje Dana sećanja na žrtve ustaškog zločina-genocida u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donja Gradina

Srbi glasali na mađarskim izborima

Oko 50.000 građana Srbije, koji imaju dvojno državljanstvo sa Mađarskom, učestvovalo je na izborima za parlament našeg severnog komšije, održanom 8. aprila, i nema sumnje doprinelo izbornoj pobedi Fidesa, koji predvodi Viktor Orban. Posedovanje državljanstva nije bio dovoljan uslov da bi se učestvovalo na izborima: pre toga Mađari koji ne žive u Mađarskoj morali su da se registruju i upišu u birački spisak pri Nacionalnoj izbornoj kancelariji. U izbornoj proceduri ovi birači označeni su kao državljani bez adrese stanovanja u Mađarskoj, prenosi Politika, i za njih su spremljene izborne pošiljke koje su im slate na adresu stanovanja, s izbornim materijalom, ali i formularima u kojima su potvrđivali svoj identitet na osnovu mađarskih isprava.

Novi napad ako bude hemijskog oružja

Velika Britanija će sa saveznicima razmotriti opcije, ako sirijski predsednik Bašar al Asad ponovo upotrebi hemijsko oružje protiv svojih građana u Siriji. Ipak, zasad nije ništa planirano, izjavio je britanski ministar spoljnih poslova Boris Džonson. Džonson je, podržavajući odluku britanske premijerke Tereze Mej da zajedno sa SAD i Francuskom učestvuje u raketnim udarima na hemijska postrojenja u Siriji, rekao da je to bila ispravna stvar da bi se sprečila dalja upotreba hemijskog oružja, prenosi Danas. „Ne postoji nijedan predlog na stolu u ovom trenutku za dalje napade, jer do sada, hvala Bogu, Asadov režim nije bio toliko lud da pokrene još jedan napad hemijskim oružjem“, istakao je Džonson.

Srpski telegraf piše i o „Trampovom paklenom planu za Balkan“, odnosno o „američkom scenariju u devet tačaka“, gde je „prvi cilj – uništiti Vučića zbog saradnje sa Rusijom“.

Informer piše da „Šiptari hoće da iskoriste rat u Siriji da bi oteli sever Kosova“. U odvojenom tekstu, list navodi da je „Sirija uspela da se odbrani“, te da su „Trampu oborili 71 od 103 rakete“.

sirija-duma-

Damscus/Douma, 15.04.2018 - sirijske državne snage zauzele su gradu Doumu, poslednje uporište pobunjenika nadomak Damaska, koji je navodno bio na udaru hemijskog oružja

Putin pripretio haosom u odnosima

Ruski predsednik Vladimir Putin upozorio je juče da bi eventualni novi raketni udari na Siriju doveli do haosa u međunarodnim odnosima. Putin je to rekao u razgovoru sa iranskim predsednikom Hasanom Rohanijem, saopštio je Kremlj. Kako se navodi, Putin i Rohani su razmenili stavove o situaciji nakon raketnog udara na Siriju koji su izveli SAD i njihovi saveznici, prenose Novosti. Dvojica lidera su se složila da takva ilegalna akcija negativno utiče na šanse za političko rešenje u Siriji. "Vladimir Putin je naročito istakao da ako se nastave takve akcije izvedene uz kršenje Povelje UN, to će neizbežno izazvati haos u međunarodnim odnosima", saopštio je Kremlj.

Čega je Popović rektor u Škotskoj

Šta povezuje nobelovca Radjarda Kiplinga, „montipajtonovca“ Džona Kliza i bivšeg „otporaša“ Srđu Popovića, pita Politika. Odgovor je – rektorska funkcija na najstarijem škotskom Univerzitetu Sent Endruz, osnovanom daleke 1413. godine, koji je na Šangajskoj listi rangiran između 300. i 400. mesta. Na prvi pogled, lepo zvuči. Popović, kao osnivač NVO „Kanvas“, izabran je za rektora, ali to ne znači da će biti na čelu ovog univerziteta, niti ova funkcija nosi istu težinu i odgovornost kao retkorska u Srbiji. Naprotiv, navodi list, rektorska pozicija u Velikoj Britaniji je, kako navode poznavaoci oblasti visokog obrazovanja, pandan studentskom predstavniku – nalik studentu prorektoru ili predsedniku studentskog parlamenta kod nas.

Đukanović predsednik, nema drugog kruga

Vladajuća Demokratska partija socijalista u Crnoj Gori proglasila je sinoć da je lider te stranke Milo Đukanović novi predsednik. Kako je novinarima u izbornom štabu rekao poslanik DPS-a Miloš Nikolić, njihov kandidat je pobednik u prvom krugu i drugog kruga neće biti, prenosi Politika. Prema prvim preliminarnim podacima, Đukanović je osvojio 54,1 odsto, a njegov ključni protivkandidat, koga je podržala većina opozicionih stranaka, Mladen Bojnić je osvojio 33,3 odsto glasova.

milo-izbori

Podgorica, 15.04.2018 - bivši crnogorski premijer i predsednik Demokratske partije socijalista Milo Đukanović sa suprugom Lidijom glasao je danas u Podgorici na predsedničkim izborima u Crnoj Gori

Buha na VMA zbog srca

Ljubiša Buha Čume, koji izdržava kaznu u Centralnom zatvoru, našao se na ivici života i smrti početkom januara, kada mu je stalo srce. Zahvaljujući brzoj intervenciji zatvorskih lekara, kako Novosti saznaju, on je tada prebačen na Vojnomedicinsku akademiju, gde su lekari uspeli da mu stabilizuju zdravstveno stanje. Buha je primljen na VMA 5. januara. Dan ranije, on se požalio da ne može da diše i da se umara i na najmanji pokret. Kako mu je bilo sve teže, urađene su potrebne analize, reagovali su zaposleni u zatvorskoj bolnici i on je odmah prebačen na Banjicu. Advokat Ljubiše Buhe, Stefan Jokić potvrdio je da njegov klijent ima velikih problema sa zdravljem.

Opet propalo oživljavanje ULUS-a

Na Skupštini Udruženja likovnih umetnika Srbije održanoj u subotu u sali Paviljona „Cvijeta Zuzorić“ se opet ništa bitno nije desilo iako se konačno okupio značajan broj umetnika, njih oko stotinak, ako se izuzme to da su neki članovi ULUS na licu mesta plaćali članarinu da bi stekli pravo glasanja, kao i da je došlo do manjih incidenata sa predstavnicima medija, piše Danas. Naime, njima nije bilo dozvoljeno da prisustvuju događaju i za tu svrhu UO ULUSA-a je angažovao privatno obezbeđenje, a novinari su dobili papir na kojem piše da je UO ULUS-a na sednici održanoj 13. aprila ove godine doneo odluku da radni deo skupštine udruženja bude zatvoren za javnost.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...