Amerika bombardovala Siriju, Tramp zadovoljan

Danijela Ćirović

(nedelja 15. april, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Damascus/Barzeh.14.04.2018 - ruševine u okolini Damaska posle združenog vazdušnog napada snaga SAD, Francuske i Britanije na ciljeve u Siriji

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić kaže da više voli „da nismo u prvih pet vesti Si-En-Ena“. Američki predsednik je na Tviteru napisao da je izveden „savršen napad“ na Siriju, dok je Putin ocenio da će ovo biti štetno po međunarodne odnose. Srpska poljoprivreda daleko je od korišćenja dronova. Češki reditelj Miloš Forman preminuo je u 86. godini posle kratke bolesti.

fudb-zvezda-partiz-

Beograd, 14.04.2018 - utakmica Crvena Zvezda – Partizan 2:1 u prvom kolu plej-ofa Superlige Srbije

Dačić: Bolje da nismo u vestima

„Više volim da nismo u prvih pet vesti Si-En-Ena nego da jesmo, odnosno, više volim kad je pažnja usmerena na neke druge nego na nas“, komentar je šefa srpske diplomatije Ivice Dačića o posledicama zaoštravanja odnosa u svetu na ključna pitanja Srbije – Kosovo i evropske integracije. U razgovoru za Politiku, Dačić ukazuje da su poslednjim dešavanjima u vezi sa Sirijom „najbolje vidi vrednost naše politike vojne neutralnosti“ i citira Džona Kenedija koji je rekao da ukoliko čovečanstvo ne stavi tačku na rat – rat će staviti tačku na čovečanstvo. Ali se prisetio i Titovih materijala za konferenciju Kebsa 1975, koji stoje na stolu u njegovom kabinetu, navodeći da bi mogao sada ih koristi promenivši uglavnom samo vremenske odrednice. Dačić u ovom intervjuu tvrdi da će Kosovo priznavati „manje od 100 zemalja“.

dacic-zuev-s

Beograd, 13.04.2018 - ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić sastao se sa pomoćnikom generalnog sekretara UN za vladavinu prava i institucije bezbednosti u departmanu za mirovne operacije UN Aleksanderom Zuevim

Tramp zadovoljan, Putin oštar

Američki predsednik Donald Tramp rekao je juče da je prethodne noći izveden „savršen napad“ na Siriju i zahvalio se svojim saveznicima na mudrosti i snazi. On je na Tviteru napisao da je "misija ispunjena", prenose Novosti. „Sjajno izveden napad sinoć. Zahvaljujem Francuskoj i Velikoj Britaniji zbog njihove mudrosti i snage njihove vosjke. Nisam mogao da postignem bolji rezultat. Misija ispunjena!", napisao je on. Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da je trenutna eskalacija situacije oko Sirije destruktivna za celokupan sistem međunarodnih odnosa, te da će istorija postaviti stvari na svoje mesto, kao što je već ustanovljeno da je Vašington odgovoran za masakr u Jugoslaviji, Iraku i Libiji. Milan Vijatović, otpravnik poslova Ambasade Srbije u Damasku, za list kaže da „napad nije uplašio hiljade naših ljudi“.

„Planeta se plaši, oni zveckaju raketama“, naslov je teksta u Blicu. Putin traži hitan sastanak u Savetu bezbednosti UN, nakon što je Tramp sa saveznicima gađao tri lokacije gde se veruje da se proizvodi hemijsko oružje.

bela-kuca-

Washington, 14.04.2018 - pogled na Belu kuću u Vašingtonu

Rat od 50 minuta

Nekada smo imali ratove koji su trajali po više godina, posle su došli ratovi od sedam dana, pa onda bombardovanje SR Jugoslavije u trajanju od 78 dana, da bi sada najnoviji vazdušno-raketni „rat“ SAD, Velike Britanije i Francuske protiv Sirije trajao čitavih 50 minuta. „Ne samo da je trajao 50 minuta već je, po svemu sudeći, bio i prećutno dogovoren. I svi sada mogu da kažu da su ostali čistog obraza i neporaženi. Odnosno, poražene su, i to definitivno, samo UN koje više niko i ne pita za nekakvu dozvolu kada kreće u ratnu akciju“, piše Politika.

vucic-merkel-berlin-kzs-

Berlin, 13.04.2018 - konferencija za novinare nemačke kancelarke Angele Merkel i predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Berlinu

Srpske njive daleko od dronova

Kada je krajem 2015. hrvatski „Agrokor“ najavio da obučava farmere za upotrebu dronova i da na svojim plantažama u „Belju“ već uveliko koristi bespilotne letelice za preciznu setvu bila je to senzacija koju su preneli svi regionalni mediji. I dok je Ivica Todorić tada još išao u korak s vremenom – ista 2015. proglašena je svetskom godinom uspona dronova u poljoprivredi – Srbija i dalje kaska u primeni ove savremene i s aspekta isplativosti, relativno jeftine tehnologije u agraru, piše Politika. Prognozira se da će 2020. u svetu biti deset puta više dronova nego aviona kojima upravljaju piloti. Vrednost tog tržišta u narednoj deceniji mogla bi da dostigne 1,7 milijardi dolara, a stručnjaci tvrde da će najveći udeo činiti letelice za upotrebu upravo u poljoprivredi i šumarstvu.

forman-milos-

Marrakesh, 14.04.2018 - arhivska fotografija slavnog filmskog režisera Miloša Formana koji je preminuo u 86. godini. Forman je poznat po legendarnim filmovima kao što su "Let iznad kukavičjeg gnezda", "Kosa" i "Amadeus"

Preminuo Miloš Forman

Češki reditelj Miloš Forman koji je živeo u SAD, a slavu stekao u Holivudu, preminuo je u petak posle kratke bolesti, u 86. godini. „Forman je umro u SAD nakon kratke bolesti. Njegov odlazak je bio miran i sve vreme je bio okružen porodicom i najbližim prijateljima“, izjavila je njegova supruga Martina, a prenosi Politika. Forman je rođen 18. februara 1932. u češkom gradu Časlav istočno od Praga. U rodnoj Čehoslovačkoj je snimio nekoliko filmova, ali kada su vojne snage Sovjetskog Saveza i Varšavskog pakta 1968. ušle u Prag da bi prekinule Praško proleće, Forman je već bio u Parizu, pregovarajući oko snimanja svog prvog američkog filma. Američki državljanin je postao sedamdesetih godina. Neki od njegovih filmova su „Let iznad kukavičjeg gnezda“, „Kosa“, „Amadeus“, „Narod protiv Larija Flinta“.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...