Napad sad na Asada večeras

Anđelka Nikolić

(četvrtak 12. april, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
New York, 11.04.2018 - ruski ambasador u UN Vasilij Nebenzja i sirijski ambasador Bašar Džafari na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o situaciji u Siriji

U udesu aviona G-4 „supergaleb” Vojske Srbije, koji se juče srušio kod Kovačice, poginuo je jedan pilot, a drugi je teško povređen. „Rusijo, spremi se jer naše rakete stižu”, tvitovao je Donald Tramp Rusko ministarstvo spoljnih poslova odgovorilo je na taj tvit da „rakete treba da lete prema teroristima, a ne prema legalnoj vladi”. Američki eksperti smatraju da Kremlj ne blefira i da je spreman da odgovori na svaki udar. Načelnik Generalštaba Valerij Gerasimov poručio Pentagonu da će rušiti ne samo američke rakete nego i lansirne rampe odakle se gađalo. Britanskim podmornicama naloženo je da se pokrenu ka dometu za raketni udar na Siriju, pošto se napad Amerike i njenih saveznika protiv režima Bašara el Asada očekuje večeras. Umesto kod Putina, Vučić ide kod Erdogana. Haško žalbeno veće osudilo je Vojislava Šešelja, lidera radikala, na deset godina zatvora. Kako je u pritvoru proveo gotovo 12 godina, sud smatra da je kaznu odslužio.  

moda-karaci-munib-

Karachi, 11.04.2018 - Nedelja mode u Karačiju (Fashion Pakistan Week): kolekcija - Rozina Munib

Pao „supergaleb”, pilot poginuo

U udesu aviona G-4 „supergaleb” Vojske Srbije, koji se juče oko 9.50 časova srušio kod Kovačice, poginuo je pilot major Robert Kaloci, dok je pilot major Aleksandar Matić povređen i oporavlja se u Vojnomedicinskoj akademiji. Piloti su neposredno pre udara aviona u njivu uspeli da se katapultiraju, ali je Kaloci ipak nastradao, a posle obdukcije će se znati da li prilikom udara u tlo zbog neefikasnog otvaranja padobrana ili usled povreda zadobijenih prilikom napuštanja letelice. Major Kaloci je iza sebe ostavio suprugu i sina, objavljuje Politika.

Ovi piloti radili su u Centru za letna ispitivanja Tehničkog opitnog centra, instituciji koja po prirodi stvari angažuje najbolje obučene letače. Ministarstvo odbrane saopštilo je da su bili na „redovnom trenažnom letu”, dakle nije reč o ispitivanju nove opreme ili aviona posle popravki.

Blic donosi šta o poginulom pilotu kažu njegove kolege: „Robert je znao svoj avion u dušu“.

Novosti donosi šta kažu očevidci : „Bili su bez svesti i bez vidljivi povreda“, „pilot nam je umro na rukama“.

Trampove rakete na putu ka Siriji

„Rusijo, spremi se jer naše rakete stižu”, tvitovao je šef Bele kuće, potvrđujući da je američki napad na Siriju izvestan i pored oštrog protivljenja Moskve, prenosi Politika.

„Rusija se zaklela da će oboriti svaku raketu ispaljenu ka Siriji. Spremi se, Rusijo, jer one stižu, lepe i nove i pametne. Ne bi trebalo da budeš saveznik životinji koja svoj narod ubija gasom i uživa u tome”, napisao je Donald Tramp.

Bila je to još jedna potvrda da će SAD uskoro kazniti sirijskog predsednika Bašara el Asada, za koga Vašington i pobunjeničke grupe veruju da je prošlog vikenda izveo udar hemijskim oružjem na grad pod kontrolom opozicionih milicija. Damask i Moskva odbacuju optužbe o gasnom napadu u Dumi u blizini sirijske prestonice.

Komentarišući tvit šefa vlade u Vašingtonu, rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da „rakete treba da lete prema teroristima, a ne prema legalnoj vladi”, ali portparol Dmitrij Peskov nije želeo da kaže šta će Kremlj konkretno uraditi povodom intervencije. Vojni zvaničnici ranije su istakli da će oboriti američke rakete za koje procene da predstavljaju opasnost za ruske vojnike koji se bore na Asadovoj strani.

Da je akcija ipak blizu čini se i po tome što je evropska agencija za kontrolu vazdušnog saobraćaja Evrokontrol upozorila avio-kompanije da budu oprezne u istočnom Sredozemlju zbog mogućih vojnih udara krstarećim i raketama vazduh–zemlja na Siriju.

„Putin i Tramp prete raketama, ceo svet u strahu od rata“, naslov je u Blicu.

Lider SAD se igra vatrom, Moskvi preti raketama, piše u Novostima pod  naslovom: „Tramp izaziva Ruse, svet ide ka provaliji“.

Američki eksperti u razgovoru za "Nešenel interes“ smatraju da Kremlj ne blefira i da je spreman da odgovori na svaki udar. SAD su podigle u vazduh avion E-4B “najtovoč“, poznatiji kao „avion sudnjeg dana“. Letilica se nalazi iznad Indijane, i može se iskoristiti kao komandni štab u uslovima nuklearnog sukoba.

Vojni komentator "Nezavisimeje gazete" piše da su oružane snage Rusije u punoj bojevoj gotovosti. Moskovski listovi ističu da je načelnik Generalštaba Valerij Gerasimov poručio Pentagonu da će rušiti ne samo američke rakete nego i lansirne rampe odakle se gađalo. To znači da mogu biti gađani američki avioni i brodovi.

Vojni ekspert, penzionisani general-lajtnant Jurij Netkačev kaže da ako Amerikanci budu gađali ruske baze u Siriji, onda sledi revanš po američkim bazama na Bliskom istoku. Bivši komandant NATO snaga Vesli Klark kaže da je moguće da Amerikanci gađaju sirijsku bazu gde se nalaze helikopteri koji su navodno korišćeni za gasni napad u Istočnoj Guti u gradu Duma.

Bilo kakav rat između Rusije i SAD brzo može da preraste u nekontrolisani atomski konflikt, izjavio je penzinisani general Jevgenij Bućinski, bivši načelnik upravbe za pregovore oko razoružanja.

Napad SAD na Siriju večeras?

Prema podacima lista "Dejli Telegraf", britanskim podmornicama naloženo je da se pokrenu ka dometu za raketni udar na Siriju, pošto se napad Amerike i njenih saveznika protiv režima Bašara el Asada očekuju već u četvrtak uveče, prenosi Blic kao najnoviju vest u internet izdanju.

„Svet i dalje na ivici rata“, objavljuje Informer pod naslovom „Ludi Tramp hoće sve da nas uništi“.

„Treći svetski rat na pomolu“, piše u Srpskom telegrafu a u tabloidu Alo, „Tramp krenuo u rat, ruska vojska spremno čeka“.

„Svet na korak od haosa“, objavljuje Kurir pod naslovom „Treći svetski rat“.

Šta sve tvituje Tramp

Manje od jednog sata nakon što je upozorio Moskvu na raketne napade u Siriji, američki predsednik Donald Tramp ponudio je da pomogne u jačanju ruske ekonomije i pozvao na prekid "trke u naoružanju", prenose Novosti.

Potrebni smo Rusiji kako bismo joj pomogli s njenom ekonomijom, nešto takvo bi bilo veoma lako uraditi, a treba nam da sve države zajedno rade. Zaustaviti trku u naoružanju - naveo je Tramp.

Agencija Rojters ocenjuje da je očigledno reč o diplomatskom preokretu.

Umesto kod Putina, Vučić kod Erdogana

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić neće prisustvovati 7. maja inauguraciji predsednika Rusije Vladimira Putina, objavljuje Danas pod naslovom: „Umesto kod Putina, Vučić kod Erdogana“.

EU zastupa zakone lažne države

„Šokantna politika Brisela“, objavljuje Informer pod naslovom „EU, bando šiptarska“. Ovaj tabloid tvrdi da „ZSO neće biti osnovana po Briselskom sporazumu, već po zakonima lažne države Kosovo, saopštili su iz EU. Time su poništeni pregovori Beograda i Prištine a Unija se otvoreno stavila na stranu šiptarskih terorista“.

dacic-kocijas-

Beograd, 11.04.2018 - prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sastao se danas sa ministrom inostranih poslova Grčke Nikolaosom Kocijasom

Vučić ne odustaje od jedinstvenog tržišta u regionu

„Neću odustati od ideje uspostavljanja jedinstvenog tržišta u regionu. Ta ideja počiva na racionalnim ekonomskim argumentima“. Ovim rečima je predsednik Aleksandar Vučić na Međunarodnom sajmu privrede u Mostaru obrazložio svoju staru zamisao o uspostavljanju regionalne carinske unije.

Nema logike da samo kod nas na granici možete videti kilometarske kolone kamiona. Zbog toga Svetska banka priprema regionalni projekat kojim bi trebalo da se olakša trgovina na teritoriji Balkana – rekao je Lazar Šestović, viši ekonomista Svetske banke. Projekat bi trebalo da se odobri na leto, a dosad su preliminarno za njegovu primenu zainteresovane Srbija, Makedonija i Albanija.

Šešelju 10 godina zatvora, odslužio 12

Žalbeno veće haškog Mehanizma za krivične sudove osudilo je Vojislava Šešelja, lidera radikala, na deset godina zatvora za podsticanje progona, prisilno preseljavanje, deportacije i druga nehumana dela, po tri tačke optužnice koje se odnose na njegov govor 6. maja 1992. godine u Hrtkovcima. Žalbeno veće potvrdilo da nije postojao udruženi zločinački poduhvat koji je uključivao lidera SRS, prenosi Politika.

Veće kojem je predsedavao sudija Teodor Meron time je ukinulo deo oslobađajuće presude prvostepenog suda, dok je odbilo žalbu tužilaštva po drugim osnovama. Kako je Šešelj u pritvoru tribunala proveo gotovo 12 godina, sud smatra da je kaznu odslužio. Ovo je konačna presuda, kojom je Hag stavio tačku na slučaj „Šešelj”.

Sud je utvrdio da su postojala neslaganja Šešelja i ostalih učesnika u takozvanom udruženom zločinačkom poduhvatu (UZP), koji je, prema optužnici, predvodio Slobodan Milošević. Šešelj je tom odlukom pravosnažno oslobođen optužbi za učešće u UZP, pomaganjem i podržavanjem zločina.

Še­šelj: Pro­tiv­prav­na pre­su­da, pred­u­ze­ću od­re­đe­ne me­re 

Li­der Srp­ske ra­di­kal­ne stran­ke (SRS) Vo­ji­slav Še­šelj oce­nio je da je pre­su­da ko­ju je pro­tiv nje­ga do­ne­lo žal­be­no ve­će me­ha­ni­zma u Ha­gu pro­tiv­prav­na i do­dao da će pred­u­ze­ti od­re­đe­ne me­re pro­tiv nje, prenosi Politika.

Še­šelj je za agen­ci­ju Be­ta re­kao da je pre­su­da pro­tiv­prav­na iz for­mal­nog raz­lo­ga jer po an­glo­sak­son­skom pra­vu ne mo­že da se pre­i­na­či oslo­ba­đa­ju­ća pre­su­da u osu­đu­ju­ću u to­ku žal­be­nog po­stup­ka. „Oni su mo­gli da uki­nu pre­su­du i vra­te je na po­nov­ni po­stu­pak”, ka­zao je li­der ra­di­ka­la.

Pre­ma nje­go­vim re­či­ma, u Hrt­kov­ci­ma ni­ka­da ni­je bi­lo si­ste­mat­skog i ras­pro­stra­nje­nog na­pa­da na ci­vil­no sta­nov­ni­štvo.

Še­šelj je ka­zao da je ve­o­ma po­no­san na sve pri­pi­sa­ne rat­ne zlo­či­ne i zlo­či­ne pro­tiv čo­več­no­sti i da je spre­man da ih u bu­duć­no­sti vi­še­stru­ko ob­no­vi. 

„Še­šelj neće ići u zatvor, ali postaje osuđeni ratni zločinac“, naslov je u Danasu.

„Hag Šešelja izbacuje iz Skupštine“, objavljuju Novosti, dodajući da je lider radikala odlsužio kaznu ali da mu „visi“ mandat.

Diković smenio oficire zbog vojnog analitičara

Kompletno rukovodstvo Tehničko opitnog centra (TOC) smenjeno je po nalogu načelnika Generalštaba Vojske Srbije Ljubiše Dikovića, saznaje Danas.

Diković je odluku o smeni doneo početkom godine, a ministra odbrane SAleksandar Vulin ju je potpisao u martu.Smena je usledila nakon što je 27.decembra prošle godine na vojnom aerodromu u Batajnici, gde se nalazi icentar uhapšen vojni analitičar Aleksandar Radić, koji je na poziv prijatelja pilota došao da prisustvuje letu aviona „orao“. Kkao deset godina srađuje sa časopisom Odbrana koje izdaje Ministarstvo odbrane nikome na aerodromu njegov dolazak n ije bio neuobičajen.

Radić smatra da uzrok za smenu animozitet koji načelnik GŠ Vojske Srbije već neko vrfeme gaji prema starešinama TOC-a.

Britanci i Vučić

„Britanci naredili uništenje Vučića“, objavljuje Informer i citira Gardijan: „Vučić i Orban su najveći problem Evrope“.

„Englezi objavili lov na Vučića“, piše u Srpskom telegrafu o „sramnom tekstu“ u Gradijanu.

Radnica u kamenolomu međunarodni skandal

Međunarodna organizacija iz Ženeve pokrenula je kampanju za zaštitu Danke Simić i svih ostalih diskriminisanih žena, objavljuje Danas pod naslovom “Radnica u kamenolomu međunarodni skandal“.

List citira Torlakovića: Sada ceo svet može da vidi kako se diskriminišu žene u Srbiji.

List je ranije pisao o Danki Simić koja je u fabrici Ravnaja u Malom Zvorniku skoro tri decenije radila je na mestu laboranta, da bi je poslodavac, prvo prebacio na mesto čistačice , a potom poslao da ručno prebacuje kamenje u kamenolomu, što je posao koji inače rade mašine.

Lagard: Preti raspad svetskog sistema trgovine

Predsednica MMMF-a  Kristin Lagard upozorila je na „tamnije oblake koji su se nadvili“ nad globalnom ekonomijom usred trgovinskih napetosti između SAD i Kine, apelujući na vlade širom sveta da se klone protekcionizma ili će se suočiti s negativnim posledicama.

Ona je rekla da je aktuelni sistem svetske trgovine „u opasnosti da se raspadne“, prenosi Danas.

Govoreći u Hongkongu usred nagoveštaja da bi mrtva tačka u trgovinskim sukobima SAD i Kine mogla da bude prevaziđena, Lagard je naglasila da bi propast svetske trgovine, budući da države svojim rivalima uvode kaznene carinske sisteme, bio „neoprostivi kolektivni politički neuspeh“.

Koristeći retoriku koja bi se, kako piše Gardijan, mogla oceniti kao prekriveni napad na Trampa, Lagard je u govoru uoči sastanka rekla daVašington može postepeno da zauzdava javnu potrošnju i povećava prihode, što bi, kako je objasnila, pomoglo da se umanje fiskalni deficiti u budućnosti.

Odlazak Jelene Jovanović Žigon

Glumica Jelena Jovanović Žigon, jedna od najlepših srpskih dramskih umetnica, preminula je u 85. godini (rođena 3. novembra 1933, Beograd) posle iznenadne i kratke bolesti, ostavivši za sobom više od 50 igranih i 15 televizijskih filmova među kojima se izdvajaju „Prvi građanin male varoši”, „Moja strana sveta”, „Jutro”, „Divlje seme”, „Sudar na paralelama”, „Kapetan Leši”, objavljuje Politika.

Prošlog meseca je na međunarodnom forumu Zlatni vitez u Rusiji dobila nagradu za životno delo u oblasti filma koja nosi ime filmskog stvaraoca Sergeja Bondarčuka, kao najveće priznanje koje se dodeljuje na ovom festivalu.

Jelenu Jovanović Žigon, suprugu pokojnog glumca Steve Žigona, smatraju muzom mnogih velikih pesnika jer je o njoj napisano desetine pesama. Među njima se izdvaja antologijska poema Ace Sekulića posvećena ovoj glumici „Bar ti budi večna”.

Posle presude tukla sudiju

Mađarska državljanka, koja je privedena jer nije imala lična dokumenta, posle izrečene novčane kazne u Prekršajnom sudu skočila na sudiju Zoricu Marinović Ilieski i povredila je, piše u Novostima.

„Ništa nije ukazivalo da će me stranka koja se nalazi u sudnici kojoj sam izrekla novčanu kaznu od 15.000 dinara zbog prekršaja iz Zakona o strancima, uhvatiti za kosu, oboriti na zemlju i udarati sa gipsom na ruci u predelu potiljka, sve dok nisam pala u nesvest“,  kaže, za list, sudija Zorica Marinković Ilieski, predsednica Prekršajnog suda u Sremskoj Mitrovici, još uvek potresena posle fizičkog napada na nju pre dva dana.  

Napad na sudiju Zoricu Marinković Ilieski najoštrije su osudili Ministarstvo pravde i Udruženje prekršajnih sudija. Oni su u svojim saopštenjima pozvali nadležne da reaguju u najkraćem roku.

Plata izvršitelja

„Najplaćeniji čovek u Srbiji“ objavljuje Alo pod naslovom „Izvršitelj mesečno zaradi 107.000 evra. Miljan Trajković, predsednik IO Komore javnih izvršitelja za dve godine na ime zarade prijavio preko dva miliona evra“.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...