Stolica u UN za Prištinu?

Anđelka Nikolić

(ponedeljak 12. mart, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Peking, 11.03.2018 - plenarna sednica Nacionalnog narodnog kongresa Kine u Velikoj sali naroda u Pekingu: Xi Jinping

Stolica u UN za Prištinu vreba iz paketa Amerikanaca, smatraju analitičari. Dok pojedini od njih naglašavaju  koliko američki paket stavlja Aleksandra Vučića u vrlo delikatan položaj, drugi ocenjuju da je vest plasirana kako bi se stvorila atmosfera za posetu Vesa Mičela. Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić poručio je u nedelju da ne želi da komentariše planove Stejt departmenta i da "Srbija ima svoj paket za KiM". Vojska Srbije  dobija usavršeni raketni sistem PVO polovinom godine. Predsedik DS Dragan Šutanovac dao je ostavku ubog lošeg izbornog rezultata, dok predsednik SDS Boris Tadić neće to učiniti. Predsednik Narodne Republike Kine Si Đinping potvrdio je da prihvata poziv predsednika Srbije Aleksandra Vučića da poseti ponovo našu zemlju. Godišnjica ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića.

kanada-prot-naftovod-

Bernabi, 11.03.2018 - protest protiv izgradnje naftovoda Kinder Morgan Trans Mountain pipeline u Britanskoj Kolumbiji

Tragom vesti o američkom paketu za Kosovo

Tragom vesti da Vašington nudi Vučiću paket za Kosovo i Metohiju- jača Zajednica srpskih opština i podrška Srbiji u zamenu za članstvo Prištine u UN (koju su eksluzivno objavile Novosti, pozivajući se na svoj američki izvor) sagaovornici Danasa ocenjuju da je reč o stvaranju atmosfere za posetu Vesa Mičela.

Ovoga puta ne ide se u javnost sa zahtevima, nego sa ponudom, ističu sagovornici lista.

Stolica u UN vreba iz paketa Amerikanaca

Novi američki "paket za Kosovo", koji bi na stolu pred srpskim zvaničnicima mogao da se nađe već u sredu, kada u Beograd stigne Ves Mičel, izaslanik Donalda Trampa, staviće Srbiju i predsednika Aleksandra Vučića u vrlo delikatan položaj: kako pomeriti rešavanje kosovskog pitanja sa mrtve tačke, a izbeći potencijalne skrivene zamke Vašingtona i stavljanje pred izbor - SAD ili Rusija. Ovako većina sagovornika Novosti tumači najnoviji radni kosovski tekst Trampove administracije, u četiri tačke.

Šef diplomatije Ivica Dačić kaže, za list, da je dolazak Mičela vrlo bitan i da je to prva poseta tako visokog zvaničnika iz nove vašingtonske administracije.

Milovan Drecun, predsednik skupštinskog Odbora za KiM, upozorava na opasnost i da se iza svega krije pokušaj da se opredelimo za jednu stranu u geopolitičkom ratu između SAD i Rusije.„Pred Srbijom su teški dani... Čini mi se da nam sada Vašington traži da pristanemo da Priština uđe u UN i tako se odreknemo Kosova, a zauzvrat nam ne nudi ništa“, kaže Drecun.

Na potencijalne zamke nove američke ponude upozorava i analitičar Dragomir Anđelković. On smatra da, pre svega, treba isterati na čistac da li predlog da Srbija odblokira članstvo Prištine u međunarodnim organizacijama podrazumeva i UN: „U tom slučaju, predlog je neprihvatljiv“.

Povodom američkog predloga u četiri tačke, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić poručio je u nedelju da ne želi da komentariše planove Stejt departmenta i da "Srbija ima svoj paket za KiM".

Ministar odbrane Aleksandar Vulin istakao je u nedelju da Srbija

„Nikada neće priznati nezavisnost Kosova, uprkos pritiscima“ i da je . „predsednik Vučić  navikao na pritiske i odlično ih podnosi“.

mak-holokaust-bitolj-

Bitolj, 11.03.2018 - Marš živih u Bitolju na godišnjicu deportacije Jevreja tokom Drugog svetskog rata

Šutanovac podneo ostavku, Tadić neće

Predsednik SDS, nekadašnji predsednik Srbije i DS, Boris Tadić   kaže u intervjuu za Danas , odgovarajući na pitanje da li će podneti ostavku posle poraza na beogradskim izborima, da bi bilo nemoralno otići u zaštićeni mir i ne boriti se protiv nemoralnog sistema.

Stvara se utisak u javnosti da je rešenje u našim ostavkama. Moja ostavka na mesto predsednika SDS rešila bi samo to da vi Vučić u opoziciji ostao bez još jednog protivnika koji je uspeo da pobedi njegovu političku opciju.Mešutim istina je da Vučić i njegova stranka nikada nisu uspeli da pobede ni mene na nivou Republike, ni Đilasa na nivou grada dok god smo imali jake stranačke strukture iza sebe, kaže u intervjuu za Danas predsednik SDS Boris Tadić .

Predsedik DS Dragan Šutanovac dao je ostavku ubog lošeg izbornog rezultata, prenosi Danas i citira ga: „Ostajem u DS i biću veran. Srpska napredna stranka je na ovim izborima imala dva protivnika, naša koalicija je imala 22“.

ds-sutanovac-

Beograd, 11.03.2018 - sednica Glavnog odbora Demokratske stranke u Ustanovi kulture Vuk Karadžic: Dragan Šutanovac

Si Đinping dolazi u Beograd

Predsednik Narodne Republike Kine Si Đinping potvrdio je da prihvata poziv predsednika Srbije Aleksandra Vučića da poseti ponovo našu zemlju. Kako je saopštila Služba za saradnju s medijima predsednika Srbije, Vučić je juče primio Sijevo pismo u kojem mu kineski predsednik zahvaljuje na čestitkama povodom kineske Nove godine, kao i na pozivu da dođe u Srbiju, prenosi Politika.

„Ja poklanjam veliku pažnju razvoju kinesko-srpskih odnosa i spreman sam da se s vama u novoj godini dogovorim o pravcu razvoja bilateralnih odnosa, jačanju saradnje naše dve zemlje u okviru izgradnje ’Pojas i put’, kao i još bolje koordinacije i saradnje po pitanju međunarodnih i regionalnih odnosa u cilju unapređenja i podizanja na viši nivo sveobuhvatnog strateškog partnerstva između Kine i Srbije. Spreman sam da se opet sretnem s vama u terminu koji odgovara obema stranama”, navodi se u Sijevom pismu.

Promenama nacionalnog ustava kineskom predsedniku otvoren je put da doživotno vlada zemljom i u periodu za koji se često procenjuje da će obeležiti uspon ove države u najmoćniju silu sveta.

milosevic-pomen-

Požarevac, 11.03.2018 - obeležavanje 12 godina od smrti nekadašnjeg predsednika Srbije i SR Jugoslavije Slobodana Miloševića

Modernizovani „kub” za bezbednije nebo

Ministarstvo odbrane je, angažovanjem domaćih stručnjaka, uspelo da modernizuje raketni sistem za protivvazduhoplovna dejstva „kub”. Ovim je, slično kao što je ranije urađeno s raketnim sistemom „neva”, produžen vek upotrebe ovih raketa uz njihovo prilagođavanje napretku tehnologije i iskustvima iz savremenih ratova, saznaje Politika.

Vojska dobija usavršeni raketni sistem PVO polovinom godine. Završena je modernizacija svih podsistema obuhvaćenih projektom modernizacije. Deo podsistema je ispitan i usvojen u naoružanje Vojske Srbije, a u planu je da ceo sistem bude usvojen u naoružanje polovinom tekuće godine, kažu u Ministarstvu odbrane.

Stršljen“ i „Pupin“ srpske tajne letilice

Pod naslovom: „Stršljen i Pupin srpske tajne letilice“, Blic otkriva da je naša avio-industrija proizvela tri nova aduta.

Ekonomični avion na bezolovni auto-benzin, „nevidljivi“ bespilotni helikopter dugačak 6,75 metara i pseudo satelit od 120 kilograma, letelice su pod imenima „sila“, „stršljen“ i „pupin“, ponos srpske industrije, za koje su zainteresovani i svetski kupci.

Godišnjica ubistva premijera

Na današnji dan pre 15 godina ubijen je predsednik Vlade Republike Srbije dr Zoran Đinđić. Atentat na premijera dogodio se ispred službenog ulaza u zgradu vlade u 12 časova i 25 minuta. Đinđić je pogođen snajperskim metkom u srce. Njegov telohranitelj Milan Veruović teško je ranjen, piše u Politici.

Đinđić je trebalo da pređe svega nekoliko metara do ulaza, kada je odjeknuo prvi hitac. Premijer pada, čuje se drugi hitac, pada i telohranitelj. Trenutak kada ljudi iz obezbeđenja žurno zatvaraju vrata „be-em-vea” s rotacionim svetlom i zatamnjenim staklima, koji velikom brzinom izlazi s parkinga, zabeležen je kamerom Televizije B92. U tom automobilu bio je smrtno ranjeni premijer.

Povodom petnaest godina od ubistva demokratskog premijera , Danas donosi tekst: „Portret Đinđića u mladosti“. Obeležavanja godišnjice smrti u više političkih kolona od Vlade do Studenstskog trga tradicionalno.

Blic donosi sećanje prijatelja na pokojnog Đinđića. Dušan Kovačević: „Metak je putovao sedam godina“. Manojlo Vukotić: „Dobre ideje je hvatao u letu“. Vida Ognjenović: „Najviše je bio strog prema sebi“.

Novosti donose tekst filozofa Dragana Lakičeviča: „Zoran, moj drug iz klupe, surovo iskren i hrabar“.

„Novartis” podmitio hiljade grčkih lekara

Sa političara – konkretno, dva bivša premijera i osam  ministara – istraga o aferi sa švajcarskom farmaceutskom kompanijom  „Novartis” lagano prelazi i na nivo lekara i profesora medicinskih fakulteta koji su takođe primali mito u desetinama hiljada evra, piše u Politici.

Istraga koja se delom bazira na podacima američkog FBI pokazuje da su lekari, profesori i naučnici primali mito od ove farmaceutske kompanije. Provera bankovnih računa pokazala je da je reč o stotinama, čak i hiljadama lekara i profesora koji su bili na redovnom spisku „Novartisa”. Oni su u svakodnevnoj praksi prepisivali skupe lekove švajcarskog farmaceutskog giganta i direktno doprinosili da on na tržištu medikamenata ima povlašćen položaj. Grčka je oštećena oko tri milijarde evra.

Bez brade, brkovi dozvoljeni

Policajac u uniformi ne može da nosi bradu (brkovi su dozvoljeni) dok kosa policajke ne sme biti ofarbana u neprirodne – drečave nijanse. Ovo su neki od propisa novog pravilnika o načinu ponašanja i ličnom izgledu policijskih službenika i drugih zaposlenih u MUP-u, piše u Politrici.

Reč je o podzakonskom aktu, čije donošenje je utvrđeno novim Zakonom o policiji, a pravilnik je stupio na snagu 22. februara. Ovaj dokument, koji je list analizirao, sadrži nekoliko delova: opšte odredbe o ponašanju policajaca, oslovljavanje, pozdravljanje, obraćanje građanima, ponašanje u kancelarijama i prilikom proslava, svečanosti, žalosti... Na kraju, tu je i deo o ličnom izgledu policajaca. Poslednjih godina u porastu je broj žena koje rade u policiji, tako da je puno novina posvećeno izgledu pripadnica lepšeg pola. 

Dodiku dodeljena Plaketa sa zlatnim grbom opštine Srebrenica

U Srebrenici je povodom proslave Dana opštine predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku uručena Plaketa sa zlatnim grbom opštine, prenosi Politika.

RTRS prenosi da je u Srebrenici prethodno održan sastanak Dodika, ministra odbrane Srbije Aleksandra Vulina i načelnika opštine Mladena Grujičića.

Odmah nakon sastanka upriličena je svečana sednica Skupštine opštine na kojoj su uručena najveća opštinska priznanja.Navodi se da je najveće opštinsko priznanje Dodiku dodeljeno odlukom skupštinske većine, koju čine srpski odbornici.

Od potrage za uranijumom do zelene energije

Pedesetih godina prošlog veka, Jugoslaviju je tresla uranijumska groznica. Za nalazištima hemijskog elementa čiju je razornu moć svet upoznao desetak godina ranije, tragalo se na Kopaoniku, kod Donjeg Milanovca, Sićevca, Prokuplja, Vranja, na Kopaoniku, Bukulji, ali i po Makedoniji, Sloveniji, BiH, Hrvatskoj. Bio je to deo jugoslovenskog nuklearnog programa, pokrenutog 1948. Do naših vremena, ostala je nedoumica da li je državni vrh smerao da krajnji rezultat tog kolosalnog naučnoistraživačkog poduhvata bude stvaranje atomske bombe, piše u Politici.

Okosnica tog projekta bio je tajnoviti naučni grad u naselju Vinča, ali je jednu od bitnih uloga imala i ustanova koja i danas postoji: Institut za tehnologiju nuklearnih i drugih mineralnih sirovina (ITNMS). Osnovala ga je Vlada FNRJ uredbom od 27. marta 1948. Odrednica „nuklearni” u nazivu ostala je kao uspomena na „rane radove” Instituta, čija sva današnja istraživanja počivaju na zaštiti životne sredine.

Veliki trgovci uskoro počinju da naplaćuju kese

Najveći domaći trgovinski lanci razmatraju da počnu da naplaćuju plastične kese potrošačima. Ovo pitanje se nameće otkada je Evropska komisija u februaru usvojila strategiju o plastici i donela mere koje ograničavaju maksimalnu godišnju potrošnju kesa na 90 po osobi do kraja 2019. Inače ovi zahtevi će do 2025. biti još stroži, jer će tada ovaj predviđeni broj biti prepolovljen. Naplata laganih plastičnih kesa, koje se najčešće nude besplatno u trgovinama, i u ovoj strategiji pominje se kao najefikasniji način sprovođenja ove politike, piše u Politici.

U „Delezu“ i „Merkatoru S“ potvrdili za list da traže model koji je održiv u praksi u Srbiji i još ne otkrivaju datum od kada kese više neće biti besplatne.

Preteška pitanja

Novosti izveštavaju o „šokantnom takmićenju za osnovce“ pod naslovom „Nastavnici i učenici padali na Svetom Savi“. Tu piše kako su „na književnoj olimpijadi morali da spuste kriterijum", kao i da su bila „preteška pitanjna i o Vuku Karadžiću i o Vasku Popi“.

Problem za NATO

„Miroslav Lazanski upozorava: NATO planira da nas uništi“, naslov je u Informeru. „General Kurtis Skaparoti, komandant NATO pakta za Evropu: Srbija je najveći problem u regionu! Problem je i cela srpska nacija.

U Srpskom telegrafu piše da „komandant alijanse preti“ pod naslovom „NATO: Srbiju slomiti vojskom“. U ovom tabloidu navodi se da „šef zapadnog vojnog saveza za Evropu general Kertis Skaparoti kaže da je srpski narod ogroman problem i da će oni vojno reagovati kako bi sprečili razvijanje ´ruskog kancera na Balkanu´“.

Stanković za Srbe na Kosmetu

„Čovek od reči: Deki doterao džip Srbima sa Kosova“, objavljuje Alo. „Centar za socijalni rad u Prilužju dobio terenca a petočlana porodica Mitrović uskoro će useliti u novu kuću“.

Bolest X?

„Stručnjaci Svetske zdravstvene organizacije tvrde da će se u najskorijoj budućnosti čovečanstvo suočiti sa novim smrtonosnim virusom koji će sa životinja preći na ljude“, objavljuje Informer. „SZO: Bolest X će uskoro ubiti 300 miliona ljudi širom sveta“.

Šef postao deda

Dva tabloida – Alo i Kurir – javljaju da je šef BIA dobio unuku. „Gašićima sletele rode – šef BIA postao deda“ (Alo) i „Stigle rode – šef BIA postao deda“ (Kurir). Reč je o Bratislavu Gašiću, direktoru Bezbednosno - informativne agencije Srbije

Smrt zbog "Zemunske veze“

Blažo Đurović (39), nasmrt izrešetan u subotu u ranim večernjim satima u klasičnoj sačekuši u Beogradu, brat je po majci Vladimira Jovanovića, poznatijeg kao Vlada Japanac. Jovanović se u “beloj knjizi” o organizovanom kriminalu pominje kao član “zemunskog klana”, a policija proverava da li ta bliska porodična povezanost ima neke veze sa likvidacijom, piše u Novostima.

Đurović je ubijen ispred svoje kuće na Voždovcu, u Ulici vojvode Skopljanca broj 22. Na njega je pucano iz automatske puške, i to u momentu kada je svojim vozilom BMV izlazio iz garaže. Prema dosadašnjim nalazima istrage, na njega je oko 15 metaka ispalio zasad nepoznati napadač, i to iz belog BMV.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...