Propast srpskih stranaka

Anđelka Nikolić

(nedelja 11. mart, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Akvileja, 10.03.2018 - otvaranje izložbe Narodnog muzeja u Beogradu “Blago i carevi - raskoš rimske Srbije“ u Palati Meizlik u Akvileji

Vašington pripremio dokument o kosovskom pitanju i očekuje odgovor Beograda u narednim nedeljama. Predlažu šira izvršna ovlašćenja za Zajednicu srpskih opština, a od Beograda se očekuje da omogući ulazak Prištine u međunarodne organizacije. Ako bi pristala, Srbiji bi bio omogućen ulazak u EU. Beogradski izbori pokazali su da, praktično, postoje samo dve stranke (SNS i SPS). Krahom DS-a na beogradskim izborima okončana je jedna epoha u modernoj istoriji Srbije. Ustav Srbije će biti revidiran. Godišnjica smrti bivšeg predsednika Slobodana Miloševiča.

moda-rus-zajcev-

Moskva, 10.03.2018 - revija ruskog dizajnera Slave Zaiceva na Moscow Fashion Week

Amerikanci pred Vučića postavljaju paket za KiM

SAD su pripremile specijalni "kosovski paket", koji će u narednim nedeljama biti predstavljen najpre predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću - ekskluzivno saznaju Novosti.

Prema odlično obaveštenim izvorima lista, ovaj dokument Vašingtona, sa izraženom geopolitičkom notom, tiče se direktno statusa južne srpske pokrajine i umnogome može da odredi dalji strateški pravac naše države.

Radni "kosovski tekst" Trampove administracije, o kojem bi moglo da bude reči već prekosutra, kada u Beograd dolazi Ves Mičel, novi pomoćnih državnog sekretara za Evropu i Evroaziju, sadrži nekoliko ključnih tačaka:  

Predviđa da Zajednica srpskih opština dobije šira izvršna ovlašćenja i pojačane nadležnosti u oblastima zdravstva, prosvete i kulture. Zajednica bi tesno institucionalno bila povezana s potredsednikom kosovske vlade koji bi dolazio iz redova srpskog naroda i koji bi praktično bio kontrolor njenog rada i sprovođenja ovlašćenja.

Od Beograda se očekuje da omogući ulazak Prištine u međunarodne organizacije.

Ako srpska strana pristane na ovaj paket, našoj državi bi bio omogućen ulazak u Evropsku uniju, a SAD bi joj garantovale širu ekonomsku i diplomatsku podršku u međunarodnoj političkoj areni

Ovaj predlog na Vučićeva leđa prebacuje ogroman teret odgovornosti. Zato iznad ove "pošiljke" već sada lebdi pitanje - šta će biti ako Beograd i predsednik Vučić odbace zamisli prekookeanske sile?

Odbijanjem američkog "papira" šef države sigurno rizikuje, i to ne samo svoju političku karijeru, koja je do sada munjevito išla uzlaznom putanjom. Primeri iz nedavne prošlosti dovoljno govore o tome kako su prolazili oni koji su se oglušili na američka gotova rešenja.

Ovom inicijativom SAD mogla bi u drugi plan da padne floskula o "pravno obavezujućem sporazumu između Beograda i Prištine", jer će on, ukoliko Trampov establišment čvrsto zaigra na svoj "kosovski paket", praktično biti sateran u defanzivu.

vatromet-filipini-fest

Manila, 10.03.2018 - festival pirotehnike Philippine International Pyromusical Competition u predgrađu Manile

Propast srpskih stranaka

Beogradski izbori pokazali su da, praktično, postoje samo dve stranke (SNS i SPS). Od debakla demokrata, DSS-a, Dveri, LDP-a ..gotovo da se i ne primećuje uspeh lista Dragana Đilasa i Aleksandra Šapića, piše u Blicu uz pitanje: Da li građanski pokreti mogu da zamene partijsko delovanje?

List donosi i mišljenje akademika Dušana Teodorovića: Demokratsku stranku je porazio Đilas, a ne Vučić.

Krahom DS-a na beogradskim izborima u prah je nestao i poslednji trag nekadašnje Demokratske opozicije Srbije, čime je okončana jedna epoha u modernoj istoriji Srbije, piše u Politici pod naslovom: Bitka za nasleđe Demokratske stranke.

Predstoji li, u senci vlasti Aleksandra Vučića, žestoki rat za novog lidera DS-a?

Da li se od onoga što je ostalo od Demokratske stranke najbolje drži  Dragoljub Mićunović? Čini se da je otac demokrata sada ostao sam, između više suprotstavljenih frakcija koje vode bitku za nasleđe i optužuju se za nekoliko miliona evra dugova.

solun-anarh-prot

Solun, 10.03.2018 - sukob anarhista i policije tokom protesta u Solunu

Posle beogradskih izbora

Alo prenosi izjavu potpredsednika Socijalističke partije Sebije (SPS) Novice Tončeva: „Gotovi smo ako nas Vučić ne primi“.

„Pukla tikva: Janković  protiv Đilasove cenzure“, naslovljava Alo drugi tekst.

Srbi su najveći problem za NATO

Strašne pretnje komandanta alijanse za Evropu: Srbi su najveći problem za NATO. Uništićemo ruski kancer, objavljuje Alo.

Na pitanje da li je  mislio baš na Srbiju ili na Republiku Srpsku, general Ketri Skaparoti rekao je da je problem definitivno Srbija, ali i srpski narod na Balkanu uopšte.

putin-tv-nbc-s

Moskva, 10.03.2018 - ruski predsednik Vladimir Putin dao je intervju američkoj TV mreži NBC u Kremlju: Megyn Kelly, Vladimir Putin

Ustav je interes svih građana

Ako radni tekst ustavnih amandmana dobije pozitivno mišljenje Venecijanske komisije i građana na referendumu, biće izmenjen i niz zakona u oblasti pravosuđa, kaže ministarka pravde Nela Kuburović za Politiku.

Javna rasprava o ustavnim amandmanima u oblasti pravosuđa završena je 8. marta. Mišljenje većeg dela struke je da radni tekst amandmana treba povući. Nela Kuburović detaljno je obrazložila izmene Ustava na poslednjem okruglom stolu u Beogradu prošle nedelje i rekla da povlačenja neće biti.

Ministarstvo pravde će da sumira sve ono što smo dobili tokom javne rasprave i s konačnim predlogom teksta izaći ćemo u javnost, nadam se, za tri sedmice. Istovremeno ćemo predlog uputiti Venecijanskoj komisiji na mišljenje. Od toga će zavisiti dalji proces predlaganja Vladi. Ukoliko mišljenje ne bude pozitivno, radiće se na redigovanju i usklađivanju onoga što Venecijanska komisija bude dostavila Republici Srbiji, rekla je ministarka za list.

moda-pakistan-shakira-s

Lahor, 10.03.2018 - revija kolekcije pakistanskog modnog dizajnera Saira Shakira na Pakistan Fashion Design Council Fashion Week

Gradovi Evrope ostaju bez vode za piće

Više od 570 gradova u EU zadesiće od polovine veka afrička leta, bujične poplave i mogući manjak pijaće vode, piše u Politici.

Za pranje ide samo najprljaviji veš. Vodokotlić u toaletu prazni se najviše jednom dnevno. Za tuširanje tu su četiri litra vode, i to sa stajanjem u koritu. Pranje kola je kažnjivo. Hrana se jede rukama ili plastičnim priborom iz kartonskih kutija. Ko prekrši gradski hidrorežim od maksimalno 50 litara dnevno, rizikuje krivično gonjenje– dobrodošli u četvoromilionski Kejptaun, jedan od najlepših i najbogatijih gradova Afrike nadomak Rta dobre nade, istovremeno prvu metropolu sveta kojoj preti da potpuno ostane bez pijaće vode.

Ubrzane migracije i tri uzastopne sezone suša odskora su izobličili  megapolis koji je sve donedavno posećivalo preko 1,5 miliona turista godišnje. Širom Kejptauna nedavno je postavljeno novih 200 stanica za hidrosnabdevanje sa zadatkom da se u slučaju „sudnjeg dana”  na svakoj od njih dnevnom količinom od po 25 litara pijaće vode snabdeva po 20.000 stanovnika dokle god tako bude neophodno. Scenario za „sudnji dan” prošle jeseni osmislila je uprava Kejptauna da ga aktivira u slučaju da nivo vode u glavnim rezervoarima padne ispod kritičnih 13,5 odsto ili da grad i okolinu zadesi četvrta sezona razornih suša.

Povećana tražnja podigla cene u Grčkoj

Veća tražnja za odmorom u Grčkoj i ove godine će uticati na cene, a u to su se uverili svi oni koji su do sada već pokušali da rezervišu smeštaj u apartmanima. Cene su povećane oko deset odsto, ali ne samo zbog boravišne takse, koja je uvedena od 1. januara, nego i zbog ogromnog interesovanja za ovom destinacijom. Kako kažu u agencijama za sada se najviše prodaju jeftiniji aranžmani u predsezoni i cene su i dalje vrlo pristupačne, piše u Politici.

Prema podacima Ministarstva turizma Grčke prošle godine ovu zemlju je posetilo oko 900.000 gostiju iz Srbije i to čak 600.000 u sezoni. To je i razlog što su mnogi već rezervisali privatni smeštaj.

Proročanska poruka Slobodana Miloševića

Tekstom pod naslovom : „Proročanska poruka Slobodana Miloševića“, Novosti podsećaju na godišnjicu smrti nekadašnjeg predsednika države, koji je umro u Haškom zatvoru.

Službenici opštine Novi Beograd uhapšeni zbog korupcije

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova su, u nastavku akcije suzbijanja korupcije, u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, uhapsili tri službenika opštine Novi Beograd  zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična dela primanje i davanje mita, piše u Politici.

Službenici opštine Novi Beograd N.J. (1962) i M.Š. (1976) su preko S.Z. (1966) i još jednog posrednika, zahtevali od investitora bespravno sagrađenog objekta novčani iznos od 10.000 evra, kako bi u okviru svojih službenih ovlašćenja izvršili službenu radnju koju inače ne bi smeli da izvrše i tako omogućili nastavak izgradnje tog bespravnog objekta.Oni su od posrednika primili novac u iznosu od 3.500 evra.

„Uzeli mito da zažmure na gradnju“, naslov je u Novostima.

„Šapićev čovek pao zbog mita. Tražio 10.000 evra od investitora“, objavljuje Alo.

Rzav odneo mališana

Dečak B. K. iz ariljskog naselja Rigošte, star pet godina, utopio se u subotu u Rzavu, pošto je oko podneva upao u nabujalu reku na gradskoj plaži u Arilju. Pripadnici štaba za vanredne situacije, tim za spasavanje na vodi, kao i vatrogasci iz Arilja, Požege i Užica tragali su za nesrećnim detetom gotovo dva časa, a pronašli su ga u granju nedaleko od mosta, 200 metara od mesta gde je upao u vodu. Još je davao znakove živote, ali, uprkos naporima tima za spasavanje i pripadnika Hitne pomoći, dečak je ubrzo izdahnuo, prenose Novosti .

Dečak je bio sa ujakom i starijim bratom u parkiću. Dete se ljuljalo na ljuljašci, a onda je reklo da ide da vidi ribice. Kada je prišlo reci, okliznuo se s kamena i palo u vodu. Ujak je u tom momentu stajao kod ljuljaške okrenut leđima i gledao ka putu. Kada je dete upalo u vodu, ujak je odmah potrčao, ali je voda već ponela dečaka.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...