Vučića stalno lažu

Anđelka Nikolić

(subota 10. mart, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Halle, 09.03.2018 - više od 300 svetlosnih instalacija kineskih umetnika na festivalu "Magična svetlost" (Magic light worlds) u Nemačkoj

„Predsednika Aleksandra Vučića stalno lažu u međunarodnoj zajednici. Oni neće kompromis. Samo će da ispostave papir na kome se kaže da Srbija treba da prizna Kosovo”, izjavio je prvi potpredsednik vlade i šef srpske diplomatije Ivica Dačić poručivši da  „ne postoji ucena koja Srbiju može da natera da prizna jednostrano proglašeno Kosovo“. Ambasador Norveške posavetovao Srbiju da - ako je ozbiljna u svojoj kandidaturi za članstvo u EU - uzme u obzir da nijedna zemlja EU nema ovakvu vrstu vojne i bezbednosne saradnje sa Rusijom kao Srbija, pošto praktično sve zemlje EU  Rusiju vide kao bezbednosnu pretnju. Skupština Srbije razrešila je Svetislavu Bulajić sa mesta generalne sekretarke parlamenta. Ocenjen već kao sastanak koji menja svet – susret američkog predsednika Donalda Trampa i severnokorejskog lidera Kim Džong Una, pozdravili su najuticajniji politički igrači, Kina i Rusija, kao i EU. Švajcarska je saopštila da je spremna da bude mesto razgovora Severne Koreje i SAD. Ankara preti da će ratnim brodovima sprečiti Republiku Kipar, da u svojim vodama u istočnom Sredozemlju obavlja podvodna istraživanja prirodnog gasa.

jarici-s

Blace, 09.03.2018 - u gazdinstvu Bogomira Kozića iz blačkog sela Muzaća, ovca je ojagnjila četiri jagnjeta

Susret koji može da promeni svet

Ocenjen već kao sastanak koji menja svet – susret američkog predsednika Donalda Trampa i severnokorejskog lidera Kim Džong Una – nije iznenadio samo šefa američke diplomatije Reksa Tilersona nego čitav svet. Ali najavu da bi do sastanka moglo da dođe do kraja maja, pozdravili su odmah juče najuticajniji politički igrači, Kina i Rusija, kao i Evropska unija, prenosi Politika.

Trampova portparolka Sara Sanders je najavila da će mesto i vreme sastanka dvojice lidera biti naknadno utvrđeni. Usmeni predlog lidera Severne Koreje da se sastane sa Trampom prenela je delegacija Seula koja je boravila u Vašingtonu, američki predsednik je vest o sastanku potvrdio na „Tviteru”, a iz Pjongjanga još nije stigla nikakva reakcija. Tramp je juče napisao da je „sastanak u planu”, da je došlo do „velikog napretka”, ali da će sankcije Severnoj Koreji ostati na snazi.

Ukoliko do njega zaista dođe, ovo bi bio prvi susret jednog američkog predsednika i severnokorejskog lidera.

„Kim – Tramp susret ravan čudu“ naslov je u Danasu. Američki predsednik Donald Tramp pozitivno je odgovorio na predlog lidera Severne Koreje Kim Džong Una da se sastane s njim, a susret bi trebalo da bude održan do kraja maja, izjavio je u Vašingtonu visoki zvaničnik Južne Koreje Čung Eui Jong, prenose agencije.

Švajcarska je spremna da bude mesto razgovora Severne Koreje i SAD, saopšteno je iz tamošnjeg Ministarstva spoljnih poslova.

sanu-vojska

Beograd, 09.03.2018 - potpisivanje Protokola o saradnji SANU i Univerziteta odbrane: Mladen Vuruna, Vladimir Kostić

Dačić: Vučića stalno lažu

Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova da bi ušla u EU i nastaviće borbu ako ne bude kompromisa. Ne postoji ucena koja Srbiju može da natera da prizna jednostrano proglašeno Kosovo, ističe prvi potpredsednik vlade Ivica Dačić, prenosi Politika.

Predsednika Aleksandra Vučića stalno lažu u međunarodnoj zajednici, izjavio je juče prvi potpredsednik vlade i šef srpske diplomatije Ivica Dačić. „Upozoravam ga stalno da oni lažu Beograd sve vreme. Oni neće kompromis. Bojim se da će samo da ispostave papir na kome se kaže da Srbija treba da prizna Kosovo”, rekao je Dačić za RTS komentarišući odluku Prištine da ne primeni dogovor o formiranju Zajednice srpskih opština.

Priština i međunarodna zajednica, kako kaže, treba da se izjasne da li postoji Briselski sporazum. „Ja sam ga potpisao, ne bih potpisao da nije postojala odrednica Zajednica srpskih opština. Zbog toga je Srbija napravila niz ustupaka ”, rekao je Dačić.

„Da li ti ljudi shvataju da su oni budale ukoliko smatraju da će silom naterati Vučića i Srbiju da prizna Kosovo bez kompromisa”, rekao je Dačić.

Na pitanje šta može da bude kompromis sa kojim će Vučić izaći krajem aprila i da li to može biti razgraničenje, Dačić je rekao da je već poznato da se on zalaže za tu opciju, ali da predsednik može da ima i više predloga.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin je za „Pink” rekao da ne bi bežao od toga da se povuče podrška Srpske liste i da se vlada u Prištini sruši, ako nije u stanju da započne formiranje ZSO.

Skot: Sve dogovoreno mora da se ispuni uključujući i Zajednicu

Sve što je obećano mora da bude sprovedeno u delo kazao je za TV O2 ambasador SAD Kajl Skot, odgovarajući na pitanje da li je briselski dijalog ušao u slepu ulicu. „Ne vidim nikakav razlog da dijalog padne u ozbiljnu krizu. Bio je tehnički sastanak prošle nedelje i, kako sam čuo od svih, prošao je dobro”, kazao je američki ambasador. Na pitanje o neprimenjivanju dogovora Prištine da formira ZSO, Skot je rekao: „Sva obećanja data u briselskom dijalogu bi trebalo da se izvrše, a to uključuje i Zajednicu srpskih opština”, prenosi Politika.

Portparolka Evropske komisije Maja Kocijančič poručila je juče da se dogovor o formiranju ZSO mora primeniti bez odlaganja. Ujedno najavila je novu rundu tehničkog dijaloga od 19. do 21. marta.

Bjornstad: Srbija jasno da pokaže ako stvarno hoće u EU

Arne Sanes Bjornstad, ambasador Norveške govori za Danas: Srbija jasno da pokaže ako stvarno hoće u EU

Nijedna zemlja EU nema ovakvu vrstu vojne i bezbednosne saradnje sa Rusijom kao Srbija, pošto praktično sve zemlje EU i Rusiju vide kao bezbednosnu pretnju. Ako je Srbija ozbiljna u svojoj kandidaturi za članstvo, možda bi bilo mudrije da ovo uzme u obzir.

Bjornstad smatra da je predsednik Vučić je pokazao hrabrost time što je izrazio spremnost da zauzme realističniji i racionalniji pristup prema pitanju Kosova.

fra-kuhinja-bgd-

Beograd, 09.03.2018 - konferencija za novinare povodom manifestacije "Ukusi Francuske" u rezidenciji francuskog ambasadora u Beogradu

Limaj oslobođen optužnice za ratni zločin

Jedan od najbližih saradnika predsednika privremenih kosovskih institucija Hašima Tačija Fatmir Limaj, bivši visoki oficir takozvane oslobodilačke vojske Kosova, oslobođen je optužnice za ratni zločin. Godinu i po dana od podizanja optužnice protiv Limaja za ubistvo dvojice civila, Ramiza Hodže i Seljmana Beriše, Osnovni sud u Đakovici oslobodio je Limaja optužbi jer, kako je navedeno, „elementi krivičnog dela nisu dokazani”, piše prištinska „Gazeta ekspres”, prenosi Politika.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić rekao je da je zgrožen odlukom o oslobađanju Limaja, ali i odnosom međunarodne zajednice kada je u pitanju obezbeđivanje funkcionalnosti pravosuđa.

EK: 14 domaćih zadataka za zapadni Balkan

Nakon prošlonedeljne posete zapadnom Balkanu predsednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera, u četvrtak (osmog marta) održan je sastanak ministara unutrašnjih poslova 28 zemalja Evropske unije. Oni su odobrili akcione planove koje Evropska komisija predlaže u svojoj novoj strategiji za zapadni Balkan o mogućem članstvu Srbije, Crne Gore, Albanije, Makedonije, Bosne i Hercegovine i Kosova u uniji, piše u Politici.

Kako prenosi Dojče vele, prema mišljenju ministara unutrašnjih poslova EU, svaka od država bi u oblasti „bezbednost i migracije” trebalo da sprovede program od četrnaest tačaka, kako bi se efikasnije suzbili ilegalna migracija, organizovani kriminal i trgovina oružjem, ali i kako bi se te zemlje približile standardima EU. 

Razrešena generalna sekretarka parlamenta

Skupština Srbije razrešila je Svetislavu Bulajić sa mesta generalne sekretarke parlamenta, na predlog predsednice Maje Gojković, zbog toga što „u prethodnom periodu nije obavljala poslove utvrđene zakonom i poslovnikom i što je svojim postupcima ugrozila funkcionisanje i rad Narodne skupštine”. Za razrešenje je je glasalo 135 poslanika, jedan je bio protiv, a dva nisu glasala, prenosi Politika.

Opozicionari su kritikovali što je predlog za razrešenje u dnevni red uvršćen juče i što se odmah pristupilo razrešenju uz komentare „čemu ovolika žurba?” . Svi su zahvaljivali Bulajićevoj na dosadašnjem radu, na tome što je „dostojanstveno sačekala da je razreše, što nije podlegla pritisku da podnese ostavku”.

Agencija za borbu protiv korupcije dostavila je nedavno Maji Gojković predlog da Svetislava Bulajić bude razrešena zbog sukoba interesa i zato što je protivzakonito sebe upućivala na službena putovanja u inostranstvo, ali i obračunavala i isplaćivala sebi prekovremeni rad.

Srbija nije „kriva” za evropsko kašnjenje satova

U Elektromreži Srbije potvrđuju da je frekvencija u strujnoj mreži kontinentalne Evrope bila umanjena, a da je uzrok to što je kosovski operater sistema prenosa i tržišta konstantno odstupao od dogovora i programa rada u januaru i februaru 2018. godine, piše u Politici.

Energetski sistem evropskog kontinenta, koji se proteže od Španije do Turske i od Poljske do Holandije i obuhvata 25 zemalja – beleži stalni poremećaj frekvencije u sistemu, i to od sredine januara 2018. godine.

„Dojče vele” je pre dva dana naveo „da Kosovo skladišti premalo struje, a Srbija odbija da popuni tu rupu. Kao i da zbog stalnog političkog konflikta između Srbije i Kosova odatle teče manje struje u kontinentalnu mrežu na koju je priključeno 25 zemalja od Turske do Holandije.

Srbija ne može biti krivac za to što mnogi satovi širom Evrope kasne zbog toga što je frekvencija u strujnoj mreži već neko vreme ispod normalnih 50 herca, tako da tvrdnje pojedinih nemačkih medija da je uzrok tome spor Srbije i Kosova, ne stoje – kaže prof. dr Slobodan Ružić, bivši savetnik ministra energetike.

Nova ucena Prištine

Nova ucena administracije u Prištini, objavljuju Novosti pod naslovom: Hoće da preuzmu struju na severu pre temelja Zajednice srpskih opština (ZSO).

Nafta i gas – nova tačka sporenja EU i Turske

Spor Ankare i Republike Kipar oko podvodnog istraživanja energenata u istočnom Mediteranu preti da još više poremeti i inače loše odnose između Brisela i turskih vlasti, objavljuje Politika.

Sastanak na vrhu EU i Turske, koji treba da se održi krajem marta, našao se pod velikim upitnikom pošto Ankara preti da će ratnim brodovima sprečiti Republiku Kipar, punopravnu članicu EU, da u svojim vodama u istočnom Sredozemlju obavlja podvodna istraživanja prirodnog gasa. To je izazvalo veliku zabrinutost u Briselu, koji najavljuje da će taj dogovor preispitati.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk je upozorio Ankaru da će dogovoreni sastanak visokih funkcionera dve strane biti otkazan ukoliko Turska ne prestane da zvecka oružjem u Mediteranu. „Mi naglašavamo da Republika Kipar ima pravo da istražuje i eksploatiše nacionalne resurse u skladu sa međunarodnim pravom”, rekao je on.

erdogan-partija

Ankara, 09.03.2018 - truski predsednik Redžep Tajip Erdogana na skupu svoje vladajuće Partije pravde i razvoja (AKP) u Ankari

Posle beogradskih izbora

Blic donosi intervju sa Irenom Vujović koja kaže: Svako sa liste SNS može biti gradonačelnik. List donosi intrevju i sa Aleksandrom Šapićem koji najavljuje: Registrovaću ubrzo pokret ili stranku.

Od ponedljka DS vodi predsednik i predsedništvo u ostavci, objavljuje Danas pod naslovom: „Nataša Vučković naslednica Šutanovca“.

List donosi i fejsbuk intervju sa liderom Pokreta slobodnih građana Sašom Jankovićem: Koalicija - da, ali svako od nas ima svoj politički pravac. Đilasa smo podržali za gradonačelnika, a ne za ministra informisanja.

Gondolom od skejt parka do Kalemegdana

Beogradu treba gondola. Bez dileme to tvrdi dr Igor Marić, urbanista. Prema predlogu plana detaljne regulacije, kojim rukovodi u ime Instituta za arhitekturu i urbanizam Srbije, ona će povezati Kalemegdan i park Ušće. Imaće dve stanice, biće duga kilometar i moći će u satu da preveze tri hiljade putnika, predviđeno je nacrtom plana detaljne regulacije, piše u Politici.

Ideja o gondoli koja će prevoziti pešake, bicikliste, majke sa dečjim kolicima, osobe sa invaliditetom sa jedne na drugu obale Save nije ad hok vaskrsnula, kaže Marić. Godinama je u igri i daleko je jeftinije, jednostavnije i ekološki prijemčivije rešenje od izgradnje pešačkog mosta.

Spomenik za Miloševića

Aktivisti SPS i udruženje "Sloboda" predali su zahtev Skupštini grada Beograda i predsedniku Aleksandru Vučiću  za podizanje spomenika bivšem predsedniku Srbije Slobodanu Miloševiću,objavljuju Novosti pod naslovom:  „SPS traži: Slobodanu ulica ili spomenik“.

Kako su podnosioci zahteva obrazložili, ovaj čin je moralna obaveza i ljudski dug prema čoveku, političaru i državniku koji se dosledno do kraja života borio za nacionalni integritet .

Kako list saznaje, zamisao je da se spomenik napravi u prirodnoj veličini. U predlogu nije sugerisano gde bi spomenik bio, niti koja ulica bi mogla da ponese Miloševićevo ime. To je ostavljeno Komisiji da proceni.

Ovu inicijativu, uoči godišnjice smrti bivšeg predsednika Srbije i SRJ u nedelju, razmatraće nova Komisija za spomenike i nazive ulica i trgova, koja će biti formirana nakon konstituisanja novog saziva Skupštine Beograda.

Ivica Dačić kaže: Podržavam ideju, neka odluči skupština grada. Pešićeva: Ne zaslužuje, slomio je naciju.

 „Oni traže spomenik za krvnika Miloševića“, naslov je u Blicu uz poruku : „Srbija ovo ne sme da dozvoli“.

Sećanje na kuma

“Kum ubijenog premijera Dragomir Marković: Đinđić nas vodio putem lopovluka”, naslov je u Informeru. “Na proslavu Zoranovog rođendana 2000. Čeda došao trolom, Kolesar tramvajem a Čanka dovezao komšoija kombijem. Sledeće godine na parking nijedno vozilo nije bilo jeftinije od 100.000 DM. Kad su mi ´zemunci´upali u kuću, tražio sam od njega zaštitu, a on mi je rekao da se sklonim u London”.

Pošteni nalazač

“Alala vera! Našao 40.000 evra na  aerodromu I odmah vratio vlasniku”, Objavljuje Informer. “Radnik na aerodromu ´Nikola Tesla´na parkingupronašao kofer pun para. Vratio ih Srbinu iz Norveške i nije hteo da uzme ni evro nagrade”.

Đilasovo imanje

“Đilas ima tri kuće i 14 stanova”, piše u tabloidu Alo. “Tajkun direktno I indirektno upravlja u najmanmje devet kompanija, poseduje najmanje 17 nekretnina i više od 100.000 kvadrata zemljišta”.

“E ovo je tajkunčina, Đilasovo carstvo do 24 miliona evra”, naslov je u Informeru. “Na svoje i firmino ime prijavio 11 stanova, dve garaže, 22,6 hektara zemljišta…”

Provala dana

Kurir, Alo i Srpski telegraf objavljuju da je opljačkan sef “u vili vlasnika Granda” sa vim detaljima razbojništva o sadržaju sefa, višestrukim prstenovima obezbeđenja I snimcima nadzornih kamera. Reč je o poznatom estradnom menadžeru.

paraolimp-koreja-s

Pyeongchang, 09.03.2018 - svečano otvaranje Paraolimpijskih zimskih igara 2018. u Pjongčangu, Južna Koreja (XII Paralympic Winter Games): Seo Soonseok, Kim EunJung (Južna Koreja)

„Večiti“ gone FSS do Ustavnog suda

Pod naslovom : „Večiti“ gone FSS do Ustavnog suda, Novosti pišu da Partizan i Zvezda tvrde da je Kokeza uveo verbalni delikt.

Oduzimanje dva boda Partizanu od strane Disciplinske komisije FSS na osnovu člana 85 Disciplinskog pravilnika (vređanje i klevetanje) izazvalo je pravu lavinu reakcija crno-belih. Predsednik Milorad Vučelić i potpredsednik Vladimir Vuletić su na vanrednoj konferenciji za medije poručili da su na ovaj način prekršeni Ustav i zakoni, zbog čega su čelnici srpskog šampiona spremni na svaki vid reakcije i pravne borbe.

„Tražim da se oglasi FSS i predsednik Slaviša Kokeza, a da Odbor za hitna pitanja FSS poništi i opovrgne odluku koja krši Ustav i neodrživa je, jer ugrožava prava čoveka i građanina“, rekao je Vučelić.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...