Najave rekonstrukcije Vlade srbije

Anđelka Nikolić

(petak 09. mart, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Bangkok, 08.03.2018 - humanitarno nadmetanje slonovi polo (King's Cup Elephant Polo)

Do rekonstrukcije kabineta Ane Brnabić može i treba da dođe, poručio je ministar odbrane Aleksandar Vulin, a tu mogućnost ne isključuju ni Ivica Dačić i Zorana Mihajlović. Spekuliše se da je cilj Ane Brnabić smena Jadranke Joksimović kao i da će biti smenjen i ministar kulture Vladan Vukosavljević. Šef srpske diplomatije Ivica Dačić smatra da se odluka tzv. vlade Kosova da ne primeni dogovor o formiranju Zajednice srpskih opština može shvatiti i kao odluka Prištine da napusti briselski dijalog. On upozorava da bi Beograd  sada mogao da razmotri stavljanje van snage svih dosadašnjih dogovora postignutih u Briselu. Pravna država prvi je uslov za veći BDP – glavna je poruka sa Kopaonik biznis foruma 2018. godine. Stranka demokratske akcije Sandžaka pozvala je Bošnjake da se ne odazivaju na vojne vežbe i služenje u rezervnom sastavu Vojske Srbije.

zene-npazar-film-

Novi Pazar, 08.03.2018 - Misije OEBS u Srbiji organizovala je projekciju filma "Kismet", o ličnim iskustvima osam mladih žena iz Srbije i Albanije, koje ruše rodno zasnovane stereotipe i formiraju međukulturalne veze; panel diskusije posle filma

Leteće izmene na pola mandata

Posle izjave predsednice vlade Ane Brnabić da je rekonstrukcija njenog kabineta „stalno otvoreno pitanje”, juče se tim povodom oglasio i ministar odbrane Aleksandar Vulin. Do rekonstrukcije kabineta Ane Brnabić „može i treba da dođe”, poručio je Vulin. Protiv provere rada članova vlade nisu se izjasnili ni njeni potpredsednici Ivica Dačić i Zorana Mihajlović, objavljuje Politika.

„Ne treba ni da vas podsećam da sam ja smatrao da je potrebno imati i parlamentarne izbore zajedno sa lokalnim, i to je zapravo odgovor na vaše pitanje”, rekao je Vulin juče novinarima koji su ga pitali za njegov stav povodom najavljenih promena u vladi. „Naravno da vrhovni komandant i predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić treba da ima poslednju reč, jer je čovek kome Srbija najviše veruje i za koga glasa. I premijerka, ali postoji gradacija odgovornosti i pre svega to treba da učini onaj ko nosi listu i za koga Srbi glasaju, i onaj ko može da kaže da je njegova politička vizija okupila i našu listu i formirala ovu vladu”, naglasio je Vulin.

vlada srbije

Beogad, 08.03.2018 - sednica Vlade Srbije

Vučić: Ne bavim se rekonstrukcijom vlade , ako me Ana pita - reći ću joj

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je pitanje rekonsktrukcije vlade - pitanje za premijerku Anu Brnabić, a on i SNS će joj reći svoj stav - ako bude tražila mišljenje stranke koju vodi, prenosi Politika.

„Nisam se time uopšte bavio, niti me to u ovom trenutku zanima. Bavim se važnijim problemima, koji se tiču vitalnih i najvažnijih interesa Srbije”, rekao je predsednik novinarima u Bukureštu, koji su ga pitali ko će i da li će neko od ministara biti zamenjen.

vucic-johanis-rum-

Bukurešt, 08.03.2018 - susret predsednika Rumunije Klausa Johanisa i predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Bukureštu

Cilj Ane Brnabić je smena Jadranke Joksimović

Ideja o rekonstrukciji Vlade potekla je od same premijerke, a cilj Ane Brnabić je smena Jadranke Joksimović, tvrde izvori Danasa.

„Razlog za promenu je prost – Joksimovićeva je već nekoliko puta pokazala da nema respekta prema premijerki“, kaže za Danas sagovornik blizak Vladi.

Velike šanse da bude rekonstruisan ima i ministar kulture Vladan Vukosavljević jer “on u prvom redu nervira Vučića“.

Očekuje se da će infrastruktura „biti otcepljena iz ministarstva građevine“, što za cilj ima slabljenje uticaja Zorane Mihailović koja svojim stavom iritira premijerku.

Mesto nije sigurno ni ministru za ekologiju Goranu Trivanu, „koji se samo slika za televiziju“.

brnabic-dejanovic-

Beograd, 08.03.2018 - sednica Saveta za populacionu politiku: Ana Brnabić, Slavica Ðukić Dejanović

Ministarka prozvala premijerku

Rat u vladi. Ministarka Zorana Mihailović prozvala premijerku, objavljuje Blic.

Varnice na relaciji ministarka gradjevine Zorana Mihailović -predsednica Vlade Ana Brnabić nisu nikakva novost, a pored čestitke za Osmi mart, Mihailovićeva je Dan žena iskoristila da prozove premijerku.

Zorana Mihajlović svim ženama u Srbiji čestitala je Osmi mart, a tim povodom imala je i jednu specijalnu poruku za premijerku Anu Brnabić.

"Vreme je da premijerka Ana Brnabić preseče i da odluči da li će žene u Srbiji da dobiju veća prava ili ne. Na kraju, pošteno je da jedna žena donese odluku o tome", navela je Mihajlovićeva na svom Fejsbuk profilu.zene-pristina-prot-

Priština, 08.03.2018 - protest u Prištini povodom 8. marta - Međunarodnog dana žena (International Women's Day). Na transparentu na albanskom jeziku piše "8. mart svakog dana, otpor svakog dana"

Dačić: Priština odlučila da napusti dijalog

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić smatra da se odluka tzv. vlade Kosova da ne primeni dogovor o formiranju Zajednice srpskih opština može shvatiti i kao odluka Prištine da napusti briselski dijalog, prenosi Poklitika.

Beograd bi sada mogao da razmotri stavljanje van snage svih dosadašnjih dogovora postignutih u Briselu, rekao je Dačić za Sputnjik.

Privremene kosovske institucije u Prištini odbacile su u sredu dogovor o početku izrade Statuta za formiranje ZSO, koji je postignut na nedavnom sastanku u Briselu, uz prisustvo evropskih visokih zvaničnika.

Dačić je upozorio da ceo pregovarački proces Beograda i Prištine sada može da se vrati na nulu. Zbog moguće propasti višegodišnjeg pregovaračkog procesa, šef srpske diplomatije je pozvao međunarodnu zajednicu, EU i SAD, da pod hitno utiču na Prištinu da samo ispuni svoje obaveze preuzete Briselskim sporazumom, jer, kako je rekao, preti najveća opasnost do sada da pregovarački proces definitivno bude prekinut.„Beograd za to ne bi snosio apsolutno nikakvu odgovornost”, zaključio je Dačić.

Bošnjake zovu da bojkotuju vojsku

Stranka demokratske akcije Sandžaka pozvala je Bošnjake da se ne odazivaju na vojne vežbe i služenje u rezervnom sastavu Vojske Srbije, prenose Novosti.

Generalni sekretar SDA Sandžaka Ahmedin Škrijelj rekao je i da Bošnjaci u srpskoj vojsci vide "preteću oružanu silu koja još od raspada Jugoslavije pokazuje neprijateljski odnos prema njima".

Od Ministarstva odbrane i srpske vojske zahtevamo da Bošnjake Sandžaka izuzmu iz pozivanja u rezervni sastav i na vojne vežbe. Bošnjaci se neće odazivati na takve pozive, rekao je Škrijelj.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin, reagujući na poslednji skandalozni istup SDA Sandžaka, naglašava da Vojska Srbije nije okupator, već čuvar mira svih građana Srbije.

- Mi ne delimo naše pripadnike na Bošnjake i Srbe, a SDA to uporno čini nadajući se zlu. Vojska Srbije svojom snagom i ugledom u narodu garant je da SDA u tome neće uspeti - naglašava Vulin.

Naprednjaci stigli do 54 odsto

Novo istraživanje javnog mnjenja potvrdilo apsolutnu dominaciju SNS na političkoj sceni. Srpska napredna stranka osvojila bi 54 odsto glasova na vanrednim parlamentarnim izborima, kad bi oni bili održani u nedelju, a cenzus bi prešla samo još Socijalistička partija Srbije, sa 9,8 odsto - pokazalo je najnovije istraživanje koje je uradila agencija "Faktor plus", prenose Novosti.

Istraživanje, koje je ta agencija uradila za Tanjug , pokazuje i da bi na vanredne parlamentarne izbore u ovom trenutku izašlo 48 odsto građana, da je neodlučnih 22 odsto, a da biračko pravo ne bi iskoristilo 30 odsto.

Pokret slobodnih građana Saše Jankovića dobio bi 3,9 odsto glasova, Demokratska stranka - 3,5, Partija ujedinjenih penzionera Srbije - 3,2, Narodna stranka Vuka Jeremića – tri odsto glasova.

Više od polovine ispitanika, njih 56 odsto, ne očekuje vanredne parlamentarne izbore. Više od polovine građana očekuje da će biti izmena u ministarskom timu. Čak 80 odsto ispitanih veruje da će Nebojša Stefanović ostati u Vladi, a njih 76 odsto to misli za Ivicu Dačića. U vrhu onih koji, po mišljenju građana, ostaju u Vladi su i Aleksandar Vulin (72 odsto), Zorana Mihajlović - 71, Branko Ružić - 70, Milan Krkobabić - 62, Nenad Popović - 58, Rasim Ljajić - 58. Istraživanje pokazuje i da 44 odsto građana očekuje da bi nakon rekonstrukcije u Vladi mogli da ostanu Dušan Vujović, 54 odsto to misli za Jadranku Joksimović, a 57 odsto za Zlatibora Lončara. Najmanje je onih koji očekuju da bi u rekonstruisanoj vladi ostali Aleksandar Antić - 25 odsto, Slavica Đukić Dejanović - 25 i Goran Trivan - 23 odsto.

„Vučić 54%, Dačić9,8% svi ostali ispod cenzusa“, naslov je u Informeru.

Pravna država –prvi uslov za veći BDP

Pod naslovom: „Pravna država –prvi uslov za veći BDP“, Danas prenosi glavne poruke sa Kopaonik biznis foruma 2018.godine.

Veće investicije su ključne za brži rast privrede, a njih neće biti ako se ne uspostavi vladavina prava.

Za sigurne penzije novac od profita velikih firmi

Budući da je postojeći penzijski sistem neodrživ, PUPS predlaže francuski model obezbeđenja para za buduće penzionere, piše u Politici pod naslovom: „Za sigurne penzije novac od profita velikih firmi“.

Kasa PIO fonda se zbog manjka para od uplate doprinosa dugo dotira novcem iz budžeta, s tim što se do pre četiri godine za isplatu penzija izdvajalo bezmalo 50 odsto ukupnih para, a danas je taj procenat neuporedivo manji – oko 34 procenta.

Banke odustaju od naplate troškova obrade kredita

Banke, suočene sa sudskim presudama po kojima nisu imale pravo da od klijenta naplate trošak obrade kreditnog zahteva, kao da polako počinju da odustaju od te prakse u novim ugovorima. O tome svedoče najnovije reklame za kredite, bilo da je reč o keš, refinansirajućim ili stambenim zajmovima, piše u Politici.

Erste banka je, na primer, oglasila ponudu kredita za refinansiranje bez obrade kreditnog zahteva, Inteza banka ima akcijsku ponudu stambenog kredita, takođe bez tog troška, do kraja marta, Vojvođanska banka ima akcijsku ponudu keš kredita bez te provizije, a Euro banka je ne naplaćuje ni za keš ni za stambeni kredit.

Džomić: O promenama u SPC odlučuje Sabor

Niko danas sa sigurnošću ne može da tvrdi da li će Sveti arhijerejski sabor SPC usvojiti predlog ustava, ili će njegove određene odredbe biti izmenjene ili dopunjene. Moguće je i jedno i drugo, izjavio je za Politiku sekretar Komisije Svetog arhijerejskog sabora za reviziju Ustava SPC protojerej-stavrofor dr Velibor Džomić.

On je rekao da nema nikakve spektakularnosti oko revizije Ustava, iako su već nekoliko dana iznošene razne spekulacije o motivima njegovog pisanja, u koje su se uveliko uključili i tabloidi.

Jedan od poznavalaca prilika u SPC za list kaže da je predlog ustava SPC za sada još samo predlog, o kojem će se podrobno diskutovati na Saboru, a verovatno i u javnosti. To je isuviše krupno pitanje da bi svetovna lica bila isključena iz analize i davanja stručnog mišljenja o ovom predlogu ustava, kaže sagovornik lista.

Amerikanci i Rusi pobeđuju na tuđim izborima

Od Drugog svetskog rata u tuđe izbore Vašington se umešao 81 put, a Moskva 36 puta. Pitanje mešanja u izborni proces, koje je u SAD aktuelno od pobede Donalda Trampa, postavljeno je i uoči ruskih predsedničkih izbora, piše u Politici.

U ishod predsedničkih izbora koji će se za deset dana održati u Rusiji niko ne sumnja. Uprkos šarenolikoj opoziciji, koja nema ozbiljnu šansu da uzdrma Putina, a ima funkciju da predstavi demokratske domete ruske političke scene – glavna tema je mešanje u izbore.

Rusi su iskoristili najglasniju američku unutrašnjopolitičku temu da odbiju napad na vlastite izbore, tvrdeći da Amerikanci rade isto ono za šta optužuju Ruse još od svoje predizborne kampanje 2016. godine.

Putin je još u novembru prošle godine ocenio da tada sporadične ali sve učestalije optužbe za doping ruskih sportista mogu da predstavljaju pokušaj SAD da se mešaju u predstojeće predsedničke izbore u Rusiji. U februaru 2016. godine ruski predsednik je upozorio Federalnu službu bezbednosti (FSB) da se „strani neprijatelji” spremaju za jesenje izbore u Rusiji. Putin je tada javnosti saopštio da Moskva takve pokušaje stranog mešanja u izbore vidi kao direktnu pretnju po svoj suverenitet. Tada je naveo da je FSB razotkrio više od 400 agenata stranih službi.

Dve ruske greške

„Putin: Rusija je trebalo 1999. da ratuje za Srbiju“, naslov je u Informeru. „To što smo dozvolili rušenje Berlinskog zida i agresiju NATO na Srbiju su naše dve najveće greške“.

„Putin: trebalo je da uđemo u rat sa NATO“, objavljuje Srpski telegraf.

Vladimiru Ćaliću uručena Vibova nagrada

 „Izraz slika i prilika nastao je tako što je jedan lopov čekao priliku da ukrade jednu sliku”, „Vode nas stranputicom. Stanimo im na put”, „Ljubomoran sam na migrante. Oni su ovde samo u prolazu” – neki su od aforizama Vladimira Ćalića, kojem je uručena Vibova nagrada za najboljeg mladog satiričara u 2017, a koju Politika tradicionalno dodeljuje 8. marta, na dan rođendana Vladimira Bulatovića Viba.

Žiri, čiji je predsednik Aleksandar Čotrić, odlučio se jednoglasno za Ćalića, između ostalog i zato što je odlika njegovih aforizama urbani, mladalački humor.

„Ćalić jeste mlad, ali su njegovi aforizmi veoma zreli – po leksici, stilskim sredstvima i građenju forme ”, piše u obrazloženju za dodelu ovog priznanja.

nagrada-vib-politika-

Beograd, 08.03.2018 - uručenje nagrade Vladimir Bulatović Vib, redakcije lista Politika, najboljem satiričaru mlađe generacije za 2017. godinu: Vladimir Čalić - dobitnik nagrade, Žarko Rakić glavni urednik

Pretnje atentatima?

„Dramatično upozorenje, CIA nam sprema ubistvo političara“, pioše u Srpskom telegrafu. „Polse likvidacije Olivera Ivanovića planiraju nova smaknuća. Domaći bezbednjaci otkrivaju da zapadne špijunske službe pripremaju trene za atentate na srpske funkcionere. Najugroženiji je svakako Vučić“.

„Rusi upozoravaju: Srbiji zbog Kosova zapadne službe spremaju novi 5. oktobar“, piše u Informeru.

Gradski većnik uhvaćen da prepisuje na kolokvijumu

Za pohvalu je što je Vitomir Nedeljković, član kragujevačkog gradskog veća za lokalnu samoupravu, odlučio da nastavi školovanje u petoj deceniji, ali nije u redu što se u toj svojoj nameri koristio neprimerenim sredstvima, navode u rukovodstvu kragujevačke Nove snage. Ova politička organizacija juče je na svom sajtu obznanila informaciju da je većnik Nedeljković uhvaćen kako prepisuje na kolokvijumu na master studijama na Fakultetu inženjerskih nauka, prenosi Politika.

Nova snaga zahteva da Nedeljković podnese ostavku ili da bude smenjen.U saopštenju Nove snage se navodi da je Nedeljković svojim činom naneo „nepopravljivu štetu gradu, Gradskom veću i svima onima koji podržavaju ovakve kadrove na rukovodećim mestima“.

15 godina od atentata na Đinđića

“Koštuničini ljudi išli kod Legije i zemunaca pred ubistvo Zorana Đinđića”, objavljuje Kurir. „Samo 15 dana pred atentat na šefa vlade dva puta presretnuta komunikacija dvojice bliskih saradnika tadašnjeg predsednika SRJ s pripadnicima „zemunaca“, tvrdi Mile Novaković, nekadašnji načelnik Uprave kriminalističke policije (UKP) i čovek koji je vodio istragu o atentatu.“

Novaković je, gostujući u emisiji „Da se ne lažemo“ autora Ratka Femića, koja će večeras u 20 časova biti emitovana na Kurir TV, ispričao mnoštvo zanimljivih detalja o političkoj pozadini tragičnog događaja 12. marta 2003, za koju je uveren da se nikad neće istražiti, piše u ovom tabloidu.

Sloboda

„Joca Amsterdam uskoro na slobodi“, najavljuje tabloid Alo. „Odležao šest godina robije i po starom zakonu bi mogao da izađe ranije ako se bude dobro vladao. U zatvoru bistri politiku i planira izlazak na neke naredne izbore“.

Bivši policajci uhapšeni zbog zločina iz 1997. godine

Zločin iz 1997. godine, poznat u medijima kao prva otmica "zemunskog klana", rasvetljen je hapšenjem dvojice osumnjičenih, Saše Đajića (44) i Milana Radukića (55), objavljuju Novosti.

Uhapšeni  Đajić je trenutno pripadnik Žandarmerije, dok je Radukić penzionisani policajac. U vreme kada se dogodio zločin obojica su bili u Policijskoj upravi Zemun.

Đajić i Radukić  su sa Zoranom Vukojevićem Vukom, kako se sumnja,  kidnapovali Novaka Stevanića, zbog čega se on ubio. Oni su

uz upotrebu sile ubacili Novaka Stevanića u automobil i zatim ga držali na nepoznatoj lokaciji gde su ga maltretirali i zahtevali od njega da im preda ključeve od stana. Kako se sumnja, navodi se u saopštenju MUP, oni su iz sefa u stanu ukrali veću količinu zlata i oko 100.000 nemačkih maraka.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...