Predsednici Srbije i Hrvatske: Ni u čemu se ne slažu sem u pogledu na budućnost

Anđelka Nikolić

(utorak 13. februar, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Zagreb, 12.02.2018 - hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović priredila je svečani doček za predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Zagrebu

Vučić je na zajedničkoj konferenciji za štampu istakao da se srpska i hrvatska strana gotovo ni u čemu ne slažu ali da, kada je reč o budućnosti, nemaju suprotstavljene interese. Problem s Kosovom nije dugoročno rešen, potrebno je da Beograd i Priština nađu kompromis kojim bi se uvažile i potrebe Srba, smatra austrijski vicekancelar. Srbija je društvo sa najvećom nejednakošću u Evropi kada se gleda razlika u dohotku onih sa najvećim i najmanjim prihodima. Nebojša Glogovac sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na beogradskom Novom groblju. 

moda-njujork-loran-s

Njujork, 12.02.2018 - Nedelja mode u Njujorku (Fashion Week in New York): kolekcija - Ralph Lauren 

Prvi dan posete Hrvatskoj

“Složni da se gotovo ni u čemu ne slažu, sem u pogledu na budućnost” naslov je u Politici povodom posete predsednika Srbije Republici Hrvatskoj. Vučić razgovarao sa predsednicom Kolindom Grabar Kitarović, premijerom Andrejom Plenkovićem, predsednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem i kardinalom Josipom Bozanićem.

Posle sastanka sa hrvatskom predsednicom Kolindom Grabar Kitarović na Pantovčaku, Vučić je na zajedničkoj konferenciji za štampu istakao da se srpska i hrvatska strana gotovo ni u čemu ne slažu, ali da, kada je reč o budućnosti, nemaju suprotstavljene interese. Hrvatska predsednica poručila je da se o mnogim pitanjima dve strane nisu saglasile, da su se, kad je reč o nekim, približile, a u vezi sa nekima približiće se u budućnosti, piše u Politici.

vucic-kolinda-mitropolit-s

Zagreb, 12.02.2018 - predsednik Srbije Aleksandar Vučić, sa hrvatskom predsednicom Kolindom Grabar Kitarović, posetio je Mitropoliju zagrebačko-ljubljansku, gde su razgovarali sa polaznicima Akademije Srpskog narodnog veća, i predstavljen im je projekat "Budućnost Srba u Hrvatskoj": Porfirije, Aleksandar Vučić, Kolinda Grabar Kitarović

“Vučić u Hrvatskoj: Rok za granice dve godine ili arbitraža” naslov je u Novostima koje objavljuju da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić otpočeo dvodnevnu posetu Hrvatskoj, tokom koje će imati sastanke sa državnim vrhom te zemlje. Vučić se sastao sa predsednicom Kolindom Grabar Kitarović i premijerom Andrejom Plenkovićem. List navodi izjave Vučića, “Neslaganja o prošlosti a isti pogled u budućnost” i Grabar Kitarovićeve, “Još nismo prijatelji, vezuje nas odgovornost”. 

vucic-bozanic-s

Zagreb, 12.02.2018 - predsednik Srbije Aleksandar Vučić, sa hrvatskom predsednicom Kolindom Grabar Kitarović, sastao se sa zagrebačkim nadbiskupom, kardinalom Josipom Bozanićem

Danas, o “prvoj poseti Vučića Hrvatskoj u svojstvu predsednika”, objavljuje naslov “Srpski privredni tim bez Miroslava Miškovića” I napomenu kako je “dve godine rok da se dogovori sporna granica na Dunavu”.

“Vučić u Hrvatskoj, ustaše besne, Zagreb okićen velikim srpskim zastavama”, piše u Informeru. “Istorijska poseta, srpsko ´Bože pravde´ usred Zagreba” naslov je u Kuriru.

“Želeli to ili ne moramo se slagati bolje”, naslov je u Blicu a u tabloidu Alo “Incident prvog dana posete, hrvatski poslanik napao Vučića”.

vucic-grabar-zg-2-s

Zagreb, 12.02.2018 - hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović priredila je svečani doček za predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Zagrebu

Austrijski vicekancelar u Beogradu

Problem s Kosovom nije dugoročno rešen. Potrebno je da Beograd i Priština nađu kompromis kojim bi se uvažile i potrebe Srba. Ništa ne može da funkcioniše jednostrano. Austrija stoji iza odluke o nezavisnosti Kosova, ali imam razumevanje za položaj Srba. Srbija nije problem, već deo rešenja, prenose Novosti pod naslovom “Pitanje Kosova još nije rešeno”. Ove stavove izneo je u ponedeljak u Beogradu austrijski vicekancelar Hajnc Kristijan Štrahe, koji se sastao sa državnim vrhom naše zemlje. Teme sastanka predsednika Aleksandra Vučića i Štrahea bile su i podrška našoj zemlji na evropskom putu i konkretne mogućnosti za jačanje privredne saradnje i regionalne bezbednosti.

Premijerka Ana Brnabić gostu je prenela da Srbija izuzetno ceni više puta ponovljen stav da je integracija Zapadnog Balkana u EU jedan od spoljnopolitičkih prioriteta Austrije.

“Svaka ti čast Štrahe! Srpski narod ti mnogo duguje i zahvalan je zbog toga. Mi imamo pravo da biramo koga ćemo da volimo - onog ko voli nas”, rekao je Ivica Dačić na zajednočkoj konferenciji za štampu sa austrijskim vicekancelarom Štraheom, prenose Novosti.

“Dačić: Zahvalan sam Štraheu što je ostao pri stavu o Kosovu”, naslov je u Politici koja citira i austrijskog vicekancelara: “Srbija nije problem, Srbija je deo rešenja.”

brnab-strahe-s

Beograd, 12.02.2018 - predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić sastala se sa austrijskim vicekancelarom i saveznim ministrom za javnu upravu i sport Austrije Hajnc-Kristijanom Štraheom

Povratak zakona o nestalim bebama?

“Skoro pet godina nakon presude Evropskog suda za ljudska prava, zakon o nestalim bebama se vraća u Skupštinu”, objavljuje Danas.

Život u Severnoj Koreji

Informer objavljuje šta izveštač Politike Miroslav Lazanski priča “posle posete najzatvorenijoj zemlji”, pod naslovom “Severna Koreja je ozbiljna država”. Tabloid citira sagovornika koji tvrdi da “zapadni mediji šire laži, tamo nema gladi, ljudi žive mnogo bolje nego što većina nas misli”.

Sahranjen Nebojša Glogovac, glumac

Od Hamleta, Ivana, Troila, Žaka… Nebojše Glogovca oprostila se njegova porodica, kolege kako iz matičnog JDP-a, ali i celog regiona, publika. Već u ranim satima poklonici glume Nebojše Glogovca okupljali su se u JDP-u gde je održan komemorativni skup povodom njegove smrti: dugački red ispred knjige žalosti, muk u holu gde je postavljen video-bim kako bi oni koji ne uspeju da uđu u salu mogli da prate komemoraciju, piše u Politici pod naslovom “Otišao je mlađi nego ikad”. Nebojša Glogovac sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na beogradskom Novom groblju. 

“Sahranjen veliki glumac”, javlja Informer. “Nije fer Nebojša, prerano je, naslov je gde piše da se “od Glogovca oprostilo na hiljade ljudi, 30 sveštenika držalo opelo, govor glumice Nataše Ninković rasplakao sve na komemoraciji”.

“Zbogom veliki Nebojša”, objavljuje Danas, “Ovacije zalivene suzama”, naslov je u Novostima, u Blicu “Aplauz za večnost” a u Srpskom telegrafu “Sahranjen Nebojša Glogovac”.

“Poslednji oproštaj, putuj vojvodo naš…” objavljuje tabloid Alo a Kurir – “Tuga i plač, Glogovac sahranjen uz suze i aplauz”.

glogovac-sahrana-crkva-s

Beograd, 12.02.2018 - sahrana glumca Nebojše Glogovca u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju

Bogatstvo i siromaštvo u Srbiji

U Danasu piše da “uzroci najveće nejednakosti u Evropi leže u tranziciji i poreskoj politici”. Pod naslovom “Manje od prosečne plate prima 70 odsto građana”, list tvrdi kako “precizna analiza govori da samo 10 odsto stanovnika ima mogućnosti za luksuzan život u srpskim okvirima.”

Srbija je društvo sa najvećom nejednakošću u Evropi kada se gleda razlika u dohotku onih sa najvećim i najmanjim prihodima. U Srbiji patina stanovnika sa najvećim dohotkom ima 9,7 puta veće prihode od petine sa dna lestvice. Izvor podataka o nejednakosti je Anketa o prihodima I uslovima života koju Republički zavod za statistiku void od 2013. Godine, a koju je analizirao Fond za razvoj ekonomske nauke, piše u Danasu.

Više besplatnih lečenja u banjama

Pra­vo na bes­plat­nu de­se­to­dnev­nu re­ha­bi­li­ta­ci­ju u banj­skim le­či­li­šti­ma Sr­bi­je o tro­šku Fon­da za pen­zij­sko i in­va­lid­sko osi­gu­ra­nje ove go­di­ne ima­će vi­še od 12.000 pen­zi­o­ne­ra. U Fon­du PIO na­gla­ša­va­ju da po­ve­ća­nje pri­ho­da od do­pri­no­sa u ovoj go­di­ni omo­gu­ća­va da se sred­stva za dru­štve­ni stan­dard pla­ni­ra­ju u ve­ćem iz­no­su u od­no­su na 2017, piše u Politici pod naslovom “Na desetodnevni oporavak u banju o trošku države”. Prijavljivanje počinje u martu.

Nova zgrada Klinike za rehabilitaciju

Pr­vi pa­ci­jen­ti već su pri­sti­gli u no­vo­o­tvo­re­ni obje­kat Kli­ni­ke za re­ha­bi­li­ta­ci­ju „Dr Mi­ro­slav Zo­to­vić” u So­ko­banj­skoj uli­ci u Be­o­gra­du. Bo­lji uslo­vi za bo­ra­vak bo­le­sni­ka, ure­đe­ne so­be, sa­vre­me­na opre­ma, ko­ja po­ma­že pri opo­rav­ku, kra­se zgra­du ko­ja se pro­sti­re na 1.850 kva­drat­nih me­ta­ra. No­vi obje­kat sa­dr­ži 50 kre­ve­ta, a vred­nost in­ve­sti­ci­je iz­no­si oko mi­li­on evra, objavljuje Poltika pod naslovom “Bolji uslovi za rehabilitaciju u ´Sokobanjskoj´”. 

Pogibija u smederevskoj železari

Radnik smederevske železare HBIS nastradao kada je na njega rano jutros pao kotur lima težak 17 tona. Milutinović (65) izgubio život na isteku treće smene, poslednje na kraju radnog veka – objavljuju Novosti pod naslovom “Miroljub poginuo sat pred penziju”.

Ubistvo u Kaluđerici

Beogradska policija uhapsila je danas Marka Đokića (29), koji je osumnjičen da je prethodnog dana, iz vatrenog oružja ubio komšiju Miodraga Milovanovića (39), u naselju Kaluđerica. Kako "Novosti" saznaju, njih dvojica su se posvađali u saobraćaju oko 10 časova, a onda je Đokić oko 14.30 došao u dvorište Milovanovićeve porodične kuće u Ulici Ratka Mitrovića 4 i u njega ispalio dva hica. Milovanović bio ranjen 1999. na Košarama, iza sebe ostavio suprugu i dvoje maloletne dece, objavljuju Novosti pod naslovom “Preživeo Košare, ubio ga komšija”.

Pritvor za Amerikanca

“Uhapšenom Amerikancu tri meseca pritvora zbog oružja”, naslov je u Politici gde piše da, “pored Amerikanca za koga se spekuliše da je bivši pripadnik specijalne jedinice „Foke”, istraga se vodi i protiv trojice naših državljana”. Američki državljanin Danijel Korbet (34) uhapšen je 29. januara u jednom stanu u Beogradu. Korbet se tereti za krivično delo nedozvoljene proizvodnje, držanja, nošenja i prometa oružja i eksplozivnih materija.

Ubistvo pevačice

“Krunski dokazi zločina, mobilni osuđuju Zorana”, objavljuje Informer. “Podaci sa baznih stanica dokazuju da je Zoran u trenutku ubistva bio pored Jelene. Video ga je i jedan biciklista. Motiv: Jelena planirala da ode od Marjanovića”.

“Novi detalji optužnice, Zoranov iskaz o ubistvu Jelene”, objavljuje Srpski telegraf, u tabloidu Alo piše “Neće sam robijati, pre suđenja hapse Zoranove pomagače” a Kurir objavljuje “Otkrivamo zbog čega je Zoran ubio Jelenu”. 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...