Preminuo glumac Nebojša Glogovac

Anđelka Nikolić

(subota 10. februar, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Pyeongchang, 09.02.2018 - sportisti Južne i Severne Koreje na ceremoniji otvaranja Zimskih olimpijskih igara (ZOI - 2018 Winter Olympics) u Pjongčangu: Hvang Čang Gam (Hwang Chung Gum) (Severna Koreja), Von Jun-džong (Won Yun-jong) (Južna Koreja)

U ponedeljak, 12. februara, u 11 sati u Jugoslovenskom dramskom pozorištu biće održan komemorativni skup posvećen Nebojši Glogovcu, sahrana je istog dana. Odnosi Srbije i Mađarske su na istorijski najvišem nivou i naša zemlja nastaviće da ulaže u te odnose, poručila je juče u Budimpešti predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić. Učestalost pojavljivanja snimaka i spekulacija o navodnim paravojskama u BiH nije uobičajena. Poreska uprava Srbije naplatila je u prošloj godini 45,5 milijardi dinara po osnovu naplate poreskog duga. Epidemiji malih boginja se ne nazire kraj.

moda-njujork-bibhu

Njujork, 09.02.2018 - Nedelja mode u Njujorku: kolekcija - Bibhu Mohapatra

Nebojša Glogovac

“Preminuo glumac Nebojša Glogovac, jedan od najboljih u bivšoj Jugoslaviji”, objavljuje Danas pod naslovom “Bio je jedan od jarbola umetnosti I etike”.

“Zaspao je srpski Hamlet”, objavljuje Politika. U ponedeljak, 12. februara, u 11 sati u Jugoslovenskom dramskom pozorištu biće održan komemorativni skup posvećen Nebojši Glogovcu, javljeno je iz ovog teatra. Sahrana je istog dana. 

“U Srbiji muk… umro Nebojša Glogovac, rak ga ubio za dva meseca”, objavljuje Informer. “Do poslednjeg časa verovao je da će pobediti”.

“Srpsko glumište ostalo bez još jednog barda”, objavljuju Novosti pod naslovom “Otišao Nebojša Glogovac, izgubio bitku sa rakom pluća, saučešća stižu iz celog regiona”.

“Nebojša Glogovac, 1969-2018. Čovek. Umestnik”, objavljuje Blic.

Srpski telegraf objavljuje da su “poruke oproštaja preplavile internet” I da je “sahrana u ponedeljak u Aleji zaslužnih građana” u Beogradu.

“Iza slavnog glumca, koji je preminuo posle kratke i teške bolesti, ostali jednogodišnja ćerka Sunčica i sinovi Gavrilo (20) I Miloš (17)”, objavljuje tabloid Alo.

“Srbija i region u suzama, znao da umire, poslednje dane odlučio da provede sa porodicom”, objavljuje  Kurir uz fotografiju glumca Nebojše Glogovca.

glogovac

Nebojša Glogovac

Srbija I Mađarska

Odnosi Srbije i Mađarske su na istorijski najvišem nivou i naša zemlja nastaviće da ulaže u te odnose, poručila je juče u Budimpešti predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom, posle sednice dve vlade u Budimpešti, objavljuje Politika pod naslovom “Za Mađarsku Srbija je ključna zemlja Balkana”. Govoreći o visokom nivou odnosa dve zemlje, istakla je da su oni pre svega rezultat posvećenosti i prijateljstva predsednika Srbije Aleksandra Vučića i mađarskog premijera. Dodala je da su, zahvaljujući tako dobrim ličnim odnosima, u prethodnom periodu započeti i urađeni važni projekti.

brnab-budim-venac

Budapest, 09.02.2018 - predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić položila je venac na spomenik Neznanom junaku u Budimpešti

Paravojske u BiH

Devet hiljada Bošnjaka spremnih za rat, paravojska „Srbske časti”, deca iz RS u kampovima u Rusiji i mladi Bošnjaci na obuci Nasera Orića zabrinuli su javnost u BiH, piše u Politici pod naslovom “Paravojske u BiH – pretnja ili predizborna propaganda”.

Snimci ili saznanja koji u predznaku imaju nasilje i pretnje, nisu retkost za BiH – stizali su i sa stranih ratišta. Iz Sirije su nedavno emitovani snimci zavidne produkcije sa džihadističkim porukama. No, učestalost poslednjih snimaka i spekulacija o navodnim paravojskama nije uobičajena. Smenjuju se minulih mesec i nešto više modeli „obuke” i „pretnji”, a zavisno od sarajevske ili banjalučke optike, menjaju i etnički predznak.

Počelo je krajem novembra saznanjima o devet hiljada vojno obučenih Bošnjaka, spremnih za rat, iza kojih stoji bošnjački politički vrh. Te informacije skrajnute su problematizovanjem organizacije „Srbska čast”, čijih se nekoliko „nabildovanih” pripadnika „sumnjive biografije” 9. januara obrelo među publikom u Banjaluci na proslavi Dana RS.

pristina-pripreme-

Priština, 09.02.2018 - pripreme za obeležavanje 10. godišnjice jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova, 17. februara

Vučić u Hrvatskoj

“Ustađe luđe nego ikad”, piše u Informeru pod naslovom “Vučiću prete linčom u Hrvatskoj”.

Novosti objavljuju šta minister Odbrane Aleksandar Vulin kaže “o atmosferi u Hrvatskoj uoči Vučićeve posete sledeće nedelje” pod naslovom “Voleo bih da u Zagrebu vidim transparent ´stidimo se NDH´”.

putin-privrednici-

Moskva, 09.02.2018 - ruski predsednik Vladimir Putin na sastanku ruske Unije industrijalaca i preduzetnika u Moskvi

Naplata dugova za porez

Poreska uprava Srbije naplatila je u prošloj godini 45,5 milijardi dinara po osnovu redovne i prinudne naplate poreskog duga kod svih poreskih dužnika, odnosno po opomenama i rešenjima o prinudnoj naplati. Ukupan poreski dug odnosi se na sve vrste javnih prihoda, na poreze i doprinose za obavezno socijalno osiguranje.

Od ukupnog poreskog duga na dan 31. 12. 2017. godine, 43 odsto odnosi se na glavni dug, a čak 57 procenata su kamate.

Na pitanje koliko je moguće naplatiti dug od velikih dužnika sa spiska 100 koji je Poreska uprava objavila ovih dana, među kojima su zvučna imena iz sveta biznisa (Marko Mišković, vlasnik „Mera investa”, Dragan Đurić, vlasnik „Zekstre”, Željko Žunić, vlasnik „Beohemije”), poreznici za „Politiku” odgovaraju da se redovna i prinudna naplata sprovodi samo kod aktivnih pravnih lica, dok se kod brisanih pravnih lica, u stečaju, likvidaciji, restrukturiranju, kao i kod onih kojima je oduzet PIB, dugovi ne mogu naplatiti.

Iako se dugovi za neplaćeni porez sa spiska najvećih poreskih dužnika mere milijardama dinara, poreznici tvrde da 95 odsto njih poštuje rokove za plaćanje, piše u Politici

Epidemija malih boginja traje

“Više od 2.000 obolelih od morbila” javljaju Novosti pod naslovom ”Epidemiji se ne nazire kraj”.

Spisak mesta u kojima su dosad registrovane epidemije ili pojedinačni slučajevi obolevanja je sve duži, i definitivno pokazuje da se epidemija sa teritorije koju pokriva Zavod za javno zdravlje Kosovska Mitrovica, gde je i počela u oktobru, prelila u centralnu Srbiju. Među srpskim i nealbanskim stanovništvom na KiM dosad ima ukupno 313 obolelih, porast novih slučajeva je mali, a u centralnoj Srbiji - 1.680 i dnevno se registruje od 40 do 100 novih slučajeva obolevanja.

olimp-srb-defile-

Pyeongchang, 09.02.2018 - srpski sportisti na ceremoniji otvaranja Zimskih olimpijskih igara (ZOI - 2018 Winter Olympics) u Pjongčangu: Nevena Ignjatović

Revizija presuda za politička ubistva?

“Drašković: Na meti presude za politička ubistva”, objavljuje Politika izjavu Vuka Draškovića. “Sud je nesumnjivo utvrdio da iza pokušaja atentata na lidera SPO i likvidacije Ivana Stambolića, stoje isti ljudi – nekadašnji državni vrh i Državna bezbednost”.

“Nerazvlašćena, podzemna, razgranata i sve moćnija mreža Miloševićeve DB krenula je preko svojih oficira među advokatima, sudijama i u medijima da ruši odavno pravosnažne presude za politička ubistva iz devedesetih godina prošlog veka. Presuda za ubistvo Ivana Stambolića i pokušaj mog ubistva u Budvi prva im je meta, jer je samo u toj presudi Milošević označen kao nalogodavac, a vrhovi DB i vojske kao organizatori zločina. Strateški cilj je da se, zbog odbrane Kosova i sprečavanja navodne Vučićeve izdaje Kosova, reaktiviraju sve „patriotske snage” iz devedesetih, da Legija i teroristi iz njegovog eskadrona smrti budu oslobođeni, da se Srbija gurne u novi sukob sa NATO-om, Amerikom i EU, jer će, ovoga puta, Rusija snažno podržati ovu strategiju”, navodi Vuk Drašković u izjavi za „Politiku”. Lider SPO ukazuje da Mira Marković iz Moskve poriče presude za političke likvidacije koje je nalagao njen muž, a zamenik predsednika SPS traži podizanje spomenika Miloševiću.

Sin ubijenog bivšeg predsednika Srbije govori za Danas u tekstu pod naslovom “Veljko Stambolić: Vučić bi trebalo da se zamisli nad Legijinom slobodom”.

“Apsurdno je da odbrana Ulemeka I Berčeka pronalazi nove dokaze više od deset godina nakon što su presude postale pravosnažne”, objavljuje Danas.

Pod najavom “skandalozno”Kurir objavljuje izjave Tome File “Đinđićev ubica je patrriota” I Dragana Šutanovca “Ponovo ubijaju Zorana”.

koss-zvezda-armani-

Beograd, 09.02.2018 - utakmica Crvena zvezda - Armani u 22. kolu Evrolige, 100:89

Štetno po zdravlje

Naučno dokazano, pomeranje sata loše za zdravlje”, piše u Informeru.

Ubistvo pevačice

“O novim detaljima ubistva Jelene Marjanović” piše u Blicu, “O saslušanju još jednog svedoka” – u Novostima, a “O tajnama istrage”, piše u Informeru a u Kuriru - “Otkrivamo, hapse zoranove pomagače, optužnica spremna”..

“Srpski telegraf otkriva detalje optužnice koja je u petak predate Višem sudu”, objavljuje ovaj tabloid.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...