Kako će narod reći svoj stav?

Anđelka Nikolić

(petak 9. februar, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Budimpešta, 08.02.2018 - predsednik Vlade Mađarske Viktor Orban dočekao u Budimpeštu premijerku Srbije Anu Brnabić, gde će sutra biti održana sednica dve vlade

Referendum neophodan ukoliko bi se odlučivalo o granicama a izbori bi bili dovoljni ako bi se proveravala politika našeg puta u EU, koju sprovodi vlast. Dok predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, koja će biti domaćin srpskom šefu države Aleksandru Vučiću u Zagrebu 12. i 13. februara, ne pominje da će tema njihovih razgovora biti pitanje ratne odštete, premijer hrvatske vlade Andrej Plenković i njegovi ministri od toga ne odustaju. Evropski poslanici predlažu da se ukine pomeranje kazaljki.

dijamnat-london-sotbi-

London, 08.02.2018 - beli dijamant od 102,34 karata, D boje, na izložbi u aukcijskoj kući Sotbi (Sotheby's) u Londonu

Referendum ili izbori

“Izjašnjavanje o putu Srbije – na referendumu ili izborima” pita Politika i odgovara: Referendum je neophodan ukoliko bi se odlučivalo o granicama, a izbori bi bili dovoljni ako bi se proveravala politika našeg puta u EU.

Poredeći put Srbije sa osvajanjem Himalaja, naš predsednik Aleksandar Vučić najavio je da će pred građane izaći sa svojim predlozima, a oni će morati da kažu svoj stav o tome. Kako će narod to reći, na referendumu ili na izborima, nije precizirao. Odmah su krenula razna tumačenja, mada za to nema mnogo prostora, jer način izjašnjavanja zavisi od predloga koji bude izneo. Analitičari smatraju da je referendum neophodan ukoliko bi se odlučivalo o granicama, što je nedavno i Vučić pomenuo, a da bi izbori bili dovoljni ako bi se proveravala politika našeg puta u EU, koju sprovodi vlast, a koju zastupa i većina opozicionih stranaka, objavljuje Politika. 

vucic-skat-

Beograd, 08.02.2018 - susret predsednika Srbije Aleksandra Vučića i ambasadora SAD u Beogradu Kajla Skata

Ratna odšteta

Dok predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, koja će biti domaćin srpskom šefu države Aleksandru Vučiću, u Zagrebu 12. i 13. februara, ne pominje da će tema njihovih razgovora biti pitanje ratne odštete, premijer hrvatske vlade Andrej Plenković i njegovi ministri od toga ne odustaju, objavljuju Novosti pod naslovom “Hrvati nam traže 32, a dužni 40 milijardi evra”.

Tema ratne odštete se u Hrvatskoj dosad otvarala u nekoliko navrata, ali uvek od strane krajnjih desničara koji su tvrdili da Srbija treba da plati 32 milijarde evra Hrvatskoj. U Zagrebu, međutim, nikad nije rešavana "jednačina" kolika je šteta koju su pretrpeli Srbi koji su iz Hrvatske proterani. Po kalkulaciji koja je svojevremeno izvedena u Beogradu, kako za "Novosti" kaže Savo Štrbac, direktor Dokumentaciono-informativnog centra "Veritas", Srbija bi od Hrvatske mogla da zatraži ratnu odštetu od oko 35 do 40 milijardi evra, piše u Novostima.

vojska-stanovi-s

Beograd, 08.02.2018 - ministar obrane i načelnik Generalštaba VS uručili su danas ključeve 20 stanova aktivnim i penzionisanim pripadnicima MO i VS: Aleksandar Vulin, Ljubiša Diković

Ukida se “letnje i zimsko vreme”

”Ukida se pomeranje kazaljki?” najavljuju Novosti, uz pretpostavku da će “Srbija pratiti Evropsku uniju”. Reč je o usvajanju inicijative u Evropskom parlamentu da se prestane sa pomeranjem časovnika radi računanja “zimskog” i “letnjeg vremena” s obzirom na sve više argumenata u prilog tvrdnji da ovo predstavlja veću štetu nego korist.

“Predlog EU: Nema više zimskog i letnjeg vremena”, objavljuje Alo pod naslovom “Ukida se pomeranje kazaljki”.

“Evropski poslanici predlažu da se ukine pomeranje kazaljki”, piše u Danasu.

orhideje-izlo-engl-

London, 08.02.2018 - pripreme uoči otvaranja festivala orhideja u Kju gardenu u Londonu

Nuđena Velika Srbija

“Pronađen dokaz u Arhivu SANU”, objavljuje Informer pod naslovom “Srbi su 1915. odbili ´Veliku Srbiju´”. Ovaj tabloid navodi kako su “sveznici avgusta 1915. u zamenu za istok današnje Makedonije nudili ´Veliku Srbiju´u koju bi ušli BiH, Dalmacija, Srem, Bačka, Severna Albanija, Slavonija. Mi smo sve to odbili zbog Jugoslavije”.

opozicija-han-

Beograd, 08.02.2018 - sastanak evropskog komesara za pregovore o proširenju i susedsku politiku Johanesa Hana sa predstavnicima opozicije: Johanes Han, Sem Fabrici, Čedomir Jovanović, Dragan Šutanovac

Novi zakon o transfuzionoj medicini

Novosti najavljuju osnivanje 47 banaka krvi povodom novog zakona o transfuzijskoj medicine. Pod naslovom “Rodbina neće više panično tražiti krv za najmilije”, u ovom listu piše da će se prikupljanje, testiranje i distribucija obavljati iz zavoda u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu i na VMA.

Posledice NATO bombardovanja

“Srbija večeras u Nišu formira tim stručnjaka” piše u Novostima pod naslovom “Dokazi, pa tužbe zbog bombardovanja”, uz logotip NATO.

“Prva NATO država priznala posledice bombardovanja” objavljuje Srpski telegraf uz naslov “Italijanski parlament: Naši vojnici umirali od uranijuma na Kosovu”.

pens-tokio-vojska-

Tokyo, 08.02.2018 - potpredsednik SAD Majk Pens obišao je američke vojnike u američkoj vazduhoplovnoj bazi Jokota u predgrađu Tokija

Parada u Severnoj Koreji

Veliki vođa, maršal Kim Džong Un u pratnji prve drugarice, pojavio se na svečanoj tribini na Trgu Kim Il Sunga tačno u 11 sati. Njegov dolazak mogao se naslutiti po ovacijama i klicanju iz susednih ulica. No, program velike parade povodom proslave 70 godina od formiranja oružanih snaga Severne Koreje počeo je sat ranije, piše reporter Politke pod naslovom “Parada kao mirovna ponuda”.

Politika je jedini svetski medij koji je dobio akreditaciju za praćenje jučerašnje vojne parade u Pjongjangu. Ispred svečane bine protutnjalo je na lanserima šest interkontinentalnih projektila tipa „hvasong-15”, dometa 13.000 kilometara.

parada-skoreja-s

Pyongyang, 08.02.2018 - frejm iz video snimka vojne parade u Pjongjangu 

Smena rektora u Kragujevcu?

O “reakciji posle pisanja Blica” ovaj list donosi naslov “Odluka Saveta: Smeniti rektora”. Nebojša Arsenijević, rektor iz Kragujevca za kog se vezuju brojne afere koje je Blic otkrio, juče poručio da “ne da fotelju”, piše u ovom listu.

rus-sahrana-pilot-

Voronezh, 08.02.2018 - sahrana ruskog pilota Romana Filipova koji je poginuo u Siriji

Predizborne akcije

“Rat opozicije” objavljuje Informer pod naslovom “Ja tebi lopove, ti meni lopovčino!”. Tabloid tvrdi da “Ćilas, Pajtić, Šapić, Šutanovac, Radulović, Obradović najstrašnije optužuju jedan drugog”. Reč je o liderima stranaka koje učestvuju na predstojećim izborima za vlast u Beogradu.

“Ko vas sastavi”, jedno je od najčešćih pitanja koja prate novoosnovanu koaliciju pokreta „Dveri” i „Dosta je bilo”, odlučnu u nameri da prvi put zasedne u klupe gradskog parlamenta, piše u Politici. Na ova mesta Dveri čekaju četiri godine nakon što, u prethodnoj izbornoj trci, za dlaku nisu prešli cenzus, a DJB dve godine posle iznenađujućeg uspeha na opštinskim izborima u glavnom gradu. Sada dva pokreta tvrde da ih spaja borba protiv korupcije, stranačkog zapošljavanja i tajnih ugovora.

„Dveri imaju svoju politiku, mi imamo svoju, ali ovo je tehnička koalicija napravljena za gradske izbore kako bi se rešili najveći problemi građana”, objašnjava advokat Vojin Biljić iz DJB, prvi na zajedničkoj listi, piše u Politici pod naslovom “Objavićemo sve tajne ugovore”.

karik-koraks-izlo-

Beograd, 08.02.2018 - otvaranje izložbe radova karikaturiste Predraga Koraksića Koraksa na platou ispred Skupštine grada, u organizaciji Inicijative Ne davimo Beograd 

Briga za predsednika

Danica Drašković govori za Alo u tekstu pod naslovom “Ubice bivšeg DB rade o glavi Vučiću”. Ovaj tabloid citira sagovornicu da “Basta, Bracanović I mnogi drugi sada hoće da vade drugove iz zatvorada ne bi počeli da svedoče kako je bilo I ko je sve učestvovao u državnom teroru… Podloga svemu je bajka da samo oni u zatvoru, Legija I njegovi teroristi, mogu sada sprečiti izdaju Kosova koju sprema Vučić, kako oni pričaju po svojim rupama. Očekujem da država oštro reaguje.”

“Drašković: Miloševićeva služba se ubacila u SNS”, naslov je u Danasu na istu temu.

“Zahtev za ponavljanje postupka koji je okončan 2007. godine podneli su branioci bivšeg komandanta JSO Milorada Ulemeka Legije I Branka Berčeka, nekadašnjeg pripadnika te jedinice. Odluka Apelacionog suda da prihvati žalbu samo govori da terorista ima i po sudovima koji službi služe sudeći po nepravdi”, smatra sagovornica Danasa Danica Drašković, supruga lidera Srpskog pokreta obnove Vuka Draškovića. Ona tako komentariše informaciju da je Apelacioni sud naložio Specijalnom sudu da preispita mogućnost ponovnog otvaranja pravosnažnog postupka za ubistvo Ivana Stambolića i atentat na Draškovića, piše u Danasu.

Originalna lekarska potvrda na kojoj piše da je krvna grupa Branka Berčeka AB plus, mogla bi da označi obrt u jednom od najznačajnijih sudskih postupaka za političke zločine iz vremena Slobodana Miloševića – pokušaj atentata na Vuka Draškovića, lidera SPO u Budvi, kao i ubistvo Ivana Stambolića, piše u Politici. Ukoliko bi zbog ovog dokumenta sud ponovo otvorio sudski proces na koji je tačka stavljena pre više od decenije, to bi bila odluka bez presedana u našoj pravnoj praksi. Ipak, malo je verovatno da bi ovaj dokaz mogao da ospori sve što je do sada utvrđeno o ovom događaju.

“Novi dokaz ne može da ospori činjenice, desetine izjava svedoka, priznanja nekih okrivljenih i mnogobrojne materijalne tragove na osnovu kojih je doneta presuda za slučaj ´Budva´“, kaže advokat Nikola Barović.

olimp-srb-zastava-

Pjongčang, 08.02.2018 - u Olimpijskom selu u Pjongčangu danas je na svečanoj ceremoniji podignuta zastava Srbije čime je na simboličan način domaćin Igara poželeo dobrodošlicu timu Srbije na Zimskim olimpijskim igrama (2018 Winter Olympic Games)

Ubistvo pevačice

Informer objavljuje “nikad objavljene detalje zločina” pod naslovom “Ubica lovio Jelenu”. Tabloid tvrdi da je “Jelenu prvo udario u lice, kad je počela da beži, strgao joj je trenerku, pa smsrskao glavu”.

Reč je o omiljenoj temi tabloida povodom ubistva pevačice Jelene Marjanović u Borči pre dve godine.

Srpski telegraf donosi “nove detalje iz istrage” pod naslovom “Saslušane još dve Zoranove ljubavnice”. Ovaj tabloid tvrdi da je “muž ubijene pevačice u trenutku ubistva Jelene bio u paralelnim vezama sa dve devojke koje su policiji opisale odnos sa Zoranom”.

“Kako je izveden savršeni zločin”, objavljuje Kurir pod naslovom “Svima bili uagšeni mobilni dok je Jelena zverski ubijana”.

Dvostruko ubistvo i samoubistvo

“Rešen zločin u Smederevu: Dvostruko ubistvo i samoubistvo”, piše u Novostima pod naslovom “Dalibor pre požara ubio ženu i taštu”.

Stravičan požar sa troje nastradalih u Smederevu nije nesrećan slučaj, već dvostruko ubistvo i samoubistvo. Dalibor Simijonović (33) nožem je ubio nevenčanu suprugu Aleksandru (30) i njenu majku Milenu Vasić (58), a potom zapalio kuću u kojoj je i sam izgoreo.

Nakon obdukcije tri potpuno izgorela tela, ispostavilo se da je Aleksandra imala smrtonosni ubod sečivom u predelu vrata, a njena majka jedan ubod u grudi koji je bio fatalan. Dalibor nije stradao od noža, već od gušenja ugljen-monoksidom od požara koji je sam izazvao. Ovo su sve nezvanična saznanja, jer Više tužilaštvo u Smederevu najavljuje zvanične rezulate istrage tek za utorak.

Šta se tačno desilo u kući Vasića u sredu ujutru, kao i pre tragedije, ostaće misterija. Reč je, najverovatnije, o planiranom zločinu.

“Otkrivena bizarna pozadina zločinau Smederevu” piše u tabloidu Alo pod naslovom “Zbog supe ubio, pa zapalio trudnu ženu i taštu”. List tvrdi kako je “Dalibor Simijonović (33) usmrtio nevenčanu suprugu Aleksandru (31) jer mu, navodno, nije skuvala ručak”.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...