“Građani Srbije moraće da kažu svoj stav o EU”

Anđelka Nikolić

(četvrtak 8. februar, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Beograd, 07.02.2018 - konferencija za novinare predsednika Srbije Aleksandra Vučića i evropskog komesara za pregovore o proširenju i susedsku politiku Johanesa Hana

“Došlo vreme da donosimo odluke za koje nije bilo hrabrosti decenijama ranije i da platimo određene cene iz prošlosti”, rekao Aleksandar Vučić, “građani će reći da li je budućnost Srbije u EU”. U toku je izrada penzionerske legitimacije koja će se koristiti umesto penzionog čeka. Rusi juče lansirali rakete „iskander M” u Zabajkalskom kraju, na jugoistoku Sibira u okviru vojne vežbe. Vatra progutala majku, trudnu ćerku i zeta – da li je reč o ubistvu.

moda-bos-njujork-

New York, 07.02.2018 - Nedelja mode u Njujorku (New York Men's Fashion Week): kolekcija - Hugo Boss

Nova poruka iz Brisela

Novosti citiraju Aleksandra Vučića o novom briselskom dokumentu pod naslovom “Put ka EU kao na Himalaje, rešenje za KiM ide pred narod. Glavna prepreka: Odnos sa Prištinom i granice sa BiH i Hrvatskom. Kosovski čvor: Hrabro ćemo izneti predlog, uvažićemo stav građana. Poruka Plenkovića: Mogu samo da izgube ako potegnu pitanje ratne odštete”.

“Građani Srbije moraće da kažu svoj stav, kako vide budućnost ove zemlje i da li je ona u Evropi, zašta cena nije mala, ili možemo da nastavimo i ovako, da naša ekonomija sporo raste i da se pola Srbije iseli. Ja ću svakako dati svoj predlog odluke, ali građani neka kažu svoj sud i to ćemo poštovati. Mislim da je to fer”, rekao je Vučić, prenose Novosti.

“Godina 2025, koja se pominje u Strategiji o proširenju EU nije garancija, ali je važan podstrek građanima i priznanje da smo uradili bitne stvari i da smo s ljudima iz Evropske komisije učinili mnogo značajnog”, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, posle sastanka sa evropskim komesarom za proširenje Johanesom Hanom, prenosi Politika. U zajedničkom obraćanju novinarima Vučić je ukazao da su, međutim, u odnosu na četiri zemlje i jednu teritoriju, pred Srbijom najteži zadaci, a Han je rekao da Srbija ima realnu perspektivu u Evropskoj uniji i da to što je on došao dan posle usvajanja Strategije pokazuje posvećenost Brisela, prenose agencije. „Himalaji su pred nama”, metaforično se izrazio predsednik, ukazujući na činjenicu da to nije naša krivica, već je, kako je rekao, došlo vreme da donosimo odluke za koje nije bilo hrabrosti decenijama ranije i da platimo određene cene iz prošlosti, piše u Politici pod naslovom “Građani će reći da li je budućnost Srbije u EU”.

vucic-han-kzs-bgd-

Beograd, 07.02.2018 - konferencija za novinare predsednika Srbije Aleksandra Vučića i evropskog komesara za pregovore o proširenju i susedsku politiku Johanesa Hana: Aleksandar Vučić

Kod Hana i (neki) lideri opozicije

Danas najavljuje poziv evropskog komesara sedmorici lidera opozicije danas na sastanak, pod naslovom “Jovanović: Reći ću Hanu da su nacionalisti prepreka ka EU”. Ovaj list javlja da će na sastanku, osim lidera LDP, biti još i Tadić, Janković, Živković, Šutanovac, Čanak i potpredsednik Narodne Stranke Nikola Jovanović. Obradović i Radulović nisu pozvani, obajvljuje Danas I citira predsednika DS koji kaže: “Han će od mene imati priliku da čuje kakvo je pravo stanje stvari u Srbiji nakon pola decenije vlasti Aleksandra Vučića”.

fra-sneg-monmartr-

Paris, 07.02.2018 – zima, sneg na Monmartru u Parizu

Penzionerske legitimacije stižu

U toku je izrada dokumenta koji će se koristiti umesto penzionog čeka. – Sadržaće minimalan broj ličnih podataka potrebnih za dokazivanja statusa: ime i prezime, naziv filijale i broj kartice, objavljuje Politika pod naslovom “Penzionerske kartice za svakog srpskog penzionera”.

Svi sadašnji, ali i svi budući penzioneri, postaće vlasnici penzionerske kartice. Novi dokument izdavaće Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje. Reč je o vrsti pomoćnog dokumenta koji će svakom penzioneru u našoj zemlji služiti za dokazivanje penzionerskog statusa. Kartice će biti važne, jer će biti pogodne i za korišćenje u situacijama kada im taj status obezbeđuje određene popuste. Do sada su u te svrhe koristili isključivo penzijske čekove na kojima se nalaze lični podaci, tako da će ubuduće penzionerske kartice u tim situacijama zameniti penzijske čekove, najavljuje za Politiku Zoran Đorđević, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

slov-sneg-ljublja-

Ljubljana, 07.02.2018 - snežna oluja zahvatila je Sloveniju

Ruska vežba

Rusi su juče lansirali rakete iz kompleksa „iskander M”, uništivši kamp uslovnog neprijatelja. Prva pomisao (povodom ove vesti), barem polovine zapadnog sveta, verovatno je bila da je „puklo” iz Kalinjingrada, piše u Politici pod naslovom “Leteli ´iskanderi´, ali ne iz Kalinjingrada”. A potom su odbacili tu pretpostavku, jer da je „iskander” lansiran iz ove ruske enklave, znali bi u baltičkim državama, a mogli bi da osete i u Berlinu.

Elektronsko lansiranje raketa iz ovog sistema dogodilo se u Zabajkalskom kraju, na jugoistoku Sibira. U pitanju je bila samo vojna vežba.

A u ponedeljak je zvanična Moskva saopštila da ima pravo da svoje oružje, kakvo god želi, postavi gde god smatra da treba na svojoj teritoriji. Ovu konstataciju izrekao je portparol Kremlja povodom primedbi da Rusi raspoređuje ove raketne sisteme, i to u trajnom režimu, u Kalinjingradskoj oblasti, ruskoj enklavi na Baltičkom moru koja se nalazi između Litvanije i Poljske, objavljuje Politika.

nem-vlada-dogovor-

Berlin, 07.02.2018 - nemačka kancelarka i čelnica Hrišćansko-demokratske unije (CDU) Angela Merkel, lider Socijaldemokratske partije (SPD) Martin Šulc i guverner Bavarske i lider Hrišćansko-socijalne unije (CSU) Horst Zehofer na konferenciji za novinare u Berlinu posle dogovora o formiranju koalicione vlade 

Najmanja beba

“U GAK Narodni front najmanja prinova u Srbiji” objavljuje Blic pod naslovom “Život je čudo, rođena beba od 350 grama”.

Mala heroina je zbog zastoja u rastu rođena sa samo 350 grama pre određenog termina a od prvog udisaja pokazala je koliko je jaka i posebna. Iako malena, ona je uspela da dostigne druge stupnje razvoja i sustigne svoje vršnjake veće kilaže, piše u ovom listu.

“Beba je rođena u 28. Nedelji. Mama je ležala kod nas na odeljenju visokorizičnih trudnoća”, kaže prof. dr Snežana Rakić za Blic.

Pripreme za otvaranje Narodnog muzeja

“Oko 3.000 eksponata pred posetiocima na Vidovdan”, naslov je za razgovor sa Bojanom Borić Brešković, direktorkom Narodnog muzeja, koji objavljuje Politika.

Ako 28. juna ove godine budete rešili da među prvima obiđete novu stalnu postavku u konačno obnovljenoj zgradi Narodnog muzeja u Beogradu bićete ujedno i među prvima koji će imati priliku da u ulozi posetioca prošetaju centralnim stepeništem koje gleda na Trg republike. Taj segment ovog velelepnog zdanja, sazidanog u stilu akademskog eklekticizma još 1903, po projektu arhitekata Andre Stevanovića i Nikole Nestorovića (za potrebe tadašnje Uprave fondova) nikada do sada nije bio dostupan publici, ali će sada biti drugačije. Ljubitelji umetnosti ulaziće u našu najstariju muzejsku instituciju iz Vasine ulice, kao što je to bilo i pre rekonstrukcije, ali će izlaz biti usmeren na Trg republike, što je novina.

Narodni muzej zdanje na Trgu republike dobio je na korišćenje 1950, do tada se od osnivanja 1844. sa svojim kolekcijama selio čak 11 puta, da bi svečano otvaranje u tom prostoru bilo upriličeno 23. maja 1952. Nakon gotovo 15 godina prašine i memle (2003. zbog katastrofalnih uslova povučena je stalna postavka) bićemo uskoro svedoci drugog svečanog otvaranja, najavljuje Politika

Putovanje u Zagreb

“Opasne igre oko posete” najavljue Informer pod naslovom “Hrvatu Vučiću prave pakao”. Tu piše kako “ustaški ekstremisti spremaju nasilne proteste kada Vučić bude u Zagrebu. Hrvatski premijer Plenković javno traži da im Srbija isplati ratnu odštetu”.

Predizborna otkrića

“Dosije DS: Kakos u Đilas I Šapić ojadili svoju stranku”, naslov je u Informeru povodom “izveštaja interne kontrole poslovanja Demokratske stranke”. Ovaj tabloid tvrdi da, “dok je DS bio u blokadi, Đilas na njoj zaradio više od 200.000 evraa Šapić 77.000 evra. Oni uzimali pare a trudnicama nisu isplaćivali ni bolovanje”.

Novosti donose sličan anslov “Đilas i Pajtić oštetili DS za million evra”.

“Najveća tajna tajkuna” najavljuje Srpski telegraf pod naslovom “Karić smestio seks aferu, za to platio 2,5 miliona evra”.

“Ljiljana Nestorović je po nalogu lidera PSS lažno optužila mog Vuka da ju je seksualno zlostavljao. Vuk je umro zbog toga”, kaže Miloš Obradović, brat pkojnog generala I lidera Socijaldemokratije, piše u Srpskom telegrafu.

Planovi za posle izbora

Posle imenovanja za gradonačelnicu Beograda moj prvi potez bilo bi konačno skidanje novogodišnje rasvete, kaže Ksenija Radovanović, sa liste „Inicijativa Ne davimo Beograd – Žuta patka – Čiji grad, Naš grad – Ksenija Radovanović”, koja će učestvovati na beogradskim izborima 4. marta. U razgovoru za Politiku ističe da bi to najpre učinila, jer su praznici prošli  i vreme je da se ozbiljno posvetimo rešavanju brojnih problema u Beogradu.

Posle skidanja novogodišnje rasvete sledeći  potez bi bio analiza velikih ugovora. Često pred izbore slušamo kako će biti poništeni neki ugovori kao što je to bio slučaj sa ugovorom za „Bus plus”, ali se kasnije to ne desi. Mi smo pripremili predlog za utvrđivanje ništavosti ugovora za „Beograd na vodi”, kao i analizu ugovora za spalionicu u Vinči. Potrebno je da se formira komisija koja bi analizirala i druge ugovore, kao onaj o koncesiji na bilborde i izgradnji garaže ispod Studentskog parka. Javnost mora da zna stvarne posledice i mogućnosti raskidanja ovih ugovora, objavljuje Politika.

Predsednikova udovica i socijalistička partija

“Ivica Dačić pobesneo zbog intervjua u Kuriru”, objavljuje ovaj tabloid pod naslovom “Miro, uništila si Slobu ali mene i SPS nećeš moći”.

Socijalistička partija Srbije oštro je reagovala na reči bivše predsednice JUL-a Mirjane Marković, koja je u ekskluzivnom interjvuu Kuriru, izjavila da ova partija koristi bivšeg lidera SPS Slobodana Miloševića samo u predizbornim kampanjama, piše u ovom listu. Mirjana Marković je za Kurir rekla da je ova partija sasvim druga u odnosu na nekadašnji SPS, a da je "SPS pod lipom", aludirajući na mesto gde je sahranjen Slobodan Milošević.

SPS je saopštio da će istorija doneti konačnu ocenu o Slobodanu Miloševiću, a da je Mira Marković "njegova supruga čiji je politički rad već dobio ocenu od građana Srbije", prenosi Kurir.

dacic-sb-un-kosovo

Njujork, 07.02.2018 - ministar spoljnih poslova Srbije na sednici Saveta bezbednosti (SB) Ujedinjenih nacija (UN) o Kosovu: Ivica Dačić

“Skinuta” tv emisija

“Rukovodstvo vojvođanskog javnog servisa ćuti o “zabrani” emisije “Otkopčano”, objavljuje Danas pod naslovom “Vidojković: U ´skinutoj´emisiji pričao sam o politici”. List citira I Sanju Klajić koja kaže da je to “još jedan primer cenzure na RTV-u”.

olimp-jkoreja-srb-

Pjongčang, 07.02.2018 - članovi olimpijskog tima Srbije u Olimpijskom selu u Pjongčangu, uoči početka Zimskih olimpijskih igara (ZOI) 

Američki brod u severnokorejskoj luci

Iz daljine izgleda kao da je usidren na vodi, na reci Botong, u glavnom gradu Severne Koreje. Tek kada priđete bliže vidite da je brod, zapravo, u betonskom doku, koji je tik uz reku, tako da iz daljine izgleda kao da će zaploviti. A zaploviti neće više nikada, iako ga američka ratna mornarica i dalje vodi kao aktivni brod svoje Sedme flote, piše specijalni izveštač Politika iz Severne Koreje u tekstu pod naslovom “Kud plovi ovaj brod”.

„USS Pueblo”, špijunski brod američke Sedme flote, bio je u vreme hladnog rata i uzrok velike krize između Istoka i Zapada, pre tačno 50 godina. U vodama ispred luke Vonsan 23. januara 1968. godine severnokorejski torpedni čamci napali su i posle kraće razmene vatre zarobili „USS Pueblo”. Pjongjang je tvrdio da je američki brod nekoliko puta ulazio u teritorijalne vode Severne Koreje, što je kasnije i potvrđeno uvidom u brodski dnevnik, dok je Vašington insistirao da je brod bio u međunarodnim vodama. Incident se dogodio u najžešćoj fazi loših odnosa Istoka i Zapada, u vreme velike Tet ofanzive armije Severnog Vijetnama u Južnom Vijetnamu i samo nekoliko dana posle govora predsednika SAD Lindona Džonsona o stanju nacije. Amerika je burno reagovala na incident, nekoliko senatora zahtevalo je od Džonsona da se na Severnu Koreju baci atomska bomba, piše u Politici.

tenis-danilovic-

Talin, 07.02.2018 - Fed kup, selekcija Srbije pobedila je u meču protiv selekcije Bugarske u prvom kolu I grupe Evro-afričke zone Fed kup takmičenja u Talinu: Olga Danilović

Tragičan požar u Smederevu

“Vatra progutala majku, trudnu ćerku i zeta, rodbina tvrdi: Dalibor ih ubio, podmetnuo požar, pa i on stradao!” piše u Novostima. U porodičnoj kući u naselju Senjak u požaru stradali Milena (58) i Aleksandra Vasić (33) i Dalibor Simejonović (33). Vasići veruju da nije reč o nesrećnom slučaju.

U stravičnom požaru u porodičnoj kući u Smederevu nastradale su Milena Vasić (58), njena ćerka Aleksandra (30), koja je bila u četvrtom mesecu trudnoće, kao i Aleksandrin nevenčani suprug Dalibor Simejonović (33). Dok od nadležnih još ne stižu zvanične potvrde, čak ni o identitetu žrtava, uzroku smrti i uzrocima požara, porodica Vasić sumnja da je vatra podmetnuta i da su dve žene zapravo ubijene, piše u Novostima.

O ovoj temi na naslovnim stranama javljaju i Informer, Kurir, Srpski telegraf, Blic i Alo koji citira u naslovu Žikicu Vasića: “Zet mi je zapalio ženu i trudnu ćerku”.

Ubistvo pevačice

Tragičan dogašaj od pre dve godine, kad je u Borči pronađena ubijena pevačica, ne silazi sa naslovnih strana tabloida. Informer objavljuje kako je “posle 22 meseca istrage”  podignuta “optužnica protiv Zorana”. Ovaj tabloid dodaje da “iz tužilaštva tvrde: On je ubio Jelenu”. Reč je o Zoranu Marjanoviću koji je u pritvoru kao osumnjičeni za ubistvo supruge Jelene.

Obrt u slučaju “Budva i Stambolić”?

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je rešenje Specijalnog suda kojim je odbijen zahtev odbrane za novo suđenje u slučaju ubistva Ivana Stambolića i pokušaja ubistva Vuka Draškovića u Budvi, javlja Politika pod naslovom “Krvna grupa ubice ruši slučaj „Budva i Stambolić”?.

Odbrana je dostavila original novog dokaza da je na rukavici korišćenoj u atentatu na Draškovića nađena krv različite krvne grupe od one koju ima osuđeni Branko Berček, zbog čega će se ponovo razmatrati zahtev za novo suđenje.

Kako je za Politiku izjavila Mirjana Piljić, portparol Apelacionog suda, u žalbi odbrane, koja je prihvaćena, dostavljen je originalni lekarski dokument koji nije bio poznat u vreme suđenja i koji će morati da bude razmotren pri novom odlučivanju.

Prošle godine, deset godina posle pravosnažnosti presude, odbrana je došla do podatka da Berček ima različitu krvnu grupu od one koja je navedena u dokazima za atentat na Vuka Draškovića. Prema navodima advokata, na rukavicama koje je, kako se pretpostavlja, koristio atentator na Draškovića, na kojima su nađene čestice baruta, izolovan je i biološki trag nulte krvne grupe, a Branko Berček koji je zbog toga osuđen na 40 godina zatvora, ima krvnu grupu AB.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...