Intelektualci na izbornim listama

Anđelka Nikolić

(petak 12. januar, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Beograd, 11.01.2018 - otvaranje klizališta na platou ispred Muzeja savremene umetnosti

Naprednjaci od ponedeljka u kampanji za Beograd. SNS spremio adute za izbore - na listi najače stranke ugledne javne ličnosti. SNS i SPS odvojeno idu na izbore, a posle u koaliciju. Porodilje iz Er Srbije kojima preti otkaz pokreću postupak pred poverenicom za zaštitu ravnopravnosti. Novi izveštaj demokrata u američkom Senatu u kojem se Rusija optužuje za mešanje u interese SAD širom Evrope, „apsolutno je neosnovan”, paranoičan i „ne samo da šteti bilateralnim odnosima, već i samim SAD”, poručio je Kremlj. „Zloćudni uticaj Rusije u Srbiji manifestuje se kroz kulturne veze, propagandu, energiju i razvoj vojnih odnosa”, ocenili su senatori demokrata. Humanitarni Rusko srpski centar u Nišu neće dobiti diplomatski status. Britanija je odbila ekvadorski zahtev da prizna diplomatski status Džulijanu Asanžu,  što znači da on ostaje u ambasadi latinoameričke zemlje i pored toga što je  postao njen državljanin.

moda-firenc

Florence, 11.01.2018 - revija mode u Firenci

U vrhu liste SNS-a samo četvoro političara

Odlukom naprednjaka da na martovske beogradske izbore izađu u koaliciji sa manjim strankama stavljena je tačka na spekulacije da bi na jednoj izbornoj listi mogli da se nađu SNS i SPS. U predizbornoj kombinatorici ostala je još jedna nedoumica: kome će se jatu pridružiti SDS Borisa Tadića – Demokratskoj stranci ili koaliciji u kojoj se nalaze bivši funkcioneri DS-a Dragan Đilas, Vuk Jeremić i Borko Stefanović, potpomognuti liderom Pokreta slobodnih građana Sašom Jankovićem, objavljuje Politika.

Potpredsednik SNS-a Milenko Jovanov kaže da će u ponedeljak ova stranka usvojiti listu za beogradske izbore i da će na njoj biti poznatih javnih ličnosti iz sveta nauke, kulture i sporta. „Stalno se predstavlja da je intelektualna elita na drugoj strani, protiv nas, pokazaćemo da to nije tako. U ponedeljak imamo sednicu na kojoj ćemo usvojiti listu na kojoj će biti pojedinci, poznati Beograđani, koji su se ostvarili u svojim karijerama”, rekao je Jovanov za TV Pink, dodajući da će gradonačelnik Siniša Mali biti na listi.

Kako list saznaje, među prvih 20 kandidata za odbornike naprednjaka dominiraće poznate nestranačke ličnosti.

Naprednjaci od ponedeljka u kampanji za Beograd. SNS spremio adute za izbore. Na listi najače stranke ugledne javne ličnosti, objavljuju Novosti uz fotografije glumca Branka (Kockice) MIlićevića, dekana Pravnog fakulteta Sime Avramovića i košarkaša Milana Gurovića.

SNS i SPS odvojeno idu na izbore, posle u koaliciju, objavljuje Blic.

Dačić ne ide sa radikalima, opozicija u tri kolone, objavljuju Novosti.

Predsednik SPS Ivica Dačić izjavio je juče da se sa Vučićem dogovorio da njihove stranke na gradskim izborima nastupe odvojeno, a da koaliciju naprave nakon izbora. On je rekao da će njihov kandidat za gradonačelnika biti Aleksandar Antić.

Porodilje iz Er Srbije pokreću postupak pred poverenicom

Još jedna žena koja je ostala u Er Srbiji bez radnog mesta obratila se Danasu, objavljuje ovaj list pod naslovom „Porodilje iz Er Srbije pokreću postupak pred poverenicom“   za zaštitu ravnopravnosti Brankicom Janković.

U kabinetu Slavice Đukić Dejanović, ministarke zadužene za populacionu politiku, pomirili su se sa otkazima porodiljama i trudnicama u Er Srbiji.

 List već nekoliko dana piše da Er Srbija ostavlja bez posla 28  trudnica i porodilja i da se ta kompanija u maniru najbezličnijih korporacija nije se preterano zamislila nad sudbinom porodice sa malim detetom koja ostaje bez jedne plate.

moda-sanel-hong-

Hong Kong, 11.01.2018 - promocija kolekcije Šanel u Hong Kongu: kolekcija – Chanel

„Posao stoleća“ na redakturi

Bliži se dan odluke: hoće li „Fijat“ ostati ili otići iz Srbije? Ako Vlada Srbije želi da „Fijat“ ostane u zemlji, do kraja godine će sa ovom kompanijom morati da potpiše novi ugovor. Prvobitni ugovor o zajedničkom investicionom ulaganju potpisan je 29. septembra 2008, a paraf su stavili direktor italijanske kompanije Serđo Markione i potpredsednik tadašnje vlade Mlađan Dinkić. Ovaj ugovor je vremenski ograničen na 10 godina i ističe 31. decembra 2018.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u maju prošle godine, na svečanosti u Kragujevcu povodom početka serijske proizvodnje restilizovane verzije modela „500-L“, izjavio kako se nada da će poslovna saradnja sa „Fijatom“ biti nastavljena i posle 2018. Da bi aranžman sa „Fijatom“ mogao biti produžen govori i to što su sindikati u kragujevačkoj fabrici automobila pre nekoliko dana potpisali novi kolektivni ugovor sa rukovodstvom multinacionalne kompanije koji važi tri godine.

U ugovoru koji se može naći na sajtu Vlade Srbije stoji samo to da će zajedničko privredno društvo „Fijata“ i naše države „uložiti komercijalno realne napore radi započinjanja proizvodnje drugog modela“.

Humanitarni niški centar neće dobiti diplomatski status

Odluka o statusu Rusko-srpskog centra u Nišu ista je još od 2014.godine, tvrde za Danas u vhu vlasti, objavljuje taj list pod naslovom: „Humanitarni niški centar neće dobiti diplomatski status“.

putin-studenti-

Moskva, 11.01.2018 - ruski predsednik u razgovoru sa studentima: Vladimir Putin

Američke demokrate traže više para za suzbijanje ruskog uticaja u Srbiji

Novi izveštaj demokrata u američkom Senatu u kojem se Rusija optužuje za mešanje u interese SAD širom Evrope, „apsolutno je neosnovan”, poručio je juče Kremlj. Reč je o dokumentu na 200 strana u kome se spominje i Srbija, a pripremio ga je vođa demokratske manjine u Spoljnopolitičkom odboru Senata Ben Kardin, prenosi Politika.

Dmitri Peskov, portparol ruskog predsednika Vladimira Putina, u konferencijskom telefonskom razgovoru sa novinarima rekao je da „paranoična zabrinutost” u vezi sa ruskim mešanjem „ne samo da šteti bilateralnim odnosima, već i samim SAD”, navodi AP, a prenosi Tanjug.

U prekjuče objavljenom izveštaju, demokratski senatori pozivaju administraciju Donalda Trampa da strano mešanje u izbore tretira kao nacionalnu krizu, da formira agenciju koja bi koordinisala odgovor na mešanje i uspostavi novu vrstu sankcija za kažnjavanje odgovornih. „Zloćudni uticaj Rusije u Srbiji manifestuje se kroz kulturne veze, propagandu, energiju i razvoj vojnih odnosa”, ocenili su senatori demokrata. Oni pozivaju Vašington da posveti veću pažnju Srbiji kao važnoj zemlji regiona, odobri veća sredstva za pomoć Srbiji radi odbrane od ruskog uticaja, kao i da visoki američki zvaničnici češće posećuju Srbiju.

O američkom izveštaju o ruskoj propagandi Blic piše pod naslovom: „Borbu protiv Putina odnah započeti u Beogradu“.

„Demokratski senatori ttraže od predsednika Trampa da aktivira zakon protiv Srbije“, objavljuje Informer pod naslovom „Senatori SAD: Srbiji zbog ´migova´ i ruskog oružja  treba uvesti sankcije“.

„Smeta im Putinov uticaj na Balkanu“ objavljuje Srpski telegraf pod naslovom „Ameri Srbima zabranjuju Rusku crkvu i hor Aleksandrov“.

London odbio da Asanžu odobri diplomatski imunitet

Osnivač „Vikiliksa” je dobio novu domovinu, ali ne i novi dom. Britanija je odbila ekvadorski zahtev da prizna diplomatski status Džulijanu Asanžu, što znači da on ostaje u ambasadi latinoameričke zemlje i pored toga što je, kako su preneli mediji, postao njen državljanin, prenosi Politika.

Posle izveštaja Rojtersa da je australijski novinar i aktivista pronađen u bazi državljana Ekvadora, Forin ofis je potvrdio da je Kito zatražio diplomatski imunitet za Asanža, ali da je London odbacio takvu mogućnost.

Ranije ove nedelje država sa polutara je nagovestila da će prestati da Asanžu pruža utočište. Ministarka spoljnih poslova Marija Fernanda Espinosa izjavila je da je njegov boravak u ambasadi postao neodrživ i da međunarodna zajednica treba da posreduje u njegovom izlasku iz zgrade. Prvi čovek „Vikiliksa” zamerio se novom ekvadorskom predsedniku Leninu Morenu kada je prošle jeseni podržao pravo Katalonaca na referendum o otcepljenju.

Jedna od mogućnosti koju su i ranije predlagali je da mu se omogući koridor od ambasade do leta za Ekvador, gde bi mogao da dobije politički azil.

Selaković, Mali i Šapić favoriri na kladionici

Najveće šanse da postane sledeći gradonačelnik Beograda kladionica Meridian daje generalnom sekretaru predsednika Srbije Nikoli Selakoviću, a u stopu g prati aktuelni prvi čovek prestonice Siniša Mali.Izglede ima i sadašnji gradski menadzer Goran Vesić kao i ministar policije Nebojša Stefanović. Od opozicionih kandidata, kao peti favorit, najbolje je plasiran predsednik opštine Novi Beograd Aleksandar Šapić, objavljuje Danas.

Od kulturnih radnika u kladionicama  najbolje kotiran je Duško Kovačević, na listi su i glumci Bjelogrlić, Đuričko i Trifunović.

Potencijalno najviše novca donose opklade na Svetlanu Ražnjatović i Jelenu Karleušu.

Objavljene kvote za martovske izbore u Beogradu, objavljuje Blic pod naslovom: „Kladite se na gradonačelnika“.

„Kladionice rekle svoje, Mali jači od Đilasa i Šapića“, objavljuje tabloid Alo.

U Srpskom telegrafu piše „SNS na 39,6%, Đilas i Šapić u padu“.

Kako je zadužen PKB?

Razotkrivamo veliku prevaru, najavljuje Informer pod naslovom „Tajkuni Đilas i Mišković ojadili PKB“. U ovom tabloidu piše da je „tajkun Dragan Đilas najavio da će kada preuzme vlast u Beogradu, ´sačuvati PKB´. Istina je, međutim, da je Đilas dok je bio gradonačelnik sa Miškovićevim saradnicima zadužio PKB za više od 40 miliona evra“.

Beneficiran staž frizeru i moleru

Farbari, električari, psiholozi, doktori, frizeri i kuvari na spisku su povlašćenih po stažu u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija i zatvorima, pored stražara i čuvara. Naime, svi oni zbog neusklađene metodologije će po tom osnovu ranije u penziju. Lista onih koji ostvaruju pravo bez konkretnog osnova je podugačka, a prema mišljenju Državne revizorske institucije od četiri milijarde dinara, koliko se izdvaja u ove svrhe, čak 59 odsto državnog novca je otišlo u pogrešne ruke, objavljuju Novosti.

DRI je utvrdila i da je čak 65.000 radnika od 110.000 u državnim institucijama ostvarilo pravo na benificirani radni staž na osnovu spornih kriterijuma. Pravo na povlastice dobili su samo zato što su zaposleni u ministarstvima unutrašnjih poslova i odbrane, Poreskoj upravi ili zavodima, a rade kao administrativni, tehnički radnici, šalterski radnici, "pi-arovi" ili komercijalisti. Neki od njih su frizeri, moleri, muzičari.

Zbog utvrđenih nepravilnosti DRI je dala rok državnim organima od 90 dana da izrade jasnu metodologiju po kojoj njihovi zaposleni ostvaruju pravo na "dopunski staž".

Samo za jedan osporeni doktorat podneta žalba

Posle odluka komisije za akreditaciju o 95 osporenih doktorata i velike prašine koja se zbog toga podigla u javnosti, očekivalo se mnoštvo žalbi nezadovoljnih nastavnika drugostepenom organu, u ovom slučaju Nacionalnom savetu za visoko obrazovanje. Ali umesto mnoštva, u NSVO je stigla samo jedna žalba, koja je odbijena, prenosi Politika.

Dr Miodrag Popović, generalni sekretar Nacionalnog saveta, kaže da se ovo odsustvo žalbi može objasniti time da je većina vlasnika osporenih diploma prihvatila odluku komisije za akreditaciju i da će biti vraćeni u „prethodno zvanje” – kao predavači bez doktorata.

Srpska nova godina

„Naša nova godina – evropska turistička atrakcija“, piše u Informeru pod naslovom „120. stranaca sutra sa nama čeka srpsku novu godinu“.

Traže „Kekeca“ a prisvojili 15 Titovih kola.

Tragom zahteva Slovenije da im vratimo umetnička dela, Novosti objavlju tekst pod naslovom: Traže „Kekeca“ a prisvojili 15 Titovih kola.

Vozila su pozajmili za izložbu 1986. godine i nisu ih vratili.

Logo nemačke laboratorije „Intertek” zloupotrebljen u promociji meda

Firma za proizvodnju, preradu, otkup i pakovanje meda „Aza” iz Starih Ledinaca koristi bez odobrenja logo nemačke laboratorije „Intertek” iz Bremena za promociju meda i time dovodi potrošače u zabludu, tvrde za Politiku u Savezu pčelarskih organizacija Srbije (SPOS).

 „Aza” je, naime, na teglama meda istakla uočljive reklamne etikete koje potrošače informišu kako je upravo ova nemačka laboratorija, najrespektabilnija kad je reč o kontroli meda u Evropi, analizama potvrdila da je njihov med u potpunosti prirodan.Takođe, i da je od „Interteka” dobila najbolje ocene za kvalitet svog proizvoda.

„Intertek” je poručio: „Zaustavite svako reklamiranje uz naš logo”.

Možda se SPOS ne bi ni bavio „Azom” i njihovom kampanjom da nije reč o firmi koja je u javnost dospela zbog afere prodaje neispravnog meda trgovinskom lancu „Ideja”, o čemu je i Politika prošle godine pisala.

Skandal

“Pevač niže skandale: Darko Lazić slupao auto policijskog generala vredan 35.000 evra!”, objavljuje Kurir. lazić je pre mesec dana od dragiše simića za 35.000 evra kupio luksuznu „škodu superb“, koju je pre dve nedelje uništio kad se iz beča vraćao u Beograd.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...