Odbrana Vučića od Amfilohija

Danijela Ćirović

(utorak 9. januar, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Glamocani, 08.01.2018 - tradicionalno obeležavanaje Božića u Republici Srpskoj

Nakon što je mitropolit Amfilohije izjavio da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić izdati Kosovo, brojni članovi vlade, SNS-a i drugi stali su u odbranu srpskog šefa države, nazivajući mitropolita „političarem koji se bavi vradžbinama“, a sve „po nalogu Đukanovića“. Egipat je „slabo“ priznao Kosovo. Građani će dobiti po 1.500 dinara od prodaje Aerodroma. Država nema para za PKB. Srednja brzina meri se samo od Šida do Šimanovaca. Miškoviću je odbijen zahtev da mu sud smanji jemstvo.

prag-sat-

Prague, 08.01.2018 - čuveni srednjovekovni astronomski sat u Pragu, kog su majstiori danas zaustavili radi popravke 

Salva kritika na račun Amfilohija

„Napadima na predsednika Vučića, mitropolit Amfilohije svrstao se u red političara. Reč je o činu koji diskvalifikuje svakog onog ko na taj način istupa kao predstavnik crkvenih vlasti, čini ga čovekom koji se bavi opozicionim političkim delovanjem na vulgaran i neprimeren način. Prešao je iz reda crkvenih velikodostojnika u red ljudi kojima srpski interesi nisu na srcu. Sramota me je, kao vernika i kao Srbina, kada čujem da neko ko nosi odoru SPC, govori na necrkveni i sramotan način“, ocenio je Marko Đurić, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, na račun mitropolita crnogorsko-primorskog, koji je u dane božićnog mira izjavio "da strahuje da politika srpskog predsednika vodi ka izdaji i ka predaji KiM". Slično Đuriću, koji u ovome vidi "naručen napad", istupili su i najbliži saradnici šefa države, članovi Vlade, analitičari i pojedini opozicioni prvaci.

U naslovu za glavnu najavu na prvoj strani, Blic je izabrao izjavu Nikole Selakovića iz SNS-a koji kaže da je Amfilohije „političar i bavi se vradžbinama“. „Mogu ove izjave mitropolita da analiziram satima, reč je o čoveku kjooi je živom Aleksandru Vučiću dva puta držao opelo“, rekao je on.

Srpski telegraf piše da se radi o „prljavom paktu“ i da „Amfilohije crta Vučiću metu na čelu, po nalogu Đukanovića“.

bozic-sarajevo-

Sarajevo, 08.01.2018 - tradicionalno obeležavanaje Božića u BiH

Egipat „slabo“ priznao Kosovo

Kosovska nezavisnost priznata je bez ikakvog papira, odnosno ne postoji nikakva razmena nota između egipatskog i kosovskog ministarstva spoljnih poslova, kaže za Politiku izvor iz diplomatskih krugova i dodaje da je to učinjeno jedino kroz verbalni iskaz nekadašnjeg portparola ministarstva Badr Abdel Atija. „U suštini to je vrlo slabo priznanje, kome se protivilo čak i tadašnje Ministarstvo spoljnih poslova. Sve se to dešavalo 26. juna 2013, tri dana pre pada Muslimanske braće. To verbalno priznanje je bilo rezultat, kako nekih unutrašnjih kalkulacija Muslimanske braće, tako i spoljnih pritisaka kojima su oni bili podložni“, objašnjava sagovornik lista.

klizanje-milvoki-

Milwaukee, 08.01.2018 - takmicenje u brzom klizanju u ženskoj konkurenciji koje se održava u Milvokiju

Građanima po 1.500 dinara

Aerodrom "Nikola Tesla" je za samo nekoliko godina u očima koncesionara značajno porastao. Njegova vrednost je sada deset puta veća, pa je francuski gigant "Vansi erports" ponudio 501 milion evra da u narednih 25 godina upravlja beogradskom vazdušnom lukom. Uz to, moraće da investira još 732 miliona evra, a država može da računa i na takse od koncesije, prenose Novosti. U tekstu pod naslovom „Građanim od Tesle po 1.500 dinara“, list podseća da posle parafa na ugovor deoničarima sleduje 84 miliona evra.

kina-makron-terakota-

Xian, 08.01.2018 - francuski predsednik Emanuel Makron i njegova supruga Brižit posetili su muzej Ratnika od terakote u kineskom gradu Sijanu

Otkazi zbog porodiljskog u Er Srbiji

Kada je 1. novembra 2017. oko 340 zaposlenih iz ASGS, ćerka-firme Er Srbije, preuzeo Aerodrom „Nikola Tesla“, među njima nije bilo 28 žena koje su u tom trenutku bile na porodiljskom bolovanju. Ovo im niko nije rekao do nekoliko dana pred istek bolovanja kada su im, što usmeno što pismeno, saopštili da im ugovori o radu (listom urađeni na određeno vreme ili neko drugo angažovanje, a ne za stalno), neće biti produženi, piše Danas. Kako ističu neke od zaposlenih u ovoj firmi, njima dva meseca niko ništa nije hteo da kaže o statusu kako bi bar imale vremena da traže drugi posao. Niko nije odogorio na službene mejlove niti su se javljali na telefone, da bi im samo nekoliko dana pred istek bolovanja rekli da više nemaju posao.

raketa-ameri-

Cape Canaveral,08.01.2018 - lansiranje rakete falkon 9 (Falcon 9) kompanije Spejseks (SpaceX) iz Kejp Kanaverala

Država nema para za PKB

Konačna odluka o strategiji privatizacije i o tome da li će država zadržati kontrolu nad Poljoprivrednom korporacijom Beograd (PKB) još nije doneta, izjavio je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović. Ministar je rekao da ima više opcija, jedna od njih je da država zadrži učešće, što bi značilo da bi morala da investira u obnovu tog preduzeća, prenosi Politika. „Ali država nema para za investicije. Bez njih nema PKB-a, jer tamo je potrebno da se uloži bar 100 miliona evra“, istakao je Nedimović, precizirajući da bi u ovoj korporaciji morale da budu revitalizovane farme i prerada, a potreban je i novi sistem za navodnjavanje, za šta se, kako je rekao, traži partner.

srpska-dan-venci

Banjaluka, 08.01.2018 - povodom Dana Republike Srpske, 9. janura, položeni su venci na spomenik palim borcima Republike Srpske: Milorad Dodik

Srednja brzina od Šida do Šimanovaca

Vozači koji su za vreme proteklih praznika putovali srpskim auto-putevima primetii su da se na većini deonica ne meri srednja dozvoljena brzina na osnovu koje bi se kažnjavali nesavesni učesnici u saobražaju, iako su krajem avgusta prošle godine nadležni najavili početak rata ovog sitema za prve dane septembra, piše Politika. U MUP-u Srbije je rečeno da se srednja dozvoljena brzina meri samo na deonici auto-puta između Šida i Šimanovaca, dok se za ostale deonice sistem još uspostavlja. Objašnjeno je da je problem u merenju tačne udaljenosti između naplatnih rampi kako bi se precizno znalo za koliko se vremena stiže od tačke A do tačke B. To je, kažu u MUP-u, neophodno da kazne za prekoračenje brzine ne bi „padale“ na sudu.

kina-tanker-pozar-

Shanghai, 08.01.2018 - u sudaru kineskog broda i panamskog naftnog tankera kod kineske istočne obale, 32 člana posade vode se kao nestali

Šolak poznatiji u Hrvatskoj

Dragan Šolak, suvlasnik kablovskog operatoera SBB i predsednik borda „Junajted grupe“, koga je pre nekoliko dana portal „Malta danas“ otpužio da je kupio državljanstvo te zemlje da bi izbegao plaćanje poreza kod nas, poznatiji je, čini se, na prostorima bivše Jugoslavije, nego u rodnoj Srbiji. U internet izdanjima hrvatskih i slovenačkih medija o njemu se može naći više informacija nego u srpskim, piše Politika. Zagrebački Jutarnji list o njemu nedavno piše baš u vezi sa njegovom firmom registrovanom na Malti, koja je iz Hrvatske izvukla novac na koji nije plaćen porez, što je do Srbije stiglo preko portala sa Malte. Ovaj portal se poziva na hrvatske izvore po kjoima su različite TV stanice Šolakovoj medijskoj grupi za prava emitovanja Sportske TV platile 6,7 miliona evra, koji su završili na Malti, Kipru i Lihtenštajnu.

vojska-kzb

Vranje, 07.01.2018 - ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković na Božić su obišli pripadnike Vojske Srbije angažovane na obezbeđenju administrativne linije na bazi Jezerska mahala u Kopnenoj zoni bezbednosti

Političko suđenje Miškoviću

Apelacioni sud odbio je zahtev vlasnika Delte za smanjenje visine jemstva od 12 miliona evra, piše Danas. Stručnjaci ističu da se radi o „političkom pritisku na sud i vid šikaniranja Miškovića“. Vladimir Gajić kaže da javna kritika oslobađajuće presude od strane predsednika države „ima uticaj na sudijske odluke“. 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...