Suvlasnik SBB u „Malteškim papirima“

Danijela Ćirović

(ponedeljak 8. januar, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
BEOGRAD, 07.01.2018 - ponoćna Božićna liturgija u kripti Hrama Svetog Save

Šef ruske diplomatije dolazi u Beograd na godišnjicu uspostavljanja diplomatskih odnosa između Moskve i Beograda. Lider LDP-a ocenio je da nam je „Evropa sve dalje, iako proces integracija traje“. Ako francuska kompanija potpiše ugovor za aerodrom, država će od posla uzeti 417 miliona, a akcionari 84. Gradonačelnik Gračanice govori o strategiji razvoja. Sprečeni su napadi na crkve na Kosmetu. Suvlasnik SBB-a kupio je pasoš Malte da bi izbegao porez. Napadač sa Vidikovca nišanio i u bebu. Lazar Kostić je razočaran otišao iz zemlje, jer nisu hteli da mu daju mesto profesora u Beogradu. Teodosić gradi hotel na Divčibarama.

deca-pusenje-obicaj-

Vale de Salgueiro, 07.01.2018 - u selu Vale de Salgueiro u Portugaliji svake godine na Bogojavljenje roditelji tradicionalnu kupuju cigarete deci i podstiču ih na pušenje. Niko u mestu ne zna odakle potiče niti šta je poenta ove tradicije koja je stara više stotina godine 

Lavrov u Beogradu na godišnjicu

Diplomatija Srbije ove godine obeležiće nekoliko jubileja – sto osamdeset godina diplomatskih odnosa s Rusijom, vek sa Češkom, devet decenija sa Argentinom, 80 godina sa Brazilom, 75 sa Kubom. Nedavno su proslavljene još dve okrugle godišnjice 70 godina sa Indijom i 25 od obnavljanja diplomatskih odnosa sa Izraelom. Na jubilarnu godišnjicu, 24. februara, u Beogard dolazi ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, piše Politika. Za veliki deo srpske javnosti nema dileme da bi se ti odnosi mogli opisati u jednoj reči kao prijateljstvo. Istoričari i analitičari ukazuju na to da su dve zemlje u dugoj diplomatskoj istoriji imale i uspone i padove.

putin-bozic-crkva-

St. Petersburg, 07.01.2018 - ruski predsednik Vladimir Putin na božićnoj liturgiji u crkvi u Sankt Petersburgu 

Jovanović: Evropa sve dalja

U intervjuu za Danas lider LDP-a Čedomir Jovanović kaže nam je „Evropa sve dalja, iako proces integracija ide“. „I to je zato što ne gradimo Evropu u Srbiji, već pravimo frontove i iz puškarnica svojih malih kancelarija pucamo na mete koje uglavnom promašujemo. Važno je da se o svim ključnim pitanjima razgovara i racionalno im se priđe“, navodi on. Na pitanje da li veruje da predsednik Srbije Aleksandar Vučić može da potpiše sporazum po kome će Kosovo dobiti stolicu u UN, a da pritom ne izgubi vlast, Jovanović kaže: „Bolje da sedimo u UN nego u nekom kumanovskom šatoru, kao što su nekada sedeli. Ako deo naše opozicije misli da će nacionalizamom pobediti Vučića, onda ne znaju gde žive.“

merkel-sulc-pregovori-s

Berlin, 07.01.2018 - nemačka kancelarka Angela Merkel i lider nemačke Socijaldemokratske partije (SDP) Martin Šulc posle razgovora o formiranju nove vlade u Berlinu

Državi 417, akcionarima 84 miliona

Ukoliko u narednih 60 dana, koliko je zakonski rok, francuska kompanija Vinči erports potpiše ugovor o koncesiji sa Vladom Srbije, u narednih 25 godina Aerodrom "Nikola Tesla" će biti jedan od, za sada, 37 aerodroma kojima upravlja ovaj konglomerat. Posao oko preuzimanja aerodroma prema ranije predviđenom kalendaru trebalo bi da se završi do 1. avgusta ove godine, mada je Vinči na svom sajtu objavio da bi taj rok mogao biti do kraja godine, piše Danas. Za ovo će Vinči morati da plati jednokratnu naknadu od 501 milion evra, zatim godišnju koja će se kretati od pet do 16 miliona evra sa projektovanim rastom putnika, kao i da uloži 732 miliona evra tokom narednih četvrt veka u razvoj aerodroma. Od ovih pola milijarde evra, država koja je vlasnik 83 odsto akcija prihodovaće 417 miliona evra, dok će mali akcionari, institucionalni investitori i fizička lica, inkasirati oko 84 miliona evra.

bozic cesnica bgd

Beograd, 07.01.2018 - lomljenje Božićne česnice u organizaciji Unije pekara Srbije, ispred Hrama Svetog Save, posle liturgije koju je služio poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Irinej: Aleksandar Antić, Goran Vesić, Nikola Selaković, patrijarh Irinej, Aleksandar Karađorđević, Ivica Dačić

Strategija razvoja u Gračanici

Strategija ravnomernog razvoja svih mesta u opštini Gračanica, izgradnja i opremanje kliničko-bolničkog centra, ali i objekta u koji bi bile smeštene sve srednje škole u ovoj lokalnoj samoupravi među najvažnijim su zadacima koje izdvaja novi gradonačelnik Srđan Popović. Kao jedan od najvažnijih poslova navodi i stambeno zbrinjavanje socijalno ugroženih porodica za koje bi bile podignute kolektivne zgrade i kuće, a pomoglo bi se i podelom građevinskog materijala, piše Politika. Popović, kao kandidat Srpske liste, u ovoj opštini južno od Ibra, na nedavno održanim lokalnim izborima osvoji je 87,53 odsto glasova. U razgovoru za ovaj list kaže da otkad upravlja opštinom u blizini Prištine, svakodnevno prima građane.

bozic-hram-svece-

BEOGRAD, 07.01.2018 - poglavar Srpske pravoslavne crkve, patrijerh Irinej služio je Božićnu liturgiju u kripti Hrama svetog Save na Vračaru

Sprečeni napadi na crkve

Novosti objavljuju da su „sprečeni napadi na Kosmetu“, odnosno da su „Albanci spremali udare na svetinje“. Za glavne mete odredili su Pećku patrijaršiju i Visoke Dečane. Plan su osujetili srpski obaveštajci i Kfor, navodi list.

niss-bozic-liturgija

Niš, 07.01.2018 - Božićna liturgija u Sabornoj crkvi u Nišu

Suvlasnik SBB-a u „Malteškim papirima“

Najnovija lista naturalizovanih građana na Malti pokazala je da je suvlasnik kablovske kuće SBB Dragan Šolak kupio pasoš te zemlje kroz Individualni investicioni program za 650.000 evra, otkriva portal Malta tudej, a prenosi Politika. Šolak se kao najnoviji građanin pojavio u dokumentima projekta „Malteški papiri“, kao još jedan milioner koji izbegava plaćanje poreza. Projekat „Malteški papiri“, koji vodi Evropski istraživački centar, a u kome učestvuje Malta tudej, otkrio je u kojoj meri su oni koristili malteški poreski sistem da prebace svoj profit u zemlju i plate manji porez nego što bi platili u Srbiji.

nem-pantalone-metro-

Munich, 07.01.2018 - mladi se u donjem vešu voze metrom u Minhenu. "Vožnja bez pantalona u metrou" (No Pants Subway Ride) počela je kao šala 2002. godine u Njujorku od kada je stekla popularnost u gradovima širom sveta

Napadač nišanio i krevetac

„Moju suprugu, našu šestomesečnu bebu i mene držao je duže od tri sata kao taoce! Pištolj mi je uperio u čelo, a u jednom trenutku oružjem je nišanio u krevetac“, Ovako je na Božić svoju potresnu ispovest za Novosti počeo H. E, komšija Božidara Jovića (45), zvanog Boža Bilder, koji je u subotu pretio da će bombom razneti celu stambenu zgradu u beogradskom naselju Vidikovac, u kojoj se zabarikadirao. „Oko pola osam ujutru, kad sam se spremao da pođem na posao, čuo sam policiju kako lupa na vrata komšijskog stana. Vikali su: ’Otvori Joviću, znamo da si tu’. Čuo sam da se vrata otvaraju i da neko repertira pištolj, a onda je taj komšija rekao policajcima da se povuku ili će pucati. Neko je onda počeo jako da lupa na vrata našeg stana. Otvorio sam, a Božidar, koga znam iz viđenja, uperio mi je pištolj u glavu“, priča H. E.

reli-peru-dakar

Pisco, 07.01.2018 - druga etapa Dakar relija 2018. u Peruu: Adrien Van Beveren (Francuska) - Jamaha (Yamaha)

Zašto je Lazar Kostić otišao

„Ja ću sve učiniti da nađem sebi stanka van Srbije i, razumije se, van Crne Gore. Trebalo je da doživim 50 godina, pa da jedva razumijem, da za lično napredovanje u tijem našijem ’državama’ trebaju sasvim druge vrste ’vrlina’ nego što su u mene“, ovo je veliki srpski pesnik Lazar Kostić napisao u Beču, juna 1891, u pismu Valtazaru Bogišiću, bečkom doktoru prava koji je tada već napisao Opšti imovinski zakonik za knjaževinu Crnu Goru i koji će dve godine kasnije biti ministar pravde Crne Gore. Kostić je bio razočaran što kao peštanski doktor prava nije bio primljen za profesora rimskog prava na Velikoj školi u Beogradu, preteči današnjeg Beogradskog univerziteta. Da je dobio profesuru u Beogradu verovatno bi i njegova doktorska disertacija ovde bila sačuvana, objavljuje Politika.

vojska-belorus-bozic

Minsk, 07.01.2018 - proslava Božića u vojnoj bazi u Minsku

Teodosić gradi hotel

Reprezentativac Miloš Teodosić gradi hotel na Divčibarama, objavljuje Blic. Pomoć u projektu pruža mu brat, a Dejan Stanković i Marko Pantelić pored hotela grade i fudbalski teren sa tribinama.

tur-istanb-crkva-

Istanbul, 07.01.2018 - Crkva Svetog Stefana otvorena je danas u Istanbulu posle sedam godina radova na renoviranju

Ceca u Hramu Svetog Save

Blic piše da je pevačica Svetlana Ražnatović dočekala praznik u Hramu Svetog Save. „Da je više vernika, bilo bi više ljubavi“, navodi list.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...