Hristos se rodi, srećni praznici

Danijela Ćirović

(subota 6. januar, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Montreal, 05.01.2018 - hladnoća u Montrealu gde je danas izmereno minus 30 stepeni Celzijusa

Praznični dvobroji uglavnom donose poruku patrijarha Irineja da „ništa ne vredi ako više umiremo nego što se rađamo“, uz intervjue političara i javnih ličnosti. Za Badnji dan i Božić može da se pročita kakva je česnica u Sheveningenu, da se Zorana Mihajlović „najlepše svađa sa Dačićem“, ali i o ženi koja veze Miroslavljevo jevanđelje, za šta će joj trebati punih 15 godina.

koss-zvezda-zalgiris-

Beograd, 05.01.2018 - utakmica Crvena zvezda – Žalgiris (77:65) u 16. kolu Evrolige

Patrijarh: Ništa ne vredi ako nestajemo

Glavni naslov na prvoj strani Blica je čestitka patrijarha Srpske pravoslavne crkve Irineja. Uz „Hristos se rodi“, patrijarh navodi i da „ništa ne vredi ako više umiremo nego što se rađamo“.

Novosti takođe citiraju reči poglavara SPC: „Ne vrede nam ni sva dobra ako nestajemo.“ Za praznični broj lista govore predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji navodi da je država – srpska, „džaba nas napadaju sa svih strana“, kao i pevač Zdravko Čolić i bivši fudbaler Darko Pančev. Na prvoj strani pored fotografije Hrama Svetog Save našla se i najava iz Sheveningena uz naslov „Kad Župljanin mesi česnicu“.

U intervjuu za Srpski telegraf, patrijarh Irinej kaže da mu je ruski predsednik Vladimir Putin „dao samo jedno obećanje za Srbiju“.

vucic-skat

Beograd, 05.01.2018 - predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa ambasadorom SAD u Beogradu Kajlom Skatom 

Da se podsećamo šta je Božić

„Božić je rođendan Boga na zemlji. Na Božić se podsećamo božje dobrote jer je božićnim rođenjem Bog posvedočio da nas voli. Bilo je potrebno da nam iznova garantuje svoju ljubav, da mu je stalo do nas. Naš život je komplikovan i težak, a Gospod kao da kaže: ’Da, jeste, ali ću vam pokazati kako se živi. Vi ste pomišljali, ljudi, da ste ostavljeni, da ste sami. Pojavljuju se čamotinja i očajanje, ali evo, ja sam sa vama.’“, jedna je od poruka episkopa mileševskog Atanasija Rakite, koji u božićnom intervjuu Politici naglašava koliko je značajno da stalno treba da se podsećamo šta je Božić.

span-bogojavljenje

Pamplona, 05.01.2018 - procesija Tri mudraca u Pamploni, dan pred Bogojavljenje po Gregorijanskom kalendaru

Vez Miroslavljevog jevanđelja

Nit po nit, slovo po slovo, strpljivo već treću godinu Biljana Ećimović Barkuza sedi nad đerđefom i veze. Njene ruke ostavljaju za buduće generacije jedan neobičan dar – vezeno Miroslavljevo jevanđelje, najznajačniji spomenik srpske pismenosti, piše Politika. Dok predano, gledajući kroz lupu, koncem „ispicuje“ stranice jevanđelja, Biljana ne oseća ni teret, ni bol. „Sedim i vezem po devet sati dnevno, ali me ništa ne boli, ni ruke, ni leđa. Jedino sam morala da promenim naočare. Do sada sam izvezla 18 stranica Miroslavljevog jevanđelja, a ima ih 362. Za jedan red treba mi oko sat i po, tako da u toku prepodneva završim tri reda. Vreme za izradu takozvanih zastavica i slova koji su na početku poglavlja ne računam. Imam nameru da završim sve stranice, ali će mi za to, prema proceni, biti potrebno 15 godina, zbog toga moram da požurim, jer imam 67“, priča uz osmeh Biljana.

kina-izlo-antikvi-

Nanjing, 05.01.2018 - izložba antikviteta posvećenih psima u kineskom gradu Nankingu

U poveljama piše šta je čije

Srbi su se na kraju 20. veka „našli na pogrešnoj strani istorije“, kako je to dobro primetio i definisao Dušan Bataković, istoričar i diplomata, pa su konzervatori i restauratori, uz svoje redovne poslove da održavaju našu baštinu, posebno na Kosmetu, dobili zadatak da stalno podsećaju šta to veliko srpsko blago čini, piše Politika. Zato dr Svetlana Pejović, savetnik u Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture u Beogradu, i u ovom razgovoru ne propušta priliku da prvo podseti da su saradnici Zavoda bili vrlo angažovani u realizaciji izložbe „Srpsko umetničko nasleđe na Kosmetu – indentitet, značaj, ugroženost“, koja je krajem 2017. bila organizovana u Galeriji SANU. Naslov teksta je „U poveljama ktitora piše šta je čije“.

japan-kaligrafija

Tokyo, 05.01.2018 - novogodišnje takmičenje u kaligrafiji u Tokiju

Teška godina oko Kosova

Blic u prazničnom dvobroju objavljuje razgovore sa liderom SPS-a i ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem, koji kaže da nas čeka „teška godina oko Kosova“, gradonačelnikom Beograda iz SNS-a koji tvrdi da je vlast „podigla Beograd na zdrave noge“, ali i bivšim prvim čovekom prestonice koji ističe da je „ujedinjenje opozicije jedini put“.  

un-rus-amer-iran

New York, 05.01.2018 - ruski ambasador u UN Vasilij Nebenzija u razgovoru sa američkom ambasadorkom u UN Niki Hejli, uoči sednice Saveta bezbednosti UN posvećene situaciji u Iranu

Službena vozila u kampanji SNS-a

Agencija za borbu protiv korupcije vodi više postupaka zbog korišćenja vozila u stranačke svrhe, piše Danas u tekstu pod naslovom „Državna kola za SNS kampanju“. Predsednik opštine Zemun koristio je službeni automobil za prevoz stranačkog materijala. Ministarstvo rada kombijem socijalne ustanove išlo je na stranački skup. Članovi Agencije su proteklih godina u više navrata upozoravali da stranački funkcioneri koriste javne resurse u stranačke svrhe, posebno u predizbornoj kampanji, ali nijedan slučaj do sada nije dobio sudski epilog niti je takva praksa prekinuta.

Političari koji su cinkarili

Srpski telegraf objavljuje „Spisak političara koji su cinkarili Amerikancima“ uz fotografije Dragana Đilasa, Vuka Jeremića, Borisa Tadića, Mlađana Dinkića, Dragana Markovića Palme, Nenada Čanka. Za ovaj list ministarka Zorana Mihajlović kaže da se „najlepše svađa sa Dačićem“. 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...