Sa Kosmeta preuzeto 700 predmeta

Danijela Ćirović

(četvrtak 4. januar, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Venice, 03.01.2018 - izložba nakita iz Indije u Duždevoj palati u Veneciji. Prema izveštajima medija, kradljivci su ukrali nekoliko komada nakita iz Al Tani (Al Thani) kolekcije koji su bili izloženi

Prema istraživanju „Faktor plusa“, SNS bi u Beogradu dobio 39 odsto glasova, a Dragan Đilas 15. Jeremić kaže da ne rezume zašto su demokrate odlučile da idu same na izbore. Fabrika akumulatora Sombor bila je u pravoj „tranzicionoj sapunici“. Tokom 2018. obeležavaćemo mnoge godišnjice. Karađorđevići će ostati bez obeštećenja za Beli dvor. Tužilac za ratne zločine kaže da je sa Kosmeta preuzeto 700 predmeta. Već prva epizoda serije o Nemanjićima izazvala je kritike.

nijagara-led

Niagara Falls, 03.01.2018 - pogled sa kanadske strane na zaleđene Nijagarine vodopade 

SNS 39, Đilas 15 odsto

Danas objavljuje istraživanje „Faktor plusa“, i navodi da je „Đilas pojeo PSG“. Naime, stranka Saše Jankovića je na ivici cenzusa, dok Dragan Đilas ima podršku oko 15 odsto birača. SNS u Beogradu bi, prema ovom istraživanju, u Beogradu dobio 39 odsto glasova.

danska-votka-kradja

Copenhagen, 03.01.2018 - mesto na polici u baru Cafe 33 u Kopenhagenu na kojem se nalazila najskuplja flaša votke na svetu, pre nego što je ukradena. Flaša, procenjena na 1,3 miliona dolara, napravljena je od tri kilograma zlata i tri kilograma srebra i imala je čep ukrašen dijamantima 

Jeremić: Ne razumem zašto DS ide sam

„Svako ko želi da vidi leđa ovom režimu mora sujetu i interese da ostavi po strani“, kaže u intervjuu za Blic Vuk Jeremić. Kako navodi, ne razume „odluku DS-a da ide sama na izbore“.

U posebnom tekstu, list objavljuje i da je „najava koalicije SPS-SRS upalila alarme u EU“, te da „traže od Vučića da izbaci Dačića iz vlade“.

„Tranziciona sapunica“ iz Sombora

Prava tranziciona sapunica odigrala se u Somboru krajem prošle godine. Fabriku akumulatora Sombor, biznismena Miroslava Bogićevića, iz stečaja je za 7,35 miliona evra kupio Dalibor Matić, koji je ovdašnjoj javnosti poznatiji po vestima iz šou-biznisa nego iz privrede. Tabloidi su o njemu pisali kao o bivšem dečku estradne zvezde Ane Nikolić, piše Politika. Još jedna od kontroverzi koje su pratile prodaju posrnulog Bogićevićevog poslovnog giganta jeste to da je u njoj učestvovao i bivši viceguverner Dejan Simić, akter afere „Kofer“. On je u februaru 2011. godine pravosnažno oslobođen optužbi da je od predstavnika „Dunav TBI grupe“ tražio mito od dva miliona evra da bi toj kompaniji obezbedio dozvolu NBS za obavljanje finansijskog lizinga.

fra-pariz-oluja

Paris, 03.01.2018 - posledice oluje u Parizu. Više od 200.000 domaćinstava širom Francuske ostalo je bez struje usled teškog nevremena

Mnoge godišnjice tokom 2018.

Stogodišnjica proboja Solunskog fronta, završetka Prvog svetskog rata i stvaranja Jugoslavije, 70 godina od usvajanja Rezolucije Informbiroa, pola veka od velikih studentskih demonstracija, samo su neki od događaja koji će biti obeleženi ove godine, piše Politika. Proklamacija regenta Aleksandra Karađorđevića kojom je u Beogradu 1. decembra 1918, proglašeno stvaranje Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, koja će nešto kasnije promeniti ime u Kraljevina Jugoslavija, glasila je ovako: „Primajući to saopštenje uveren sam da ovim činom ispunjavam svoju vladarsku dužnost, jer njime samo provodim konačno u delo ono što su njegovi sinove naše krvi, sve tri vere, sva tri imena, sa obe strane Dunava, Save i Drine počeli pripremati još sa vlade blažene uspomene moga deda kralja Aleksandra i kneza Mihaila, ono što odgovara željama i pogledima moga naroda, te u ime Nj. V. Kralja Petra proglašavam ujedinjenje Srbije sa zemljama nezavisne države Slovenaca Hrvata i Srba u jedinstveno Kraljevstvo Srba Hrvata i Slovenaca.“

Krcun i „drugovi s Briona“

„Drugovima sa Briona ne sviđa se moj napis o Draži. Šta da radim ja, narodu se sviđa.“ Ovako je nekad, dok je bio u vrhu države i Brozove vlasti, pisao Slobodan Penezić Krcun u jednom od pisama svojoj supruzi Zini Belić Penezić, piše Politika. Zanimljiva je, a nepoznata, ta Krcunova porodična prepiska. U njoj, uz ostalo, supruzi piše i o svom viđenju ratne situacije i odnosa snaga u Srbiji pred konačan obračun 1944, detaljima iz vremena Rezolucije IB, dobu neprikosnovene vlasti, pojavi dekadencije, lomova i narušavanja drugarstva i bliskosti stečenih u ratu i revoluciji, izgledu Zvezdinog stadiona „Marakana“, osmišljenog po razglednici sličnog u švajcarskoj Lozani.

Karađorđevići bez Belog dvora

Novosti pišu o nastavku restitucije u tekstu pod naslovom „Princu novac za tri vile u Beogradu“. List navodi da Karađorđevići ostaju bez obeštećenja za Beli dvor. Starim vlasnicima biće isplaćene dve milijarde dinara.

Sa Kosmeta preuzeto 700 predmeta

„Tužilaštvo za ratne zločine trega da goni sve počinioce ratnih zločina bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost, pre svega zbog toga što se kroz njihovo procesuiranje makar delimično ostvaruje pravda za žrtve tih zločina. Međutim, čim se dođe do konkretnih krivičnih postupaka protiv osumnjičenih da ovo tužilaštvo goni samo Srbe“, kaže u razgovoru za Politiku Snežana Stanojković, tužilac za ratne zločine. Zadatak Tužilaštva je da goni sve počinioce ratnih zločina i da u okviru međunarodne saradnje pruži puni doprinos krivičnom gonjenju onih koji su dostupni pravosudnim organima drugih država, dodaje ona. Kako otkriva, Tužilaštvo je sa Kosmeta preuzelo više od 700 predmeta.

iran-demonstr-vlada

Qom, 03.01.2018 - demonstracije podrške vladi u Iranu posle višedenevnih protesta i nereda širom zemlje

Beba umrla zbog boginja

Uz markicu „stravična tragedija“ Blic objavljuje priču roditelja koji su čekali dete sedam godina, koje je onda preminulo zbog boginja. Roditelji nisu mogli da ga vakcinišu zbog čestih zapaljenja pluća, jer je prevremeno rođeno dete. Posle 12 dana podlegao je bolesti koju su izazvale morbile. Njegov brat blizanac takođe ima male boginje, ali nema komplikacije. Roditelji su mališane dobili tek posle treće vantelesne oplodnje.

seul-kim-

Seoul, 03.01.2018 - građani Seula prate TV prenos obraćanja severnokorejskog lidera Kima Džonga Una (Kim Jong Un) koji je najavio ponovno otvaranje prekogranične komunikacije sa Južnom Korejom

SAD i Nemačka podržali proteste u Iranu

Američki predsednik Donald Tramp napisao je danas na Tviteru da iskazuje veliko poštovanje građanima Irana koji pokušavaju da svrgnu tamošnju korumpiranu vladu. "U odgovarajućem trenutku videćete veliku podršku Sjedinjenih Američkih Država", naveo je predsednik SAD, a prenosi Danas. Nemačka vlada je takođe juče saopštila da protesti zbog ekonomske i političke situacije u Iranu "zaslužuju naše poštovanje". Predstavnica za medije nemačkog kancelara Ulrike Demer je izjavila da Berlin pažljivo prati događaje u Iranu, koji je proteklih godina ojačao ekonomske veze sa Nemačkom. Ulrike Demer je izjavila da Nemačka poziva vladu u Teheranu da poštuje slobodu okupljanja i govora i pokaže spremnost da počne dijalog sa demonstrantima. Kada dođe do nasilja, država treba da reaguje proporcionalno, u okviru zakona, rekla je Ulrike Demer.

nem-vetrenjaca-pad

Volksdorf, 03.01.2018 - srušena vetrenjača usled oluje u Folksdorfu kod Hanovera

Negativne reakcije na Nemanjiće

Povodom negativnih reakcija na prvu epizodu dugoočekivanog projekta RTS-a o Nemanjićima, Danas je razgovarao sa različitim stručnjacima i javnim ličnostima. Tako, Gordan Mihić kaže da zna „da se jedna serija ne ocenjuje na osnovu jedne epizode, nego na osnovu 12“. Stevan Filipović je istakao da je šokiran „poražavajućom nekompetencijom i dilentatizmom, koji vrište iz svakog frejma“. Smilja Marjanović Dušanić navodi da je rano za donošenje ocena, ali da je razočarana dijalozima „kojima očigledno nedostaje istorijska autentičnost“.

„Otkud Nemanji ’bre’ i ’petlja’“, naslov je u Novostima. 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...