Skromna potrošačka korpa građana u Srbiji

Anđelka Nikolić

(subota 30. decembar, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Bormio, 29.12.2017 - Svetski kup u alpskoj kombinaciji u italijanskom mestu Bormio (World Cup alpine combined): Matijas Majer (Matthias Mayer) (Austrija)

Sadržaj prosečne potrošačke korpe u Srbiji neće biti menjan ni u narednoj godini . Rok za primenu odluke Stalnog arbitražnog suda u Hagu, po kojoj je većina Piranskog zaliva pripala Sloveniji, a koju Hrvatska ne priznaje, istekao je juče. Ljubljana najavljuje da će početi da primenjuje tu odluku, Zagreb poziva na uzdržavanje od bilo kakvih jednostranih mera. Dragan Đilas cenjuje da su predstojeći izbori za Beograd najvažniji izbori pole 5.oktobra, jer „zemlja i ovaj grad idu unazad i u pogrešnom smeru“. Nekoliko sati uoči nesuđenog egzibicionog meča s Robertom Bautistom obelodanjena izjava Novaka Đokovića da zbog obnovljenih bolova u laktu neće moći da igra.

koss-zvezda-armani-

Milano, 29.12.2017 - utakmica Armani - Crvena zvezda (88:91) u 15. kolu Evrolige: Milko Bjelica

Za Britance obavezan džin, a za Srbe burek

Sadržaj prosečne potrošačke korpe u Srbiji neće biti menjan ni u narednoj godini, piše u Politici pod naslovom: „Za Britance obavezan džin, a za Srbe burek“.

Britanci, recimo, svake godine u martu, na osnovu realnih potreba kupaca i promena njihovih potrošačkih navika, u korpu dodaju nove proizvode ili eliminišu one koji se manje kupuju. Tako su prošle godine uvrstili i skuplji čokoladni biskvit, sojino, pirinčano i bademovo mleko (zbog sve popularnijih dijeta i zdravijeg načina ishrane), ubacili nove ukuse bezalkoholnih pića, mineralnu vodu sa ukusima, pa čak i džin, koji je dugo odsustvovao sa ove liste, a trenutno je popularan u Britaniji. Iz korpe su izbačene mentol cigarete i manje popularne vrste bezalkoholnih pića.

Slovenija u Piranu počinje razgraničenje, Hrvatska ignoriše hašku presudu

Rok za primenu odluke Stalnog arbitražnog suda u Hagu, po kojoj je većina Piranskog zaliva pripala Sloveniji, a koju Hrvatska ne priznaje, istekao je juče. I dok Ljubljana najavljuje da će početi da primenjuje tu odluku, Zagreb poziva na uzdržavanje od bilo kakvih jednostranih mera, koje bi, kako upozorava, mogle da dovedu do incidenata, objavljuje Politika.

Kako pišu slovenački mediji, Ljubljana će sa primenom arbitražne presude početi u vodama Piranskog zaliva, jer smatra da je tu situacija „najjasnija” i da su arbitri precizno utvrdili koliko mora pripada Hrvatskoj, a koliko Sloveniji, preneo je Tanjug. Ljubljana donosi zakone o evidenciji granica i upisu zemljišta.

Zagrebački „Večernji list” piše da u Savudrijskoj vali sada počinje igra živaca i razdoblje u odnosima Hrvatske i Slovenije koje će pokazati koliko su zvaničnici na obe strane zreli i odgovorni. „Pitanje svih pitanja jeste hoće li se Slovenija pritom koristiti silom, posebno za razgraničenje u Savudrijskoj vali, gde se Hrvatska vodi crtom ekvidistance, a Slovenci odlukom suda da im pripadaju dve trećine zaliva”, piše list, a prenosi Tanjug.

Izložba o Jasenovcu u Njujorku

„Novosti saznaju“ piše u ovom listu pod naslovom „U Njujorku branimo istinu o Jasenovcu“. Novosti objavljuju da „naša država sprema veliku izložbu u UN, cilj je da se svet upozna sa strahotama u logoru“.

Duel o „pravdi“

Pod naslovom „Haški duel“, tabloid Alo objavljuje izjave Marije Zaharove, „Samo ste Srbe proganjali“ i Florans Artman, „Svako je dobio šta je zaslužio“.

Đilas: Ovo su najvažniji izbori pole 5. oktobra

Dragan Đilas, bivši gradonačelnik Beograda i nekadašnji lider demokarat ocenjuje da su predstojeći izbori za vlast u Beogradu najvažniji izbori pole 5.oktobra, prenosi Danas.

„Gde god se okrenemo zemlja i ovaj grad idu unazad i u pogrešnom smeru“, kaže Đilas.

„Duboko sam svestan odmazde režima koja mi se sprema“.

„Ekskluzivno svedočenje Đilasove žene“ objavljuje Srpski telegraf pod naslovom „Tukao mi oca a mene trudnu mučio“. U ovo tabluidu piše kako je „Srpski telegraf došao do službenih beleški u kojima Iva Pelević otkriva kroz kakvo nasilje je prošla u braku“.

Intervjui sa političkim predznakom

List Danas objavljuje nekoliko intervjua koji već u naslovima imaju političku konotaciju i po citiranim rečenicama predstavljaju svojevrsnu kritiku društva.

Jovo Bakić u intevju za list kaže: „Svita će srušiti samu sebe“.

Nikola Đuričko glumac u intrevju za list ukazuje: „Za naše pare nas prave majmunima“.

Peti Smit, pesnikinja i kantautorka govori za list: „Verujem u san o svetskoj revoluciji“.

Misterija Lazinog doktorata

Da je doktor prava i veliki pesnik Laza Kostić zaista živeo „među javom i med snom” vidi se u pismima koja je pisao svojim prijateljima za vreme studija i posle odbrane disertacije, objavljuje Politika.

Laza Kostić skoro celog života nije imao svoj dom, biblioteku, radni kutak, smiren život, a novca ponajmanje. Njegov lekar, prijatelj i biograf Radivoj Simonović zabeležio je posle smrti Laze Kostića (1910): „Od Lazine ostavine što je imalo da propadne to je propalo, jer je u šupi bilo gomila knjiga i pisama u veš korpama i neke na tavanu koje su pre nego što sam ih ja mogao skloniti... deca naslednika razvukla i utamanila.”

Uz to, zna se da je Kostić 1880. godine prodao svoju ličnu biblioteku. Veruje se da ni on sam nije čuvao svoju doktorsku disertaciju.

Troje stradalo u požaru

 Beživotna tela G.M. (48), A.E.(28) i R.S.(36) pronađena su sinoć oko 21 čas u jednoj kući Ulici Borisa Kidriča u selu Popovac kod Niša, saznaje Blic.

Prema nezvaničnim informacijama, u kući je došlo do požara koji je po svemu sudeći izazvala zaboravljena sveća.Prema prvim nalazima, G.M. i A.E. su stradali od opekotina u požaru jer su im goreli odeća i telo, dok se R.S. ugušio od dima.

Tela stradalih, po svedočenju meštana, pronašla je jedna meštanka koja je odmah alarmirala komšije i policiju.Kuća je već godinama isključen sa električne mreže a po rečima komšija iz Popovca, vatra se nije videla sa spoljne strane.

„Sveća ugasila tri života“, naslov je u Novostima.

Otrov je mogao da ubije pola Obrenovca

Da je visoko toskični otpad iz Obrenovca dospeo i postojao neko vreme u podzemnim vodma, one bi bile zagađene narednih 100 godina, a koliko je on opasan govori i podatak da su to materije čiji je limit dozvoljen zakonom milijarditi deo grama, a ovde je reč o 25 tona. Reč je o opasnom otpadu, izjavio je ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan po  otkrivanju protivzakonito zakopanog visoko toksičnog otpada na privatnoj zemljišnoj parceli kod Obrenovca.

On je apelovao na građane ovog sela da ne koriste vodu iz svojih bunara dok se ceo ovaj slučaj ne završi. Vode iz bunara su date na analizu, a rezultati će se znati za dve do tri nedelje.

„Kod Obrenovca otkriveno još 100 buradi otrova“, naslov je u Novostima.

obrenovac-otpad-

Obrenovac, 29.12.2017 - privatna parcela u Obrenovcu na kojoj je bilo zakopano 25 tona raznog opasnog otpada

Ispovest glumice koju je ranio hirurg

Blic donosi prvu ispovest Ivane Panzalović, koju je ranio hirurg. Prvi put posle kobne noći u stanu na Dedinju, gde je plastični hirurg Srđan Cvetanović nakon šestomesečne veze pucao prvo u nju a potom izvršio samoubistvo, glumica govori kako danas izgleda njen život.

Ubistvo pevačice

U prazničnom trobroju Informer objavljuje „Jelenino ubistvo ostaće misterija do kraja 2018.“, povodom hit teme tabloida o tome kako je stradala pevačica Jelena Marjanović iz Borče, što policija bezuspešno  istražuje od sredine prošle godine a tablodi od tada ne sklanjaju sa naslovnih strana.

„Ekskluzivno otkrivamo“, objavljuje Kurir pod naslovom „Zorana snaja čupa iz zatvora, daje mu alibi kao jedini svedok odbrane“. U ovom tabloidu piše da „Milica, supruga Marjanovićevog rođenog brata Miloša, trebalo bi da svedoči početkom godine o situaciji koja je vladala u kući dok su Zoran i ostali okupljeni tragali za Jelenom“.

Ništa od Đokovićevog povratka u 2017.

Novak Đoković neće izlaziti na teren do kraja 2017. Dugo najavljivan povratak, egzibicioni meč sa Robertom Bautistom u Abu Dabiju, bez takmičarskog značaja, zvanično je otkazan svega nekoliko časova uoči početka. Organizatori su to svakako znali ranije, čim su uspeli da obezbede da Endi Mari u poslednji čas zameni našeg tenisera, kada je javnosti preneta Đokovićeva izjava, prenosi Politika.

Dovedeno je u pitanje i učešće Đoković na turnirima u Dohi i Melburnu.

 „Izuzetno sam razočaran što sam prinuđen da se povučem sa turnira u Abu Dabiju. Nažalost, u poslednjih nekoliko dana ponovo mi se javio bol u laktu i nakon pregleda lekari su me savetovali da ne rizikujem, da bi trebalo da propustim ovo takmičenje, i da odmah nastavim sa terapijama. Veoma sam tužan, jer sam željno čekao da ponovo počnem da igram zvanične mečeve... Sve ovo može da utiče i na početak sezone i plan turnira koji sam napravio, ali odluka će biti doneta narednih dana", naveo je Đoković u izjavi.

„Dramatična vest iz Abu Dabije“, piše u Novostima pod naslovom „Novak opet povređen“.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...