Vučiću treba Dačić za pobedu u Beogradu

Danijela Ćirović

(utorak 5. decembar, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Pjeongtaek, 04.12.2017 - američki borbeni avioni tipa U-2 poleću iz baze Osan u okviru vežbe sa vazduhoplovstvom Južne Koreje, za koju se najavljuje da je najveća u istoriji i održava se kao reagovanje na ispaljivanje balističke rakete sa tla Severne Koreje

Očekuje se da će SNS nastupiti sa socijalistima na beogradskim izborima kako bi osigurao pobedu u prvom krugu. Dačićev zamenik će ubuduće biti Predrag Marković. Mladenović i Prelević napustili su PSG. Hrvatska je zabranila uvoz keksa i krekera iz regiona. Mladića su Rusi odgovorili od štrajka glađu. Zarubica je u zatvoru osmislio sintetičku drogu.

SNS sa SPS-om, Luka umesto Belog

Vrlo je moguće da će SNS na predstojećim lokalnim izborima u Beogradu ponovo nastupiti sa SPS-om, kako bi bila osigurana pobeda u prvom krugu, kažu za Danas nezvanično izvori sa političke scene. Trenutne procene su da će naprednjaci osvojiti najmanje 38 odsto glasova, dok bi socijalisti mogli da im donesu između sedam i 10 odsto glasova, a na istoj listi gotovo izvesno nastupiće i ostali koalicioni partneri – PUPS, SDPS, PS i SPO. Izbornu strategiju prave i drugi učesnici izbora. Luka Maksimović je najavio da će svog dvojnika Belog Preletačevića da pošalje u penziju i da će nastupiti pod svojim imenom. Inicijativa „Ne da(vi)mo Beograd“, navodi list, čini se da jedina već sada ima pravu terensku kampanju uoči izbora u glavnom gradu.

Marković Dačićev zamenik

Lider socijalista Ivica Dačić odlučio je na sednici Glavnog odbora u nedelju da promeša partijske karte pred beogradske izbore, piše Politika. Najpre je za svog zamenika postavio istoričara Predraga Markovića, koji će u narednih šest meseci na tom mestu zameniti Slavicu Đukić-Dejanović, koja je ovu funkciju obavljala od juna prošle godine. Dačić je predložio ministra energetike Aleksandra Antića za kandidata socijalista za gradonačelnika, ukoliko SPS ne uđe u predizbornu koaliciju sa SNS-om. Treći, i za socijaliste možda najvažniji potez, jeste da Vladan Zagrađanin postane predsednik Izvršnog odbora. Ovo mesto bilo je upražnjeno posle odlaska Dijane Vukomanović, oktobra 2016.

Mladenović i Prelević otišli iz PSG

„Jankovića napustili Kokan i Prelević“, glavni je naslov u Blicu, uz nadnaslov da je „sve više nezadovoljnih radom vrha PSG“. Reditelj Kokan Mladenović, jedan od potpisnika Apela 100, otišao je nezadovoljan. Advokat Božo Prelević dao je ostavku na mesto poverenika PSG za Beograd. Književnik Dragan Velikić najavio je da će otići ako dođe do saradnje sa strankom Vuka Jeremića.

Zoran i Zorana, „pobrkani lončići“

Kada je 29. novembra vlada usvojila Predlog zakona o finansijskoj podršci prodicama sa decom, ministarka građevine Zorana Mihajlović i ministar rada Zoran Đorđević glasali su „za“. Zašto je resorni ministar pre dva dana demantovao svoju koleginicu, koja je za Politiku najavila niz novina koje država planira kako bi pomogla porodicama sa više dece. Odgovor na ovo pitanje, navodi ovaj list, jeste da su njih dvoje govorili o dva različita zakona: ministarka Mihajlović o građanskom zakoniku, a ministar Đorđević o zakonu o finansijskoj podršci porodicama s decom.

„Trampovi Albanci“

Srpski telegraf piše da „Albanci kroje politiku SAD“, odnosno da „Trampovi Šiptari udaraju na Srbiju“. Braća s Kosova Ilber i Ili Bajraktari postavljeni su na čelne pozicije ministarstva odbrane Amerike, navodi list, „preko kojih utiču na zbivanja na Balkanu“.

„Opasni planovi Vašingtona“, piše Informer u tekstu pod naslovom „Amerikanci prave bazu u Brčkom“, a „odatle kad god požele mogu da Republiku Srpsku preseku napola“.

Hrvatska zabranila uvoz keksa i krekera

Hrvatska sanitarna inspekcija zabranila je uvoz šest pošiljki keksa i slatkiša iz regiona, zbog navodno prevelike količine akrilamida, potencijalno štetne supstance. Kako prenosi Politika, zaustavljene su pošiljke keksa iz BiH, kao i dve isporuke krekera i integralnog keksa sa marelicom iz Srbije. Nadležni su posle ovih informacija već kontrolisali proizvođače, a kada budu gotovi rezultati o količini akrilamida u ovim proizvodima, biće obavešten Evropski sistem za brzo obaveštavanje o sigurnosti hrane, kao i potrošači u Srbiji. List navodi da se ne zna o kojim je firmama reč, jer se u ovoj fazi kontrole takve informacije ne objavljuju.  

Mladića odgovorili od štrajka glađu

Glavna najava u Novostima je o „drami generala u Hagu“. List objavljuje da su „Rusi Mladića odgovorili od štrajka glađu“. Oni i dalje traže da mu se omogući lečenje u Moskvi ili Beogradu. Zahteva se i „da o žalbi ne odlučuju neobjektivne sudije“.

Zarubica u zatvoru osmislio drogu

Doktor Milan Zarubica (49), koji je u javnosti ranije prozvan „kraljem sintetičkih droga“, svoj novi „biznis“ osmislio je još polovinom 2014, i to dok je bio u zatvoru, piše Politika iz izvora bliskih istrazi. Ovaj doktor farmacije i magistar hemije uhapšen je prošle nedelje u Makedoniji, po treći put. Zarubica ima „bogatu karijeru“ u proizvodnji amfetamina, a sagovornik lista kaže da je on samo nastavio posao koji je započeo još 2003, kada je prvi put uhapšen. Policija je tada otkrila da je Zarubica u blizini Tetova napravio laboratoriju za proizvodnju amfetamina. Zaplenjeno je oko 300 kilograma tableta, a Nebojša Stefanović, ministar unutrašnjih poslova, pojasnio je da je ova zaplena veoma važna i zbog toga što je reč o „kaptagonu“, novoj sintetičkoj drogi koja je omiljena i kod džihadista Islamske države. 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...