Haradinaj skinut s poternice, Srbija ulaže žalbu

Anđelka Nikolić

(nedelja 3. decembar, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Lajpcig, 02.12.2017 - ženska rukometna reprezentacija Srbije ostvarila je prvu pobedu na Svetskom prvenstvu u Nemačkoj, pobedivši selekciju Kine 43:23 (21:11) u Lajpcigu

Interpol je ukinuo poternice za Ramušem Haradinajem i još 17 osoba, koje je za njima raspisala Srbija zbog ratnih zločina. MUP Srbije najavljuje da će na tu odluku uložiti prigovor. Do kraja sledeće godine Vojska Srbije dobiće od Rusije 30 remontovanih tenkova vrednih najmanje 30 miliona evra. Vojska Srbije prvi put će imati tenk sa aktivno-reaktivnim oklopom. U planu je da se do kraja godine donese novi zakon o finansijskoj podršci porodicama s decom: država će povećati roditeljski dodatak. Poslednjeg dana ove godine - nakon četvrt veka rada - prestaće da postoji Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju koji, kako kaže ministar Ljajić, nije doprineo procesu pomirenja. Neki ocenjuju i da je Haški sud „uništio pomirenje na Balkanu“.

nem-hanover-prot-

Hannover, 02.12.2017 - sukob policije i demonstranata u blizini kongresnog centra u Hanoveru gde je u toku konvencija partije Alternativa za Nemačku (AfD)

Interpol ukinuo poternicu za Haradinajem, MUP ulaže žalbu

„Analiziraćemo svaku reč komisije i branićemo svoj stav u prigovoru koji ćemo u narednom periodu uložiti na odluku Interpola o ukidanju poternice za Ramušem Haradinajem i još 17 osoba, koje je za njima raspisala Srbija zbog ratnih zločina”, kažu za Politiku u MUP-u Srbije, reagujući na  vest o ukidanju poternice, iz sedišta ove međunarodne policije u Lionu u Francuskoj.  

Naime, Komisija za kontrolu međunarodnih poternica u Lionu usvojila je žalbu UNMIK-a i 1. decembra 2017. godine odlučila da Interpol više neće tretirati ove poternice, odnosno da će ih izbrisati iz sistema. U praksi to, s jedne strane, znači da Haradinaja više neće hapsiti strane policije, kao što se to početkom godine dogodilo u Kolmaru u Francuskoj. S druge strane poternica srpskog suda u domaćem zakonodavstvu ostaje na snazi, potvrđuju u Ministarstvu pravde.  

Haradinaj skinut sa poternice. Izbrisano 18 osoba sa spiska. Beograd ne odustaje od potrage, pišu Novosti pod naslovom: “UNMIK i Interpol zaštitili zločinca“.

alb-poplava-s

Vlore, 02.12.2017 - poplave u okolini albanskog grada Valone

Srbi od Rusa dobijaju tenk koji je u Siriji bio — neuništiv

Do kraja sledeće godine Vojska Srbije dobiće od Rusije 30 remontovanih tenkova vrednih najmanje 30 miliona evra. Kako Sputnjik saznaje, najveća i najvažnija novina jeste činjenica da će Vojska Srbije prvi put imati tenk sa aktivno-reaktivnim oklopom, prenose Novosti.
Vojska Srbije iz Rusije dobiće tenkove sa mogućnošću lansiranja raketa iz cevi topa kalibra 125 milimetara. Tu je i spregnuti mitraljez 7,62 milimetra, koji se nalazi uz cev topa i prati okretanje kupole. Tenk T-72 naoružan jetraljezom kalibra 12,7 milimetara na tureli na vrhu, koja se okreće nezavisno od kupole.
„Uništivači tenkova su rakete, zolje, ose, kumulativne tromblonske mine, koje deluju po principu da tanak mlaz velike snage i temperature probije oklop tenka i temperaturom ubije posadu. Rusi su smislili aktivno-reaktivni oklop koji raketu ili tromblonsku minu aktivira pre udarca u oklop tenka, pa se njena energija i temperatura rasprši i ne može da dođe do posade“, objašnjava sagovornik Sputnika novinar Foneta koji se bavi vojnim pitanjima Davor Lukač.
Pored toga ruski tenk ima i poseban elektro-optički sistem za ometanje sistema vođenja protivničkih protivoklopnih raketa — sistem „Štora“.

putin-stoun-moskva

Moscow, 02.12.2017 - ruski predsednik Vladimir Putin preimio je u petak 1. decembra filmskog reditelja Olivera Stouna u Kremlju 

Kraj Haga

Uz komentar – „sud koji je uništio pomirenje na Balkanu“ – Blic piše o kraju rada Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju’’, poznatijeg kao Haški tribunal.

Reakcije posle poslednjih presuda u Hagu pokazale su da u zemljama regiona očigledno nema spremnosti za pomirenje, izjavio je potpredsednik Vlade i predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa tribunalom Rasim Ljajić.Pokazalo se da ipak tribunal nije osnovan i nije mogao da doprinese procesu pomirenja,  rekao je Ljajić za RTS.

Poslednjeg dana ove godine Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju prestaće da postoji nakon četvrt veka postojanja i 103 suđenja optuženima za ratne zločine počinjene u ratovima krajem 20. veka. Izricanje presude Žalbenog veća šestorici optuženih u predmetu Herceg Bosna u sredu 29. novembra bio je poslednji pravosudni čin Haškog tribunal. Nakon izricanja te pravosnažne presude uslediće u decembru formalna procedura zatvaranja tog međunarodnog suda nakon 24 i po godine postojanja i rada.

Novac za treće dete – do punoletstva

U planu je da se do kraja godine donese novi zakon o finansijskoj podršci porodicama s decom: država će povećati roditeljski dodatak, a isplata naknade više neće zavisiti od mogućnosti i volje poslodavca jer će se isplaćivati direktno na račun porodilje, kaže za Politiku ministarka Zorana Mihajlović.

List najavljuje u naslovu: Novac za treće dete – do punoletstva.

Ruska emigracija u Beogradu

Sudbina ruske carske emigracije u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca, odnosno Kraljevini Jugoslaviji, privlači veliku pažnju javnosti, naročito od kako je počelo emitovanje televizijske serije „Senke nad Balkanom”, piše u Politici kao deo najave novog feljtona o ruskoj emigraciji u Jugoslaviji.

Debatuje se u kafićima i kafanama, na sedeljkama i u novinskim redakcijama, u kancelarijama državnih nadleštava i privatnih firmi, gledaoci se opredeljuju za i protiv, pitaju se šta je istina, a šta literarna nadgradnja u komplikovanoj priči, šta je činjenični sloj, a šta fikcija oblikovana u timskoj laboratoriji autora ove serije.

Dileme delimično može da razveje feljton „Iz tajnih arhiva Udbe: Ruska emigracija u Jugoslaviji 1918–1941”, koji će od danas ekskluzivno objavljivati list. Reč je o delovima obimnog dokumenta uobličenog 1955. godine u Prvom odeljenju Uprave državne bezbednosti (UDBA), Državnog sekretarijata za unutrašnje poslove FNR Jugoslavije.

formula-e-hongkong

Hong Kong, 02.12.2017 - trka Formule E - vozila na električni pogon - u Hongkongu (Formula E Hong Kong ePrix): Kamui Kobajaši (Kamui Kobayashi) (Japan) - MS&AD Andretti

MMR vakcina nije uzrok autizma

Država ne bi smela da podlegne pritisku antivakcinacijskog lobija i proglasi vakcinaciju neobaveznom, kaže za Politiku epidemiolog prof. dr Zoran Radovanović. To bi u Srbiji bilo kontraproduktivno, kao što bi u Skandinaviji, kako naglašava, suprotan efekat imalo uvođenje obavezne vakcinacije.

Kada biste Šveđanina obavestili da je od sutra vakcinacija obavezna, on bi se zaprepastio i mislim da bi opao odziv ljudi. Tamo nema potrebe da nagovarate nekoga da dovede dete na vakcinaciju. Skandinavci imaju poverenje u sistem, državu, pa i u lekare. Lekarske odluke može da preispituje samo neki čudak koji je nedavno došao s Balkana. Ipak, svuda postoji pritisak da se vakcinacija sprovede. Evo, u Nemačkoj obdanište mora da plati kaznu od 2.500 evra ukoliko je primilo nevakcinisano dete. U Australiji vakcinacija nije formalno obavezna, ali ako ne vakcinišite dete, gubite pravo na dečji dodatak, koji je veći od naše prosečne plate, objašnjava Radovanović.

 U Italiji je bilo šest obaveznih vakcina, a sada ih ima 11, dok su u Francuskoj imali četiri obavezne vakcine. Najveći broj vakcina primenjuje se u Americi. Tamo se dečaci vakcinišu protiv 15, a devojčice protiv 16 bolesti.

Izborne kombinacije

„Tajkun preuzeo seriju od RTS“ objavljuje Alo pod naslovom „´Ubice´rade za Đilasa“. Ovaj tabloid tvrdi da „novi ciklus ´Ubica mog oca´ kreće usred kampanje za gradske izbore, a prava nad tom serijom preuzela Đilasova firma“.

„Spremaju prevrat u Srbiji, obećali Jeremiću: Bićeš predsednik već 2019.“ objavljuje Alo. Pod naslovom „Surčinac Limun i potrčko Zaeva plaćaju Vuka“, u ovom tabloidu piše da „Zoran Bašanović osmišljava medijsku strategiju opozicije. Ideja je da se u režiranim intervjuima ponavljaju laži o Vučiću“.

„Ekskluzivno, Saša Janković prvi put o potresima u opoziciji i raskolu u njegovom pokretu: Hteo sam da mi Vučić da mesto premijera!“ objavljuje Kurir. „Lider Pokreta slobodnih građana Saša Janković, posle žestoke bure koja se podigla na političkoj sceni, odlučio je da progovori za Kurir. On je ekskluzivno za naš list potvrdio bombastičnu vest o kojoj smo prvi i pisali - da je predsedniku Srbije i SNS Aleksandru Vučiću nameravao da ponudi zajedničku, koncentracionu vladu.“

Srbi – evropski Brazilci

Za Novosti govori slektor fudbalera Brazila Adenor Leonardo Tite: Znam zašto vas zovu evropskim Brazilcima.

Blic donosi izjavu Dušana Tadića: Ključna je utakmica protiv Švajcarske.

Fudbalska reprezentacija Srbije će - kako je žrebom juče odlučeno- na Mundijalu  igrati u grupi sa E sa Brazilom, Švajcarskom i Kostarikom.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...