Hrvatska kriva za udruženi zločinački poduhvat u BIH

Anđelka Nikolić

(četvrtak 30. novembar, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Pariz, 29.11.2017 - božićno osvetljenje Pariza

Haški tribunal osudio je šest čelnika tzv Herceg-Bosne na 111 godina zatvora. Žalbeno veće potvrdilo da je postojao udruženi zločinački poduhvat s ciljem etničkog čišćenja delova BiH, na čijem čelu je bio Franjo Tuđman. Nakon ove konačne presude Hrvatska i Hrvati zvanično su jedini na bivšem jugoslovenskom području vodili „agresivni rat” i učestvovali u međunarodnom sukobu. Takve kvalifikacije nema ni u jednoj presudi koja je izrečena u predmetima protiv Srbije.  Za Hrvatsku presuda je neprihvatljiva. Jedan od osuđenih, Slobodan Praljak  je juče tokom čitanja presude, nakon što mu je potvrđena kazna, popio otrov.Umro je u bolnici. Vlada Srbije usvojila je predlog državnog Budžeta za 2018. godinu, kojim se planira rast BDP za 3,5 procenata. Glasovima Srpske liste skupština Kosova je usvojila u načelu zakon o verskim zajednicama na Kosovu i Metohiji po kome je Srpska pravoslavna crkva na KiM neprikosnoveni vlasnik imovine kojom raspolaže.

kadinjaca-

Užice, 29.11.2017 - obeležena 76. godišnjica bitke na Kadinjači, u kojoj je, 29.11.1941. godine izginuo ceo Radnički bataljon

Hrvatska u Hagu proglašena krivom za udruženi zločinački poduhvat u BiH

Žalbeno veće Međunarodnog krivičnog suda u Hagu potvrdilo je šestorici čelnika nekadašnje Herceg-Bosne i HVO-a dugogodišnje zatvorske kazne koje su im izrečene u prvostepenom postupku za zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja. Jedan od osuđenih, Slobodan Praljak je juče tokom čitanja presude, nakon što mu je potvrđena kazna, popio otrov koji je po njega bio koban, prenosi Politika.

Sudija Karmel Ađijus je napomenuo da je u žalbenom postupku potvrđeno da je na tom području „vođen međudržavni sukob”, tako da će nakon ove konačne presude ostati zabeleženo da su Hrvatska i Hrvati zvanično jedini na bivšem jugoslovenskom području vodili „agresivni rat” i učestvovali u međunarodnom sukobu. Takve kvalifikacije nema ni u jednoj presudi koja je izrečena u predmetima protiv Srbije.

Tribunal je potvrdio i prvostepenu presudu prema kojoj je takozvana hercegbosanska šestorka bila deo udruženog zločinačkog poduhvata koji je „imao za cilj etničko čišćenje Herceg-Bosne i njeno pripajanje Hrvatskoj ili stvaranje nove hrvatske republike na tom prostoru”. Na taj način je krivica za, kako je takođe konstatovano, „međudržavni sukob” koji je Hrvatska vodila sa BiH, potvrđena i za ondašnji državni vrh u Zagrebu, sa predsednikom Franjom Tuđmanom na čelu. Oni su navedeni kao učesnici udruženog zločinačkog poduhvata s namerom da eliminišu bosanske muslimane sa područja takozvane Herceg-Bosne kako bi tu uspostavili zaseban entitet u skladu „sa starim granicama Hrvatske”, to jest Banovine iz 1939. godine.

Na zatvorske kazne juče su neopozivo osuđeni predsednik vlade nekadašnje Herceg-Bosne Jadranko Prlić (na 25 godina), Slobodan Praljak, Bruno Stojić i Milivoje Petković (po 20 godina), Valentin Ćorić (16) i Berislav Pušić (10 godina).

Šest čelnika tzv Herceg-Bosne osudjeno na 111 godina zatvora. Žalbeno veće potvrdilo da je postojao udruženi zločinački poduhvat s ciljem etničkog čišćenja delova BiH, na čijem čelu je bio Franjo Tuđman, piše u Danasu.

„Presuda: Tudjman želeo etnički čistu Bosnu“, izveštava Blic.

Prvi predsednik tvorac zločinačkog plana za BiH, izveštavaju Novosti pod naslovom: „Hag presudio: Tuđman je zločinac, a Hrvati agresori“.

Samoubistvo u sudnici

Suđenje u predmetu „Prlić i ostali” neće ostati upamćeno samo po tome što je to bio najduži proces u istoriji Haškog tribunala (13 i po godina), koji se zatvara krajem ove godine, već i po samoubistvu koje je počinio Slobodan Praljak. Kad mu je potvrđena dvadesetogodišnja kazna zatvora iz prvobitne presude, Praljak je ustao i glasno izgovorio da on „nije zločinac” i da „presudu ne prihvata”. Potom je iz džepa izvadio jednu bočicu i prineo je ustima, rekavši da je popio otrov, prenosi Politika.

Suđenje je prekinuto nakon ovog događaja, nezapamćenog u praksi suda u Hagu. Sudnicu su holandske vlasti odmah proglasile mestom kriminalne istrage, publika je ispraćena napolje, a prostorija je zapečaćena, osim što su je ubrzo ispunili forenzičari. Jedna od poslednjih stvari kojima je publika svedočila pre nego što je morala da napusti sudnicu bio je nalog sudije Ađijusa da se čaša iz koje je Praljak ispio otrov ne odnosi.

Praljak je kolima hitne pomoći odmah prebačen u bolnicu gde je preminuo.

Tragično završeno izricanje poslednje presude u Haškom tribunalu, piše u Danasu pod naslovom: „Hrvatski general Praljak otrovao se usred sudnice“.

„Umesto da izdržavaju duge zatvorske kazne za zločine koje su počinili, mnogi svetski zločinci su rešili da umesto toga sebi oduzmu život. To je učinio i Slobodan Praljak, koji je popio otrov usred sudnice u Haškom tribunalu“, piše u Blicu.

„Šok u haškoj sudnici, smrt uživo, Tuđmanovom oficiru otrov dali advokati da se ubije?“, objavljuje Kurir.

hag-praljak-otrov-

Hague, 29.11.2017 - nekadašnji visoki zvaničnik Hrvatske Republike Herceg-Bosne Slobodan Praljak u sudnici Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju. Prilikom izricanja presude u predmetu Prlić i ostali, Praljak je rekao da ne prihvata presudu i zatim je nešto popio iz bočice koju je imao kod sebe a njegov advokat je povikao da se Praljak otrovao

Plenković: Za Hrvatsku presuda neprihvatljiva

Hrvatski premijer Andrej Plenković najavio je juče da će Hrvatska razmotriti sve raspoložive pravne mehanizme da bi osporila presudu Haškog suda u delu koji se odnosi na učešće te zemlje u udruženom zločinačkom poduhvatu u BiH,prenosi Politika.

Plenković je na vanrednoj konferenciji za novinare u Zagrebu rekao da je ta presuda za Vladu Hrvatske neprihvatljiva.

Za Plenkovića je neprihvatljivo to što Haški tribunal u par dana nije prepoznao povezanost nekadašnjeg srpskog državnog vrha sa presudom Ratku Mladiću, a danas aludira na vezu između nekadašnjeg rukovodstva Hrvatske za udruženim zločinačkim poduhvatom u BiH u slučaju „Prlić i ostali”.„Hrvatska ni na koji način nije učestvovala u ratnim dešavanjima u BiH i zato je apsurdno da ni u jednoj pravosnažnoj presudi za bivšu Jugoslavije nije utvrđena odgovornost Srbije“, rekao je Plenković.

Govoreći o prvom predsedniku Hrvatske i HDZ-a Franji Tuđmanu, Plenković je rekao da je on najzaslužniji za to što „danas imamo slobodu i nezavisnu Hrvatsku zajedno sa hrvatskim narodom i braniteljima”.

sneg-spas-babusnica-s

Babušnica, 29.11.2017 - tim Gorske službe spasavanja (GSS) Srbije stanice Niš, zajedno sa dvojicom kolega iz SRHC (Srpsko-ruski humanitarni centar u Nišu), u akciji evakuacija ženske osobe R.S. (67) iz sela Radošinj, 20km od Babušnice

Poslednja presuda

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviji izrekao je juče svoju poslednju presudu u žalbenom postupku, u predmetu Prlić i drugi, i posle 24 godine rada, formalno će biti zatvoren 31. decembra
ove godine, saopšteno je iz tog suda, prenosi Danas.

Od svog osnivanja Međunarodni sud je podigao optužnice protiv 161 lica za teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava počinjene na teritoriji bivše Jugoslavije od 1991. do2001. godine.

grci-prot-sudnica-

Atina, 29.11.2017 - sukob policije i demonstranata tokom protesta ispred sudnice Apelacionog suda u Atini

Usvojen predlog budžeta: U investicije 180 milijardi

Vlada Srbije usvojila je predlog državnog Budžeta za 2018. godinu, koji predviđa "minus" od 0,6 odsto BDP. Od poreza očekuju skoro 72 milijarde više nego 2017. Planirani rast BDP 3,5 procenata, objavljuju Novosti.

U državnu kasu tokom 2018. godine trebalo bi da se slije 1.178 milijardi dinara prihoda. U planu troškova upisano je 1.207 milijardi dinara, tako da bi sledeću godinu Srbija mogla da završi sa "minusom" od 28,4 milijarde dinara. To je 0,6 odsto bruto domaćeg proizvoda .

Plan Ministarstva finansija je da tokom 2018. godine naplati 988,6 milijardi dinara poreza. To je nepunih 72 milijarde dinara više nego što je "ucrtano" za ovu godinu.

Tokom 2018. Srbija namerava i da poveća kapitalne investicije. Oko 180 milijardi dinara za kapitalne investicije države je oko 3,8 odsto bruto domaćeg proizvoda.

Vlada naredne godine očekuje privredni rast od 3,5 odsto i rast cena od 2,7 odsto. Rast očekuju i zbog rasta potrošnje, kojem se nadaju posle povećanja plata i penzija.

Predlog je poslat u Skupštinu Srbija, a vrlo brzo biće i pred poslanicima

span-taksisti-prot-

Madrid, 29.11.2017 - intervencija policije tokom štrajka vozača taksija u Madridu

Imovina na Kosmetu ostaje u vlaništvu SPC

Poslanici Srpske liste sprečili su na jučerašnjoj  sednici Skupštine tzv. Kosova da se iz imena Srpske pravoslavne crkve izbaci reč – Srpska, objavljuju Novosti.  Glasovima Srpske liste skupština je usvojila u načelu zakon o verskim zajednicama na Kosovu i Metohiji. Kako je za list izjavio Igor Simić, portparol Srpske liste, poslanici ove liste kategorički su odbili pomenuti predlog.

„Na ovom zakonu blisko smo sarađivali sa predstavnicima SPC i predlozi Srpske liste i SPC su sastavni deo ovog zakona. Zapravo, ovim zakonom uspeli smo da konačno definišemo da je Srpska pravoslavna crkva na KiM vlasnik imovine kojom raspolaže i sva njena imovina je neprikosnovena, što moraju poštovati sve institucije“, ističe Simić za list.

patriarh-sanu-

Beograd, 29.11.2017 - poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC), patrijarh Irinej, primio je u Patrijaršiji srpskoj predsednika SANU Vladimira S. Kostića

Za žene žrtve nasilja „svi operateri trenutno su zauzeti”

Ministar Zoran Đorđević tokom vikenda potpisao je Memorandum o uspostavljanju SOS linije, a samo dan ranije parafirao odluku o poništenju javnog poziva za izbor organizacije koja će voditi ovaj projekat, prnosi Politika.

Žene žrtve nasilja u Srbiji mogu da pozovu SOS telefon 0800-222-0003, ali s druge strane žice niko neće podići slušalicu, niti će im pružiti bilo kakvu podršku. Jedina informacija koju će dobiti jeste da je ovaj poziv besplatan i da su svi operateri trenutno zauzeti. Međutim, iako su svi mediji već objavili pomenuti SOS broj, ovaj telefon još nije u funkciji i ne zna se kada će biti.

Ministar rada Zoran Đorđević, gradonačelnik Siniša Mali i Predrag Ćulibrk, direktor „Telekoma”, potpisali su proteklog vikenda Memorandum o saradnji na uspostavljanju SOS telefonske linije za žene žrtve nasilja. Ono što nije objavljeno jeste da je samo dan pre nego što je ovaj dokument potpisan poništena javna nabavka za izbor nevladine organizacije kojoj će voditi pomenuti projekat. Ovu odluku potpisao je sam ministar Đorđević, a objavljena je na portalu Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike.

Dvostruki aršini za ocenu Aleksandra Trešnjeva

Desetak postupaka koji su u toku pred Posebnim odeljenjem Višeg suda u Beogradu počeće iz početka jer je sudija Aleksandar Trešnjev godišnjim rasporedom za 2018. godinu, koji je sačinio predsednik suda Aleksandar Stepanović, raspoređen da postupa u Krivičnom odeljenju Višeg suda, objavljuje Politika.

Dok predsednik Višeg suda smatra da smenjeni sudija nije pokazao stručnost i osposobljenost, komisija Apelacionog suda ocenjuje ga kao izuzetno uspešnog, piše list u tesktu: “ Dvostruki aršini za ocenu Aleksandra Trešnjeva“.

Pomenuti sudija, kao predsednik ili član veća, vodio je postupke protiv Darka Šarića zbog šverca narkotika i pranja novca, članova „valjevske grupe” optuženih za ubistva, iznude i falsifikovanja, bivšeg direktora „Železnica Srbije” Milenka Šarančića, pripadnika JSO zbog pobune, bivše ministarke za telekomunikacije Jasne Matić...

Radnica iz kamenoloma vraćena u fabriku

Nakon pisanja Danasa o Danki Simić, laborantkinji koja je poslata da prebacuje kamenje zbog aktivizma svog supruga sindikalca, radnica je iz kamenoloma vraćena u fabriku, objavljuje Danas.

Aleksandrić: Stojim iza svojih nalaza i izveštaja

Sudski veštak koji je na udaru tabloida zbog izveštaja o lakim povredama novinarki Pinka, Branimir Aleksandrić kaće za Danas: „Stojim iza svojih nalaza i izveštaja“.

„Ni za jedan predmet me niko nije zvao niti sugerisao šta i kako treba da radim. Znaju da ne padam na to.Na medijske napise se ne obazirem.Novine ne čitam, ne gledam televiziju, tako da ne postoji ni taj indirektni pritisak javnosti“, kaže sagovornik lista.

Na pitanje kako komentariše izveštavanje Pinka koji tvrdi da nije kredibilan i poziva se na drugu medicinsku dokumentaciju, kaže:“Pošto imaju medije u svojim rukama, mogu da trabunjaju šta hoće.Predmet sam dobio od tužilaštva i veštačio sam prema postojećoj medicinskoj dokumentaciji. U mojoj četrdesetogodišnjoj karijeri nije se desilo da se pojavi neka druga medicinska dokumentacija sa suprotnim nalazima od zvanične“.

Vučić: Srbija sledeće nedelje centar okupljanja

Decembar je presudan za region. Srbija je sledeće nedelje centar okupljanja. „Pred nama je dosta izazova, ali i mnogo šansi“, kaže predsednik Srbije Aleksandar Vučić za Blic.

vucic-miler-

Beograd, 29.11.2017 - susret predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Upravnog odbora Gasproma Alekseja Milera 

Mira Petrović udomila pola PUPSA u Poštu

Bahata direktorka Mira Petrović udomila pola PUPSA u Poštu i plaća im milione.Kabinet direktorke Mire Petrović, koja je nizom pogrešnih odluka ugrozila poslovanje „Pošte“, veoma je skup i postao je upravo utošište za kadrove PUPS-a koji mesečno od države primaju i po 150.000 dinara.

raketa-j-koreja-

Seoul, 29.11.2017 - vojska Južne Koreje lansirala je sa broda raketu dometa 1000 kilometara u okviru vojne vežbe kod istočne obale Južne Koreje 

Brisel se plaši kineskog zmaja

Zašto Evropi nisu po volji ulaganja Pekinga u Srbiju, istražuju Novosti u tekstu Brisel se plaši kineskog zmaja.

s-korej-kim-s

Pyongyang, 29.11.2017 - frejm iz video snimka vesti Severnokorejske televizije na kojem predsednik Severne Koreje Kim Džon Un potpisuje dokument kojim navodno odobrava lansiranje balističke rakete

Šta namerava Amedrika

„Rusi tvrde: SAD neće pomirenje, spremaju novu ucenu za Srbiju!“, piše u Informeru.

putin-stanica-moskva-

Moskva, 29.11.2017 - predsednik Rusije Vladimir Putin obišao je radove na rekonstrukciji železničke stanice u Moskvi

Privatna špijunaža

„Jovica Stanišić pravio tajnu službu za Tadića, ključni čovek službe bio je Ranko Tadić, zvani Manijak, brat od strica Borisa Tadića, tada prvog čoveka DS-a“, objavljuje Alo. „Centar za prisluškivanje te službe bio je smešten na brodu na Dunavu, dok je druga filijala bila u Centru Sava“, piše u ovom tabloidu.

Loto groznica vredna 3,8 miliona evra

Očekivani dobitak u sledećem kolu državne igre na sreću jedan je od najvećih u istoriji, ali ne i najveći – 23. marta 2010, izvučena je sedmica u iznosu od fantastičnih 4.876.482 evra. Dobitna kombinacija uplaćena je u Kanjiži. Srećnik je bio muškarac u petoj deceniji života, piše u Politici.

Verovatnoća za dobitak glavne premije na lotou je jedan prema 15.380.937 ili više nego mizernih 0,0000065 odsto.

Sedmica na lotou nije izvučena ni u utorak, pa je očekivani dobitak u sledećem kolu 3,8 miliona evra. Kako je poslednja Loto sedmica izvučena 17. marta ove godine (1.187.000 evra), pare su se nakupile i kockarska groznica zahvata i najveće cinike, koji veruju da će iduće godine Zvezda osvojiti Ligu šampiona u fudbalu ili da će Srbija, pre Nove godine, vratiti Kosovo, nego što će baš oni pogoditi magičnih sedam brojeva u loto bubnju.

Težak incident: Drugovi izgazili decaka u učionici

Trojica devetogodišnjaka gazila su svog školskog druga u učionici, ali sankcija protiv njih neće biti jer je škola konstatovala da je "više reč o dečjoj igri, nego o nasilju", objavljuje Blic.

Incident se dogodio 13. novembra, u odeljenju trećeg razreda valjevske Prve osnovne škole. Žrtva je bio devetogodišnji dečak kojeg su, na očigled celog odeljenja, trojica njegovih vršnjaka za vreme malog odmora oborili na pod učionice, a zatim ga gazili dok je ležao.

Kada se uplakani dečak požalio učiteljici , poslala ga je u ćošak, zaključujući da izmišlja.Tek kada su njegove tvrdnje potvrđene od strane drugih đaka, reagovala je obaveštavajući upravu škole, a potom je u ceo slučaj uključena i policija.

Dečaku nisu konstatovane vidljive spoljašne povrede, preventivno je zadržan tu noć na dečjem odeljenju zbog dalje opservacije.

Ubistvo pevačice

„Nađeno oružje kojim je ubijena Jelena“, objavljuje Srpski telegraf, „Na nasipu u Borči gde se nalazilo telo mrtve pevačice i okolini pronađena četiri predmeta koja mogu potpuno da preokrenu ovaj slučaj“.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...