Orić u Sarajevu oslobođen optužbi

Danijela Ćirović

(utorak, 10. oktobar, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Lyon, 09.10.2017 - protest odgajivača ovaca u Lionu povodom učestalih vučjih napada na stada

Srpska premijerka Ana Brnabić biće gošća na zasedanju Odbora za spoljne poslove EP, gde će joj biti postavljena i „neugodna pitanja“. Turski predsednik je, pred dolazak u posetu Srbiji, govorio o bliskim vezama dveju zemalja, čak „komšijskim“. Sud u BiH oslobodio je optužbi Nasera Orića koji se teretio za ubistvo trojice srpskih zatvorenika. Vučić je izjavio da srpski životi „nisu vredni“. I rektori su krivi za ubistvo obrazovanja, poručuju u SANU. Da li je Katalonija počela da se koleba po pitanju otcepljenja.

fudb-srb-gruz

Beograd, 09.10.2017 - utakmica Srbija – Gruzija (1:0) u okviru poslednjeg kola kvalifikacija za prvenstvo Sveta (koje će se 2018. godine održati u Rusiji), posle koje je tim Srbije obezbedio odlazak na ovo takmičenje

Nezgodna pitanja Brnabićevoj

Srpska premijerka Ana Brnabić biće gošća na zasedanju Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta, čiji šef je Dejvid Mekalister, a pre nje Odboru će se obratiti ministar spoljnih poslova Makedonije Nikola Dimitrov. Kako Danas nezvanično saznaje, evroparlamentarci su pripremili niz pitanja koja će postaviti Ani Brnabić, a koja će se "najviše ticati vladavine prava, političkih sloboda, slobode medija, te odnosa sa Rusijom".

"Očekuje se da će, tradicionalno hrvatski poslanici, ali poslanici evroskeptičnih i krajnje desnih stranaka u EP postaviti i pitanja koja se neće odnositi samo na sam proces evropskih integracija i stanje u Srbiji, već i na širi domen", ističu sagovornici. Poznavaoci prilika navode da se posete zvaničnika različitih zemalja na dnevnom redu vode kao "razmena mišljenja" i da će premijerka Srbije imati na raspolaganju petnaestak minuta za uvodnu reč.

izlo-andric-

Beograd, 09.10.2017 - povodom 125 godina od rođenja Ive Andrića izveden je interaktivni muzičko-scenski događaj "ANDRIĆEV TIHI GLAS"

Erdogan: Turska i Srbija su komšije

Veze između Turske i Srbije su jake i duboko ukorenjene, piše turski predsednik Tajip Redžep Erdogan u autorskom tekstu za Politiku pred posetu Beogradu. „U svojoj dugoj istoriji na ovim prostorima Turci i Srbi su zajedno živeli i zajedno egzistirali. Čak i danas možemo da vidimo tragove zajedničke istorije u jeziku, arhitekturi, kuhinji, kulturi i na mnogim poljima. Reč ’ortak’, za nekog s kim nešto zajedno radite, najlepši je primer našeg blaga zajedničkih reči. Iako nemaju zajedničku granicu, Turska i Srbija se smatraju komšijama, a tajna je sakrivena upravo u ovim bliskim vezama. To što se u Beograd ulazilo kroz Stambol kapiju, a u Istanbul kroz Beogradsku, simbol je tog komšijskog osećaja – i bez zajedničke granice – koji se proteže iz prošlosti u budućnosti“, naveo je Erdogan.

brnab-ameri-

Beograd, 09.10.2017 - predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić sastala se sa američkim kongresmenom Tedom Poom: Ana Brnabić, Ted Po, američki ambasador u Beogradu Kajl Skat

Orić oslobođen optužbi

Naser Orić, bivši komadant Teritorijalne odbrane Armije BiH, oslobođen je optužbi za zločin na području Srebrenice i Bratunca 1992. godine. Prvostepenom presudom optužbi je oslobođen i Sabahudin Muhić, bivši pripadnik TO Armije RBiH. U optužnici se navodi da su Naser Orić, kao komandant Štaba teritorijalne odbrane Srebrenica i komandant Štaba oružanih snaga TO subregije Srebrenica i Sabahudin Muhić, kao pripadnik oružanih snaga TO Srebrenica, od maja do decembra 1992. godine, na području sela Zalazje, Lolići i Kunjerac, opština Srebrenica i Bratunac, počinili krivično delo ratni zločin nad tri ratna zarobljenika, uzrokujući njihovu smrt, prenosi Danas. Suđenje u ovom predmetu počelo je u januaru 2016. godine.

Srpski telegraf piše da je sud u Bosni „oprao Orićeve ruke“.

Informer objavljuje da je Sarajevo oslobodilo Nasera Orića „zato što nema dokaza“, iako ga očevici, Bošnjaci, terete da je lično zaklao i masakrirao trojicu srpskih civila.

Sud BiH oslobodio je Orića optužbi, piše Blic, a presudno je bilo to što je 2015. ubedio svedoka optužbe, saborca Samira Avdića da odustane od svedočenja. Orić se teretio za ubistva Milutina Miloševića, Mitra Savića i Slobodana Ilića.

oric-sarajevo-s

Sarajevo, 09.10.2017 - bivši komadant Teritorijalne odbrane Armije Republike Bosne i Hercegovine Naser Orić (u beloj košulji) oslobođen je, pred Sudom BiH, optužbi za zločin na području Srebrenice i Bratunca 1992. godine. Prvostepenom presudom optužbi je oslobođen i Sabahudin Muhić, bivši pripadnik TO Armije RBiH

Vučić: Životi Srba nisu vredni

Predsednica vlade Ana Brnabić izjavila je da ne želi da komentariše sudske presude, ali je dodala da je oslobađajuća presuda za Nasera Orića za nju lično "užasna i poražavajuća", prenose Novosti.

"Posle svega da nema nikakve pravde i da niko nije kriv, ljudski mi je strašno", rekla je Brnabić. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će Srbija morati sama da se bori za pravdu, ali i pozvao na uzdržavanje od teških reči.

"Životi Srba očigledno nisu vredni kao životi drugih. Srpska suza nema roditelja“, rekao je Vučić i dodao da će Ministarstvo pravde reagovati na oslobađajuću presudu Oriću.

vucic-eu-grk-hunan-

Beograd, 09.10.2017 - konferencija za novinare predsednika Srbije Aleksandra Vučića i evropskog komesara za humanitarna pitanja i upravljanje krizama Hristosa Stilijanidisa

I rektori krivi za smrt obrazovanja

U autorskom tekstu Dušana Teodorovića, člana Srpske akademije nauka i umetnosti, za list Danas stoji da su „rektori saučesnici u ubijanju obrazovanja“.

„Rektori i prorektori su ćutali kada je Aleksandar Vučić jeftinim političkim dogovorom, dao u šake sudbinu nauke i visokog obrazovanja Muameru Zukorliću... Biti profesor univerziteta ne podrazumeva da ste amnestirani od borbe protiv plagijata, nepotizma, lažnih naučnih publikacija i donošenja zakona, pogubnih po visoko obrazovanje u Srbiji“, naveo je Teodorović.

pijaca-doljevac-

Pukovac,09.10.2017 - pijaca u doljevačkom naselju Pukovac renovirana je sredstvima koje su Evropska unija i Vlada Švajcarske obezbedile preko razvojnog programa Evropski PROGRES

Srbija, IT centar kineskog projekta?

Srbija bi uskoro mogla da postane regionalni centar za inovacije i tehnološki razvoj za 16 zemalja centralne i istočne Evrope okupljenih oko kineskog projekta „Pojas i put“. O ovome je bilo reči na sastanku Nenada Popovića, ministra za inovacije i tehnološki razvoj, i Lija Limina, predsednika Kineske asocijacije za međunarodne programe i razmenu, kineske državne institucije koja koordinira saradnju država učesnica. Predlog je potekao sa srpske strane, piše Politika, a sa njim su se složili i domaćini. „Siguran sam da će u narednom periodu ova tema biti deo pregovora koje ćemo voditi u okviru saradnje 16 evropskih država i Kine“, rekao je Popović.

popovic-kina-

Peking, 09.10.2017 - ministar bez portfelja u Vladi Srbije zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović sastao se danas u Pekingu sa predsednikom Kineske asocijacije za međunarodne programe i razmenu (CEAIE) Liu Liminom

Kolebanje u Kataloniji

Još je neizvesno da li će na sednici katalonski parlament proglasiti nezavisnost posle referenduma, kako je to najavio katalonski lider Karles Puđdemont. Mediji tvrde da katalonski politički vrh pomalo okleva da proglasi nezavisnost i da su među njima nastupile podele izazvane oprečnim stavovima, prenosi Politika. Za takvu situaciju nisu odgovorni samo masovni protesti za očuvanje zajedničke države koji su poslednjih dana održani u Barseloni i Madridu. Osim velikog pritiska unionista na ulicama i snažnih pretnji administracije EU iz Brisela, današnji katalonski lideri na svojim plećima nose teret činjenice da je Katalonija do sada četiri puta proglašavala nezavisnost i da nije uspela da je očuva.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...