Sto dana vlade Ane Brnabić

Anđelka Nikolić

(nedelja, 8. oktobar, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Moskva, 07.10.2017 - protest opozicije u Moskvi. Širom Rusije organizovane su demonstracije podrške opozicionom lideru Alekseju Navaljniju (Alexei Navalny) na rođendan predsednika Rusije Vladimira Putina

Vlada Srbije danas navršava 100 dana rada. Ocene rada vlade su oprečne od pominjanja „Fijata“  do Vulinove tetke.  Predsednik DS Dragan Šutanovac ocenio je da je vlada ostvarila "poražavujuće" rezultate, da zemlja "nastavlja sa propadanjem"  i  da je Brnabić pokazala da nije dorasla poslu koji obavlja. Kamo sreće da je vlada koju je vodila DS imala tako poražavajuće rezultate, odgovorila mu je  potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović. Predsednik Aleksandar Vučić čestitao je  rođendan predsedniku Rusije Vladimiru Putinu. Ruski predsednik rekao da će Srbija pod vođstvom Vučića prevazići sve probleme. Na sastanku emisara SAD i Rusije o situaciji u Ukrajini, u Beogradu,  postignut je pozitivni pomak.  Ministar odbrane Aleksandar Vulin i generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković prisustvovali su susretu starešina 3. armije za vreme NATO agresije - pod nazivom "Da se ne zaboravi". Skupu se telegramom iz finskog zatvora, u koji ga je poslao Haški tribunal, obratio i general Nebojša Pavković. Venčali su se princ Filip Karađorđević i Danica Marinković, kćerka slikara Milana Cileta Marinkovića.

100 dana rada vlade – Od „Fijata“  do Vulinove tetke

Vlada Srbije danas navršava sto dana rada, a tim povodom  Blic objavljuje tekst pod naslovom: 100 dana rada vlade – Od „Fijata“  do Vulinove tetke.

Premijerka Ana Brnabić najavila je da će rezultate o 100 dana rada vlade predstaviti 14. oktobra .

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar kaže da vlada radi kao tim.Ministar je u izjavi za Večernje novosti odbacio kao netačne pojedine navode da premijerka Ana Brnabić nema dovoljno autoriteta.

"Radimo po istom pelceru kao kada je premijer bio Aleksandar Vučić. Kao ministar zdravlja upućen sam da na nekim projektima blisko sarađujem sa premijerkom Brnabić, ministrom Dušanom Vujovićem i drugim članovima vlade i dobijam apsolutnu podršku.Da nije tako ne bismo uspeli da za ovih 100 dana realizujemo neke od velikih projekata u zdravstvu, kao što je nabavka šest mašina za zračenje onkoloških pacijenata, da završimo tender za nabavku najsavremenijeg sajber noža", ukazuje Lončar.

Šutanovac: Vlada ostvarila poražavujuće rezultate

Predsednik Demokratske stranke (DS) Dragan Šutanovac ocenio je da je vlada premijerke Ana Brnabić ostvarila "poražavajuće" rezultate u prvih 100 dana rada, prenosi Blic.

Na konferenciji za novinare Šutanovac je rekao da je Brnabić pokazala da nije dorasla poslu koji obavlja, da zemlja "nastavlja sa propadanjem" i da "po svim statistikama zaostaje čak i za zemljama u regionu".

Rast BDP-a je 1,3 odsto, što je znatno niže od projektovanog, ali i od rasta koje imaju zemlje u regionu. Po njegovim rečima, Srbija je od 2012. godine povećala zaduženje u odnosu na javni dug na nivo od devet milijardi evra, a po osnovu pozajmljenog novca država ne ostvaruje "čak ni prihod" da vrati kamate.

Šutanovac je ocenio i da se Vlada Srbije "propisno obrukala" na međunarodnom planu, posebno vodeći kako je rekao, "diplomatske ratove sa Hrvatskom i Slovenijom". Prvi put se desilo i da predsednica Vlade nakon davanja intervjua "Blumbergu" mora da nosi ambasadoru Rusije transkript tog razgovora, što dezavuiše državu.

On je kazao i da se ne zna sa kojim planom su kosovski Srbi ušli u Vladu Kosova na čelu sa Ramušom Haradinajem.

Po njegovim rečima, prvih 100 dana rada vlade obeležila su i brojne afere, prvenstveno sa stanom ministra odbrane Aleksandra Vulina, kao i kontinuirani pritisak na nezavisne medije u Srbiji koji je kulminirao gašenjem "Vranjskih novina".

Mihailović: Kamo sreće da je DS imala tako poražavajuće rezultate

Kamo sreće da je vlada koju je vodila Demokratska stranka (DS) imala tako poražavajuće rezultate,  kakve ima ova Vlada Srbije u prvih 100 dana, rekla je potpredsednica Vlade i članica Predsedništva SNS, Zorana Mihajlović reagujući na ocenu lidera DS Dragana Šutanovca o lošim rezultatima kabineta Ane Brnabić, prenosi Blic.

Da je DS imala tako "poražavajuće" rezultate, danas se ne bismo bavili završetkom Koridora 10, niti bismo na Koridoru 11 spajali puteve koje su oni gradili iz njive u njivu. I zato možete da kritikujete i vređate koliko hoćete, ali mi rezultate imamo i njih vide svi građani ", rekla je Mihajlović, saopštila je njena pres služba.

Predsednik DS-a danas napada Vladu što je rast BDP-a projektovan na 2,5 odsto niži od planiranog, ali mu nije smetalo kad je Srbija bila u recesiji ili je rast bio manji od jedan odsto BDP. Šutanovac se nije bunio kad se Vlada koju je vodila DS zaduživala ne pitajući za visinu kamate, niti kad su plaćani penali na kredite za infrastrukturu, zato što su zajmovi uzeti, a da nisu završeni ni projekti, ni eksproprijacija, kaže Mihajlović.

Vučić Putinu čestitao rođendan

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić juče je, u telefonskom razgovoru, čestitao jubilarni 65. rođendan predsedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu i poželeo mu dobro zdravlje, kao i politički uspeh, kako u rešavanju problema u svetu, tako i daljem unapređenju odnosa sa Republikom Srbijom, prenosi Politika.

Predsednik Putin je izrazio ličnu zahvalnost predsedniku Vučiću za unapređenje odnosa Ruske Federacije i Republike Srbije, ističe se u saopštenju predsednikove Službe za saradnju s medijima.

Putin je naglasio da su međunarodne okolnosti takve da Srbija nije u jednostavnom položaju, ali da je uveren da će srpski narod, kao i uvek kroz svoju istoriju, pokazati svoj karakter, i pod vođstvom predsednika Vučića prevazići sve probleme.

Dvojica predsednika dogovorili su se da se u najskorije vreme sastanu.

Novosti objavljuju o čemu su razgovarala dvojica predsednika u tekstu pod naslovom: “Katalonija potvrdila grešku EU sa Kosovom i Metohijom“. List citira Vučića: Priznavanje otvorilo pandorinu kutiju. List citira i Putina: Srbija će pod vašim vodjstvom ići napred.

Alo donosi naslov: „Putin:  Srbija sa Vučićem grabi napred“.

Predsednik Vučić za Kurir: Pričali smo na ruskom 25 minuta o migovima i odnosima naših zemalja.

Vulin: Stiglo  je vreme srpskog ponosa

Ministar odbrane Aleksandar Vulin i generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković prisustvovali su danas susretu starešina 3. armije za vreme NATO agresije pod nazivom "Da se ne zaboravi", objavljuju Novosti.

Ministar Vulin je okupljenima u Domu vojske rekao da Srbija nije ničim izazvala NATO agresiju i da treba ceniti žrtvu i hrabrost naših vojnika, i biti ponosan na njih. Vulin je naveo da je prošlo vreme "kada su nas terali da ih se stidimo".

"Prošlo je vreme stida, ovo je vreme tihog ponosa....Mi smo ponosni na ove ljude i oni su dokaz koliko se Srbija vratila sebi", naveo je Vulin.

Dodao je da je 2012. godine kada je sadašnji vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić postao ministar odbrane Srbija po prvi put počela da obeležava datume vezane za NATO agresiju.

Selaković je poručio da je obaveza Srbije da ceni profesionalnost pripadnika tadašnje Vojske Jugoslavije, naročito njene 3. armije, koja je bila najviše na udaru tokom oružane pobune na Kosovu i Metohiji 1998. i tokom NATO agresije 1999. godine.

Skupu se, iz finskog zatvora, u koji ga je poslao Haški tribunal, telegramom, obratio i general Nebojša Pavković: " Kao vaš komandant Prištinskog korpusa 1998, a zatim i herojske 3. armije 1999. ponosan sam na sve vas! Treća armija je jedina, od svih armija na svetu, koju NATO nije uništio...

Organizacioni odbor skupa u Nišu generalu Pavkoviću, između ostalog, je poručio: Brzo nam se vratili!

Ustavi Španije i Srbije ne poznaju mogućnost referenduma o nezavisnosti

Paralela između Katalonije i Kosova nije jednostavna – ali nije ni bez osnova, kaže za Politiku profesor međunarodnog prava Tibor Varadi, komentarišući stav Evropske komisije, po kome Kosovo i Katalonija nisu za poređenje jer je Španija u Evropskoj uniji.

Ako bi se građani Kvebeka ili Škotske putem referenduma izjasnili za nezavisnost, to bi bila jedna opcija dozvoljena ustavom. Ustav Španije i Ustav Srbije ne poznaju takvu mogućnost – i po tome su Kosovo i Katalonija istovrsni slučajevi. Činjenica je da Španija (i time za sada i Katalonija) unutar EU nema relevantnost kada je reč o proglašavanju nezavisnosti.

Brisel nije dao ubedljivo objašnjenje. Pripadnost EU ima, naravno, brojne pravne posledice, no ne vidim kako bi pripadnost EU mogla da utiče na međunarodnopravnu procenu proglašavanja nezavisnosti, ističe profesor Varadi.

Novosti takodje objavljuju intervjuu sa Varadijem pod naslovom. „Ni reč o odvajanju Vojvodine“.

„A šta bismo s Kosovom i da nam ga vrate?“

Ljubomir Simović, pisac i akademik  u intervjuu za Blic postavlja pitanje: „A šta bismo s Kosovom i da nam ga vrate?“

 „Ako bi vam SAD ili Evrpopska unija, ili bilo ko, vratili Kosovo, kako biste ga integrisali u Srbiju? Da li je ta integracija, posle svega što se desilo, moguća?“, kaže Simović.

Lončar: Odbraniću državno zdravstvo

„Odbraniću državno zdravstvo“, rekao je Ministar zdravlja Zlatibor Lončar u intervjuu za Novosti. Lončar za list govori o obnovi bolnica, nabavci skupe opreme, zapošljavanju medicinara, promenama koje ovaj sistem sa novcem koji nam je na raspolaganju mogu da učine boljim, i u kakvu bismo zamku upali ako bi se zdravstvo privatizovalo.

Da nam vojska bude bolja

Politika u okviru teme nedelje – Novi sistem odbrane Srbije- objavljuje više tekstova pod naslovima:  „Da nam vojska bude bolja“, „Izbor „migova 29” je najracionalnije rešenje za našu zemlju“, „ Migovi i hameri u istom stroju“.

Poslednjih godina, kada je reč o tehnici, sve je manje primetna zaostavština JNA a sve je više novih sredstva kao što su „Erbasovi” helikopteri, domaća haubica „nora B52” ili puška SKAR-L.

Nabavka aviona lovačke avijacije nije nikakva moda već nasušna potreba u cilju zaštite bezbednosti Srbije. Izbor „migova 29” je najracionalnije rešenje za našu zemlju, kaže u intervjuu za list general major Ranko Živak, komandant RV i PVO.

Oči privrednika uprte u arbitražu

Jedna od najstarijih arbitražnih institucija u Evropi – Stalna arbitraža pri Privrednoj komori Srbije – navršila je sedam decenija postojanja. Da osim tradicije neguje i međunarodni ugled, pokazao je skup organizovan u PKS-u povodom jubileja, a kojem su prisustvovali eminentni domaći i stručnjaci iz 15 evropskih zemalja, poput Nemačke, Austrije, Španije, Makedonije, Ukrajine, Italije, Švajcarske, objavljuje Politika.

U ovoj instituciji postupak je mnogo brži i efikasniji, što odgovara stranama koje dolaze mahom iz poslovnog sveta, piše i listu pod naslovom: „Oči privrednika uprte u arbitražu“.

Nema više overavanja zdravstvenih knjižica

Nema više overavanja zdravstvenih kartica, što znači da 150.000 poslodavaca u Srbiji više neće prikupljati silnu dokumentaciju i čekati u redu na šalteru kako bi produžili važnost plastične kartice svojih radnika. Isto važi i za 175.000 nezaposlenih i novih penzionera, koliko ih ukupno bude godišnje, objavljuje Politika.

List podseća da se mukotrpno čekanje u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje (RFZO) ponavljalo najmanje dva puta u godini za blizu tri miliona zaposlenih i članova njihovih porodice, a ako su u pitanju bili radnici na određeno vreme, overa zdravstvenih kartica obavljana je i do pet puta godišnje. 

Dogovor o Donbasu na dohvatu ruke?

Specijalni  savetnik ruskog predsednika Vladimira Putina Vladislav Surkov i bivši američki ambasador pri NATO i specijalni izaslanik SAD za Ukrajinu Kurt Volker juče oko 18 sati završili su višesatni sastanak u Beogradu posvećen primirju na istoku Ukrajine. Kako Novosti saznaju napravljen je pozitivan pomak u razgovorima oko rešavanja situacije u Donbasu, a predstavnici dve velike sile konstatovali da se u buduće može očekivati brže i efikasnije razrešenje konflikta u Ukrajini.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je za list da je „susret koji je upriličen baš u našoj prestonici pokazatelj promenjene i poboljšane spoljnopolitičke pozicije Srbije". Za Srbiju je veoma važno što su i Moskva i Vašington kao pogodnog domaćina za susret izabrale Beograd, što govori da su našu zemlju prepoznali kao neutralnu državu.

Predstavnici Rusije i SAD za Ukrajinu razgovarali su iza zatvorenih vrata, u jednom od reprezentativnih objekata države Srbije, a javnosti nisu saopšteni nikakvi detalji ovog značajnog susreta.

Pozicije Rusije, Kijeva, EU i SAD kad je reč o ideji mirovnjaka UN u Donbasu, ozbiljno se razlikuju. Moskva smatra da mirovnjaci treba da brinu o bezbednosti pripadnika OEBS-a i da se nalaze na liniji razgraničenja i nigde drugde. Kijev pak smatra da misija UN treba da bude razmeštena na celoj teritoriji Donbasa, uključujući granicu sa Rusijom. Ideju o raspoređivanju mirovnjaka UN na liniji razgraničenja u Donbasu kritikovao je i Volker, jer će to, prema njegovim rečima, "još više podeliti Ukrajinu".

Više od 200 privedenih na demonstracijama opozicije u Rusiji

Više od 200 pristalica lidera ruske opozicije Alekseja Navaljnog, koji je trenutno u zatvoru, privedeno je juče na demonstracijama organizovanim u nekoliko gradova, pet meseci pre predsedničkih izbora u Rusiji, objavljuje Politika.

Nekoliko desetina demonstranata privedeno je u Sankt Peterburgu, rodnom gradu predsednika Vladimira Putina, koji je juče napunio 65 godina. Policija je intervenisala kada su demonstranti želeli da probiju kordon.

Demonstranti traže od vlasti da se Navaljnom omogući učešće na predsedničkim izborima.Njegovo učešće na izborima onemogućava krivična sudska presuda za koju on tvrdi da je politički motivisana. Navaljni je 2013. godine osuđen zbog pronevere 16 miliona rubalja (oko 236.000 evra).

Putin još nije potvrdio učešće na izborima, ali očekuje se da se kandiduje za novi šestogodinji mandat i da mu, uz trenutnu podršku i do 80 odsto građana, neće biti teško da pobedi.

Venčali se princ Filip Karađorđević i Danica Marinković

Pred oltarom u Sabornoj crkvi u Beogradu juče  su se na večnu ljubav zavetovali princ Filip Karađorđević i njegova izabranica Danica Marinković, kćerka čuvenog slikara Milana Cileta Marinkovića. Prinčevski par venčao je patrijarh Irinej, pred više od 700 zvanica iz zemlje i sveta,piše u Politici.

Ovo venčanje bilo je i prvo kraljevsko venčanje u Srbiji posle devet i po decenija. Ono je omaž venčanju kralja Aleksandra i kraljice Marije na Oplencu, koje je u istoriji ubeleženo kao posebno dostojanstven datum – 6. jun 1922. godine.

Poštujući tradiciju i čuvajući sećanja na svoje pretke, prinčevski par Filip i Danica priredili su novu srpsku bajku po starim srpskim običajima.Mnogima je pažnju privukla i otmena Daničina venčanica koju je kreirala Roksanda Ilinčić.

U trenucima su se iz mase čuli i povici „Živeo kralj!”, „Živela dinastija Karađorđević”. Slavlje je nastavljeno u Belom dvoru.

Kraljevski krem na svadbi, objavljuju Novosti i ciraju mladence: „Naša ljubav dokazuje da je sve moguće“. Kraljevsko venčanje, objavljuje Alo pod naslovom: „Princeza Danica trudna?!“. Glamurozna svadba princeze Danice i princa Filipa, objavljuje Kurir.

Političar opljačkao 150 miliona evra srpskog zlata

Skandal trese državu. Razorkrivena najveća pljačka srpskog blaga. Političar opljačkao 150 miliona evra srpskog zlata. Iz rudnika Bor kroz zlatni mulj ukradeno pet tona poluga, objavljuje Kurir.

Slučaj ubijene pevačice Jelene

Blic se i dalje sa zanimanjem bavi slučajem ubijene pevačice Jelene i objavljuje da je blato dokaz protiv Zorana Marijanovića, njenog supruga koji je osumnjičen za ubistvo.

Zorana ljubavnica potegla veze. Političar vadi Zorana iz zatvora, objavljuje Alo.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...