Užičanin u Majamiju: žive duše nema napolju

Danijela Ćirović

(utorak 12. septembar, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Beograd, 11.09.2017 - potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i specijalni izaslanik predsednika Kine i sekretar Centralne komisije zapolitičke i pravne poslove Meng Đijendžu položili su danas vence na spomen ploču podignutu u znak zahvalnosti NR Kini

Nabraja se šta je sve Srpska lista na Kosovu „uspela“ samo time što je, ipak, ušla u vladu Ramuša Haradinaja. Sada i Karić ruši Vučića. Srbija je odskočna daska za Kinu. Radnici su stopirali posao na Slaviji. Posledice suše osetiće se tek sledeće godine. Saša Mirković je uhapšen, a protiv Ace Lukasa je podneta krivična prijava. Majami je, zbog uragana Irme, opusteo. U SANU kažu da je prioritet digitalizacija baštine.

mis-amerike-s

Atlantic City, 11.09.2017 - Mis Severne Dakote Kara Mand proglašena je za Mis Amerike na izboru u Atlantik Sitiju (Miss America 2018)

Srpska lista „uspela“

Formiranje Zajednice srpskih opština, rampa za formiranje "vojske Kosova", zaštita "Trepče" i osnivanje dveju novih opština - samo su neki od ciljeva koje bi predstavnici Srpske liste mogli da ostvare učešćem u vladi u Prištini, pišu Novosti. Srpska lista, koja u timu Ramuša Haradinaja ima tri ministra, šest zamenika ministara i jednog potpredsednika, još tokom pregovora o formiranju vlade „uspela je da izdejstvuje da u dokumentu o njenom programskom načelu ne piše da je cilj Briselskog dijaloga da Beograd prizna nezavisnost Kosova“. Takođe, navodi list, predstavnici Srpske liste uspeli su amandmanom da u tekstu ovog dokumenta formulaciju "transformacija bezbednosnih snaga Kosova (BSK) u oružane snage" promene u verziju "transformacija BSK u skladu sa Ustavom".

span-barselona-miting-

Barselona, 11.09.2017 - obeležavanje nacionalnog praznika Katalonije u Barseloni 

Kako Karić „ruši Vučića“

Srpski telegraf piše „zašto tajkun ruši Vučića“, u tekstu pod naslovom „Karićev plan da otme Srbiji 1,3 milijarde evra“. „Bogoljub smatra da je oštećen na ime imovine i dobiti i hoće da uzme vredne državne firme i zemlju. Zbog toga hoće da skine s vlasti predsednika Srbije, koji mu to ne dozvoljava“, navodi list.

Srbija odskočna daska za Kinu

Trodnevna zvanična poseta specijalnog izaslanika predsednika Kine i sekretara Centralne komisije za političke i pravne poslove Komunističke partije Kine, Menga Đijendžua, izazvala je veliku pažnju javnosti, jer se radi o čoveku koji kontroliše sve kineske službe bezbednosti i resore sile, piše Politika. Jedan od vodećih kineskih funkcionera srešće se sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, što je još jedna potvrda dobri veza Beograda i Pekinga, čiji vrhunac predstavlja prošlogodišnji trodnevni boravak kineskog predsednika Si Đinpinga u Srbiji, više od 30 godina od poslednje posete na tom nivou, navod list u tekstu od naslovom „Srbija odskočna daska za Kinu“.

Radnici stopirali posao na Slaviji

Dva meseca nakon što su prvi put obustavili radove u Mije Kovačevića i na Slaviji u Beogradu zbog neoverenih zdravstvenih knjižica i neisplaćenih zarada, radnici firme „Ratko Mitrović Niskogradnja“ juče su ponovo odložili alat i prekinuli sav posao na rekonstrukciji puteva u Ruzveltovoj ulici kod Vukovog spomenika, ali i na Slaviji. U julu su postavljali asfalt na plus 50, početkom septembra na plus 30. Uslovi različiti, ali razlog za obustavu rada, opet, isti. „Dobili smo početkom septembra 15 odsto od februarske zarade, nekih 5.000 do 6.000 dinara, i jedan prevoz, šta može sa tim da se uradi. Treba da plaćamo stanove, račune, to nije dovoljno nizašta“, kaže za Danas Rade Petrović iz Samostalnog sindikata u ovoj firmi.

Posledice suše tek sledeće godine

I pored svih teškoća koje su zbog suše snašle domaću poljoprivredu, i procene da će ovogodišnji pad proizvodnje biti oko 15 odsto, Srbija je u prvih sedam meseci izvezla 6,5 odsto više hrane. Vrednost izvoza bila je 1,9 milijardi dolara, a zabeležen je i rast suficita u sektoru poljoprivedno-prehrambenih proizvoda od 8,6 odsto. Na prvi pogled nelogični rezultat posledica je izvoza prošlogodišnjih zaliha žitarica i smrznutog voća zbog čega će gubici od suše biti vidljivi tek naredne godine, ističu analitičari, a objavljuje Politika u tekstu pod naslovom „Prave posledice suše tek naredne godine“.

Medijska „invazija“ na Balkan

Američka investiciona kompanija KKR planira svoje medijsko širenje u regionu kupovinom grčke „Antena grupe“ u čijem sastavu se nalaze i dve televizije sa nacionalnom frekvencijom u Srbiji – TV Prva i B92, potvrdili su izvori Politike. Otkako je u julu ove godine Junajted grup, telekomunikaciona i medijska grupa u vlasništvu KKR-a i Evropske banke za obnovu i razvoj, kupila vodeće televizijske kanale u Sloveniji i Hrvatskoj, uključujući i TV Novu za 230 miliona evra, u medijskim, političkim i poslovnim krugovima spekuliše se o nameri američkog fonda da postane „medijski gospodar bivše Jugoslavije i Balkana“.

Uhapšen Mirković, Lukasu prijava

Po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u Zaječaru, policija je juče, odmah po povratku iz Amerike, uhapsila biznismena Sašu Mirkovića (45), bivšeg predsednika Skupštine opštine Zaječar. Njemu su pripadnici policije, kako pišu Novosti, zakucali na vrata stana u Beogradu i priveli ga. Gotovo istovremeno uhapšena je i Mirkovićeva bivša pomoćnica Milena Trajković (31). Njih dvoje se sumnjiče da su oštetili budžet Grada Zaječara u ukupnom iznosu od 13.960.799 dinara. Protiv Mirkovića, ali i protiv folk zvezde Aleksandra Vuksanovića, Ace Lukasa, policija je podnela i krivičnu prijavu Višem javnom tužilaštvu u gradu na Timoku zbog sumnje da su počinjene zloupotrebe u istoimenom fudbalskom klubu. Reč je o sumnjama na malverzaciju "tešku" 21 milion dinara.

Informer piše da je Mirković „opljačkao 300.000 evra iz budžeta“ i da je „krao novac i na dečjim novogodišnjim paketićima“.

Opustele ulice Majamija zbog Irme

Potop, panika, puste ulice, drveće iščupano pod udarima uragana Irme koji je doneo tornada, strah od žeđi – haos na svakom koraku Brikela, predgrađa koje važi za biznis centar Majamija. Na avenijama Brikela nije bilo nikoga osim Užičanina Veljka Petrovića koji se po vodi do kolena i udarima vetra osmelio da izađe napolje. Deo atmosfere čitaocima „Blica“ prenosi pričom, fotografijama i video snimcima apokaliptičnih prizora. „Video sam džip neke američke televizije i jednog psa, osim njih živu dušu nisam sreo u celoj četvrti, pa ni jednog jedinog policajca. Video sam par praznih automobila koji su pokušali da prođu poplavljenim ulicama, ali su ostali zaglavljeni. Drugo ne, osećao sam se kao u gradu duhova. Oblaci koji su doneli kišu, toliko su gusti i spustili su se nisko da se ni sa najviših oblakodera ne vidi dalje od par stotina metara“, priča Petrović.

Prioritet digitalizacija baštine

Dve važne aktivnosti obojiće naredna četiri meseca, ali i narednu godinu kada je u pitanju Srpska akademija nauka i umetnosti – reč je o ciklusu izbora za nove članove ove institucije, koji će biti pokrenut 31. oktobra 2017, a okončaće se izbornom skupštinom u novembru 2018. i projektu osnivanja Audio-vizuelnog arhiva i Centra za digitalizaciju SANU, za koje se očekuje da će početi sa radom polovinom 2018, piše Politika. Kako je najavio predsednik SANU Vladimir Kostić, u ovom trenutku najvažnije će biti privesti kraju prvu od tri faze realizacije procesa digitalizacije umetničke, naučne, istorijske i kulturne baštine, što podrazumeva okončanje radova na adaptaciji prostora arhiva i centra (500 kvadrata, dva nivoa, ugao ulice Knez Mihailove i Vuka Karadžića) i nabavku opreme.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...