Za projekte u RS 5,5 miliona evra iz Beograda

Danijela Ćirović

(nedelja 3. septembar, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Beograd, 02.09.2017 - izjave za novinare posle sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijerke Srbije Ane Brnabić sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom i premijerkom Republike Srpske Željkom Cvijanović

Srbija će pomoći opštine u RS, kao i one u BiH u kojima žive pretežno Srbi. U Zagrebu su zapaljene srpske novine, a Beograd upućuje protestnu notu. Opasna polemika oko filma „Matilda“ dovela je i do „Molotovljevog koktela“. Đorđević kaže da „ni ofanzivno, ni defanzivno“ nismo bili disciplinovani u utakmici protiv ruskih košarkaša.  

fudb-srb-mold-

Beograd, 02.09.2017 - utakmica Srbija - Moldavija u kvalilfikacijama za Svetsko fudbalsko prvenstvo (World Cup 2018)

Pomoć opštinama u kojima žive Srbi

Srbija će sa oko 5,5 miliona evra pomoći opštine u Republici Srpskoj, kao i opštine u Federaciji Bosne i Hercegovine u kojima pretežno žive Srbi. Ovo je glavni zaključak sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića s predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, kao i sa predsednicama vlada Srbije i RS Anom Brnabić i Željkom Cvijanović, pišu Novosti. „To je oko četiri miliona evra, a Srbija će pružiti podršku i opštinama u Federaciji koje su nastanjene pretežno srpskim stanovništvom, poput Grahova, Drvara, Petrovca i Glamoča sa milion evra za razne projekte. Ukupno će to biti oko pet i po miliona. Upravo zahvaljujući Srbiji, Srebrenica je sada veliko gradilište, a most Ljubovija-Bratunac je u završnoj fazi“, rekao je Vučić.

brnab moldavia

Beograd, 02.09.2017 - predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić sastala se danas sa ministrom spoljnih poslova i evropskih integracija Moldavije Andrejem Galburom

Palma: Mora da se priča i sa Albancima

Ceo svet zna da nam je Kosovo oteto, ali sada bi najgora varijanta bila da sedimo i da se bijemo u grudi i da kukamo, mora da se razgovara i sa Albancima i unutar nas samih zbog Srba na Kosovu i Metohiji, ali i svih građana Srbije, drugo rešenje ne postoji, kaže u razgovoru za Politiku Dragan Marković Palma, lider JS-a i poslanik u parlamentu. Marković ističe da veruje u „prvog čoveka Srbije Aleksandra Vučića, on neće dati nešto što je srpsko, čini će sve što može za naše interese i sigurno neće napraviti neku grešku“.

U Zagrebu zapaljene srpske novine

Zvanični Beograd uputiće protest Hrvatskoj zbog divljanja pristalica hrvatske stranke prava u Zagrebu koji su uz pokliče "Za dom spremni" protestovali protiv najave uklanjanja ploče HOS u Jasenovcu. Prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić najavio je ovo posle skandaloznih scena ispred zgrade Srpskog nacionalnog veća u Zagrebu, prenose Novosti, kada su članovi krajnje desničarske Autohtone hrvatske stranke prava, spalili srpski nedeljnik i zapretili hrvatskom premijeru da ne uklanja ploču u Jasenovcu.

Čije je blago Srba u Hrvatskoj

Politika objavljuje tekst sa pitanjem – čije je kulturno blago Srba u Hrvatskoj. Naime, do danas nema odgovora da li je uništeno i gde se nalazi oko 7.000 vrednih srpskih ikona, koje su tokom rata nestale u Hrvatskoj, koja od Srbije potražuje još oko hiljadu kulturnih dobara iz pravoslavnih crkava i manastira, navodi list u tekstu pod naslovom „Pravoslavne svetinje na meti Zagreba“.

Kontrasti u Teheranu

Kubeta šiitskih svetilišta vraćaju svoj tirkizni odsjaj nebu iznad visokih vrhova Alborza sa kojih se sliva grad neobične energije, kontrasta i stalnih promena. Teheran je bučno 16-milionsko postolje spomenika strogom ajatolahu Homeiniju koji svakodnevno podseća na moć vere u islamskoj republici, orijentalnih bazara i modrenih butika, čajdžinica i internet kafea. Arhitektonski simbol Teherana podignut je 1971. kao Šahjad kula u vreme proslave 2.500 godina persijskog carstva, ali elegantni spomenik vladavine šaha Reze Pahlavija je od vremena obaranja monarhije poznat kao Azadi, Kula slobode, piše Politika u tekstu pod naslovom „Teheranski kontrasti“.

Opasna polemika oko filma

U senci polemika da li je film „Matilda“ skrnavljenje uspomene na poslednjeg ruskog cara, ostao je čudesan život umetnice koja je dostigla najviša baletska zvanja, doživela tri revolucije, slom carstva i dva svetska rata. Mesecima pregrejavana atmosfera oko filma ruskog režisera Alekseja Učitelja, krajem prošle nedelje i doslovno je buknula, piše Politika. Na njegov studio u Sankt Peterburgu u četvrtak uveče bačeni su „Molotovljeni kokteli“. Režiser je javno pozvao čelnike policije i državne bezbednosti da reaguju kako se na meti ne bi našli nedužni gledaoci, kada film od 26. oktobra počne da se prikazuje širom zemlje.

Đorđević: Nismo bili disciplinovani

Niko od ljubitelja košarke ne voli kada reprezentacija Srbije izgubi. Naročito ne na velikim takmičenjima. Selektor košarkaške reprezentacije Aleksandar Đorđević istakao je posle poraza od Rusije sa 75:72 u kolu Evrobasketa da postoji nekoliko stvari na kojima treba poraditi pred tri preostale utakmice uvodne faze takmičenja, prenosi Blic. „Na ovom takmičenju mnogo utakmica će se rešavati sa jednom loptom. U takvu situaciju smo i došli ovoga puta, posle neke ne baš dobre igre, ne znam iz kog razloga nismo izvršavali naše stvari. Nismo bili ni ofanzivno, ni defanzivno disciplinovani. Moramo da vratimo glavu u naše stvari. Niko ne treba da se individualno opterećuje da će sam da iznese ovu ekipu, nema potrebe za tim. Tu je upravo tim, da svi iznesu koliko mogu, i koliko je potrebno", ističe selektor Đorđević.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...