Kina zapretila i Severnoj Koreji i SAD

Anđelka Nikolić

(subota 12. avgust, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Gnjilane, 11.08.2017 - taktički rezervni bataljon (KTRBN), zajedno sa drugim jedinicama KFOR, izveo je danas vežbu "Zmajeva vatra" u Žegovcu, opština Gnjilane

Vašington i Pjongjang i dalje razmenjuju pretnje, ali nakon poslednje poruke Kine - umanjene su šanse da svet zadesi nuklearni rat: Peking poručio obema stranama da se nijedna ne usudi da zapuca prva. Ministar odbrane SAD Džejms Matis rekao da se Amerika još uvek nada da će krizu sa Severnom Korejom rešiti diplomatskim putem i da bi rat bio "katastrofalan". Brisel će obustaviti istragu protiv Srbije zbog damping cena čelika - Evropska komisija dokazala da izvoza ispod cene nije bilo. Još neizvesno da li je državna pomoć, koju je čeličana dobila, u skladu sa SSP-om. Daut Haradinaj nije jedini optuženi. Postoje dokazi za zločine 160 članova OVK. Slučaj Savamala polako klizi ka zastarevanju. Vučić i Mekalister se spremaju da idu na Sabor trubača.

spanovic-skok-umanjenje-

London, 11.08.2017 - Ivana Španović u finalu skoka u dalj na Svetskom prvenstvu u atletici u Londonu (World Athletics Championships), gde su joj sudije umanjile rezultat pošto joj se otkačio takmičarski broj sa leđa, tako da je ostala bez medalje

Poruka Pekinga umanjuje šanse za nuklearni rat

Donald Tramp i Kim Džong Un za sada su svojim nuklearnim projektilima uspeli da opustoše - svetske berze. Na njima su investitori, zbog drastičnog pada deonica u strepnji od toga da će između SAD i Severne Koreje početi da lete bombe, proteklih dana izgubili čak bilion dolara. Ali, uprkos tome što Vašington i Pjongjang i dalje razmenjuju pretnje, nakon poslednje poruke Kine umanjene su šanse da svet zadesi nuklearni holokaust, objavljuje Politika.

Nezvanična poruka Pekinga obema stranama je da se nijedna ne usudi da zapuca prva.

Udaljenija je i mogućnost da američka vojska pokuša „preventivni napad” na protivnički režim, uzdajući se u to da njena domovina neće snositi posledice, jer još nije sigurno da li Severna Koreja uopšte može svojim raketama dosegnuti kopno SAD.

Matis: Rat bi bio katastrofalan

Ministar odbrane SAD Džejms Matis rekao je da se Amerika još uvek nada da će krizu sa Severnom Korejom rešiti diplomatskim putem. On je naglasio da je njegov posao kao ministra odbrane da bude spreman ako dođe do sukoba i da bi rat bio "katastrofalan", ali i da diplomatski napori, za koje nije precizirao u čemu se sastoje, "već daju rezultate", prenosi Danas.

"Tragedija rata je svima veoma dobro poznata i ne treba joj druga karakterizacija osim toga da bi to bilo katastrofalno", kaže Matis.

Američka i južnokorejska vojska će ovog meseca sprovesti obimne vojne vežbe na moru, kopnu i u vazduhu, uprkos pretnjama Severne Koreje da će ispaliti rakete prema ostrvu Guam u Pacifiku, koje pripada teritoriji SAD.

Na predlog Amerike, Savet bezbednosti UN u subotu je doneo odluku da se Severnoj Koreji uvedu oštre sankcije, što je izazvalo besan odgovor režima Kim Džong Una, koji je obećao osvetu. Zatim je Tramp "dodao ulje na vatru" zapretivši Severnoj Koreji da će doživeti "bes i vatru kakvi još nisu viđeni u svetu", na šta je Pjongjang odgovorio detaljnim planom za lansiranje četiri projektila ka vodama u okolini ostrva Guam. U četvrtak, Tramp je nagovestio da njegov komentar o "besu i vatri" nije bio dovoljno oštar i dodao da će Severna Koreja zažaliti ukoliko napadne Guam.

Kako prenosi Bi-Bi-Si, kineske državne novine Global tajms javile su da će Peking ostati neutralan ako susedna Severna Koreja izvede napad kojim preti Americi, ali i upozoravaju: "Ako Amerika i Južna Koreja napadnu Severnu Koreju i pokušaju da svrgnu režim ove zemlje i promene politički obrazac na Korejskom poluostrvu, Kina će intervenisati i sprečiti ih u tome".

Dolar pao, ali ne i cena goriva

Naftne kompanije u Srbiji imaju sve uslove da dodatno snize cenu goriva na pumpama, ali to uporno odbijaju da učine. Pojeftinjenja iz prethodnih meseci bila su neznatna, uprkos činjenici da je dolar pao na petnaestomesečni minimum, piše Politika.

Samo od aprila do danas vrednost ove valute manja je za 12 odsto. S druge strane, barel nafte se sa 50 vratio na 45 dolara. Dinar je u međuvremenu ojačao, pa je trgovcima bilo potrebno manje dinara za plaćanje nafte u dolarima. I pored toga, pumpe toče gorivo kao da svih ovih tržišnih promena nije ni bilo, pa je dizel i dalje za 55 dinara jeftiniji u Makedoniji nego u Srbiji.

Odlažu operacije zbog nestašice krvi

Novosti javljaju o „alarmantnoj nestašici krvi“ pod naslovom „Bolnice su prinuđene da odlažu operacije“. U ovom listu piše da je „zbog vrućine i godišnjih odmora broj dobrovoljnih davalaca na minimumu, nedostaju sve krvne grupe a od pozitivnih najviše ´a´ i ´nulta´“.

Daut Haradinaj nije jedini optuženi

Daut Haradinaj nije jedini optuženi. Postoje dokazi za zločine 160 članova OVK, otkriva Blic.

Srpsko tužilaštvo za ratne zločine ima dokumenta o zločinima tokom sukoba na Kosovu od kraja 1997. do okončanja NATO bombardovanja 1999.godine. Najmanje 2.200 Srba je ubijeno i nestalo.

Istrage se vode protiv Hašima Tačija, sadašnjeg predsednika Kosova i Ramuša Haradinaja, najizglednijeg kandidata za novog premijera Kosova.

Sulejman Ugljanin oživljava sećanje na deklaraciju o priključenju Sandžaka BiH

Ako bude sledio ono što mu predlaže predsednik Bošnjačkog nacionalnog beća (BNV) Sulejman Ugljanin, ministar prosvete Srbije Mladen Šarčević trebalo bi da se o obrazovanju bošnjačke dece u Srbiji dogovara sa Vijećem ministara Bosne i Hercegovine. U pismu ministru Šarčeviću Ugljanin kaže da je ono „relevantna institucija”, kao i da „Bošnjaci u Srbiji Bosnu i Hercegovinu osećaju kao svoju maticu”, prenosi Politika.

Nije prvi put da Ugljanin, kada već nije ministar u Vladi Srbije (što je bio od 2008. do 2014. godine), pokušava da dodatnu snagu dobije iz Sarajeva, piše u listu pod naslovom „Sulejman Ugljanin oživljava sećanje na deklaraciju o priključenju Sandžaka BiH“.

Junak rata?

„Strašna ustaška provokacija“, objavljuje Informer pod naslovom „Tompson je ratni junak!?“. U ovom tabloidu piše da je „Hrvatska zvanično proglasila Marka Perkovića Tompsona, koji na nastupima slavi klanje Srba u NDH, za zaslužnog heroja domovinskog rata“.

Još bez odgovora na 24 sporne privatizacije

Tužilaštvo za organizovani kriminal postupa u deset od ukupno 24 predmeta koji se u izveštajima Saveta za borbu protiv korupcije pominju kao sporne privatizacije, u toku su četiri suđenja, donete su tri presude, vode se dva predistražna postupka i jedna istraga, objavljuje Politika.

Prema podacima koje je list dobio u kabinetu tužioca Mladena Nenadića, podignuto je ukupno sedam optužnica u predmetima „Jugoremedija”, „Tehnohemija”, „Azotara Pančevo”, „Luka Beograd”, „Nuba invest”, „Veterinarski zavod Zemun” i „Galenika”, zbog izvršenih krivičnih dela zloupotreba službenog položaja, zloupotreba položaja odgovornog lica, i po ovim optužnicama postupa Posebno odeljenje Višeg suda u Beogradu. U predmetu „Sartid” u toku je istražni postupak, dok se predistražni postupak sprovodi u slučajevima kompanija „Novosti” i privatizacije šećerana.

Železara i posle dampinga pod istragom Brisela

To što će Brisel, prema najavama, obustaviti istragu protiv Srbije zbog damping cena čelika, ne znači da je vreme za slavlje i šampanjac. Evropska komisija dokazala da izvoza čelika ispod cene nije bilo. Još neizvesno da li je državna pomoć, koju je čeličana dobila, u skladu sa SSP-om, objavljuje Politika.

Tezu da zbog smederevske čeličane, koja je u vlasništvu kineskog „Hestila”, imamo ozbiljan problem izneo je nedavno politički analitičar Dragomir Anđelković u autorskom tekstu za Politiku.

Najveća žrtva ovakvog DOS-a biće Janković

Bojan Pajtić odgovara na prozivke predsednika demokrata. „Dragan Šutanovac napada mene, jedinog bivšeg predsednika DS koji je ostao član stranke, a veliča svog kuma Tadića. Dirljivo“, kazao je Pajtić za Danas.

List u naslovu citira Pajtića: Najveća žrtva ovakvog DOS-a biće Janković.

„Šutanovac u Panici: Pljuje, napada i preti nasiljem da bi sakrio 300.000 evra“, naslov je u Informeru.

Slučaj Savamala polako klizi ka zastarevanju

Da li smo posle zahteva osnovnog tužilaštva bliži odgovoru ko je i po čijem nalogu rušio u Hercegovačkoj, pita se Danas u tekstu pod naslovom: „Slučaj Savamala polako klizi ka zastarevanju“.

Rad tužilaštva bi znatno ubrzao predsednik Srbije, iz čijih javnih nastupa je evidentno da zna ko su počinioci. Mnogo je primera koji potvrdjuju da postupci u koje je umešana politika na kraju zastare.

List citira - Ivošević: Prekvalifikacija kriičnih dela za koje se sumnjiče počinioci govori da se ide na zastarevanje.

Aksentijević: Po sredi je jedan igrokaz razvlačenja, koji za cilj ima da u gradjanima ubije ideje pravde i jednakosti.

NIS otpuštao Srbe da bi zapošljavao Ruse

NIS otpuštao Srbe da bi zapošljavao Ruse, naslov je u Blicu, koji često donosi kritične tekstove o Rusima.

Druga „tema“ o kojoj list često piše u negativnom kontekstu je Tomsilav Nikolić, bivši predsednik Srbije. Današnji naslov je: „Nikolić se baškari u Kefaloniji“.

Spomenik Bati

Novosti objavljuju, uz fotografiju Bate Živojinovića, vest o legatu u Koraćici pod Kosmajem, pod naslovom „Bata dobija spomenik i pozornicu“.

Neodgovorno je od pedijatara da se protive vakcinaciji

Pedijatri koji podržavaju roditelje odlučne da ne vakcinišu decu, naročito kad je reč o MMR vakcini, kukolj su u žitu dobrih i požrtvovanih dečjih doktora kojima Srbija raspolaže. Rad i odluke takvih lekara trebalo bi hitno preispitati, smatra prof. dr Zoran Radovanović, epidemiolog, predsednik Etičkog komiteta Srpskog lekarskog društva (SLD), prenosi Politika.

Ukoliko antivakcinacijske poruke među pacijentima i u javnosti širi docent, onda njegovo delanje moraju da preispitaju fakultet i univerzitetska katedra, a ako to čini lekar u domu zdravlja, onda ta ustanova mora da povede disciplinski postupak i preispita način na koji on radi svoj posao.

Vučić i Mekalister se spremaju za Guču

Predsednik Srbije u izjavi za Danas kaže da će možda otići na Sabor trubača u Guči. „Vučić i Mekalister se spremaju za Guču“, piše u listu.

„Ludilo u Guči“, naslov je u Blicu.

„Cela Srbija ovog vokenda u znaku trube“, piše u Informeru pod naslovom „Turci osvojili Guču“. List tvrdi da je „na Saboru trubača veliki broj stranaca, svi oduševljeni muzikom i svadbarskim kupusom, očekuje se više od 300.000 posetilaca“.

Vojna parada

Tabloid Alo „ekskluzivno otkriva“ da će „Srbija biti domaćin svetskim liderima“, pod naslovom „Putin i Tramp na paradi u Beogradu!“. U ovom listu piše kako će „stota godišnjica proboja Solunskog fronta biće obeležena velikom vojnom paradom u Beogradu 15. septembra 2018. Predsednik Vučić želi da Srbija veličanstveno obeleži godišnjicu velike popbede koju je izvojevala srpska vojska. Pozvao je najvažnije svetske državnike da tada budu gosti Beograda“.

Tajna pobeda?

Srpski telegraf objavljuje „detalje vojne operacije udar groma“, pod naslovom „Srpska tajna akcija ponizila NATO“. U ovom tabloidu piše „kako smo uništili moćne apače – grupa heroja iz 72. specijalne brigade Sokolovi, sprovela napad na tromeđi Srbije, Albanije i Makedonije. Tako je sprečen prodor NATO na Kosmet, gde su planirali da pomognu Šiptarima“.

„Polemika“

„Bot načisto prolupao“, piše u Kuriru, „Dotakao dno: Nebojša Krstić, marketinški stručnjak i poltron vladajućeg režima, na Tviteru objavio skandalozne stavove“. Tim povodom ovaj tabloid objavljuje naslov „Krle hvali koljača, a pljuje bolesno dete!“.

„Krle se definitivno zgadio tviterašima! Evo šta je napisao o Čedomiru Antiću posle njegove najave da će tužiti Er Srbiju! Sramota!

Bura oko skandala sa Er Srbijom kada zaposleni u toj avio kompaniji nisu dozvolili sinu našeg poznatog istoričara Čedomiru Antiću koji boluje od autizma da se ukrca na avion se ne smiruje.

Naime polemika oko ovog slučaja danima se vodi i na društvenim mrežama. Komentar koji je posebno izazvao pažnju ali i gnev korisnika Tvitera napisao je marketinški stručnjak Nebojša Krsrtić.

"Ovo sada lagano prelazi u neukusnu samopromociju", napisao je Krstić uz tekst dnevnog lista Danas koji se bavio ovim slučajem i Antićevim obraćanjem javnosti, prenosi Kurir uz brojne komentare čitalaca koji osuđuju Krstića


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...