Zagreb izgubio trgovinski „rat“ s regionom

Anđelka Nikolić

(petak 11. avgust, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Beograd, 10.08.2017 - otvaranje robne kuće IKEA Beograd Istok u Bubanj potoku

Carinski rat zemalja regiona sa Hrvatskom je završen. Posle deset dana trgovinskog sukoba oko poskupljenja uvoznih taksi za voće i povrće, Hrvatska je juče povukla sporni pravilnik - naknada će ubuduće iznositi 90 kuna (kao i pre poskupljenja). Srbija i BiH pozdravile su odluku Vlade Hrvatske. Hrvatska privredna komora nije zadovoljna . Ikea otvorila prvu robnu kuću u Srbiji. Predsednik Srbije svoju „ikeafobiju“ preneo i na narod - na otvaranje došlo na hiljade ljudi. Najprodavaniji hot dogovi i činije, a u  korpama kupaca u proseku- tri pakovanja šarenih salveta, dva albuma za slike i čekić za meso. Tek svaki treći siromašni koristi besplatnu struju i gas jer socijalno ugroženi nemaju para da plate takse za dobijanje statusa povlašćenog kupca i izmire prethodna dugovanja za komunalije. Rusija najavljuje vojno-ekonomski povratak u urušenu Libiju.

vojska-rus-srb-s

Kirilovski, 10.08.2017 - pripadnici 37. mehanizovanog bataljona Treće brigade Kopnene vojske Srbije učestvuju na taktičkoj vežbi sa bojnim gađanjem Zapadnog vojnog okruga u Ruskoj Federaciji, na poligonu Kirilovski 

Zagreb izgubio trgovinski „rat” sa regionom

Posle deset dana trgovinskog sukoba oko poskupljenja uvoznih taksi za voće i povrće, Hrvatska je juče povukla sporni pravilnik. Pod pritiskom država regiona, Srbije, Crne Gore, Makedonije i Bosne i Hercegovine, uslovi pod kojima se voće i povrće uvozi u Hrvatsku, vraćeni su na stanje pre 15. jula, kada je ova taksa podignuta za 22 puta, objavljuje Politika.

Kako je juče saopštilo Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske, naknada će ubuduće iznositi 90 kuna (kao i pre poskupljenja) za svaku pojedinu vrstu voća i povrća u okviru jedne kontrole. Sa zemljama regiona dogovoreno da se normalizuju i kontrole na granicama.

Carinski rat zemalja regiona sa Hrvatskom je završen, izjavio je juče ministar trgovine Rasim Ljajić. On je rekao da je to za Srbiju zadovoljavajuće rešenje, ali da „nema mesta trijumfalizmu, niti tome da neko proglašava pobedu i poraz” i dodao da je jedino važno da se obezbedi slobodan protok robe i da se uklone barijere.

“Srbija pobedila u ´carinskom ratu´, Hrvati ukinuli takse za uvoz!” objavljuje Informer.

“Opet šamarčina Zagrebu”, piše u Srpskom telegrafu pod naslovom “Srbija dobila novi rat, Vučić – Hrvati 3:0”.

Srbija i BiH zadovoljne, hrvatska komora nije

Vlada Srbije pozdravila je odluku Vlade Hrvatske, da vrati cene inspekcijskog nadzora za voće i povrće sa 270 na 12 evra po biljnoj vrsti, prenosi Politika.

Predsednica Vlade Ana Brnabić izjavila je da je odluka hrvatskih organa u ekonomskom smislu jedino ispravna, jer su povećanjem cena i jednostranim odlukama štetu trpele sve zemlje regiona.„Vraćanje cena na pređašni nivo doprineće relaksaciji odnosa među državama u regionu, istakla je premijerka Brnabić.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, Mirko Šarović, ocenio je da je odluka Hrvatske najbolja opcija, koja predstavlja pobedu strpljenja i dijaloga.

Hrvatska privredna komora nije zadovoljna odlukom ministra Tomislava Tolušića da vrati cene inspekcijskog nadzora voća i povrća pri uvozu iz trećih zemalja.

 „Iznenadio nas je pristup predsednika vlade, da se pravilnik u kratkom roku mora povući, pogotovo što je Srbija na to htela da odgovori. Očito uvoznici i trgovci imaju veći uticaj na vladu od poljoprivrednih proizvođača”, kazao je Mato Brlošić iz HPK.

Otvorena prva Ikea u Srbiji-najprodaniji hot dog od 50 dinara

Najpoznatiji švedski proizvođač nameštaja Ikea otvorio je juče prvu robnu kuću u Srbiji i jubilarni 400. prodajni objekat te kompanije u svetu. Predsednik Srbije svoju „ikeafobiju“ preneo je i na narod - na otvaranje je došlo na hiljade ljudi, od koji su neki stigli i sat vremena ranije.Na izlasku-povratak u stvarnost, poluprazne korpe, tek da se nešto uzme, beleži reporterka Danasa.

Za prva dva sata robnu kuću je obišlo 3.985 posetilaca i za to vreme najviše je prodato hot dogova od 50 dinara , OFTAST činija i MAMUT dečijih stolova.

Uz fotografiju s otvaranja list primećuje: u korpi u proseku- tri pakovanja šarenih salveta, dva albuma za slike i čekić za meso.

„U redu za Ikeu od ranog jutra“, naslov je u Blicu.

“Desant kupaca na Ikeu”, naslov je u Novostima povodom “zvaničnog otvaranja robne kuće poznatog švedskog lanca”.

“Otvorena švedska robna kuća u Beogradu” piše u tabloidu Alo pod naslovom “Vučić: Ikea je način života”.

ikea-vucic-mali-

Beograd, 10.08.2017 - predsednik Srbije Aleksandar Vučić i gradonačelnik Beograda Siniša Mali na otvaranju robne kuće IKEA Beograd Istok u Bubanj potoku

Produžetak za stare lične karte

“Zbog neažurnosti najstarijih produžen rok”, piše u Novostima pod naslovom “Po penziju I u septembru sa starom ličnom kartom”.

Tužilaštvo postalo pomagač Informeru i Pinku

Branislav Trifunović: Štite se samo ljudi bliski režimu- Vukašin Obradović. Odbacivanje krivične prijave protiv Vučićevih tabloida pokazuje da ćemo i dalje imati hajke i linč svih koji kritički razmišljaju.

Jovo Bakić: Šutanovac bunca

Reanimacija ideje o povratku bivših članova u DS, piše u Danasu povodom izjave predsednika Demokratske stranke Dragana Šutanovca  za Nedeljnik.

 "U svom prvom obraćanju javnosti kao stranački lider rekao sam da je vreme za okupljanje i da je vreme cepanja DS-a ostalo za nama. Svi zajedno smo dužni da Srbiji ponudimo jak DS i upravo na tome radim”, otkrio je u intervjuu za Nedeljnik Šutanovac, rekavši da je spreman da pozove Tadića da se vrati u DS, da od Đilasa očekuje da podrži njihovog kandidata za gradonačelnika, i tako vrati dug stranci koja ga je napravila, dok je Vuku Jeremiću predložio da postane novi Koštunica.

 „Prozvani“ Boris Tadić, Vuk Jeremić i Dragan Djilas juče su  ostali nemi  ne predloge lidera demokrata Dragana Šutanovca u intervjuu Nedeljnik. List u naslovu citira Jovu Bakića: „Šutanovac bunca“.

Dosije Daut Haradinaj

Blic otkriva dosije Daut Haradinaj: Veze s terorizmom, ubistvima i švercom droge. Jedinice pod komandom Haradinaja ubile su 30 policajaca.

Daut Haradinaj(39), zvani Cufi i Obogaljeni, najbliži saradnik starijeg brata Ramuša u kriminalnim poslovima i terorizmu, biće na prvoj optužnici koju će podići sud za zločine OVK.

Ko voli Haradinaja?

Skandalozni veleobrt naprednjaka Đuke, objavljuje Kurir pod naslovom “Poslanik SNS hoće u vlast sa ubicom Srba Haradinajem”. Tabloid dodaje kako Đukanoviću “ništa nije sveto”: “Vladimir Đukanović izjavio da mu je zločinac OVK prihvatljiv partner, nazvavši koljača, optuženog za ubijanje Srba – manjim zlom”.

List citira Bošja obradovića iz Dveri, “Đukanović bi za vlast prodao I oca I majku” a I Vojislava Šešelja iz radikala, “Moguće je da će pasti grljenje I ljubljenje vlasti sa OVK”.

Tek svaki treći siromašni koristi besplatnu struju i gas

Pravo na besplatnu struju i gas iskoristilo je od početka ove godine oko 70.000 najsiromašnijih u Srbiji. Iako je to za oko 2.000 više nego u 2016, ovo je i dalje mali broj, jer bi u Srbiji ovu pogodnost moglo da koristi oko 250.000 ljudi, piše u Politici.

Najčešći razlog za to je komplikovana i za socijalno ugrožene skupa procedura za dobijanje saglasnosti – da bi obezbedili sve neophodne papire i platili takse za dobijanje statusa povlašćenog kupca, potrebno im je od 2.000 do 2.500 dinara, što većina ne može da plati. Još je veći problem u tome što ova kategorija potrošača prethodno mora da izmiri sva dugovanja za komunalije, kako bi uopšte mogli da podnesu zahtev za besplatne kilovate i kubike gasa.

Policajci ne smeju da obezbeđuju splavove

Policajcima je zakonom zabranjeno da u slobodno vreme obavljaju poslove koji su nespojivi sa službenim dužnostima, odnosno koji mogu izazvati sukob interesa ili uticati na nepristrasnost u radu. Pripadnici MUP-a ne mogu da obezbeđuju splavove, da poseduju agencije, firme, kafane, da privatno rade detektivske poslove, piše u Politici.

Nepostojanje pravilnika koji precizno definiše zabranjene privatne poslove za pripadnike MUP-a omogućava zloupotrebe.

Rusko-evropsko nadmetanje za Libiju

Dok Italija i Francuska zagovaraju oprečne recepte protiv migrantske krize, Moskva merka naftni biznis.  Deset godina nakon izbijanja „arapskog proleća” u Libiji, Rusija ovih dana najavljuje vojno-ekonomski povratak u urušenu državu sa najvećim dokazanim rezervama ultrakvalitetne nafte na Crnom kontinentu, donosi Politika.

„Planiramo da oživimo ugovore sklopljene u vreme vlasti Muamera el Gadafija, u oblasti transporta, energije, elektrifikacije i brojne druge”, izjavio je ruskom dnevniku „Komersant” Lev Dengov, šef pregovaračkog kontakt-tima Rusije za Libiju.

Bavarska postaje Gvantanamo

Novim zakonom Bavarci su omogućili da osobe označene kao „neposredna opasnost”, čak i ako još nisu počinile teroristički napad, budu unedogled u preventivnom pritvoru, objavljuje Politika.

Nemačka javnost, i liberalna i konzervativna, nedeljama se grozila nad poljskom reformom pravosuđa i Erdoganovim sudskim gonjenjem kritičara turske vlasti. Ali, znatno je manje šokirana time što vlast u jednoj od nemačkih najbogatijih pokrajina promenom zakona o policiji, kako kažu kritičari, od nje pravi Gvantanamo.

Srbija je naša druga kuća

Zahvaljujući srdačnosti i predusretljivosti rukovodstva i pripadnika Srpsko-ruskog humanitarnog centra u Nišu, reporteri Politike proveli su juče nekoliko sati u društvu posade helikoptera Mi-8 iz flote Ministarstva za vanredne situacije Ruske Federacije, koji je 2. avgusta stigao u Srbiju kao pomoć pri gašenju požara velikih razmera.

List citira članove posade helikoptera Mi-8:  Srbija je naša druga kuća

Iako su vrhunski stručnjaci – piloti, spasioci i vatrogasci – već deset dana u pripravnosti i na aktivnom dežurstvu, svaki njihov minut u centru ispunjen je brojnim aktivnostima. Održavaju se radni sastanci, prave planovi i dogovori, razmenjuju iskustva...

Američki KFOR i ruski “komandosi”

Novosti objavljuju “Ispovest Srba privedenih na KiM”. Pod naslovom “Hapsili nas misleći da vodimo ruske specijalce!” u ovom listu piše  kako ih je “američki KFOR prvi zaustavio zbog dojave da su njihovi prijatelji Rusi, u stvari, komandosi.”

kim-tramp-arh-s

Washington, Pyongyang, 10.08.2017 - kombinacija arhivskih fotografija severnokorejskog lidera Kim Džong Una (15. april 2017) u Pjongjangu, i američkog predsednika Donalda Trampa (29. april 2017) u Vašingtonu. Severna Koreja zapretila je da će napasti ostrvo Guam - američku teritoriju u Tihom okreanu

Vrtić i pare

“Neviđena bruka i sramota”, piše u Informeru pod naslovom “Tajkuni opljačkali decu”. Ovaj tabloid tvrdi kako su “Dragan Đilas I Aleksandar Šapić, dok su vladali Beogradom, sklopili dil sa Milijom Milosavljevićem Ktitorom po kom Grad Beograd svakog meseca sve do 2020. Mora da mu plaća 23.710 evra za zakup vrtića u Altini (prve dve godine kirija bila čak 29.627 evra). Ktitor za gradnju vrtića dao 1.113.500 evra, država mu za zakup plaća 2.898.482 evra”.

Predizborna nagađanja

Kurir tvrdi da “ekskluzivno otkriva”, objavljujući fotografiju Duška Kovačevića, dramskog pisca uz naslov “Kovačević, adut SNS za prvog čoveka Beograda?!”

Borka Vučić u tabloidu

“Prokletstvo Slobine bankarke” objavljuje Srpski telegraf pod naslovom “Tajne Borke Vučić”. Tabloid nabraja teme ovog napisa: “Susret sa Rokfelerom, kako je upoznala Miloševića sa bankarom”; “Kiparske pare, šta je znala o gomili novca koja je izneta iz Srbije”; “Porodična zla kob, kako je treagično izgubila sina, muža I dve sestre”; “Misteriozna pogibija, sve verzije I sumnjive okolnosti njene smrti”.

Špijunaža?

Alo objavljuje kako su “srpski privrednici na udaru hrvatske obaveštajne službe”, pod naslovom “Gotovina špijunira firme po Srbiji” uz fotografiju Ante Gotovine. Ovaj tabloid dalje tvrdi kako “Boro Gotovina, rođeni brat zločinca Antea, izdaje naloge obaveštajcima. Operacije u Srbiji void director velike kompanije čija je centrala na periferiji Beograda. Direktorima srpskih firmi slali su poklone sa ugrađenim prislušnim uređajima”.

„Srpska odbrana” na ceni

Srpski fudbaleri ovog leta nisu bili mnogo traženi u najbogatijim evropskim ligama, ali je u ovom prelaznom roku jedan oborio transfer rekord za naše igrače, a drugi kao slobodan potpisao ugovor sa otkupnom klauzulom od 100 miliona evra, prenosi Politika.

U nacionalnim prvenstvima Engleske, Španije, Italije, Nemačke i Francuske za sada su šestorica novih pridošlica iz Srbije, koja trenutno ima 44 igrača u pet vodećih liga na Starom kontinentu. Svih pet najvećih transfera dostigli su naši fudbaleri koji igraju na pozicijima defanzivnog veznog igrača, štopera ili beka

Španovićeva u poteri za prvim svetskim zlatom

„Spremna sam da odgovorim na svaki skok” kaže Ivana Španović evropska šampionka u skoku udalj, bronzana sa poslednja dva svetska prvenstva i sa olimpijskih igara, uverena da je došlo njeno vreme, prenosi Politika.

Ivanu Španović su mnogi prepoznali u kratkoj šetnji od hotela u kojoj je smeštena reprezentacija Srbije do parkića Tauer hil memorijal, prilazili su da se fotografišu s njom a u parkiću pritrčala je i jedna devojka u brazilskoj opremi i zamolila da snimi „selfi”. Bila je To Elena Martins, koja je u kvalifikacijama u poslednji čas izborila 12. mesto i status finalistkinje, izbacivši iz finala vicešampionku sveta sa prošlog šampionata Britanku Šaru Proktor i to za santimetar, prenosi reporter lista sa svetskog prvenstva u atletici.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...