Ikea otvara svoja vrata - „udar na našu kolektivnu lenjost“

Anđelka Nikolić

(sreda 9. avgust, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Gengdi, 08.08.2017 - posledice klizišta u kineskom selu Džengdi, na jugozapadu provincije Sečuan

Posle ultimatuma koje su Srbija, BiH, Crna Gora i Makedonija postavile Hrvatskoj, zbog drastičnog povećanja taksi za kontrolu voća i povrća, Hrvatska je spremna da odstupi. Hrvatski premijer naložio je ministru poljoprivrede da hitno pronađe rešenje. Žestok odgovor Srbije na rampu Zagreba: Na granici se kvari 230 tona hrvatske robe. Ikea sutra otvara vrata svoje prve robne kuće u Srbiji: ćebe za 1.299 dinara, trosed 36.999. Ono što je jeftino u Evropi nije i u Srbiji. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić smatra da dolazak "Ikee" menja način razmišljanja i da je to najznačajniji "udar” na kolektivnu lenjost. Najviše mu se sviđa moto osnivača Ikee da „nije cilj stići do cilja“. Ministri su predali nove imovinske karte. Poprilično su imućni - poseduju stanove od sto do 300 kvadrata, kuće i do 700 kvadrata, voze mercedese, tojote. Galenika se sprema za još jednu prodaju, ali pre toga najmanje 500 zaposlenih će morati da ode. Sinoć je počeo Dragačevski sabor trubača. Ženska odbojkaška reprezentacija Srbije vratila se u Beograd posle osvajanja bronze na Gran priju u Nanđingu.

fra-dron-spas

Biscarrosse, 08.08.2017 - uvežbavanje tima spasilca za koordinaciju sa dronom, na plaži na jugozapadu Francuske

Kvalitet robe kao u Švedskoj, cene kao u regionu

Olovka, blokčić za beleške i metar su alati za rad. Za koji posao su oni potrebni? Većina bi na prvu loptu verovatno rekla krojač ili stolar, ali prevarila bi se. Ovaj „alat” namenjen je kupcima u robnoj kući „Ikea” kako bi premerili dimenzije nameštaja, tepiha, zavesa i drugih detalja za kuću, piše u Politci povodom sutrašnjeg otvaranje Ikee u Srbiji.

Priliku da se pre drugih upoznaju sa asortimanom švedske kompanije u njenom prvom prodajnom objektu u Srbiji juče su imale novinarske ekipe. Od sutra u 10 časova, kada će robna kuća i zvanično biti otvorena, u kvalitet, cene, dodatne usluge koje nudi „Ikea”, konačno će moći da se upute i srpski kupci, piše list pod naslovom: „ Kvalitet robe kao u Švedskoj, cene kao u regionu“.

„Ćebe za 1.299 dinara, trosed 36.999“, obajvljuju Novosti izveštaj svog reportera iz Ikee.

Ikea sutra otvara vrata svoje prve robne kuće u Srbiji, objavljuje Danas koji u naslovu primećuje: „Jeftino u Evropi nije isto što i u Srbiji“.

Vučić: Ikea menja način razmišljanja - nije cilj stići do cilja

Dolazak "Ikee" menja način razmišljanja i to je, uz Zakon o radu, najznačajniji "udar” na zastarele i prevaziđene delove mentaliteta, na kolektivnu lenjost i nepomerljivost, istakao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u autorskom tekstu za "Alo", koji Danas porenosi.

Predsednik više puta citira osnivaća Ikee Ingvara Kamparda, pa i njegov  poziv svima nama da batalimo jastuke, na kojima sanjamo o bezgrešnom društvu i bezgrešnim kompanijama, i da se otvorenih očiju, budni, bacimo na posao, svesni da ćemo u tom poslu i pogrešiti.

Vreme je, po Kampardu, najvažniji resurs koji ljudi imaju i jasno je, najvažniji resurs nas u Srbiji... Kada vidim koliko njih u Srbiji troši vreme tražeći nešto što već imamo, baca ga na besmislene tvitove i komentarisanje komentara i tuđih odluka, umesto da ih iskoristi za svoje odluke, o svom radu, pomislim kako nam to, vreme, jeste najveći problem, navodi Vučić.

A za kraj sam sačuvao ono što mi se u celom tom nizu ideja najviše sviđa, deo u kojem Kamprad kaže da nije cilj stići do cilja. Cilj je putovati i stalno pomerati ciljeve i iznalaziti nove, rekao je Vučić, dodavši da je to ono što najviše želi da postignemo u Srbiji.

Autorski tekst predsednika  Srbije, najavljuje tabloid Alo pod naslovom „Ne greši samo onaj ko spava“.

„Ikee nema tamo gde nema  bar želje da se razmišlja i radi na nov, drugačiji način“, piše Aleksandar Vučić za Alo.

Galenika pred privatizaciju smanjuje broj zaposlenih

 „Galenika” se sprema za još jednu prodaju, međutim država kao da hoće novog gazdu da privuče i manjim brojem zaposlenih od postojećih. U ovoj fabrici lekova počelo je anketiranje zaposlenih koji su zainteresovani za dobrovoljni odlazak iz fabrike uz socijalni program.

Prema dogovoru Ministarstva privrede i reprezentativnih sindikata, za sada je to samo anketa, a već od 18. avgusta i zvanično će biti objavljen program dobrovoljnog odlaska iz firme. „Galenika” trenutno ima 1.400 zaposlenih, a najmanje 500 će morati da ode. Otpremnine su 400 evra po godini staža.

Popović i Udovičić najimućniji ministri

Ministri su predali nove imovinske karte, objavljuje Blic pod naslovom: Popović i Udovičić najimoćniji ministri.

List navodi prijavljenu imovinu najbogatijih ministara i premijerke.

Nenad Popović: Četiri stana ukupno 525 kvadrata, vozila: mercedes s 350, porše makan turbo, mini kuper, čamac sa rečnim motorom, čamac „Sea Doo Utopia“, ski-sanke polaris, motocikl harli dejvison.

Vanja Udovičić: stan 33, 7 kvadrata, kuća 797 kvadrata, vozila mercedes benc, opel korsa, čamac volvo 164 kw.

Dušan Vujović:  Tri stana 242 kvadrata, kuća 300 kvadrata, vozila BMW XS i mercedes C320.

Ana Brnabić: Stan i potkrovlje 327,8 kvadrata, vozilo tojota rav4.

Zorana Mihailović: stan 140 kvadrata, vozilo tojota rav4.

rajs-pomen-88-s

Beograd, 08.08.2017 - obeležavanje 88. godišnjice smrti dr Arčibalda Rajsa u Topčiderskom parku 

Hrvatska spremna da koriguje uvozne takse

Posle sastanka u Sarajevu i ultimatuma koje su Srbija, BiH, Crna Gora i Makedonija postavile Hrvatskoj, zbog drastičnog povećanja taksi za kontrolu voća i povrća, telefonske linije u regionu su se usijale. Pregovori intenzivno traju, a prema poslednjim informacijama iz Sarajeva Hrvatska je spremna da odstupi i preispita sporne vancarinske mere, objavljuje Politika .

Posle rešenosti država iz regiona da odgovore na njihove diskriminatorske mere, odlučili su da popuste. Srbija već kontroliše svaki proizvod koji stiže iz te zemlje.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH  Mirko Šarović izjavio je juče da je nekoliko puta komunicirao s hrvatskim ministrom poljoprivrede Tomislavom Tolušićem, i da je ostvaren određen napredak u pregovorima, ali da konačan dogovor još nije postignut.

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je juče da je ministru poljoprivrede Tomislavu Tolušiću naložio da već ove nedelje pronađe rešenje koje će otkloniti problem sa susednim zemljama vezan uz povećane takse prilikom uvoza voća i koje će sprečiti bilo kakvu raspravu o trgovinskom ratu između Hrvatske i susednih zemlja, prenoseNovosti.

Na granici se kvari 230 tona hrvatske robe

Žestok odgovor Srbije na rampu Zagreba: Na granici se kvari 230 tona hrvatske robe, objavljuju Novosti.

Srbija je uvela dodatnu kontrolu voća, povrća i mlečnih i mesnih  proizvoda koji se u našu zemlju uvoze iz Hrvatske. Svaka pošiljka se dodatno uzorkuje i ne ide u promet dok ne budu gotove analize, koje traju 30 dana.

Besplatni udžbenici za 86.000 osnovaca

Besplatni udžbenici za oko 86.000 osnovaca od prvog do osmog razreda putuju u škole. Distribucija je počela. Kompleti školskih knjiga koje država daruje stići će u osmoletke pre nego što đaci zauzmu klupe prvog septembra, piše u Politici.

Prvi put u skladu sa Strategijom za podsticanje rađanja svako treće i naredno dete u porodici dobiće udžbenike – a to će biti 35.657 osnovaca u predstojećoj školskoj godini, otkriva za naš list Vesna Nedeljković, pomoćnik ministra prosvete za predškolsko i osnovno obrazovanje.

Knjige na dar sleduju socijalno ugroženim školarcima kao što zakon nalaže, ali i deci sa smetnjama u razvoju na osnovu odluke vlade.

Tajni sastanak lidera opozicije

Lideri opozicije održali su tajni sastanak na kome su razgovoralii o beogradskim izborima, objavljuje Blic.

Tadić, Šutanovac, Janković i Jeremić razgovarali o saradnji. Još nije postignut konačni dogovor o jedinstvenom nastupu.

Decenija svetske ekonomske krize

„Tamo izgleda da uopšte nema novca.” Tom porukom akcionarima francuska banka BNP Paribas 9. avgusta 2007. godine – potezom nepoverenja bez presedana na Volstritu – zamrzla je poslovanje svoja tri investiciona fonda na američkom hipotekarnom tržištu, objavljuje Politika povodom decenije svetske ekonomske krize.

U tom trenutku tržište akcija jeftine stanogradnje u SAD – od početka milenijuma primamljiv mamac za banke, penzione fondove, osiguravajuća društva i privatne akcionare širom sveta – zbog obećanih fantastičnih profita (do 25 odsto na uloženi novac) nominalno je vredelo više od 1.200 milijardi dolara.

Francuskom BNP- u trebalo je pet dana da zaustavi sve transakcije spomenutih fondova, dovoljno vremena da se širom finansijskih tržišta od Volstrita do Frankfurta i Hongkongai, razlije opšta panika.

Alarm francuske banke na hipotekarnom tržištu SAD pokrenuo je reviziju globalnog poretka utemeljenog na finansijskoj dominaciji Zapada.

Vučić uvodi spomenicu u čast heroja sa Košare

Priprema se novo znamenje: predsednik Srbije Aleksandar Vučić uvodi spomenicu u čast heroja sa Košare, saznaju Novosti.

U predsedništvu već rade na neophodnoj proceduri. Dobitnici ne moraju biti samo junaci sa karaule.

Očuvati jezik u kulturu svih Srba u regionu

Generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković rekao je za RTS da najavljena Deklaracija Srbije i Republike Srpske o opstanku srpske nacije i srpskog naroda nije motivisana dnevnopolitičkim potrebama kao ni velikosrpskim nacionalizmom. Itakao je da je cilj očuvanje srpskog jezika i kulture, prenose Novosti.

"Kad nema jezika, nema ni naroda", poručuje Selaković. Dodao je da će biti predložene određene mere koje će pomoći da se sačuvaju jezik, pismo i identitet.

Vlast na odmoru

„Ana se brčka dok se narod krčka“, piše u tabloidu Alo, pod naslovom „vlada na letnjem raspustu“.

Ovaj list tvrdi kako „premijerka letuje s partnerkom u jednoj susednoj zemlji. Na moru se trenutno opuštaju i potpredsednici vlade Zorana Mihajlović i Nebojša Stefanović“.

Protesti građana nisu na godišnjem odmoru

Masovni protesti građana protiv vlasti, nakon predsedničkih izbora u aprilu, mogli bi biti nastavljeni, najavljuju sagovornici Danasa iz pokreta. Okupljanje na ulicama i šetnje zamenile su konkretne akcije aktivista.

Iz inicijative Ne da(vi) mo Beograd kažu da oni ne odustaju od borbe na ulicama. Ne da(vi) mo Beograd osmišljava sa građanima politike koje će kandidovati na predstojećim izborima. Tim protiv diktature čeka kraj pregovora opozicionih stranaka.

Zukorluć: Pitanje RS otvara i pitanje Sandžaka

Koliko je opasna, a koliko realna ideja o uključivanju statusa RS u rešavanju kosovskog problema i unutrašnji dijalog o Kosovu, pita Danas i citira Zukorlića: „Pitanje RS otvara i pitanje Sandžaka“.

Podela Kosova je suluda ideja

Lider Samostalne liberalne stranke Slobodan Petrović govori za Danas o formiranju kosovske vlade. List ga u naslovu citira: „Podela Kosova je suluda ideja“.

Romansa na prvom Saboru trubača

Puriša Đorđević piše specijalno za Politiku na temu: „Kako sam na Prvom saboru trubača u Guči snimio film za koji Makavejev tvrdi da je moje najbolje delo?“.

„Kako je sve to počelo u Guči? Sa snimateljima – Ciga i Branko, ja sam dan uoči Prvog sabora trubača 1961. godine. Snimamo total Guče, šta se vidi, ništa, ni grad, ni selo. Ali, ima uvek naroda koji voli kameru, šunjamo se po okolnim kućama, i gle, čujemo violinu… drugarice, možemo li malo da slušamo kako svirate, izvol’te, izvol’te u kuću, hvala, šta to svirate? Ce-mol, Dvoržaka, to je lepo, zar to ima u Guči, nema, ali ima u mojoj kući. Izvinite, vaše ime, Cica Protić, koliko imate godina, 66 godina, mi bismo snimali malo kako svirate. Može. Ja ću vas samo pitati od kada svirate violinu, od dvadesete godine, stalno?“.

Sinoć počeo Dragačevski sabor trubača

Od srede u 20.00 do nedelje u ponoć, ili tačno 100 sati, trubačkom prestonicom sveta oriće se flighorne, tenori, basovi, doboši i gočevi iz ukupno 55 orkestara koji, bilo da se takmiče ili drže revijalne koncerte, zajedno čine još jedan nezaboravni Dragačevski sabor, piše Politika.

Kad bi neko mogao sve da ih sakupi, u jednom času i na istom mestu, to bi bio najveći trubački orkestar na svetu od 550 muzičara. Počev od pionira, trubačkih gološijana, koji tek stupaju u ovo društvo, do svetskih majstora kakvi su Boban Marković, Dejan Petrović, Dejan Lazarević ili Ekrem Mamutović.

Predsednik Saborskog odbora, Slobodan Jolović, poručuje: „Ove sedmice u Guči videćemo i čuti sva najbolja trubačka imena koja Srbija danas ima”.

Isplati se preleteti u stranku Angele Merkel

Jedna poslanica pokrajinskog parlamenta preleće u drugu stranku, koja je opoziciona u pokrajini ali vladajuća na nivou cele države. Time obara pokrajinsku vladu samo pet meseci pred kraj mandata. Svojim preletom mesec i po dana pred savezne parlamentarne izbore ona doprinosi da vodeća stranka na nacionalnom nivou lakše potuče svoje konkurente, objavljuje Politika.

Prelazak poslanice Zelenih u CDU uzdrmao nemačku javnost. Iako „preletačevićka” svoj korak pravda moralnim razlozima, nije teško primetiti da je prešla u stranku čiji poslanici dobijaju dobro plaćene pozicije u upravnim odborima državnih i privatnih giganata. Demohrišćani imaju najviše dodatnih dobro plaćenih poslova.

Američka politika i Balkan

Informer objavljuje „američku prljavu igru“. Pod naslovom „Ji sprema udar na Vučića?!“, ovaj tabloid objavljuje kako je „od lidera opozicije tražio da na lokalne izbore idu na jeednoj listi“. Reč je o Brajanu Hotu Liju, činovniku zaduženom za Balkan u američkom Stejt departmentu, koji se ovde pojavljuje kao specijalni izaslanik.

Ko je zapalio fabriku?

Srpski telegraf tvrdi kako je „policija pokrenula istragu“. Ovaj tabloid objavljuje naslov „Mišković zapalio fabriku hartije?“ List dodaje da je „u požaru poginulo dvoje ljudi“.

Vulinov stan

„Krik.rs istražujesumnjivu nekretniku“, piše u Kuriru pod naslovom „Vuline, kako si kupio stan od 230.000 evra?“

Medicinskoj sestri preti otkaz zbog seksa u smeni

Kada je menadžment leskovačke Opšte bolnice odlučio da minulog vikenda sprovede vanrednu i nenajavljenu noćnu kontrolu svojih zaposlenih ni slutio nije da će na jednom odeljenju zateći medicinsku sestru u zanosu sa svojim ljubavnikom. Protiv nje je odmah pokrenut disciplinski postupak, a nije isključeno da će se ovaj skandal okončati otkazom, pišu Novosti.

Zatečeni na delu, postiđeni ljubavnici su se dali u beg. Muškarac je umesto genitalija pokrivao glavu, a onda je navodno počeo da beži, pa su ga radnici obezbeđenja pronašli u podrumu zgrade gde se neko vreme skrivao.

Četrdesetogodišnja medicinska sestra je odmah otišla na bolovanje. Muškarac sa kojim je na delu zatečena nije zaposlen u bolnici.

Nesreća u Smederevu: Poginuo otac, sin u kritičnom stanju

Muškarac N.P. iz Smedereva je poginuo, a njegov desetogodišnji sin teško je povređen u saobraćajnoj nesreći koja se juče oko podneva dogodila u Smederevu, u neposrednoj blizini kasarne Vojske Srbije, piše Blic.

N.P. bio je   za volanom "opel kadeta kabriolet" i stradao je na licu mesta je, a dečak je sa teškim povredama prebačen u Beograd. Ima povrede glave i prelome kostiju i u kritičnom je stanju.

Doček za odbojkašice

Ženska odbojkaška reprezentacija Srbije vratila se u Beograd posle osvajanja bronze na Gran priju u Nanđingu, a na aerodromu "Nikola Tesla" priređen joj je svečani doček, prenosi Blic i citira odbojkašice : Igraćemo kolo za svaku medalju .

Cveće je bilo spremno za izabranice selektora Zorana Terzića, a uručili su ga predsednik OSS-a Zoran Gajić i Ivan Miljković, prvi potpredsednik Saveza.

Naše sjajne igračice, su tokom ovogodišnjeg Gran prija savladale i prvaka sveta, i prvaka Evrope, a u borbi za bronzu i olimpijskog šampiona, Kinu, i to na njenom terenu.

Atletičari se otrovali hranom u zvaničnom londonskom hotelu

Svetla na Olimpijskom stadionu bila su već ugašena, junaci i tragičari četvrtog dana takmičenja na Svetskom atletskom prvenstvu već su se u autobusima približavali svojim hotelima kada ih je u 23 minuta do ponoći sustiglo saopštenje Organizacionog komiteta prvenstva, prenosi Politika.

Ukratko, u jednom od zvaničnih hotela u kojem su smešteni učesnici Svetskog prvenstva pojavilo se nekoliko slučajeva gastroenteritisa i da pogođenima pomažu lekari njihovih timova i medicinsko osoblje organizacionog komiteta…

Gastroenteritis je zaustavio Makvalu, Bara... Za sada nepoznat broj takmičara, smeštenih u „Tauer hotelu”, ima velikih problema sa zdravljem, a u hotelu tvrde da njihova hrana nije izvor bolesti koju karakterišu grčevi, povraćanje i proliv.

 

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...