Najava povećanja plata i penzija

Anđelka Nikolić

(petak, 21. april, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Paris, 20.04.2017 - frejm iz video snimka sa mesta pucnjave na Jelisejskim poljima u Parizu gde je, prema navodima francuskih medija, na dva policajca pucano iz vatrenog oružja

Premijer Aleksandar Vučić istakao da ni u aprilu neće biti deficita, i da će to omogućiti, ako se ovako nastavi, povećanje plata i više para za penzije. U 11 županija Hrvatske do sada je po Zakonu o prebivalištu izbrisano 67.496 hrvatskih građana srpske nacionalnosti. Premijer Srbije je pozvao predstavnike EU da reaguju na izjave o ujedinjenju Albanije i Kosova. Preminuo Raša Popov ( 1933- 2017).rus-bajkonur-posada-

Baikonur, 20.04.2017 - lansiranje rakete Sojuz MS-04 iz kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu sa ruskim kosmonautom Fjodorom Jurčikinom i američkim astronautom Džekom Fišerom, članovima nove posade Međunarodne svemirske stanice

Najava povećanja plata i penzija i zapošljavanja

Suficit u budžetu diže plate i omogućava ulaganja, tvrde Novosti u tekstu pod naslovom „Veće zarade u javnom sektoru, zapošljavanje u zdravstvu“. List navodi da je „u planu povišica administraciji i penzionerima“ kao i da se „stvaraju uslovi za viša primanja vojsci i policiji“.

Premijer Aleksandar Vučić istakao je danas da ni u aprilu neće biti deficita, i da će to omogućiti, ako se ovako nastavi, povećanje plata i više para za penzije. Budžet je, prema njegovim rečima, na današnji dan u suficitu od 20,4 milijarde dinara, i april će završiti u suficitu iako predstoji isplata drugog dela penzija. Povećanju plata, prvi put od smanjenja iz novembra 2014, mogu da se nadaju i činovnici zaposleni u državnoj administraciji. Uslov za to je da stanje u državnoj kasi bude bolje od budžetom planiranog.

Novosti najavljuju i konkurs za 631 lekara, 30 farmaceuta i 1.349 tehničara.

Čišćenje Srba iz biračkog spiska

Pravo glasa izgubilo je 67.496 hrvatskih građana srpske nacionalnosti, a primenom Zakona o prebivalištu preti im i gubitak manjinskih prava koja im pripadaju, objavljuje Politika.

Zamenik načelnika opštine u Hrvatskoj Dubici Milinko Simić više vremena provodi u lokalnoj policijskoj stanici nego u svojoj kancelariji u ovom gradu na Uni. Pokušava, koliko je u njegovoj moći, da spreči brisanje tamošnjih Srba iz evidencije prebivališta. A ono je u Hrvatskoj uoči lokalnih izbora 21. maja poprimilo dramatične razmere. U 11 županija do sada je po Zakonu o prebivalištu izbrisano 67.496 hrvatskih građana srpske nacionalnosti.

Vučić: Da pretim kao Rama visio bih u Briselu umesto zastave

Premijer i izabrani predsednik Aleksandar Vučić rekao je juče da izjave vezane za ujedinjenje Albanije i Kosova ostaju samo u domenu želja, ali je zamolio njihove protagoniste da ne izlaze u javnost sa tako nečim, jer to ne doprinosi dobrim odnosima u regionu niti stvaranju atmosfere saradnje i zajedničkog rada na važnim projektima, prenosi Blic.

Premijer Srbije je pozvao predstavnike EU da reaguju na te izjave i ocenio da bi, kada bi on izjavio da svi Srbi treba da žive u istoj državi, verovatno bio okačen u Briselu na jarbol, umesto neke od zastava koje tamo stoje. Premijer je na konferenciji za novinare rekao da Srbija ne razmišlja o prekidu dijalog u Briselu uprkos ovakvim pretnjama, jer je dijalog u Briselu važan i uvek mora da se razgovara.

Predsednik Kosova Hašim Tači i premijer Albanije Edi Rama najavili su prethodnih dana da bi bilo dobro da svi Albanci regiona žive u jednoj državi.

Novosti javljaju šta kaže „srpski premijer o pretnjama Edija Rame i Hašima Tačija“, pod naslovom „Plan Albanaca o ujedinjenju vodi u sukobe“. List citira „Vučić: Brisel toleriše ove izjave“.

vucic-vojna-ind-s

Beograd, 20.04.2017 - izjava za novinare predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića posle sastanka sa predstavnicima odbrambene industrije Srbije

Planiranje rata?

Informer objavljuje „zločinačke planove Zapada“, pod naslovom „NATO sprema invaziju na Srbe“. Ovaj tabloid tvrdi kako „NATO pakt daje Šiptarima i Hrvatima ´kajova´ i ´blek houk´helikoptere, cilj im je da zauzmu sever Kosova ali i da, pod izgovorom humanitarne intervencije, napadnu zapadni deo Republike Srpske“.

„Tirana i Priština ujedinjene u zločinačkom poduhvatu, Tači i Rama spremni za rat na Balkanu“, objavljuje Alo i citira „Jonuz Musliju, predsednik opštine Bujanovac: Sve do Niša će biti Albanija“.

„Traže rat, Šiptari hoće da otmu Niš“, piše u Kuriru.

„Ruski stručnjak upozorio: Srbi čeka vas pakao kao 1999, NATO i Albanci hoće rat“, objavljuje Srpski telegraf i citira „Ruski geopolitičar Leonid Savin: Ukoliko ne priznate Kosovo, mogu vas bombardovati“.

Za godišnjicu Savamale svi u zajednički protest

Kakva je budućnost „Protesta protiv diktature“, koji je po 18. put sinoć održan  u Beogardu i Nišu niko od učesnika nije mogao sa sigurnošću da kaže. Kiša i hladno vreme smanjili su broj učesnika ali je realno očekivati da će protest biti nastavljen, izveštava Danas.

Gotovo je izvesno da će se Protest protiv diktature priključiti protestu Inicijative Ne da(vi)mo Beograd, 25. aprila, u Hercegovačkoj ulici povodom godišnjice noćnog rušenja objekata u Savamali.

U sinočnom protestu u Beogradu učesnici su tokom šetnje, kod zgrade RTS odali  počast preminulom Raši Popovu. Protest je završen  ispred Skupštine porukom: "Ovde smo jer ne želimo vlast bolesnog Firera".

List citira Zorana Živkovića: Moj poziv je bio dobronameran, prihvatam odbijanje demonstranata.

Katarina Dogandžić Mićunović, istoričarka umetnoisti kaže: Ljudi se plaše da izađu na ulice, postalo je nedopustivo trpeti sve što se događa.

Profesor i predsednik UGS „Nezavisnost“ Zoran Stojiljković: Perspektiva jeftine radne snage nije za mlade i obrazovane.

Balša Božović, šef odborničke grupe DS u skupštini Srbije: „Fantomka – simbol Vučićeve vladavine“.

prot-bg-20.4-s

Beograd, 20.04.2017 - protest Protiv diktature, ispred Skupštine Srbije

Odgovore o seksu suflirala Evropa

Ministar prosvete Mladen Šarčević ne poriče da je iz EU uticano da se obrazovni paket za učenje o seksualnom nasilju nad decom nađe u našim školama i vrtićima, ali ističe da „nama ne može niko da nametne ono što nećemo da prihvatimo u celosti“, prenosi Politika.

Obrazovni paket za učenje o seksualnom nasilju nad decom, čiji sadržaj danima izaziva oštru polemiku u javnosti, namenjen je isključivo nastavnicima, a deca bi trebalo da dogodine dobiju priručnik o seksualnom nasilju, izjavio je juče ministar prosvete Mladen Šarčević, gostujući na Televiziji Hepi.

Činjenica je da imamo veliki broj pedofilskih situacija, rano stupanje u seksualne odnose, prekide trudnoće kod maloletnica koje posle ne mogu da imaju potomstvo. Statistika je poražavajuća i kada govorimo o incestu – izjavio je ministar Šarčević dodajući da je ovaj projekat rezultat pokušaja da se osmisli seksualna edukacija u školama.

Traži mesto u vladi

Muamer Zukorlić, lider BDZ-a, odlučio je da stavi tačku na sva čaršijska nagađanja i medijske natpise i otkrije da li očekuje da zbog podrške predsedničkoj kandidaturi Aleksandra Vučića dobije ministrarsko mesto u Vladi i koje bi mu ministarstvo najviše leglo, objavljuje Alo pod naslovom „Hoću Dačićevu ili Ljajićevu fotelju“.

Tilersonovi naftaši ne haju za sankcije uvedene Rusiji

„Ekson mobil”, kompanija koju je predvodio sadašnji državni sekretar SAD Reks Tilerson, pokušava da zaobiđe vladinu zabranu poslovanja sa „Rosnjeftom”. Naftni gigant iz Teksasa želi da nastavi da buši naftu u Rusiji i traži od vlade u Vašingtonu da ga više ne sprečava u tome, objavljuje Politika.

To je suština zahteva koji je „Ekson mobil” uputio prestonici objašnjavajući da mora da se vrati na bušotine u Crnom moru ili će Rusi sklopiti ugovor sa nekim drugim.

Kompanija je podnela zahtev da bude izuzeta iz sankcija koje su SAD uvele Moskvi, zabranjujući američkim korporacijama da posluju sa ruskim državnim firmama poput energetske korporacije „Rosnjeft” sa kojom je „Ekson mobil” ranije potpisao ugovor.

Grčka podržava borbu Srbije za kulturno nasleđe

Prvakinja grčke pozorišne scene Lidija Konjordu prvi put je u Beogradu u ulozi ministarke kulture. U intervjuu za Politiku, velika glumica, koja nije krila naklonost pokretu Siriza od njenog osnivanja, poručuje da postoji veliko interesovanje za saradnju sa Srbijom, kako u pogledu materijalne, tako i u pogledu nematerijalne kulturne baštine i savremene kulture.

Dodaje da je o toj saradnji već razgovarala sa srpskim ministrom Vladanom Vukosavljevićem u okviru Konferencije saveta ministara kulture zemalja Jugoistočne Evrope koji je održan u februaru u Tirani.

Kultura je ključna za postojani razvoj naših društava, uz poštovanje raznolikosti, poručila je prvog dana svoje posete Beogradu gde će otvoriti izložbu eksponata muzeja Benaki u Etnografskom muzeju kojom počinju Grčki dani u Beogradu.

rus-jehovini-svedoci-s.

Moscow, 20.04.2017 - članovi verske organizacije Jehovini svedoci u sudnici u Moskvi. Vrhovni sud Rusije doneo je danas odluku o zabrani delovanja Jehovinih svedoka u Rusiji

Na vest o smrti Raše Popova - Odlazak velikog čarobnjaka

Prva vest juče ujutro stigla je iz Mokrina:  „Umro je Raša Popov“, javili su mi iz njegovog rodnog mesta. A padala je i tamo kiša. Odmah sam se setio njegovog stiha: „Nek zasvira tužnu pesmu gajdaš Rada Čatar/, crna kiša pala nad mokrinski atar./ Belci njište, strovaljuju se pod jasle,/ naduvene krave, mada nisu pasle./ Kobila ždere posteljicu ždrebeću,/ nakostrešeni ćurani ne blebeću./ Klatno u velikom zvonu se prepalo/, paori ćute,/ Muk,/ Smrzlo se klepalo.„  

Tako je, pre trideset godina, na vest o smrti pesnika Miroslava Antića, napisao sabrat mu po peru i zemljak Raša Popov,  25. juna 1986. oko devet uveče, u „Šumatovcu”, nadomak palate Politike. Avaj, ovog puta stihovi su za dobrog nam Rašu.

Preminuo Raša Popov ( 1933- 2017), piše Danas pod naslovom  „Odlazak heroja našeg detinjstva“.

„Ušao je u naša srca i tu ostao zauvek“, oprašta se Blic od Popova.

„Zbogom Rašo, junače naše mladosti“, objavljuje Alo.

„Ćerka Dijana: Nije se oporavio od tuge zbog smrti moje mame“, naslov je u Srpskom telegrafu.

„Zauvek ušao u dečju maštu“, piše u Novostima.

Propadaju kroz sistem

Težak život Roma iz readmisije. Deca koja govore maternji romski ili albanski i neki strani, nastavljaju školovanje na srpskom i na ćirilici – koje ne poznaju, piše u Politici pod naslovom „ Propadaju kroz sistem“.

U bazi podataka Stevana Nikolića, koordinatora za inkluziju Roma u Subotici, postoje podaci o 37 porodica koje su ovamo stigle readmisijom.To su sve velike porodice, broje ukupno 250 članova, a u njima je 120 dece uzrasta do 18 godina.

Sporazum o readmisiji između Srbije i zemalja Evropske unije stupio je na snagu 2008. godine i na osnovu njega svake godine oko sedam hiljada ljudi bude vraćeno u Srbiju.

Zloupotrebe u rudniku Resavica

Nakon hapšenja direktora rudnika Resavica zaposleni navode i druge sluačajeve zloupotreba u tom javnom preduzeću, piše Danas i u naslovu navodi jedan od tih primera: „Direktor prijatelj sa čovekom od kojeg je uzeo mito“.

Prijavili direktorku koja ih je terala na skupove SNS

Zaposleni u Predškolskoj ustanovi „ Čika Jova Zmaj“ na Voždovcu pobunili su se zbog mobinga, piše Danas u tekstu pod naslovom „Prijavili direktorku koja ih je terala na skupove SNS“.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...