Pristalice Erdogana slave u Istanbulu

Anđelka Nikolić

(ponedeljak, 17. april, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Jerusalim, 16.04.2017 - uskršnja procesija u crkvi Hristovog groba u Jerusalimu (Church of the Holy Sepulchre)

Na osnovu 97 odsto prebrojanih glasova, 51,4 odsto birača u Turskoj je podržalo ustavne promene koje predviđaju šira ovlašćenja šefa države. Proslavljen najveći hrišćanski praznik. „Sve dok su mirni, protesti mogu da traju i deset godina“, izjavio je Aleksandar Vučić.

uskrs-gracanica-liturgija-s

Gračanica, 16.04.2017 - Kosovski Srbi na Uskršnjoj liturgiji u manastiru Gračanica na Kosovu

Proslavljen Uskrs

Proslavljen najveći hrišćanski praznik, objavljuju Novosti pod naslovom „Vaskršnja radost od Gračanice do Krupe“. Hiljade vernika ispunile crkve i manastire javlja ovaj list.

Najradosniji hrišćanski praznik ove godine je obeležen istog dana po julijanskom (starom, pravoslavnom) i gregorijanskom (novom) kalendaru, pa su vaskršnju radost podelili pravoslavni, rimokatolički i protestantski vernici.

Centralnu prazničnu liturgiju u kripti Hrama Svetog Save na Vračaru predvodio je patrijarh srpski Irinej sa sveštenstvom Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke. Među više stotina vernika na službi je bio i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, princ Aleksandar Karađorđević, predstavnici države i ostalih verskih zajednica.

Radost praznika prvi su osetili vernici na prvim ponoćnim službama, kojima je prethodila molitva i trostruki hod oko hramova. Tačno u ponoć uz zvuke crkvenih zvona, otvorena su crkvena vrata čime se simbolično svetom zaorila vest o Hristovoj pobedi na krstu, piše u Novostima.

uskrs-hocevar-misa-s

Beograd, 16.04.2017 - nadbiskup beogradski Stanislav Hočevar služio je uskršnju misu u Crkvi Krista Kralja

Erdogan na pragu neograničene moći?

Na osnovu 97 odsto prebrojanih glasova, 51,4 odsto birača u Turskoj je podržalo ustavne promene koje predviđaju šira ovlašćenja šefa države. Pristalice Erdogana uz vatromet slave u Istanbulu. Potpredsednik najveće opozicione stranke - Republikanske narodne partije, Bilent Tezdžan najavio je da će biti osporeno 37 odsto prebrojanih glasova, objavljuje Danas.

Ukoliko Turska pređe na predsednički sistem, to bi značilo da bi sadašnji predsednik Erdogan još dva kruga mogao da provede na vlasti.

Na jučerašnjem referendumu u Turskoj zabeležena je izlaznost od 86 odsto. Na referendumu tri osobe su izgubile život u sukobu članova dve porodice u dvorištu škole u kojoj se nalazilo biračko mesto. Ustavnim promenama je predviđeno da mesto premijera bude ukinuto u korist predsednika države, koji bi imao šira ovlašćenja. Predložene izmene Ustava predviđaju izvršna ovlašćenja predsednika, ali i da šefu države bude dozvoljeno da zadrži veze s političkom partijom.

Na osnovu 99,98 odsto izbrojanih glasova trenutni rezultat 51,21 odsto glasača za ustavne promene u kojima se predviđa ukidanje parlamentarnog i uvođenje predsedničkog sistema vladavine, piše u Politici.

erdogan-refer-slavlje-s

Istanbul, 16.04.2017 - turski predsednik Redžep Tajip Erdogan pozdravlja pristalice u Istanbulu posle objavljivanja prvih rezulata referenduma o proširenju predsedničkih ovlašćenja u Turskoj

„Studenti brane dostojanstvo“

Dragoljub Mićunović, bivši član Političkog saveta DS za Danas kaže da sa velikim simpatijama prati novo buđenje građanske svesti, otpor „vladavini jednog čoveka“ i gušenju svih demokratskih institucija.

Mićunovićevu ocenu "Protesta protiv diktature" list prenosi pod naslovom „Studenti brane dostojanstvo od obmane i zastrašivanja“.

„Nadam se da će i demokratski orijentisane političke stranke, kao „prijatelji demokratije“, naći kroz debatu zajednički jezik za otpor svakoj ambiciji da se „ličnom vlašću“ privatizuje država nauštrb parlamentarne demokratije“, kaže Mićunović.

U drugom tekstu list citira Čedomira Jovanovića predsednika LDP: „Vlast mora da prihvati protest građana“. Energija i snaga koja dolazi sa protesta je poslednji dah koji je preostao Srbiji, smatra Jovanović.

U trećem tekstu pod naslovom „Dva ili tri scenarija protesta za sutra“ list konstatuje: „Na dan isteka roka Vladi za ispunjenje zahteva bez posebnih akcija demonstranata“.

„Ni praznici nisu ubili proteste“, naslov je izveštaja u Blicu o održavanju protesta u nekim gradovima i za vreme praznika.

prot-bgd-uskrs-s

Beograd, 16.04.2017 - protest "Protiv diktature" u Beogradu

Crvena linija za proteste

Vučić opoziciji nacrtao crvenu liniju za proteste, objavljuje Alo pod naslovom „Nećemo dozvoliti nasilje na ulicama“.

„Sve dok su mirni, protesti mogu da traju i deset godina“, naglasio je Vučić, kako piše u ovom tabloidu.

Novosti donose izjavu Vučića „uoči proglašenja zvaničnih rezultata izbora“, pod naslovom „Predsednika bira narod a ne RIK“.

„Nije Republučka izborna komisija ta koja bira predsednika Republike“, izjavio je danas premijer Aleksandar Vučić i ocenio da su gotovo smešna nastojanja njegovih političkih protivnika da pritiscima na Republičku izbornu komisiju promene ishod izbora i volju građana.
"Ne znam odakle im takve ideje. Tako mali Đokica zamišlja da je moguće da promeni narodnu volju odlukom političara", primetio je Vučić, piše u Novostima.

vucic-uskrs-vojska-s

Beograd, 16.04.2017 - predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, sa ministrom odbrane Zoranom Đorđevićem i načelnikom Generalštaba Vojske Srbije generalom Ljubišom Dikovićem, obišao je na Uskrs dežurne snage u sistemu PVO stacionirane u Jakovu i tom prilikom je doručkovao sa pripadnicima 250. raketne brigade 

Avanturizam u Severnoj Koreji

Avanturizam mladog lidera Kim Džong Una održiv je u onoj meri u kojoj za njega imaju razumevanja u Pekingu, piše u Politici pod naslovom „Kratak domet severnokorejskih pretnji“.

Pet sekundi. Toliko je (najviše) trajao let rakete koju je režim u Pjongjangu lansirao juče u blizini Sinpa, na istočnoj obali zemlje. Celokupna svetska javnost nekoliko dana je zadržavala dah u iščekivanju šta će se desiti na „Dan sunca”, dan kada je pre 105. godina rođen Kim Il Sung, osnivač Severne Koreje.

Iz Pjongjanga je najavljivano „nešto veliko”, a među svetskim komentatorima je postignut konsenzus da je najverovatnije reč o novoj nuklearnoj probi, šestoj po redu.

Pojačana zaštita za Studenicu

Srbija će za naš čuveni manastir tražiti poseban status, kakav još od šezdesetih godina prošlog veka, u slučaju mogućeg oružanog sukoba, imaju Vatikan i nekoliko starih holandskih gradova, objavljuje Politika.

Na Uneskovoj listi svetske prirodne i kulturne baštine Srbija ima pet zaštićenih lokaliteta i još 11 koji su nominovani za ulazak na listu. „Politika” u dosijeu otkriva detalje o onima koji su već proglašeni svetskom baštinom: Stari Ras i Sopoćani (1979), Studenica (1986), srednjovekovni spomenici na Kosovu (2004), Gamzigrad-Romulijana (2007) i srednjovekovni nadgrobni spomenici stećci (2016)

Manastir Studenica mogao bi da bude prvi spomenik srpske duhovnosti i tradicije koji bi se u slučaju eventualnog oružanog sukoba našao pod pojačanom zaštitom Uneska.

Rešena misterija Titovog blaga

Pod naslovom „Rešena misterija Titovog blaga“, Danas objavljuje da je zaostavština doživotnog predsednika SFRJ Josipa Broza Tita ipak u depou 555 u Narodnoj banci Srbije.

List citira Svetlanu Broz: komisija predsednika Nikolića, bez suda i naslednika, nelegalno ušla u depo 555 predsedništva SFRJ.

uskrs-moskva-patrijar-k-s

Moscow, 16.04.2017 - ruski patrijarh Kirili na uskršnjoj službi u Crkvi Hrista spasitelja u Moskvi

Eseji Čarlsa Simića

Nova knjiga izabranih eseja Čarlsa Simića, američkog pesnika srpskog porekla, „Tamo gde počinje zabava”, u izdanju beogradskog „Arhipelaga” i u prevodu s engleskog jezika Vesne Roganović, obuhvata pesnikova sećanja na Srbiju i Beograd, zapise o američkom jugu, o Njujorku, o srpskim i svetskim pesnicima i piscima, o situaciji u svetu, objavljuje Politika pod naslovom „Srbi me nerviraju jer ne uče od istorije“.

Kada piše o Americi, Simić često zauzima kritički stav, a u esejima o Beogradu priseća se sopstvenog detinjstva i članova porodice.

Tači gospodar droge, šverca oružja i goriva

U eksluzivnom serijalu pod naslovom „Tači gospodar droge, šverca oružja i goriva“, Blic otkriva nepoznate detalje iz tajnih dokumenata o albanskoj mafiji na Kosovu.

U serijalu list otkriva koji kriminalni klanovi vladaju južnom srpskom pokrajinom. „Krvava ubistva, sprega kriminala i politike, veze sa mafijom u Albaniji, Češkoj, Bugarskoj, Makedoniji...“, deo su tema kojima se tekst bavi.

uskrs-bgd-svece-s

Beograd, 16.04.2017 - Vaskršnja liturgija u Hramu Svetog Save

Nabavka za policiju

U MUP-u je u toku postupak nabavke tonera za štampače, koji se, kao i pre dve godine, našao na udaru kritika. Istraživači Beogradskog centra za bezbednosnu politiku (BCBP), kako kažu za Politiku, uvidom u konkursnu dokumentaciju zaključili su da će raspisanim tenderom budžet Ministarstva biti oštećen za oko milion evra.

Za ovaj iznos, poređenja radi, mogu da se kupe kvalitetne borbene patike za sve uniformisane policajce, objavljuje Politika. Ministarstvo negira optužbe i tvrdi da postoje dva nezavisna postupka nabavke.

Akcija: Doživotni zatvor za ubice dece

Blic piše o akciji fondacije „Tijana Jurić“ i redakcije ovog lista da se svakom ubici deteta odredi doživotni zatvor.

„Najteži zločinci bez trunke kajanja“, naslov je teksta o ubicama dece.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...