Godišnjica pogroma nad Srbima na Kosmetu

Anđelka Nikolić

(subota, 18. mart, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Beograd, 17.03.2017 - svečana akademija povodom obeležavanja Dana sećanja na 17. mart 2004. godine - Pogrom na Kosovu i Metohiji

Crni bilans martovskog pogroma. U divljanju Albanaca u pokrajini iz svojih domova proterano je 4.000 Srba, od 17. do 19. marta 2004. ubijeno je osmoro Srba, dok je 11 Albanaca život izgubilo u obračunu sa međunarodnim snagama bezbedno. Vlada Srbije donela je odluku kojom je uredbu Prištine o preuzimanju srpske imovine na Kosovu i Metohiji proglasila ništavnom. Ćlanovi Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije najavljuju da će 31. marta obustaviti nastavu u školama na jedan dan. Vrhovni kasacioni sud doneće uskoro odluke u sporovima građana i banaka povodom stambenih  kredita u švajcarskim francima.

moda-sao-paolo-julijana-

Sao Paulo, 17.03.2017 - Nedelja mode u Sao Paulu (Sao Paulo Fashion Week): kolekcija - Juliana Jabour

Vlada Srbije poništila odluku Prištine

Novosti objavljuju da je “Vlada zaštitila imovinu na KiM” pod naslovom “Poništena prištinska otimačina”. List dodaje da “Beograd ima na raspolaganju I preduzimanje koraka pred međunarodnim sudovima”, kao i da su “strani investitori upozoreni da njihova ulaganja na Kosmetu ne mogu niti pravno sigurna”.

Uredbu vlasti u Prištini kojom je sva srpska nepokretna imovina prevedena na organe tzv. republike Kosovo, Vlada Srbije je u petak proglasila ništavnom. Ovom odlukom, između ostalog, poslata je poruka svim stranim investitorima da njihova ulaganja na Kosmetu nisu sigurna, jer se nepokretnosti i dalje vode na Srbiju, iako je Priština jednostrano i krišom pokušala da ih prebaci na organe samoproglašene i nepriznate države, piše u Novostima.

Vlada Srbije donela je odluku kojom je uredbu Prištine o preuzimanju srpske imovine na Kosovu i Metohiji proglasila ništavnom, kao što je ranije učinila i u slučaju Trepče, izjavio je juče premijer Aleksandar Vučić prilikom obilaska gazdinstva "Ćirić Agro" u Titelu, prenosi Danas.

Vučić je novinarima rekao da je takvo ponašanje Prištine bilo očekivano, istakavši da su njeni predstavnici u okviru dijaloga u Briselu svaki put odbijali da razgovaraju o imovini. Stoga taj potez Prištine nije ništa drugo do otimačina tuđe svojine, što smatramo ništavnim, rekao je Vučić.

„Beograd je već pristao da sva imovina bivše SFRJ ili Srbije sada pripada Kosovu“, kaže bivši šef kosovske diplomatije, prenosi Danas, citirajući u naslovu Petrita Seljimija: „Nema razgovora sa Beogradom o imovini“.

peru-poplava-

Lima, 17.03.2017 - desetak ljudi poginulo je u poplavama posle višednevnih obilnih kiša u Peruu

Godišnjica pogroma

Obeleženo 13 godina od pogroma nad Srbima, piše u Novostima pod naslovom “Rana koja ne zaceljuje”.

Zločin nad srpskim narodom, koji se dogodio 17. marta 2004. godine na Kosovu i Metohiji, tamna je mrlja na licu albanskog naroda, ali i međunarodne zajednice koja do danas ništa nije učinila da se odgovorni za ubistva, nasilje, progon i uništavanje srpske kulturne baštine izvedu pred lice pravde.

U znaku ovih poruka srpski narod je obeležio 13 godina od pogroma na Kosovu i Metohiji. U pokrajini su u petak služeni parastosi, a na spomen-obeležja stradalima položeni su venci i upaljene sveće. Dan kada su 2004. godine gorele srpske kuće i manastiri obeležen je komemoracijama u Beogradu i više drugih gradova Srbije i Crne Gore.

Učesnici gotovo svih komemoracija podsetili su na crni bilans martovskog pogroma. U divljanju Albanaca u pokrajini iz svojih domova proterano je 4.000 Srba. U talasima nasilja od 17. do 19. marta ubijeno je osmoro Srba, dok je 11 Albanaca život izgubilo u obračunu sa međunarodnim snagama bezbednosti.

U trodnevnom nasilju povređene su 954 osobe, među njima 143 srpske nacionalnosti. Etnički je očišćeno šest gradova i devet sela, porušeno je, zapaljeno ili teško oštećeno 935 srpskih kuća, 35 pravoslavnih hramova...piše u Novostima.

Specijalni rat Hašima Tačija

Blic u tekstu „Specijalni rat Hašima Tačija“ piše kako Albanci godinama rade protiv Srbije.

List ukazuje da je 17. marta 2004. godine došlo do velikog progona Srba sa Kosova kada su albanski ekstremisti srušili 800 srpskih kuća i proterali 4.000 ljudi. Trinaest godina kasnije, 17. marta 2017. godine pokušavaju da otmu našu imovinu. List citira i Vučića: Zaboravite na tu veliku silu koju imate.

izlo-krasnov-s

Beograd, 17.03.2017 - otvaranje izložbe Nikolaj Krasnov - album sećanja, Ruski dom

Ispunjenje sporazuma ili obustava nastave 31. marta

Ukoliko Vlada Srbije ne ispuni sporazum koji je još pre dve godine potpisala sa sindikatima obrazovanja, članovi Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije će 31. marta obustaviti nastavu u školama na jedan dan, rekla je Jasna Janković, predsednica Unije, na protestu ispred zgrade Vlade, izveštava Danas.

Okupljeni su nosili sindikalne zastave i transparente “Čovek se veže za reč”, „Škole i fakultete pretvarate u prodavnice diploma i titula"... 

Unija zahteva da Vlada Srbije isplati zaposlenima u osnovnim i srednjim školama svetosavske nagrade za 2015, 2016. i 2017, u ukupnom iznosu od 15.000 dinara, koliko očekuju i na ime jednokratne pomoći, od novca ušteđenog zbrinjavanjem tehnoloških viškova. Prosvetari traže i da im se plate povećaju za 12 odsto.

Ministar prosvete Mladen Šarčević ranije juče je ocenio da  sporazum, na koji se poziva Unija, u ovom trenutku nije moguće ispuniti i da ga on, da je u tom trenutku bio ministar prosvete, ne bi potpisao. Jasna Janković mu je poručila da njega “niko ne pita da li bi potpisao sporazum”, te da taj dokument postoji već dve godine, ali da ga Vlada ne poštuje.

prosveta-protest-strajk-

Beograd, 17.03.2017 - protest Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije ispred zgrade Vlade Srbije pod geslom: "Čovek se veže za reč"

„Telekom” prodaju ispod ruke za 1–1,5 evra po akciji

Kod nas postoji svojevrstan apsurd da građani imaju imovinu a da njome ne mogu da raspolažu što je, na primer, slučaj s akcijama „Telekoma Srbija”, koje su besplatno dobili još 2012. godine. Pošto je berza jedino mesto gde može legalno da se trguje, a vlasnički papiri ovog nacionalnog telekomunikacionog operatera još nisu, kako se to stručno kaže, izneti na tržište kapitala, berzanske trgovine ovim papirima zvanično nema. Ali zato ima van berze -„ispod žita”, objavljuje Politika.

Kupovinu i prodaju zamenio je ugovor o poklonu, što je zapravo fiktivni pravni posao, jer nije reč o darivanju koje ne podrazumeva naknadu, već o klasičnoj kupoprodaji s novčanom naknadom.

Smenjeni ispitivači pravosudnog ispita

Odlukom ministarke pravde Nele Kuburović, Bosa Nenadić, Olivera Vučić (bivše sudije Ustavnog suda) i Vida Petrović Škero (nekadašnja predsednica Vrhovnog suda), ubuduće neće ispitivati svršene studente pravnih fakulteta kada budu polagali pravosudni ispit. Umesto njih, posao ispitivača obavljaće Vladan Petrov, profesor Ustavnog prava na Pravnom fakultetu u Beogradu, Branislava Apostolović, sudija Vrhovnog kasacionog suda i Dragutin Avramović, vanredni profesor na Pravnom fakultetu u Novom Sadu, objavljuje Politika.

Iako je ministar taj koji po Zakonu o pravosudnom ispitu imenuje članove Ispitnog odbora za polaganje pravosudnog ispita, mnoge u pravosudnim krugovima iznenadila je odluka ministarke da to uradi tokom trajanja ispitnog roka i bez bilo kakvog obrazloženja i formalne odluke.

Uskoro prve odluke Vrhovnog suda o švajcarcima

Vrhovni kasacioni sud neće doneti „pravni stav“ nego pojedinačne odluke u konkretnim sporovima građana i banaka povodom stambenih  kredita u švajcarskim francima. Obrazloženja tih odluka zapravo će biti „stavovi“ najvišeg suda, objavljuje Politika, najavljujući u naslovu da će odluke biti donete uskoro.

Iako je najavljeno da će biti donet krajem februara, na konferenciji za novinare pre dva dana u VKS novinaru ovog lista je odgovoreno da stav „još nije izašao iz suda“ i da zapravo nije reč o stavu nego o odlukama u konkretnim predmetima vezanim za švajcarce.

U najvišem sudu su tri grupe predmeta u sporovima oko kredita u švajcarskim francima. Pravni stav VKS biće objavljen u obrazloženjima presuda.

dizajn-drezden-

Drezden, 17.03.2017 - izložba dizajna u Drezdenu (austrijski umetnik Robert Stadler)

REM zabranio spot "Vučiću pederu"

Savet Regulatornog tela za elektronske medije naložio je u petak medijima da u roku od 24 sata obustave emitovanje predizbornog spota u kome se uzvikuje "Vučiću pederu", prenosi Blic.

Kako je objavljeno na sajtu REM-a, spot je zabranjen jer krši Zakon o oglašavanju kojim se precizira da "oglasna poruka ne sme da sadrži izjave ili vizuelno predstavljanje koje se može smatrati uvredljivim".

Srpska napredna stranka saopštila je da će poštovati odluke državnih organa, pa i REM, o neemitovanju spota. "Smatramo da je ta odluka skandalozna i da pokazuje da i dalje u REM-u sede oni koji podržavaju bivši dosovski režim po svaku cenu", navodi se u saopštenju SNS.

Socijalistička partija Srbije zatražila je da svi članovi REM podnesu ostavke posle odluke da zabrane emitovanje Vučićevog predizbornog spota. SPS je u saopštenju ocenio da se REM "tom zabranom poneo ne kao regulatorno telo, nego kao ideološka komisija iz vremena staljinističkih čistki".

“Šok, ´Vučiću pederu´zabranjeno”, naslov je u Kuriru.

vucic-titel-s

Titel, 17.03.2017 - predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić posetio je jedno od najuspešnijih privrednih gazdinstava u Titelu Ćirić Agro MĐŽ

Demostat: Vučić 57 odsto, Beli tri odsto

Kandidat vladajuće koalicije Aleksandar Vučić pobediće u prvom krugu predsedničkih izbora, tvrdi Istraživačko-izdavački centar Demostat, na osnovu istraživanja koje su sproveli, prenosi Danas.

Procenti u odnosu na ukupan broj birača koji kažu da će manje-više sigurno da glasaju, pokazuju da će kandidat koalicije sakupljene oko SNS Aleksandar Vučić imati 57 odsto glasova. Iza njega su Saša Janković sa 11 odsto, dok su ostali kandidati sa jednocifrenim procentom..

Vuk Jeremić, prema istraživanju, ima devet odsto glasova, potom ide Vojislav Šešelj sa osam odsto, a onda sledi Ljubiša Preletačević Beli sa tri odsto. lider pokreta Dveri Boško Obradović isto ima tri odsto, dok su ostali kandidati ukupno na devet odsto.

Istraživanje je sprovedeno početkom marta, odnosno između 24. i 17. dana pre izbora .

Srečko Mihailović kaše za list da Veliku prednost lidera SNS eventualno mogu da ugroze kontraefekti njegove sveprisutne kampanje i meteorski uspon Ljubiše Preletačevića.

Zoran Panović smatra da najgori ishod za srpsku demokratiju bio drugi krug Vučić protiv Belog, sukob autoritarnosti i antipolitičnosti.

jankovic-vranje-

Vranje, 17.03.2017 - kandidat za predsednika Srbije Saša Janković posetio je danas Vranje

Janković širi „krug dvojke“

Pod naslovom „Janković širi krug dvojke“, Danas objavljuje reportažu svoje novinarke koja je provela dan u kampanji sa bivšim zaštitnikom gradjana. Razgovor i selfiji sa pristalicama sastavni deo Jankovićeve kampanje.

Poslednja stvar koju sebi u ovom trenutku smemo da dozvolimo, jeste da se plašimo – poručio je predsednički kandidat Saša Janković juče u Prokuplju.

„Uterali su nas u mišje rupe. Svako razmišlja: „Zašto baš ja, doći će po mene, prekinuće mi ugovor, neće mi dati da upišem dete u vrtić... Što se više plašimo, sve su drskiji, bahatiji i bezobrazniji. Ali, reći ću vam nešto: sada su oni počeli da se plaše vas! Zato što su rezultati svih istraživanja takvi da je potpuno jasno: ukoliko Aleksandar Vučić ne uspe da pokrade izbore u prvom krugu, u drugom sigurno gubi“ – poručio je Janković.
Janković: Ne može jedan čovek protiv zakona, naslov je u Blicu.

"Vučić ne može držati sedam miliona ljudi pod vodom i objašnjavati im kako će im porasti škrge", rekao je predsednički kandidat Saša Janković u Vranju.

- Ono što je sigurno, to je da Vučić ne zna šta je država, jer da zna stajao bi ponizno pred svima nama. Zbog svih neotvorenih radnih mesta, zbog toga što nas neprestano ubeđuje koliko nam dobro ide... - kazao je Janković

seselj-kraljevo-s

Kraljevo, 17.03.2017 - kandidat Srpske radikalne stranke (SRS) za predsednika Srbije Vojislav Šešelj posetio je danas Kraljevo

Predskazanje

“Predskazanje, Belog najavili Tarabići još pre 100 godina”, piše u Kuriru. Tabloid i citira, “Beli: Ja sam mesija koji je potreban ovom narodu”.

Napadi na predsedničke kandidate

“Rejting mu vakog dana sve više I više pada, Vuk Jeremić prsao, možda odustane od candidature”, objavljuje Informer. Isti tabloid napada i sledećeg predsedničkog kandidata na predstojećim izborima Sašu Jankovića, naslovom “Ekskluzivno otkrivamo dokaz, Janković zataškao uboistvo”. Tabloid objavljuje  tvrdnju kako “nalaz veštaka balističara Dragana Krstića od 3. juna 2015. godine definitivno dokazuje da je Predrag Gojković u stanu Saše Jankovića ubijen iz pištolja Saše Jankovića! Sada pokojni Predrag Gojković kritičnom prilikom nije mogao sam sebi naneti povredu kakvu je zadobio, piše u veštačenju koje potpuno ruši zvaničnu verziju o samoubistvu”.

“Preletačević drugi, odmah iza Vučića, panika u Štabovima Jankovića I Jeremića”, piše u Kuriru.

Tabloid Alo prenosi izjavu Sandre Rašković Ivić: “Janković se stidi DS kao rođaka iz provincije”.

obradovic-skups-kzs-

Beograd, 17.03.2017 - konferencija za novinare predsednika Poslaničke grupe Dveri Boška Obradovića

Istina o Krcunu stigla u užički arhiv

U Istorijski arhiv u Užicu prispela je ovih dana celokupna arhivska građa o životu Slobodana Penezića Krcuna, s mnoštvom dokumenata, ličnih predmeta i fotografija raspoređenih u 21 arhivsku kutiju. Tu vrednu zaostavštinu, koja će svakako mnoge zainteresovati, Krcunova porodica je ustupila ovoj ustanovi, objavljuje Politika.

U zaostavštini o životu Slobodana Penezića Krcuna se izmedju ostalog: ratni dnevnik, ordenje, porodičnu prepisku, lovački pribor, napise o pogibiji, člansku kartu Crvene zvezde.

Privilegijom to smatraju u arhivu u Užicu, važnim događajem za rodni grad ovog partizanskog komesara, šefa Ozne, ministra i premijera o kome se nekad mnogo govorilo a nedovoljno znalo.

Humor kao ideološko oruđe

Nije to bilo samo vreme sletova i štafeta već i vreme velikih ideja od kojih su se neke obistinile, da bi na kraju bile uništene. I nestale. Kao i država. Kao i list Student, objavljuje Politika povodom 80 godina od osnivanja lista Student.

U fingiranoj igri vlasti i mladosti, kao toliko puta ranije i kasnije, poneko je gubio a poneko dobijao. Još jedan „skandal“ i još jedna zabrana. Volim te, ne volim te... Zabranjujem te, ne zabranjujem te... Pravi pobednik bivalo je njeno veličanstvo humor i beskrajna oslobođena duhovitost. Ona je bila neprikosnovena: umela je, kao mudro ideološko oruđe, da nadvlada čak i politiku, jer ju je shvatala taman onoliko neozbiljno koliko je ova to zasluživala, objavljuje ist tekst  Vladislava Bajaca: Moje godine u Studentu.

Teuta Arifi: Albanci u Makedoniji nikada nisu crtali nove državne granice

O situaciji u Makedoniji, tome kako su tekli postizborni razgovori albanskih i makedonskih partija i o samom dokumentu koji je nazvan albanska ili tiranska platforma, specijalno za Politiku govori potpredsednik najznačajnije albanske partije DUI Teuta Arifi, koja će najverovatnije gradonačelničku funkciju iz Tetova zameniti foteljom ministra spoljnih poslova Makedonije.

Arifi tvrdi da sporna albanska platforma ne etiketira nijednu državu u regionu, pa ni Srbiju

Teuta Arifi govori tečno engleski, francuski, italijanski, makedonski, turski, albanski, a intervju je vodjen na srpskom u njenom kabinetu u Tetovu.

Ni tri meseca posle održanih izbora, zakonodavna i izvršna vlast u Makedoniji još nije formirana niti se nazire kada će. EU, SAD, i NATO svakodnevno vrše pritisak na predsednika Đorđa Ivanova da dodeli mandat za formiranje vlade predstavniku parlamentarne većine Zoranu Zaevu.Za Ivanova je, međutim, ova tema je završena i okrenut je državničkim poslovima u zemlji i inostranstvu. Narod i dalje protestuje i brani državu od tiranske platforme, podseća list.

Ko je spasavao Trampa?

“Naš biznismen koji se obogatio u Africi, a živi u Beogradu, zadužio je američkog predsednika kada je platio 43 miliona dolara kaucije da bi ga izvadio iz zatvora”, objavljuje Srpski telegraf pod naslovom “Ekskluzivno, Srbin Trampa spasao robije”.

Nagađanja o budućnosti Agrokora

“Rusi kupuju Agrokor?! Preuzimaju i Ideu, Merkator, Rodu…” pišše u Informeru

“Deripaska u Srbiji, Putinov milijarder tajno posetio Beograd”, naslov je u Srpskom telegrafu. Reč je, inače, o Olegu Deripaski, jednom od najbogatijih Rusa koji je već kupovao firme na Balkanu.

Ko je zapalio džamiju pre 13 godina?

Muftija Muhamed Jusufspahić otkrio nove detalje, piše u tabloidu Alo pod naslovom “Kristijan zapalio Bajrakli džamiju”.

Krađa uprkos visokog napona

“Ukrali 500 metara kontaktne mreže na pruzi između ostružnice I Surčina”, objavljuju Novosti. Lopovi ne zaziru zbog napona od 25.000 volti.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...