Priština nelegano prisvaja srpsku imovinu

Danijela Ćirović

(četvrtak, 16. mart, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Kraljevo, 15.03.2017 - početak snimanje serije RTS "Nemanjići - rađanje kraljevine" u rejonu manastira Studenice

Učesnici skupa u sarajevu razgovaraće i o zajedničkom regionalnom dokumentu o saradnji. Odluka Prištine da se sva imovina iz bivše Jugoslavije, Republike srbije i Autonomne Pokrajine preregistruje na samoproglašenu državu nelegalna je i nema pravni značaj, rekao je Dačić. Mladi Beograđanin reketirao je dve velike holivudske produkcijske kuće. Američki senatori traže istragu protiv soroša. Bajac i Demić dobitnici su nagrade „Meša selimović“.

moda-njudelhi-

Nju Delhi, 15.03.2017 - Nedelja indijske mode u Nju Delhiju

Zapadni Balkan udružuje snage

List Danas je imao uvid u dokument o kojem će se usaglašavati učesnici jučerašnjeg regionalnog skupa u Sarajevu. „Ostajemo potpuno posvećeni našoj perspektivi pridruživanja EU, gde leži naša zajednička slobodna i prosperitetna budućnost. Pozdravljamo što je Evropski savet ponovo potvrdio svoju nedvosmislenu podršku evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana i naglasio da EU ostaje posvećena ovom regionu i angažovana na svim nivoima, kako bi podržala stabilnost i produbila političke i ekonomske veze unutar regiona. Princip ’suštinske stvari prvo’ ostaje u korenu naših napora u vezi sa vladavinom prava, uključujući bezbednost, osnovna prava, demokratske institucije i reformu javne uprave. Mi smo fokusirani, takođe, na ekonomski razvoj i konkurentnost, podsticanje preduzetništva u regionu, kao i na ubrzavanje investicija, povećanje rasta i šansi za pronalaženje posla. Moramo da nastavimo da ostvarujemo napredak na našim putevima pridruživanja i neće štedeti truda da nastavimo taj proces", navodi se u dokumentu o kojem će se usaglašavati učesnici skupa u Sarajevu, uključujući premijera Srbije Aleksandra Vučića.

Han podržava regionalnu saradnju

„Pozdravaljam aktivan doprinos srbije regionalnoj saradnji i konkretne ideje koje vode daljoj integraciji trgovine, uključujući i predlog da se to ostvari kroz carinsku uniju“, kaže za Politiku Johanes Han, komesar Evropske komisije za proširenje i politiku susedstva, a nameri srpskog premijera Aleksandra Vučića da na samitu lidera balkanske šestorke koji se održava u sarajevu, predstavi i plan o formiranju carinske unije na ovim prostorima.  

Nelegalno prisvajanje srpske imovine

Odluka kosovske vlade da se sva nepokretna imovina registrovana na ime bivše Jugoslavije, Republike srbije i Autonomne Pokrajine Kosovo i Metohija registruje na ime samoproglašene države za Beograd je nelegalna i nema pravni značaj, piše Politika. Prvi potpredsednik vlade Ivica Dačić tvrdi da ova odluka Prištine nema utemeljenje ni u kakvom dogovoru niti sporazumu i da je za srbiju apsolutno neprihvatljiva. Direktor Kancelarije za Kosmet Marko Đurić rekao je da će predložiti da vlada na prvoj sledećoj sednici poništi odluku u Prištini. On je podsetio da je vlada sličnom odlukom uspešno zaštitila državne i nacionalne interese prilikom pokušaja Prištine da uzme „Trepču“.

Kurir piše da Priština „traži rat“, uz naslov da „albanski ološ otima sve srpsko“. Premijer Aleksandar Vučić prokomentarisao je kako će u Sarajevu „Mustafi reći sve što ima“.

vucic-sarajevo-

Sarajevo, 15.03.2017 - izjava novinrima predsednika Vlade Srbije po dolasku u Sarjaevu, gde će učestovati na Samitu premijera zemalja zapadnog Balkana: Aleksandar Vučić

Šta Kosovo pokušava da „preregistruje“

Imovina koju privremene vlasti u Prištini pokušavaju da otmu od Srbije, a koja podrazumeva svu nepokretnu imovina koja je bila upisana na ime SFRJ, a zatim i Republike Srbije kao sukcesora, neprocenjiva je i reč je o zemljištu, preduzećima, infrastrukturi. Zemljište u vlasništvu Srbije iznosi 29 odsto ukupnog zemljišta na Kosmetu (prema podacima Republičkog geodetskog zavoda), pišu Novosti. Kada je o objektima reč radi se o 1.240.992 kvadratna metra službenih zgrada, 145.202 kvadratna metra poslovnih zgrada, 24.688 kvadratnih metara stambenih zgrada, 3.973 kvadratna metra objekata posebne namene, 753.916 kvadratnih metara drugih gradevinskih objekata, restorana, odmarališta, sportskih objekata. Imovina koju prištinske vlasti pokušavaju da prisvoje su i državna preduzeća i njihova infrastruktura - Železnica Srbije, Elektroprivreda (Površinski kopovi, JP Termoelektrane Obilić, JP Elektromreža Srbije, JP Elektrokosmet, JP Zubin Potok), JP PTT Srbija, JP Srbija šume, NIS Petrol - Jugopetrol, JP Aerodrom Priština, JP Nacionalni park Šara.

avio-atlas-tur-s

Beograd, 15.03.2017 - ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić prisustvovao je dočeku prvog aviona turske avio-kompanije AtlasGlobal 

Mladi Beograđanin reketirao Spilberga

Momčilo Đinović (26) uhapšen je u utorak jer je ucenjivao dve američke produkcijske kuće da će njihove filmove staviti na internet ako mu ne isplate 25 bitkoina, što je oko tri miliona dinara. Đinović je priveden u Beogradu i određen mu je policijski pritvor do 48 sati. Kako piše Blic, reč je o čuvenoj produkcijskoj kući „20th Century Fox“ i još jednoj distributerskoj kompaniji, a u pitanju je film „Bos bejbi“, koji je producirao „Drimvorks“, slavnog reditelja Stivena Spilberga. Đinović se tereti da je pre mesec dana pribavio još neobjavljenu kopiju filma. Mladi Beograđanin je potom mejlom stupio u kontakt s dvema poznatim američkim produkcijskim kućama od kojih je tražio da mu se na bitkoin novčanik uplate ukupno 25 bitkoina. Đinović radi kao sistem administrator jedne građevinske firme, objavljuje list u tekstu pod naslovom „sin bivšeg šefa policije reketirao spilberga“.

izlo-rus-privreda-s

Beograd, 15.03.2017 - u Beogradu je danas otvorena Četvrta međunarodna privredna izložba "EXPO-RUSSIA SERBIA 2017" i Beogradski poslovni forum 

Senatori traže istragu protiv Sorosa

Grupa republikanskih senatora zatražila je od američkog državnog sekretara Reksa Trilersona da isteaži tvrdnje da se novac poreskih obveznika koristi kako bi se podržala politička uplitanja milijardera Džordža sorosa u inostranstvu. Kako se navodi u pismu koje je objavio senator iz Jute Majk Li, od Tilersona se zahteva da odmah istraži kako se novac poreskih obveznika troši „za podršku levičarskim političkim grupama ili nametanje levičarskih politika suverenim nacijama, bez obzira na njihovu želju za samoopredeljenjem“, objavio je Foks njuz a prenosi Politika. Li tvrdi da je jedna takva politička grupacija Fond za otvoreno društvo, koja je „višestruki primalac sredstava iz fondova organizacije u UsAID“.

srpski telegraf piše da senatori traže istragu protiv sorosa uz naslov: „Uhapsite soroša, on ruši Vučića i vlade na Balkanu“.

sindikat-pkb-

Beograd, 15.03.2017 - okrugli sto UGS Nezavisnost "Rasprodaja Srbije - privatizacija Poljoprivrednog kombinata Beograd" (PKB): Milan Kojić, Zoran Ristić, Zoran Stojiljković, Dejan Titović

CIA može da napada dronovima

Iako smatra da državna administracija pokazuje preveliki stepen samostalnosti u odnosu na predsednika i izabrane i politički odgovorne zvaničnike, šef Bele kuće nameran je da upravo najjačim delovima administracije, Pentagonu i CIA da još veću slobodu odlučivanja, prenosi Politika. Prema saznanjima američkih medija, Donald Tramp planira da vojsci i špijunskoj službi omogući da samostalno odlučuju o tome da li će izvesti napad iz bespilotnih letelica, pokrenuti akcije komandosa i druge protivterorističke operacije bez konsultovanja sa Belom kućom povodom svakog pojedinačnog slučaja. CIA je upravo dobila novo odobrenje za izvođenje paramilitarnih operacija uz pomoć dronova.

student-kzs-s.

Beograd, 15.03.2017 - konferencija za novinare urednika i saradnika lista Student

Bajcu i Demiću „Meša Selimović“

Ugledna književna nagrada „Meša Selimović“ uručena je ovogodišnjim dobitnicima, Mirku Demiću i Vladislavu Bajcu, čiji su romani „Ćutanja iz Gore“ (Agora) i „Hronika sumnje“ (Geopoetika) sa po petnaest glasova našeg Velikog žirija kritike, ravnopravno poneli titulu knjiga godine i priznanje Novosti. Na svečanosti tradicionalno upriličenoj na Velikoj sceni Narodnog pozorišta, generalni direktor i glavni urednik Kompanije Ratko Dmitrović uručio je laureatima plakete - reljefe sa likom Meše Selimovića (rad vajara Baneta Savića) i Povelje, koje skupa sa novčanim iznosom čine nagradu.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...