Karić slobodan, dolazi na svadbu ćerke

Danijela Ćirović

(sreda, 28. decembar, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Beograd, 27.12.2016 - Ansambl KOLO održao je Novogodišnji koncert narodnih igara i pesama uz pratnju tamburaškog orkestra u Kolarčevoj zadužbini

Predsednik Tomislav Nikolić primio je pismo od ruskog šefa države Vladimira Putina, u kojem mu želi zdravlje i uspeh. Dodiku je odbijena diplomatska viza za SAD. Vučić je ljutito reagovao što nije bilo dokaza protiv Dinkića i Karića. Povučena optužnica protiv Bogoljuba Karića, a on je najavio da u petak dolazi u Beograd i da će biti tu za svadbu ćerke. Sva zaplenjena imovina biće mu vraćena. Uhapšeno 30 saobraćajnih policajaca iz Čačka zbog primanja mita. Lopovi su na pumpi u Aleksincu odneli 12 miliona dinara, dok su čuvari pili kafu. Sobarica iz Niške Banje prevarila je i poligraf. Teslin stric čitao je zaplenjene Tesline beleške.

Putin Nikoliću poželeo uspeh

Predsednik Tomislav Nikolić razgovarao je sa ambasadorom Rusije Aleksandrom Čepurinom koji mu je uručio pismo predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina i u kojem se ističe da je „odlazeća godina potvrdila strateški karakter rusko-srpskog prijateljstva“. Razvijao se politički dijalog i postignuti su dogovori koji otvaraju dobre mogućnosti za realizaciju bilateralnih projekata od uzajamnog interesa, navodi se u pismu, a prenose Novosti. Putin je Nikoliću poželeo zdravlje i uspehe, „a bratskom narodu mir, blagostanje i prosperitet“. Nikolić je izrazio zahvalnost na podršci i iskoristio priliku da još jednom iskaže veliku žalost zbog tragedije u kojoj je u nedelju, prilikom pada aviona u Crno more, živote izgubilo 92 putnika i članova posade.

Dodiku odbijena diplomatska viza za SAD

Nakon što je Ambasada SAD u Sarajevu odbila da odobri diplomatsku vizu za SAD predsednik RS Miloradu Dodiku, on je juče u tom diplomatskom predstavništvu podneo zahtev za dobijanje redovne vize. „Iz proceduralnih razloga ranije sam podneo zahtev za diplomatsku vizu, ali je on odbijen uz obrazloženje da ne predstavljam organe BiH i da mi zbog toga ne može biti izdata ta viza, koju sam, inače, ranije redovno dobijao“, rekao je Dodik u Istočnom Sarajevu, a prenosi Politika. Izrazivši uverenje da će je ovoga puta dobiti, kako bi mogao da otputuje u Vašington u drugoj polovini januara i učestvuje na određenim svečanostima povodom inauguracije novog predsednika SAD Donalda Trampa, Dodik je rekao da su spekulacije o tom njegovom putu počele pre nego što je potvrđena bilo kakva vest. List objavljuje tekst pod naslovom „Na kakvu ceremoniju u Vašingtonu je Dodik uistinu pozvan“.

Vučić ljut što nema dokaza protiv Karića

Skorašnja vest da je tužilaštvo odustalo od gonjenja Mlađana Dinkića izazvala je ljutnju u Vladi Srbije, piše Blic, a večerašnja da je i Bogoljuba Karića snašla ista sudbina, izazvala je – pravu buru. Tako se može opisati sastanak između premijera Aleksandra Vučića i ministarke pravde Neke Kuburović, na kojem su pale teške reči posle vesti da je Karić praktično slobodan čovek i da može da se vrati u Sribju kad god poželi, bez straha od hapšenja. Vučić je navodno podigao glas u razgovoru sa Kuburovićevom, nezadovoljan ovakvim raspletom slučaja „Mobtel“, tražeći objašnjenje kako je došlo do oslobađanja Dinkića i Karića. „Zar je moguće da nema nikakvih dokaza protiv Dinkića i Karića?“, pitao je Vučić koji je ranije, dok je postupak bio u toku, izjavljivao da Karić „može da se vrati u Srbiju, ali u – zatvor“.

Bogoljub dolazi na svadbu ćerke

Bogoljub Karić, kako saznaju Novosti, u petak dolazi u Beograd, pošto je protiv njega Tužilaštvo za organizovani kriminal obustavilo istragu koja se vodila zbog sumnje da je zloupotrebio položaj odgovornog lica, što je rezultiralo povlačenjem međunarodne poternice. Ovaj biznismen tako se posle deset godina vraća u Srbiju, dan pre venčanja ćerke Dane, što je nedavno preko medija i objavio. „Crvena“ poternica za Karićem raspisana je 2006. godine, kada je pokrenuta istraga zbog navodnih malverzacija u kampanji „Mobtel“. Prema saopštenju Tužilaštva, postupak je poveden zbog sumnje da je od aprila 1994. do februara 1997, tokom osnivanja Preduzeća za mobilne telekomunikacije „Srbija BK PTT doo – Mobtel“ i unošenja osnivačkog kapitala, Kariću i preduzeću BK Trejd pribavljena protivpravna imovinska korist od gotovo 22 miliona dolara.

Vraća mu se zaplenjena imovina

Bogoljubu Kariću i njegovoj porodici sada će morati da bude vraćeno više skupocenih automobila, kuća, lokala, koji su privremeno bili zaplenjeni tokom istrage i povereni na čuvanje Direkciji za upravljanje oduzetom imovinom, objavljuje i Politika. U saopštenju Tužilaštva za organizovan kriminal precizira se da je pored Karića, obustavljena istraga zbog krivičnog dela zloupotreba položaja odgovornog lica i za Vidomira Parežanina, Pantu Uroševića, Mišu Kuzmanovića i Smilju Mladenović.

Karić je izjavio da je „Košutnica šef mafije i najveće zlo Srbije“, da je „lažni patriota koji je zapalio džamiju i ambasade“, objavljuje Kurir na prvoj strani.

Dokazi iz „Sablje“ na sedam lokacija

Bivši šef Uprave kriminalističke policije Rodoljub Milović za Kurir kaže da bi „Đinđić bio živ da su ga slušali“, te da je sav materijal koji je pribavljen posle akcije „Sablja“ sklonjen da bi se tim zaštitio. „Tajne dokaze iz Sablje sakrili smo na sedam lokacija“, naslov je teksta u ovom listu.  

Uhapšeno 30 policajaca zbog mita

U velikoj akciji Sektora unutrašnje kontrole MUP-a, uhapšeno je 30 policijskih službenika saobraćajne policije PU Čačak, kao i tri bivša saobraćajca iz grada na Moravi. Za primanje mita osumjičen je 31 uhašeni, dok se dvojica pripadnika MUP terete da vozačima u prekršaju nisu pisali kazne, ali za tu „uslugu“ nisu uzimali novac. Na taj tačin, kako se sumnja, oštetili su budžet za 1,5 miliona dinara. Prema nezvaničnim informacijama koje prenose Novosti, uhapšeni policajci čine gotovo polovinu uniformisanog sastava tamošnje saobraćajne policije. Oni se terete da su primali mito od februara do maja ove godine na području Ibarske magistrale, u zoni svoje odgovornosti. Oni su od više učesnika u saobraćaju, koje su prethodno uočili da su počinili prekršaj, zahtevali i primali novac u različitim iznosima.

Odneli 12 miliona, dok su čuvari pili kafu

U spektakularnoj pljački blindiranog kombija za prevoz novca na „Lukoil“ pumpi na autoputu kod Aleksinca, razbojnici su odneli 12 miliona dinara. Nakon što su orobili vozilo „Sekuritas servisa“ iz Beograda, oni su na skuteru pobegli u nepoznatom pravcu, pišu Novosti. Niška policija već dva dana intenzivno traga za pljačkašima, ali oni još nisu uhvaćeni. Detalje pljačke koja se dogodila 26. decembra snimile su sigurnosne kamere sa obližnje pumpe, i to je jedina „greška“ ovog gotovo savršenog razbojništva. Dok su lopovi razbijali staklo na kombiju i odnosili plen, radnici obezbeđenja su pili kafu na pumpi. Da li su imali pomagače, tek treba da se utvrdi, ali je sasvim izvesno da su pljačku dobro isplanirali. Toliko su bili „detaljni“ da su znali i koja je šifra sefa u kojem se čuvao novac.

Sobarica iz Niške Banje prevarila i poligraf

Ne znamo da li je Milica Dimitrijević (27) stvarno mislila da će uspeti da se izvuče, ali čim je tužilac dobio nalaze koji ukazuju da su njeni DNK tragovi na malokalibarskom pištolju iz koga je ubijen Dejan Dejančić (51) i teško ranjen Dejan Jovanović (42), pozvao je policiju i naredio njeno hapšenje, kaže za Blic izvor iz MUP-a posle obrta u istrazi ubistva u vili „DND“ u Niškoj Banji. Milica je odmah nakon zločina ispitivana o okolnostima događaja, pa je, kao list nezvanično saznaje, podvrgnuta i poligrafskom testiranju. Milica je poligraf prošla. Nakon saslušanja u tužilaštvu, osumnjičena će biti saslušana u Višem sudu u Nišu koji će odlučiti o predlogu da joj se odredi pritvor.

Trampov stric čitao Tesline beleške

U ponedeljak su agencije i internet portali pod donekle senzacionalnim, istina upitnim naslovom „Tramp možda zna sve Tesline tajne?“, ponovo zavrteli priču o posrednoj vezi Nikole Tesle i novoizabranog predsednika Donalda Trampa, zato što je njegov stric Džon Tramp „bio na čelu specijalne komisije FBI“, koja je „istraživala zaplenjena dokumenta“ posle Tesline smrti 7. januara 1943, prenosi Politika. Novi predsednik SAD često je pominjao svog strica, pa je i izjavio: „Stric mi je često pričao o nuklearnom ratu, pre nego je i postao nuklearan.“ Pošto je „Donaldov stric prvi pročitao Tesline beleške, postavlja se pitanje koliko je tih informacija preneo Donaldu“, i koliko bi ih on „uopšte razumeo“, objavio je Njujorker.

Faktor „Kisindžer“ spaja Putina i Trampa

„Kisindžer, Henri Alfred“, pročitao je član Ruske akademije nauka ime bivšeg državnog sekretara SAD i pomoćnika predsednika za nacionalnu bezbednost, među još šestoro stranih nobelovaca za fiziku, hemiju i ekonomiju, koji su 29. oktobra primljeni u rusku akademiju. Na osnovu glasanja ruskih akademika, Kisindžer je titulu ruskog akademika dobio za „istraživanje globalnog problema“, piše Politika. To se dogodilo tačno 11 dana pre održavanja američkih predsedničkih izbora, a Kisindžer je u tom trenutku politički bio bliži demokratskoj kandidatkinji Hilari Klinton, nego novoizabranom predsedniku Donaldu Trampu. U američkim ambasadama po svetu u tom trenutku su se već nalazili novopridošli službenici Stejt departmenta, da se nađu „ukoliko bi bilo potrebno da se obezbedi tranzicioni period“.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...