Janković se kandiduje, Nikolić čeka podršku Vučića

Danijela Ćirović

(utorak, 27. decembar, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Beograd, 26.12.2016 - Vatromet u Beogradu

Aktuelni predsednik Srbije rekao je da želi da se kandiduje za drugi mandat, ali da za to još nema dogovor sa liderom SNS-a. U stranku je, navodno već stigao nalog da od 9. januara počne da se sprema za izbore. Saša Janković je odlučio - kandidovaće se za šefa države. Srbima s Kosmeta je naloženo da napuste kosovske institucije do kraja meseca. „Matijević“ je kupio zgradu „Jugoeksporta“, a Peković se seli u Miloševićevu vilu u Tolstojevoj. Obrt u istrazi u Niškoj Banji pokazao je da je sobarica ubila gazdu i ranila recepcionara. Ruski avion nije bio meta terorista, srušio se iz tehničkih razloga.

zima-bgd

Beograd, 26.12.2016 - otvaranje manifestacije Belgrade winter magic na Sava promenadi

Nikolić čeka podršku Vučića...

Aktuelni predsednik Tomislav Nikolić želi da se kandiduje za drugi mandat, ali za to još nema dogovor sa liderom SNS-a i premijerom Aleksandrom Vučićem. Nikolić očekuje da će ishod tog dogovora moći da saopšti „kada bude unošen badnjak“ u Predsedništvo, odnosno do Božića, prenosi Danas.

„Zaista želim da se kandidujem, ali pitanje je da li ću, ne vidim nijednog drugog kandidata, mislim da sam ja potreban Srbiji“, rekao je između ostalog Nikolić, dodajući da „sve zavisi od dogovora sa Aleksandrom Vučićem za koji će se ubrzo saznati“.

„Ne može se desiti a da ne dobijem podršku Vučića. Zamislite kako bi Srbija izgledala da ja i Vučić ne sarađujemo“, istakao je on.

nikolic-izjava-s

Beograd, 26.12.2016 - redovno godišnje obraćanje predsednika Srbije Tomislava Nikolića domaćim medijima 

...I „zapretio“ da će „biti haosa“

Na pitanje da li je razgovarao sa premijerom o kandidaturi, Tomislav Nikolić je odgovorio da ne vidi zašto bi razgovarali o kandidatu kada još nije objavljena kandidatura, prenosi Politika. Takođe je kazao i da o predsedničkim izborima ne razgovara, već se sa Vučićem dogovara. „Ne dogovaramo se previše o kandidatu, već kako će da izgleda sve to u Srbiji“, dodao je on.

Alo navodi da je trka za predsedničku fotelju „i (ne)zvanično počela“, te priču o kandidaturi zaštitnika građana i aktuelnog predsednika Srbije objavljuje pod naslovom „Udario junak na junaka“. Nikolić je za Sašu Jankovića rekao da je „neozbiljan i nemoralan“.

Srpski telegraf ovo objavljuje uz navode da je Nikolić „zapretio premijeru“, rekavši da će „biti haosa u Srbiji“ ako on ne bude predsednik. Ministri su poručili zaštitniku građana, navodi isti list, da je „lagao“, te da treba da podnese ostavku.

SNS se od 9. januara sprema za izbore

Prema saznanjima Novosti, centrala SNS-a već je uputila signale bazi da se već od 9. januara pripremaju za izbore. Međutim, odbori još nisu dobili instrukcije da li stranačke resurse „podižu“ samo za predsedničku ili i za parlamentarnu trku. Premijer Aleksandar Vučić, ipak, juče nije hteo da otkriva predizbornu strategiju.

„Stranka će svog kandidata izabrati za dva-tri meseca“, rekao je on. List navodi i da je Vučić pod velikim pritiskom jake struje u SNS-u, „koja insistira da on bude kandidat za predsednika“. Oni kao najjači argument iznose istraživanje javnog mnjenja prema kojem njihov lider ima sigurnu pobedu u prvom krugu. Od toga koga će SNS istaći kao aduta za fotelju šefa države, zavisi i hoće li zajedno sa predsedničkim biti održano i glasanje za parlament. Ukoliko Tomislav Nikolić bude kandidat SNS-a, scenario objedinjenih izbora je najizvesniji.

vucic-skola-obren-s

Obrenovac, 26.12.2016 - predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić posetio je danas Osnovnu školu "Grabovac" u Obrenovcu, i tom prilikom je obišao novoizgrađenu fiskulturnu salu: Aleksandar Vučić, Siniša Mali, Miroslav Čučković

Janković odlučio, kandidovaće se

Zaštitnik građana Saša Janković kandidovaće se za predsednika, potvrdio je on za subotički portal Magločistač, a prenosi Danas. Kako je rekao, kandidovaće se kada se raspišu izbori, ali nikako pre toga. „Zaštitnik građana je neophodan Srbiji. Imaćemo i predsednika Republike i vlade i ministre i gradonačelnike i poslanike i sve druge koji će se kandidovati. Još je nužnije da imamo i zaštitnika građana. Kao i do sada, radiću svoj posao strogo prema Ustavu i zakonu, bez uzmicanja pred bilo kim. U Srbiji treba da postoji red, a ne neizvesnost i strah“, rekao je Janković. On je istakao da će biti kandidat građana i da predsednik izražava državno, odnosno nacionalno, a ne stranačko jedinstvo, a stranke svoje mesto mogu, treba i dobrodošle su da pronađu u opštem interesu, a ne obrnuto.  

kanada-rasprodaja-otava-

Ottawa, 26.12.2016 - praznični dan masovnih rasprodaja, poznat i kao Boxing Day, u kanadskoj prestonici Otavi

Srbi s Kosmeta da napuste kosovske institucije

Politički predstavnici Srba sa Kosmeta koji su učestvovali u smeni kosovskog ministra Ljubomira Marića, moraju najkasnije do nedelje da povuku svoje štetne odluke i napuste kosovske institucije, ukoliko hoće da i ubuduće budu deo jedinstvene državne politike u ovom delu Srbije. To je rezultata razgovora koji su u Nemanjinoj 11 vodili s premijerom Aleksandrom Vučićem i direktorom Kancelarije za Kosmet Markom Đurićem, piše Politika. Posle jednočasovnog sastanka, Đurić je rekao da je Vučić sa Srbima sa Kosmeta jasno poručio da sve njihove odluke moraju da budu jedinstvene. „Oni koji su samostalno i bez Vlade Srbije doneli političke odluke o smeni Ljubomira Marića moraju, da bi se sačuvalo jedinstveno delovanje Srba i ako žele da učestvuju u onome što je jedinstvena politika Srba i države Srbije na Kosmetu, da do 31. decembra povuku svoje štetne odluke“, naglasio je Đurić.

vucic-srbi-kosovo-s

Beograd, 26.12.2016 - predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa političkim predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije 

„Matijević“ kupio zgradu „Jugoeksporta“

Posle devet neuspešnih pokušaja, na aukciji je prodata poslovna zgrada „Jugoeksporta“, a kupac je kompanija „Matijević“. U nadmetanju su učestvovali i MK Grupa i Alfa banka, piše Danas, a postignuta je cena od 7,3 miliona evra. Za zgradu u Kolarčevoj ulici, koja se već deceniju prodaje kako bi se namirili stečajni dugovi „Jugoeksporta“, do sada nije bilo zainteresovanih kupaca iako se nalazi na elitnoj lokaciji. Jedan od razloga bila je i cena koja se sve vreme kretala oko 50 miliona evra, pri čemu je pronuđeni poslovni prostor bio za 3.500 kvadrata manji od juče prodatog. Međutim, prošle godine došlo je do obrta u stečajnom postupku, pa je nova upravnica Nevenka Ćirić angažovala i novog sudskog veštaka kako bi se izvršila procena te nekretnine. Interesantno je i da se samo nekoliko meseci pre toga, u pripremi za novu prodaju, procenjena vrednost ekskluzivne građevine spušta na oko 14 miliona evra.

novinari-bezbednost-s

Beograd, 26.12.2016 - državna sekretarka Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije Biljana Popović-Ivković potpisala je danas sa predstavnicima novinarskih udruženja Sporazum o saradnji i merama za podizanje nivoa bezbednosti novinara 

Nikola Petrović ne uzima „Diposovo“ zdanje

Nikola Petrović, doskorašnji direktor Elektromreže Srbije, neće da kupi „Diposovu“ vilu. Tako je juče odgovorio na pitanje Politike povodom oglašavanja prodaje 109 dražvnih nekretnina. Republička direkcija za imovinu objavila je na svom portalu oglas o prodaji stanova, koji su izuzeti iz fonda Društva za iznajmljivanje nepokretnosti „Dipos“. Na ovom spisku nalazi se, između ostalih, pet kuča u Ulici Beogradskih bataljona koje se prodaju kao stanovi sa garažom po ceni od oko 311.000 evra, koliko košta jedan. Ove vile iznajmljuju Nikola Petrović, Goran Đoković, stric najboljeg tenisera, Aleksandar Obradović i Nikola Malbaša. Nije poznato ko su zakupci preostale dve luksuzne kuće koje se nisu našle na spisku „Diposovih“ nekretnina koji je krajem prošle godine objavio Savet za borbu protiv korupcije.

hanuka-bgde-

Beograd, 26.12.2016 - Jevrejski centar Habad Srbija organizovao je, trećeg dana Hanuke, proslavu praznika u Beogradu

Peković se seli u Miloševićevu vilu u Tolstojevoj

Blic objavljuje da se „košarkaš seli u Tolstojevu 33 na Dedinju“. Predsednik KK Partizan i NBA zvezda Nikola Peković dogovorio se sa Mirom Marković i Markom Miloševićem da kupi vilu od 900 kvadrata, koja se prodavala od 2000. godine.

Kurir dodaje i da je „Mira zaradila 2.200.000 evra“. Vilu nazivaju ukletom, navodi list, jer su oba poslednja vlasnika uhapšena, upravo dok su stanovali u pomenutom zdanju.

kobasice-bgd-s

Beograd, 26.12.2016 - ocenjivanje uzoraka podnetih na konkursu za najbolju srpsku kobasicu u Institutu za higijenu i tehnologiju mesa

Nude pet, a kamata u stvari 12 odsto

Oglasi banaka sa primamljivom ponudom poput kamate od pet odsto, obično budu istaknute krupnim slovima. Mnogo sitnijim od ove ponude koja označava nominalnu kamatu za klijenta iskazana je ona efektivna koja označava zbir svih troškova, a koja neretko iznosi 12 odsto, piše Politika. U bankama kažu da razlika od sedam odsto jesu troškovi poput naknade za obradu kreditnog zahteva, provizije za puštanje kredita u tečaj, godišnje naknade za administriranje kredita, iznosa premije osiguranja u slučaju kada je osiguranje uslov za korišćenje sredstava, trošak menica, Kreditnog biroa i drugo. Drugim rečima, cena zajma nije samo nominalna kamata.

hram-djuric-rus-s

Beograd, 26.12.2016 - potpredsednik Glavnog odbora Srpske napredne stranke (SNS) Marko Đurić i zamenik sekretara Generalnog saveta Jedinstvene Rusije za međunarodnu saradnju Sergej Železnjak posetili su Hram Svetog Save na Vračaru: Marko Đurić, Sergej Železnjak, episkop Arsenije

Obrt u istrazi, sobarica ubila gazdu

Milica D. (27) iz Niša uhapšena je zbog sumnje da je 5. novembra u Niškoj Banji ubila vlasnika vile „DND“ Dejana Dejančića (51), a potom pokušala da ubije recepcionara Dejana Jovanovića (42). Prvobitno je za ubistvo gazde bio osumnjičen Jovanović, a on je i dalje u komi u koju je pao kada je ranjen u glavu, pišu Novosti. U niškoj policiji kažu da nisu iznenađeni obrtom, jer su od početka imali sumnju u verziju koju im je servirala osumnjičena, inače jedini svedok dešavanja u vili tog kobnog jutra. Zbog postojanja sumnje da je počinila krivično delo ubistvo i krivično delo pokušaj ubistva, osumnjičenoj je određeno zadržavanje do 48 sati, nakon čega će uz krivičnu prijavu biti privedena nadležnom tužilaštvu.

putin-bezbednost

St Petersburg, 26.12.2016 - sastanak Organizacije za kolektivnu bezbednost i saradnju (CSTO): predsednik Rusije Vladimir Putin, predsednik Jermenije Serž Sargsijan (Serzh Sargsyan), predsednik Kazahstana Nursultan Nazarbajev (Nursultan Nazarbayev), predsednik Kirgistana Almazbek Atambajev (Almazbek Atambayev), predsednik Tadžikistana Emomali Rahmon

Ruski avion nije bio meta terorista

Teroristički napad se ne razmatra kao glavni uzrok pada aviona Tu-154 u blizini Sočija, verovatnije je da je u pitanju tehnički kvar ili greška pilota, izjavio je ruski ministar saobraćaja Maksim Sokolov. Ruske vlasti ne vide razlog zašto bi uvodile dodatne mere bezbednosti u aerodromima širom zemlje zbog pada avion.

„Bezbednost naših aerodroma je na najvišem nivou i ona se poštuje širom zemlje“, rekao je on, a prenosi Danas. I ruska Federalna služba bezbednosti saopštila je da za sada nije pronašla nikakve naznake terorističkog napada ili diverzije prilikom pada aviona u nedelju u Crno more. Kako se navodi, osnovni mogući uzroci pada su nekvalitetno gorivo, greška pilota, tehnička neispravnost ili udarac stranog predmeta u motor aviona.  

cepurin-ambasada-yalost-s

Beograd, 26.12.2016 - u Ambasadi Rusije u Beogradu otvorena je Knjiga žalsoti povodom pogibije više od 90 osoba, među kojima i članovi vojnog ansambla Aleksandrov, u avionskoj nesreći u blizini Sočija: ministar odbrane Zoran Đorđević, ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Čepurin

Ptica uletela u motor i izazvala nesreću

Kao uzrok nesreće razmatraju se četiri varijante, pišu Novosti. Moguće je da je ptica uletela u motor aviona, drugo, nekvalitetno gorivo je moglo uticati na smanjenje snage motora i prestanak njihovog rada, treće, greška posade aviona, i poslednje – tehnička neispravnost letelice. Grupa ronilaca je pronašla više delova aviona kilometar i po daleko od obale na dubini od 25 metara. Deo je već podignut na površinu, među njima i dva mehanizma za upravljanje avionom na kojima se dobro vide serijski brojevi. Spasilačke ekipe su pregledale površinu mora gde je pao avion TU-154, u sedam sektora je detaljno pregledano i dno. Do sada je izvađeno 11 tela poginulih i ona su prebačena u Moskvu, gde se obavlja proces identifikacije, navodi list u tekstu pod naslovom „Ptica odvela hor u smrt“. 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...