Ruski avion srušio se u Crno more, proglašen dan žalosti

Danijela Ćirović

(ponedeljak, 26. decembar, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Soči, 25.12.2016 - spasilačke ekipe izvlače iz Crnog mora tela žrtava nesreće ruskog vojnog aviona u kome je vojni hor Aleksandrov putovao u rusku avio bazu u Siriji

Premijer Aleksandar Vučić sastaće se sa predstavnicima Srba s Kosmeta u vladi. Intelektualci se organizuju u političke organe opozicije. Odbornici DS-a sa Starog grada izašli su iz stranke. Kroz prihvatni centar kod Šida prošlo je 700.000 migranata. Na Batrovcima se čekalo 10 sati, u Šidu sedam. Proslavljen je Božić po Gregorijanskom kalendaru. Većina opština u RS neće organizovati doček na Novu godinu. U udesu kod Vranja stradao je mladić. Ruski avion srušio se u Crno more, poginule 92 osobe a Moskva je proglasila dan žalosti. Na spisku putnika su bili članovi hora „Aleksandrov“, kao i humanitarka koja je pomagala i Srbiji. Filipine je pogodio snažan tajfun na dan Božića. Košarkaši Crvene zvezde nastavili su pobedonosni niz u ABA ligi, pobedili su Cedevitu.

rus-aleksandrov-pomen-s

Moskva, 25.12.2016 - odavanje pošte članovima ruskog vojnog hora Aleksandrov koji su poginuli u avionskoj nesreći kod Sočija

Srbi s Kosmeta sa Vučićem u vladi

Sastanak koji je u vladi zakazao premijer Aleksandar Vučić za danas sa predstavnicima Srba sa Kosmeta trebalo bi da okonča sukobe između članova Srpske liste iz redova SNS-a i Pokreta socijalista, a koji su kulminirali pre desetak dana smenom Ljubomira Marića sa mesta ministra administracije i lokalne samouprave. Za ovu smenu članovi SNS-a optužili su PS, podsećaju Novosti, iz čijih je redova Mirjana Jevtić, koju je kosovski premijer Isa Mustafa imenovao na Marićevo mesto. Poslanicima Srpske liste iz PS zamera se i što su se vratili u kosovsku skupštinu, u kojoj su srpski predstavnici zamrzi učešće posle zakona o Trepči. „Očekujemo da ćemo kod premijera razrešiti dilemu da li su se članovi PS samoinicijativno vratili u kosovsku skupštinu, ali i da razjasnimo kako se ko odnosi prema prioritetnim pitanjima po srpski  narod u pokrajini“, rekao je Goran Rakić, gradonačelnik severne Kosovske Mitrovice.

Intelektualci se organizuju u opoziciju

Od apela Saši Jankoviću da se kandiduje za predsednika Srbije, preko najave Pokreta Dosta je bilo da će formirati senat, sve do novog saziva Političkog saveta DS, uočljivo je političko „svrstavanje“ akademika, profesora univerziteta, umetnikai  drugih javnih ličnosti, piše Politika. Bilo da samo pružaju podršku nekoj stranci ili su spremni i da učestvuju u radu određenih partija, angažovanje intelektualaca u politici postaje sve intenzivnije. Kad iduće godine DJB iz pokreta preraste u stranku, jedan od organa buduće partije biće i senat. To telo, predvođeno akademikom Dušanom Teodorovićem, činiće isključivo nestranačke ličnosti, poput pisca Vidosava Stevanovića ili ekonomiste Danila Šukovića. Zamišljen kao svojevrsni korektiv stranke, senat će imati ulogu kontrole rada DJB-a. Nasuprot tome, novi saziv Političkog saveta DS-a trebalo bi da bude „fabrika ideja“, kaže njegov novi predsednik Zoran Lutovac.

Odbornici DS sa Starog grada izašli iz stranke

Predsednik beogradske opštine Stari grad Marko Bastać, koji je nedavno napustio DS, izjavio je da su odbornici sa liste DS u toj opštini takođe napustili stranku i pružili mu podršku. „Promene koje su se dešavale u našem društvu, uvek su imale svoje korene upravo u Starom gradu. Tako je i danas. Građani su nam važniji od interesa lidera bilo koje političke stranke. Upravo iz tog razloga otporni smo na sve pritiske nezavisno od toga sa koje strane oni dolaze. U skladu s tim, nastavljamo da podržavamo ideje koje smo definisali zajedno sa Markom Bastaćem i ljude koji već godinama rade u najboljem interesu naše opštine i svih Starograđana. Imajući u vidu aktuelne stavove DS, to za nas znači da političku borbu za naše ciljeve nastavljamo van ove organizacije“, naveli su odbornici u pismu, koje prenosi Danas.

Kroz prihvatni centar prošlo 700.000 migranata

Kroz prihvatni centar u Adaševcima, kod Šida, za nešto više od godinu dana prošlo je više od 700.000 migranata, najveći broj u vreme dok je funkcionisala balkanska izbeglička ruta, izjavio je koordinator tog centra Dragan Velimirović. Prema njegovim rečima, u nekadašnjem motelu u Adaševcima sada se nalazi više od 1.000 migranata, od kojih je polovina mlađa od 18 godina. Stigli su iz petnaestak zemalja, piše Danas, Avganistana, Iraka, Šri Lanke, Pakistana, Irana, Sirije, Konga, Etiopije, Bangladeša, sa Kube. U Adaševcima su im obezbeđeni smeštaj, tri obroka dnevno, uključujući dva topla obroka, medicinska zaštita tokom 24 sata i posebna briga za decu i trudnice. „Deci smo osigurali i neku vrstu neformalnog školovanja, učenje engleskog i nemačkog jezika“, izjavio je Velimirović.

misa-hocevar-bozic-

Beograd, 25.12.2016 - nadbiskup beogradski Stanislav Hočevar sužio je božićnu misu u crkvi Krista Kralja 

Na Batrovcima 10 sati čekanja, u Šidu sedam

Zadržavanje vozila na graničnom prelazu u Batrovcima, sa Hrvatskom, prilikom ulaska u Srbiju juče je smanjeno na deset časova, dok se na prelazu Šid čekalo oko sedam sati, saopšteno je sinoć iz MUP-a. Ranije u toku dana na Batrovcima su vozila čekala i 12 sati. Iz javnog preduzeća „Putevi Srbije“ vozače su sinoć upozorili da bez zimske opreme i lanaca ne kreću na put, i da, ukoliko se odluče na putovanje, voze oprezno i pažljivo. Iako su putevi prohodni, zbog vlažnih kolovoza i pojave niskih temperatura u jutarnjim i večernjim satima, moguće je stvaranje poledice, zbog čega vozači treba da prilagode brzinu kretanja situaciji na putu.

hanuka-istanbul-s

Istanbul, 25.12.2016 - svečanost paljenja sveća na menori u Istanbulu

Dron proverava zgrade i parcele u Čačku

Dužnost komunalnog nastojnika u Čačku za neku godinu će obavljati vazdušna kamera bez pilota. Dakle, dron će snimate zgrade i parcele, u milimetar izmeriti površinu i sve to smestiti u glavno skladište podataka, gradski računar, piše Politika. Baš taj dron bio je donet onomad u malu dvoranu tamošnjeg hotela „Beograd“, na savetovanje o informacionim tehnologijama, priređeno povodom 608 godina od najstarijeg sačuvanog pomena Čačka. Nije mu, međutim, omogućeno da poleti, jer se zbog malog prostora i razređenog vazduha strahovalo da će „pobesneti“. „Smisao tog skupa prati nameru Gradske uprave da po određenoj metodologiji obrazuje jedinstvenu ličnu kartu koja bi sadržala prepoznatljive oznake svakog građanina, korisnika usluga“, kaže Ljubomir Sikora, direktor JKP Komunalac u Čačku.

Proslavljen Božić po Gregorijanskom kalendaru

Po Gregorijanskom kalendaru juče je proslavljen Božić, koji slave sve hrišćanske crkve koje vreme računaju po tom kalendaru. Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar predvodio je misu u Crkvi Svetog Ante Padovanskog, a misa je služena u Crkvi Krista Kralja, prenosi Danas. „Svi mi se pridružujemo u radosnoj zahvali i molitvi da bi oci franjevci uvek mogli biti u službi mira“, rekao je Hočevar na početku mise. On je u Božićnoj poslanici ocenio da slavljenje Božića, odnosno rođenja Iskusa Hrista, nije moguće bez slavljenja majke i da je to pravi trenutak da se društvo upita da li celovito i na pravi način sagledava ulogu žene i majke. „Kada u naše vreme čujemo najgore pogrde i psovke upravo na račun žene, na račun majčinstva, čitavo naše ljudsko biće nužno se uznemiri i strese“, naveo je on.

bozic-papa-s

Vatikan, 25.12.2016 - poglavar Katoličke crkve papa Franja služio je božićnu misu u crkvi svetog Petra u Vatikanu

Većina opština u RS bez dočeka na trgovima

Većina opština u Republici Srpskoj neće organizovati novogodišnje slavlje na trgovima, već će tim novcem obradovati studente, humanitarne organizacije. U nekim opštinama planiraju da od ušteđenog novca asfaltiraju neke od ulica, piše Blic. „Ove godine nećemo plaćati estradne umetnike povodom proslave Nove godien, nego ćemo ta sredstva usmeriti na stipendije. Nedopustivo je da studenti ostanu bez nagrade za dobar uspeh“, izjavio je Radenko Reljić, načelnik Kozarske Dubice. On je novac iz budžeta namenjen za organizovanje proslava preusmerio na rešavanje prioritetnih pitanja građana, poput socijalnih davanja i studentskih stipendija. Ipak, građani ove opštine neće ostati uskraćeni slavlja na otvorenom za praznike, jer će biti organizovan koncert na Dan RS.

Stradao mladić u udesu kod Vranja

Dvadesetogodišnji mladić N. B. iz sela Ristovca izgubio je život u teškoj saobraćajnoj nesreći koja se dogodila juče popone na lokalnom putu Vranje-Bujanovac, pišu Novosti. U istom udelu teške telesne povrede zadobio je N. Z. (66) iz Vranja, koji je zbrinut u vranjskom Zdravstvenom centru. U  policiji kažu da se utvrđuje uzrok, ali prema nepotvrđenim informacijama stradali vozač je upravljao putničkim „opelom“ i iz, za sada, nepoznatih razloga skrenuo je u suprotnu kolovoznu traku. Saobraćaj je na ovom putnom pravcu bio u prekidu nekoliko sati.

Poginule 92 osobe, Dan žalosti u Rusiji

Ruski ministar saobraćaja Maksim Sokolov izjavio je sinoć da istražitelji razmatraju sve moguće uzroke pada ruskog aviona u Crno more, uključujući i teroristički napad. Ruski zvaničnik je ranio odbacio bilo kakvu mogućnost da je reč o terorizmu, prenosi Danas. On je dodao da je prerano za spekulacije o tome šta je dovelo do pada aviona, neposredno nakon poletanja iz Sočija, kada je poginulo svih 92 putnika i članova posade. U avionu, koji je leteo u rusku vojnu bazu u Siriji, bili su i članovi čuvenog hora „Aleksandrov“. Do sada je iz mora izvučeno 10 tela. Ruski predsednik Vladimir Putin proglasio je današnji dan Danom žalosti u celoj Rusiji. Putin je rekao da će vlada sprovesti istragu o uzrocima pada aviona i učiniti sve da pomogne porodicama žrtava.

Poslednji let hora „Aleksandrov“

U ranu zoru u nedelju Rusije je izgubila polovinu članova najboljeg armijskog ansambla na svetu, pišu Novosti. Vojni transportni avion TU-154 trebalo je da preveze članove ansambla pesama i igara „Aleksandar Aleksandrov“ u Siriju. U Adler je avion sa 92 osobe sleteo da uzme gorivo da bi nastavio let u vojnu avio-bazu „Hmejmim“ u Siriji. Kad je poleteo, kroz dva minuta je nestao s radara. Kasnije su delovi avioni pronađeni kilometar i po od obale, kod Sočija, na dubini od 50 do 70 metara. Prva grupa članova ansambla od 20 ljudi već je stigla u Siriju. Njima je trebalo da se pridruži veći deo hora u kome su bila 64 člana. Iz orkestra su krenuli svirači na haromonici i balalajci, kao i rukovodilac kolektiva, dirigent Valerij Halilov. A avionu je bio i načelnik Uprave za kulturu Ministarstva odbrane Anton Gubankov, kao i tri TV ekipe – Prvog kanala, Zvezde i NTV.

Na spisku putnika i doktorka koja je pomagala Srbiji

Na spisku putnika ruskog aviona koji se srušio u Crno more, bila je i Jelisaveta Glinka, poznata ruska aktivistkinja, lekar i direktorka fonda „Pravedna pomoć“. Na sajtu humanitarne organizacije koju je vodila, kratko stoji da je doktorka krenula u Siriju da dostavi Univerzitetskoj bolnici u Alepu pakete humanitarne pomoći i lekove, prenosi Blic. Glinkova je nekoliko puta od 2015. posećivala Siriju u sklopu humanitarnih aktivnosti fonda, i bila je angažovana u isporuci i distribuciji lekova i organizovanju medicinske pomoći civilnom stanovništvu u Siriji. Ogranci fonda „Pravedna pomoć“ deluju i u Jermeniji i Srbiji.

Tajfun pogodio Filipine na Božić

Snažan tajfun pogodio je sinoć Filipine donoseći jake vetrove i obilne padavine, dok je više miliona ljudi ostalo bez struje na jedan od najvećih praznika u toj pretežno hrišćanskoj zemlji. Za sada, nema podataka o eventualnim žrtvama ili povređenima, prenosi Politika. Udari vetra tajfuna Nok-Ten dostizali su jačinu od 185 kilometara na čas, a naleti do 255 kilometara po času kada je pogodio provinciju Katanduanes, gde su snažni vetrovi i obilne padavine izazvali prekid struje i komunikacionih mreža. Tajfun je pogodio i provinciju Kamarines Sur, a potom je blago oslabio sa vetrovima od 175 kilometara po času, ali s naletima od 290 kilometara po času, navode meteorolozi.

bozic-kabul-nato-s

Kabul, 25.12.2016 - Deda mraz u glavnom štabu misije NATO snaga u Avganistanu

Zvezda neporažena, dobila i Cedevitu

Košarkaši Crvene zvezde nastavili su pobedonosni niz u ABA ligi. Do 15. uzastopnog trijumfa došli su na gostovanju Cedeviti u 15. kolu i ostali jedina neporažena ekipa na Jadranu – 95:91. Crveno-beli su odigrali pretposlednju utakmicu ove godine (dočekuju CSKA u četvrtak), a osmu od devet za 25 dana u decembru, piše Blic. Ekipa Dejana Radonjića otišla je na megdan Cedeviti posle evroligaškog podviga i pobede nad Realom sa željom da nastavi seriju bez poraza na Jadranu. Zvezda je ostala lider regionalnog takmičenja sa savršenim učinkom 15-0, Cedevita ima 10-5, drugi je Partizan sa 12-3, dok je Cibona na 10-4. Drugo poluvreme derbija u Zagrebu bilo je fantastično, navodi list. Nadigravali su se rivali, sve pogađali i do poslednjih sekundi nije bio poznat pobednik.  

Radonjić: Praznično drugo poluvreme

Trener košarkaša Crvene zvezde Dejan Radonjić podsetio je posle pobede u Zagrebu na ubitačan ritam utakmica njegovog tima pred kraj 2016. godine. „Mi smo došli ovde posle nekoliko teških utakmica. Sigurno se nije mogao očekivati nivo na kojem ste navikli da gledate Zvezdu ove sezone. Shodno tome je i utakmica u drugom poluvremenu bila praznična, Cedevita je postigla 58 a Zvezda 57 poena. U tom dobrom napadačkom izdanju mi smo uspeli na kraju da slavimo i nakon ove pobede mislim da je realno da ćemo regularni deo sezone završiti na prvom mestu“, rekao je Radonjić i čestitao Božić svima koji ga slave, a prenosi Kurir. 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...