Nedozvoljene količine bakterija u mleku

Danijela Ćirović

(subota, 17. decembar, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
China, 16.12.2016 - frejm iz video snimka kineske CCTV sa vojne vežbe nosača aviona Lijaoning (Liaoning) u Bohajskom moru, na severu Kine

Premijer Aleksandar Vučić rekao je italijanskim novinarima da u EU trenutno ne postoji „preveliko raspoloženje za proširenje“. Zukorlić je optužio Ljajića za kompromitaciju poslanika BDZ-a, a ovaj uzvratio da je otkrio „fabriku laži“ koja je bila namenjena njemu. MMF je usvojio šestu reviziju aranžmana sa Srbijom. Doktor iz Paraćina protiv koga je počelo suđenje, postavljen je za pomoćnika direktora Lekarske komore. Analize su pokazale da se u mleku u kesama pojedinih malih mlekara nalaze veće količine bakterija od dozvoljenih. U strašnoj nesreći u Čurugu kod Žablja poginula je devojka od 20 godina, pijani vozač je pobegao. Večera posle samita EU u Briselu prošla bez Tereze Mej. Zaustavljena je evakuacija iz Alepa. Upravni odbor Filharmonije predložio Tasovca za novog direktora. Lalatović napustio Vojvodinu.

rok-bgd-s

Beograd, 16.12.2016 - Beogradski autorski rok festival (BARF)

Vučić: EU nije raspoložena za proširenje

Srbija se nalazi na evropskom putu i želi da bude deo EU, ali je očigledno da trenutno u EU ne postoji „preveliko raspoloženje za proširenje“, izjavio je premijer Aleksandar Vučić u razgovoru sa italijanskim novinarima u Veneciji. On je naglasio, kako prenosi Politika, da iako Srbija želi da pripada evropskom društvu, uvek vodi računa o sopstvenim nacionalnim i državnim interesima i zato čuva i tradicionalno prijateljske odnose sa Kinom, Rusijom i drugim zemljama. „Mi imamo svoje interese, držimo ih se, a želimo da nam evropski partneri veruju, a na njima je izbor. Kako vidimo, u ovom trenutku ne postoji preveliko raspoloženje za proširenje EU, videćemo da li će se to promeniti“, rekao je Vučić. Italijanske novinare zanimalo je otvaranje novih poglavlja u pregovorima sa EU, odnos Srbije i Hrvatske, kao i dijalog Beograda i Prištine.

vucic-venecija

Venecija, 16.12.2016 - premijer Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež sastali su se u Veneciji sa predsednikom regije Veneto Lukom Zajom

Zukorlić optužio Ljajića..

Muamer Zukorlić, poslanik BDZ-a optužio je Rasima Ljajića, ministra trgovine, turizma i telekomunikacija, da je njegova televizija u Novom Pazaru objavila snimak navodno prisluškivanih razgovora narodnog poslanik BDZ-a Jahjage Fehatovića sa agentom VBA. Prema njegovim rečima, to je objavljeno u cilju kompromitacije narodnog poslanika kako bi on bio prikazan kao špijun, iako u razgovoru nema ničeg senzacionalnog, prenosi Danas. „Zamislite tu vertikalu u kojoj imate prisluškivani razgovor objavljen na televiziji, i to na televiziji ministra za telekomunikacije“, kaže Zukorlić. Upitan zbog čega bi Ljajić smatrao „sramotnom“ saradnju sa srpskim državnim službama, poslanik BDZ-a je objasnio da Ljajić „ima dve strane“.

..I obrnuto

Ministar trgovine Rasim Ljajić rekao je za Novosti da nije učestvovao ni u kakvom prisluškivanju, već da otkriva fabriku laži kojom je trebalo on da se diskredituje: „Ti što me optužuju snimali su te razgovore pre pet godina sami, zloupotrebljavajući ljude sa kriminalnim dosijeom, osobe sa društvene margine i kontroverzne ličnosti, i tako su pokušali da mi smeštaju na razne načine. Mi smo tada došli do tih snimaka i objavićemo te gnusne napade na mene da bi svi građani doznali pravu istinu. Imamo još mnogo zanimljivih snimaka kojima bi se posebno tabloidi naslađivali, ali ne želimo da idemo toliko nisko i da sa tim izlazimo u javnost.“ Na audio-snimku objavljenom na TV Novi Pazar čuju se tri glasa, koji navodno pripadaju Ferhatoviću, bratu Muamera Zukorlića Muhamedu, i izvesnoj Gordani Vuković.

milano-dekor-bozic-s

Milano, 16.12.2016 - predbožićnji dekor u Milanu

MMF usvojio šestu reviziju aranžmana sa Srbijom

Bord direktora MMF-a sinoć je usvojio šestu reviziju aranžmana iz predostrožnosti, piše Blic. MMF je ocenio da je Srbija primetno popravila poslovno okruženje, a zamenik direktora MMF-a Tao Zeng izjavi je da aranžman koji je Fond zaključio sa Srbijom donosi rezultate, podržan makroekonomskom situacijom i strukturnim reformama. Puna implementacija propisa i vlasništvo u reformskoj agenci, ključni su kako bi se poboljšala poslovna klima i podržao rast na srednji rok. „Značajan progres je napravljen u fiskalnoj konsolidaciji u 2016, usled ostvarenja većih prihoda budžeta, i veće kontrole rashodne strane. Institucionalne reforme će osigurati fiskalnu održivost i poboljšati javne uslug“, naveo je Zeng.

vojska-plana-s

Velika Plana, 16.12.2016 - ministar odbrane Srbije Zoran Đorđević posetio je danas Privredno društvo "Borbeni složeni sistemi DOO" u Velikoj Plani

Iz crne hronike u vrh Lekarske komore

Miodrag Stanić, protiv koga je u Drugom osnovnom sudu u Beogradu po četvrti put počelo suđenje za nesavesno lečenje Jelice Panić (25) iz Paraćina, postavljen je za pomoćnika direktora Lekarske komore Srbije za oblast privatne prakse. Na skupštini LKS-a, održanoj u četvrtak, za njegov izbor glasalo je 56 delegata, a protiv je bilo 30 lekara. Prvi komentari su da je ovakav izbor delegata skupštine LKS-a „prst u oko“ i građanima i lekarskoj profesiji. Politika podseća na slučaj Jelice Panić, koja je nakon što je operisana u privatnoj „Beoklinici“ pala u komu i posle devet dana umrla na VMA 18. juna 2010. Na pitanje zašto je Stanića izabrao za zamenika, Milan Dinić, direktor LKS-a, kaže da je samo reč o pomoćniku za privatnu praksu, a da Stanić ima „izuzetno znanje u organizaciji privatne prakse“.

kragujevac-centar-oplodnja

Kragujevac, 16.12.2016 - početak radova na izgradnji Centra za vantelesnu oplodnju Kliničkog centra

Bakterije u mleku u kesama

Mleko u kesama, pojedinih, malih mlekara u Srbiji palo je na glavnom zdravstvenom ispitu. Naime, analiza, koju je radio Naučni institut za veterinarstvo u Novom Sadu, pokazala je prisustvo bakterija znatno više od dozvoljenih količina. Enterobakterije bile su u osam od 22 kontrolisana uzorka mleka, pakovanih u kesama, prenose Novosti. Kako je saopštila Nacionalna organizacija potrošača Srbije, već duže vreme stižu prijave građana da se pasterizovano mleko u kesama brzo kvari i da ima čudan miris. To su bili i razlozi zbog kojih je ova organizacija odlučila da ga ispita. „Neprihvatljivo je da finansijska dobit bude preča od dece i potrošača“, rekao je Goran Popović, predsednik NOPS-a.

vojska-zakletva-sombor-s

Sombor, 16.12.2016 - načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković prisustvovao je svečanosti povodom polaganja zakletve vojnika na dobrovoljnom služenju roka u kasarni "Aerodrom" u Somboru

Pijan zgazio devojku i pobegao

U strašnoj saobraćajnoj nesreći u Čurugu kod Žablja, u četvrtak uveče, poginula je Milica Riđički (20), kada je na nju naleteo automobil dok je prelazila kolovoz i odbacio je 25 metara dalje, u kanal pored puta. Vozač je pobegao, pišu Novosti, a posle dvočasovne potrage, policija ga je identifikovala. Uhapšen je sugrađanin nastradale devojke Borivoje Dolovac (40), osumnjičen da ju je usmrtio vozeći pod dejstvom alkohola. Nesreća se dogodila kada je Milica prelazila kolovoz i na nju naleteo automobil. Vozač, za koga se nezvanično saznaje da je imao oko 1,7 promila alkohola u krvi, nije se zaustavio, već je nastavio vožnju, ne pruživši pomoć nesrećnoj dvadesetogodišnjakinji.

Večera posle samita EU bez Tereze Mej

Tereza Mej nije pozvana na večeru čije je predjelo, jelo i desert trebalo da se posluže u četvrtak uveče posle samita EU u Briselu. Govori se da je šest meseci posle referenduma u Britaniji već došlo do emotivnog raskida veze Ostrva sa EU, ali da će pravi razvod, prenosi Politika, koji podrazumeva podelu imovine, staranje o deci i plaćanje penzija osoblju u zajedničkoj EU kući, trajati godinama. Možda London još iz svojih fondova izdvaja novac za svečane i radne večere koje se po pravilu organizuju posle sastanka najviših funkcionera svih 28 članova, ali 27 prisutnih nisu želeli da dele trpezu sa premijerkom Velike Britanije.  

Zaustavljena evakuacija iz Alepa

Sirijska vlada suspendovala je evakuaciju civila i boraca iz istočnog Alepa, optužujući pobunjenike za kršenje prekida vatre. Izvori bliski vladi saopštili su da su pobunjenici blokirali dogovorenu evakuaciju civila iz drugih gradova širom Sirije, koji su na strani sirijskih vlasti. U međuvremenu, na autobuse koji su prevozili ljude iz istočnog Alepa, otvorena je vatra. Od četvrtka najmanje 6.000 ljudi je napustilo grad, prenosi Danas, ali su UN saopštile da je u Alepu zarobljeno još najmanje 50.000 ljudi. Sirijska vojska koju podržava Rusija preuzela je gotovo sve distrikte u istočnom Alepu koji su bili pod kontrolom pobunjenika. Zvaničnik Svetske zdravstvene organizacije Elizabet Hof rekla je da je planirana evakuacija bolesnih i ranjenih stopirana po naređenju ruskih snaga, a da razlog nije dat.

tokio-putin-sinzo-dzudo

Tokyo, 16.12.2016 - japanski premijer Šinzo Abe i  predsednik Rusije Vladimir Putin tokom posete Kodokan džudo holu u Tokiju

Odmazda protiv Moskve zbog izbora

Američki predsednik Barak Obama zatražio je da se preduzmu mere protiv Rusije zbog njenog navodnog mešanja u predizbornu kampanju tokom predsedničkih izbora. „Treba da pokrenemo akciju i to ćemo i učiniti“, rekao je Obama, a prenosi Danas. Obamine reči tumače se kao najave „odmazde“ protiv Rusije. SAD optužuju Rusiju za hakovanje mejlova Demokratske stranke i mejlova šefa kampanje Hilari Klinton, što Moskva oštro demantuje. Pres sekretar predsednika Rusiej Dmitrij Peskov izjavio je da optužbe za hakerske napade u SAD na račun Rusije izgledaju neosnovano i nepristojno. „Ovde treba ili da se prekine da se o tome govori ili da se navedu bilo kakvi dokazi, inače će to izgledati veoma nepristojno“, prokomentarisao je Peskov.

obama-rusi-izbori-s

Vašington, 16.12.2016 - konferencija za novinare predsednika SAD Baraka Obame

Izjednačavanje vrednost dolara i evra 2017.

Svetske valutne berze oborile su vrednost evra u odnosu na američki dolar na najniži nivo od 2002. godine, kladeći se da će se dve zapadne valute vrlo brzo izjednačiti po vrednosti. Britanska Barklejz banka izašla je sa procenom da će do pariteta dolara i evra doći na jesen 2017. nakon čega bi valuta monetarne unije EU mogla da vredi i manje od dolara, piše Politika. Američka banka Džej Pi Morgan smatra da će evro već u prvom tromesečju 2017. vredeti koliko i dolar. Strmoglav pad evra i skok dolara, direktna je posledica dve odluke centralne banke SAD. Naime, drugi put od izbijanja globalne finansijske krize 2008. i prvi put u ovoj godini, Federalne rezerve odlučile su da podignu referentnu kamatnu stopu sa dosadašnjeg raspona od 0,25-0,5 na raspon 0,5-0,75, zbog novog poverenja u rast američke privrede u sledećih nekoliko godina.

Tasovac predložen za direktora Filharmonije

Upravni odbor Beogradske filharmonije juče je Ministarstvu kulture i informisanja, posle sprovedenog konkursa, predložio da se za direktora izabere Ivan Tasovac. Na konkurs, raspisan 10. novembra, prenosi Danas, stigle su prijave dvojice kandidata – Tasovca, koji je bio direktor BF (2001-2013), i Ljubiše Jovanovića, redovnog profesora flaute na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu i nekadašnjeg člana Filharmonije (1998-2004). Kriterijumi za bodovanje kandidata bili su rukovodeće iskustvo, profesionalna biografija, kvalitet predloženog programa rada i razvoja, rezultat glasanja zaposlenih i utisak na intervjuu.

„Pjer“ za Gorana Divca

Savremena karikatura je fino tkanje, govor bez reči, poruka bez poštanske marke i mobilnog telefona. Savremena karikatura, ako je stvorena rukom talentovanog autora, bez strasti i želje za uvredom, bez sumnje pripada umetnosti, rekao je Ratko Dmitrović, generalni direktor i glavni urednik Kompanije Novosti, otvarajući izložbu ostvarenja sa tradicionalnog konkursa za novinsku karikaturu „Pjer“. Prva nagrada pripala je karikaturi „Enklava“, koju je uradio karikaturista Novosti Goran Divac.  

Lalatović napustio Vojvodinu

Nenad Lalatović napustio je Vojvodinu, piše Kurir. Posle sjajne polusezone u Novom Sadu mladi stručnjak doneo je odluku da ode iz „Srpske Atine“, pošto je uprava sa kojom je sarađivao još pre nekoliko dana podnela ostavku. „Želeo sam da ostanem, ali pošto Vojvodina nema upravu, onda ja tu nemam šta da tražim. Imao sam ugovor na još godinu i po dana, ali mi nije padalo na pamet da gasim vatru na prozivci, jer su fudbaleri na pauzu otišli bez plata. Svašta se priča poslednjih dana, da će klub ponovo biti blokiran, da će biti puštene menice na dva miliona evra... Nemam snage da kroz to sve prolazim“, rekao je Lalatović i prokomentarisao spekulacije da će se vratiti u Crvenu zvezdu: „Zvezda ima trenera, to je grof Božović. Dok god je tako, ne želim o tome da pričam. Voleo bih da grof ostane i osvoji još jednu titulu, jer je zaslužio.“


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...