Dvojica dečaka zapalili beskućnike u Novom Sadu

Danijela Ćirović

(četvrtak, 15. decembar, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Beograd, 14.12.2016 – Skadarlija, boemska četvrt, deo turističke ponude grada Beograda

Zaštitnik građana Saša Janković uputio je otvoreno pismo Aleksandru Vučiću, poručivši mu da „nije prvi put da iznosi neistine“. Potpredsednik Glavnog odbora SNS-a dočekao je Jankovićev potez ocenama da je on „lažni zaštitnik i politikant“. Hrvatska predsednica je istakla da je Srbija „retorički agresivna“, a Mesić je napomenuo da je Zagreb probleme sa Slovenijom rešavao „u hodu“. Priština ističe da je NIS ilegalno na Kosovu. Većina građana nema vremena za čitanje. Počuča je oslobođen optužbi. Dvojica dečaka zapalili su u Novom Sadu beskućnike, od kojih je jedan preminuo. Evakuaciju civila iz Alepa sprečava nastavak borbi. Evropskih pet „oskara“ otišlo je Mareni Ade. Fudbaleri Zvezde bili su bolji od Radnika u Surdulici. Košarkaši Partizana pobedili su turski Bešiktaš u Beogradu.

Janković Vučiću: Opet iznosite neistine

Zaštitnik građana Saša Janković uputio je otvoreno pismo premijeru Aleksandru Vučiću koje Danas prenosi u celosti. Janković podseća Vučića da je u javnom obraćanju građanima, između ostalog, rekao za njega i više drugih osoba da su „apriori protiv države i svog naroda“, oni zato što su „nekad bili na vlasti“, a zaštitnik građana jer je tada bio „veoma zadovoljan pravima manjina“. „Nije prvi put da iznosite neistine u vezi mog rada. I letimičan pogled na godišnje izveštaje iz perioda pre 2012. pokazaće više zamerki u toj oblasti nego što ih sadrži izveštaj za 2015. Nažalost, ni izveštaj za 2015, a ni za 2014. nisu razmatrani u Skupštini, iako je to obaveza parlamenta utvrđena propisima, ali to vas nije moglo sprečiti da ih pročitate jer su vam i lično upućeni radi informisanja, i javno objavljeni“, naveo je Janković.

Jovanov: Janković je lažni zaštitnik

Potpredsednik Glavnog odbora SNS-a Milenko Jovanov izjavio je juče da je ombudsman Saša Janković lažni zaštitnik koji je u strahu da li će postati predsednički kandidat, uz ocenu da je Janković „politikant i ništa više od toga“. Jovanov je naveo da Jankovića očigledno pogađa istina, pa se „ponovo služi već uvežbanim lažima i šibicarskim trikovima“, i sve to radi u cilju „sopstvene promocije i pripreme za predsedničke izbore“, prenosi Blic. „On se ponovo bavi politikom, što je najdirektnije kršenje zakona kojim se uređuje njegov rad. Postavlja se pitanje kako on može da ocenjuje zakonitost rada drugih organa u Srbiji kada se on prvi ne pridržava zakona“, rekao je Jovanov, reagujući na otvoreno pismo koje je Janković uputio premijeru.

Grabar Kitarović: Srbija retorički agresivna

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović izjavila je juče da su optužbe iz Srbije na račun Hrvatske zbog blokade pregovora sa EU „sasvim neprihvatljive“ i da „hrvatski potez ne znači neprijateljstvo prema Srbiji“. Komentarišući reakcije srpskog državnog vrha, prenose Novosti, Grabar Kitarović je rekla da je neprihvatljivo da se Hrvatska naziva „svakojakim imenima, fašisoidnom, ustašoidnom i slično“. „U Hrvatskoj nema ustaštva i takva agresivna retorika Srbije, rekla bih čak i retorička agresija na Hrvatsku, samo je distrakcija od činjenice da Srbija u ovom trenutku jednostavno nije spremna kada je reč o ispunjavanju kriterijuma. Mi ne tražimo ništa drugo nego da se ispune kriterijumi koje je Srbija preuzela“, rekla je ona.

Hrvatska sa Slovenijom pregovarala „u hodu“

Neki pokušaji da izjednače ono što se izjednačiti ne može – fašizam i antifašizam. Nacifašizam je predstavljao najveće zlo 20. veka i smatram da u Hrvatskoj nije bilo dovoljno odgovora na nedavne „izlete“ neofašizma. U Nemačkoj je nezamislivo da neko uzvikuje nacističke pozdrave, jer je doživela katarzu, ocenio je bivši predsednik Hrvatske Stjepan Mesić na jučerašnjem javnom snimanju „Okruženja“ u beogradskom Mikser hausu. Među gostima u toj regionalnoj emisiji bio je i donedavni premijer Crne Gore Milo Đukanović, prenosi Danas. Govoreći o hrvatskoj blokadi otvaranja poglavlja 26, Mesić je naveo da je nužno rešavati bilateralna pitanja, ističući da je Hrvatska imala problem sa Slovenijom koji je u hodu rešavala.

Tahiri: NIS ilegalno na Kosovu

Ministarka u vladi Kosova za dijalog Edita Tahiri saopštila je da je Priština zvanično obavestila EU o pokušajima navodnog ilegalnog delovanja NIS-a na Kosmetu i upozorila da ta kompanija namerava da otvori tri prodajn amesta na severu Kosmeta. Vlada Kosova neće dopustiti ilegalno delovanje te kompaniej, kaže se u saopštenju u kojem se institucije Kosova pozivaju na opreznost s obzirom na informaciju da NIS donosi rusku naftu na Kosovu. Tahiri je upozorila da „treba biti maksimalno oprezan u sprečavanju uspostavljanja ruskog uticaja na Kosovu“. prenose Novosti. „To može biti rizik po nacionalnu bezbednost naše države, i može predstavljati geostrateški rizik po Kosov i region“, istakla je Tahiri.

Novi virtuelni operater

Korisnici mobilnih telefona ubuduće će moći da biraju između usluga koje nude još dva nova „virtuelna“ operatera. Oni se razlikuju od klasičnih telekomunikacionih kompanija jer nisu kupile licencu za korišćenje frekvencije nego zakupljuju već postojeću mrežu mobilne telefonije, piše Politika. U pitanju je domaća firma „Globaltel“, koja je počela da radi pre dva dana i britanska kompanija „Mundio mobile“. Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić kaže da obe pomenute kompanije imaju licencu za rad koju im je dodelio RATEL, pa nema nikakvih zakonskih prepreka za njihovo poslovanje. „Globaltelu“ dodeljen je pozivni broj 0677 i građanima će nuditi veliki broj televizijskih kanala, a „Mundio mobile“ sa prefiksom 0678, pokušaće da uspostavi najjevtinije razgovore sa dijasporom.

Većina građana nema vremena za čitanje

Čak 49,2 odsto građana Srbije u poslednje vreme najviše gleda televiziju, sluša muziku ili čita novine. Sličan broj slobodno vreme provodi uz porodicu, a 14,6 odsto se bavi sportom. Veoma mali broj, oko 6,5 odsto, odlazi na kulturne događaje, dok je 1,5 odsto njih izjavilo da nema slobodnog vremena. To je pokazalo najnovije istraživanje Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka „Kulturne potrebe i navike građana Srbije“, prenosi Danas. Istraživački tim Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka je krajem novembra – početkom decembra 2015. sproveo istraživanje Kulturne potrebe, navike i stavovi građana na uzorku od 1.565 ispitanika. U okviru istraživanja, kao razloge za neposećivanje kulturnih ustanova najviše ispitanika je navelo da nema vremena (36,9), ili da nema interesovanja za takve slučajeve (31,5), dok su ostali razlozi bile visoke cene ulaznica ili nekvalitetan program.

Počuča oslobođen optužbi

Radomir Počuča, bivši portparol Protivterorističke jedinice MUP-a, oslobođen je juče optužbi da je ugrozio sigurnost više osoba iz organizacije „Žene u crnom“, kada je pre dve godine na Fejsbuku pozvao navijače da spreče njihov skup u Beogradu povodom obeležavanja 15 godina od zločina nad Albancima, podsećaju Novosti. Sudija Višeg suda u Beogradu obrazložila je da su sagledali sve dokaze i utvrdili da tužilaštvo nije utvrdilo da je Počuča počinio krivično delo. Ukinuta mu je i mera zabrane naputanja mesta boravka i redovnog javljanja u policiju. „Postupak je bio politički osetljiv zbog uticaja nevladinih organizacija na vlasti. Ovo je moja lična mala pobeda, ali velika za ljude koji se bore za rodoljublje, čast i dostojanstvo“, rekao je Počuča.

Dečaci zapalili dvojicu beskućnika

Dvojica dečaka od 12 godina i jedan trinaestogodišnjak sumnjiče se da su u utorak ujutru oko 3.30 zapalili dvojicu beskućnika u Novom Sadu, od kojih je jedan nekoliko sati kasnije umro u Urgentnom centru, dok je drugi lakše povređen. Povredama je podlegao Dragutin Todorčević (64) iz Futoga, dok je Zoran Todorović (66) posle ukazane lekarske pomoći pušten. Obojica su živeli na ulici, prenose Novosti, a te noći su spavali u improvizovanom skloništu u Bulevaru oslobođenja. Dvanaestogodišnjaci, od kojih je jedan štićenik Doma za nezbrinutu decu u Sremskoj Kamenici, a druga dvojica iz Novog Sada, došli su do dvorišta pomenute zgrade, gde su zatekli dvojicu beskućnika kako spavaju. Prethodno su lutali gradom. Uzeli su novine i zapalili ih šibicom a zatim zapaljenu hartiju spustili na Todorčevića, pokrivenog kartonskim kutijama i pobegli.

Slučaj kakav Srbija ne pamti

Ovakva tragedija u kojoj su akteri dečaci od 12 godina nije zabeležan na našim prostorima, piše Politika. Prema navodima Dragana Rolovića, direktora Zavoda za vaspitanje dece i omladine Beograda, teško je govoriti o ovom slučaju jer za sada nema dovoljno podataka. „Reč je o deci koja možda nisu ni svesna svojih postupaka i nisu razmišljala o posledicama. Po zakonu oni ne mogu da odgovaraju za krivično delo, jer su mlađi od 14 godina“, navodi Rolović, dodajući da će dečaci koji su bili akteri tragedije sada ući u sistem socijalne zaštite. Iako deca ne mogu krivično da odgovaraju, prema njegovim rečima, postoje mere koje se i u ovom slučaju moraju sprovesti – i tu je napotezu centar za socijalni rad. Neke od mera su pojačan nadzor dečaka, pa čak i njihovo smeštanje u ustanovu, ukoliko se proceni da je to neophodno.

Zaštita grčkih granica zbog migranata

Evropska agencija za zaštitu spoljnih granica „Fronteks“ od januara 2017. pokreće dve paralelne operacije zaštite severnih grčkih granica, radi sprečavanja „drugog talasa priliva migranata takozvanom balkanskom rutom“, potvrdila je zvanična Atina. Janis Muzalas, grčki ministar za migracije, istakao je da će „Fronteks“ poslati 60 službenika EU na sever Grčke radi sprečavanja eventualnog novog talasa migranata predstojeće zime, prenosi Politika. Muzalas je pritom demantovao navode da je raspoređivanje pripadnika „Fronteksa“ na severu Grčke početkom 2017. posledica strepnje EU i Grčke od prekida pregovora sa Turskom i „mogućeg pokreta desetina hiljada migranata sa teritorije te zemlje preko Grčke za Evropu“.   

Borbe u Alepu sprečavaju evakuaciju

Sporazum o evakuaciji civila i pobunjenika iz istočnog dela Alepa je na tankom ledu usred intenzivnog bombardovanja grada. Prekid vatre je stupio na snagu u Alepu u utorak, te je organizovan prevoz autobusima iz razorene enklave. Međutim, borbe su nastavljene juče, kao i vazdušni napadi na teritoriju pod kontrolom pobunjenika, javili su sirijski aktivisti a prenosi Danas. Kao razlog za kršenje sporazuma koji je postignut posredstvom Rusije i Turske navode se zahtevi vladinih snaga. Oni zahtevaju evakuaciju ranjenika i civila iz okolnih gradova koji su okruženi opozicionim snagama. Istočni Alepo je u rukama pobunjenika od 2012. U poslednjih nekoliko meseci su u velikoj ofanzivi vladinih snaga istisnuti u još manja područja. Ruski ambasador pri UN Vitalij Čurkin rekao je u utorak na vanrednoj sednici SB UN da su „vojne akcije u istočnom Alepu okončane“.

Mareni Ade pet evropskih „oskara“

Proletos je nemačka scenaristkinja, rediteljka i producent Maren Ade sa svojom gorko-slatkom komedijom „razbila“ 69. Kan i to tako što nije bilo moguće naći nijednu negativnu rečenicu u kritikama koje su osvanule odmah posle svetske premijere njenog filma „Toni Erdman“ na ovom festivalu, piše Politika. Za Adeovu se 69. Kan završio upravo tako – samo nagradom žirija filmskog kritičara. Nikakvom nagradom zaničnog žirija predvođenog australijskim rediteljem Džordžom Milerom, koji je kansku „Zlatnu palmu“ dodelio Kenu Louču za film „Ja, Danijel Blejk“ što jeste bila odluka sa debelim pokrićem. A onda je na red došlo glasanje oko tri hiljade članova Evropske akademije za film i rezultat toga sada je već poznat.  

Zvezda pobedila Radnik u Surdulici

Preokret za kraj jesenjeg dela Superlige. Fudbaleri Crvene zvezde pobedili su Radnik u Surdulici sa 2:1 posle penala i autogola, iako su gubili sa 0:1, pred zimsku pauzu. Srpski prvak je i pre ovog kola osigurao jesenju titulu, a na zaleđenom terenu su vrlo teško došli do celog plena, uz sumnjive situacije i odluke sudije Danila Grujića. Pred zimsku pauzu neizvesno je da li će Zvezda sa istim terenom u drugi deo šampionata, jer bi njegova sudbina na klupi crveno-belih trebalo da bude danas posle sastanka sa čelnim ljudima kluba, piše Blic.

Košarkaši Partizana bolji od Bešiktaša

Košarkaši Partizana pobedili su u Beogradu turski Bešiktaš 86:71 u devetom kolu Grupe E FIBA lige šampiona. Najefikasniji u Partizanu bio je kapiten Novica Veličković sa 20 poena i pet skokova. Vilijam Hečer postigao je 14 poena, uz sedam asistencija i pet skokova, Stefan Birčević 12 poena i šest skokova, dok je Vanja Marinković postigao 11 poena, piše Kurir. Ovo je Partizanu peta pobeda u takmičenju uz četiri poraza, a Bešiktašu je ovo drugi neuspeh. Crno-beli će u narednom kolu 20. decembra gostovati ekipi Zelena Gora


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...