Odluka o izborima - u januaru

Anđelka Nikolić

(sreda, 07. decembar, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Ribnjaci SV. Nikola se nalaze u opštini Sečanj u ataru Neuzina. Deset jezera se kod Botoša povezuju sa kanalom DTD i rekom Tamiš. Počeo veliki zimski post, izlov ribe je u jeku (tekst i foto Večernje novosti)

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić rekao da će odluku o izborima imati do kraja januara naredne godine. Bivša direktorka RFZO Svetlana Vukajlović i predstavnici posredničkih firmi Smiljka Mileusnić, Vladimir Gravara i LJubomir Pavićević više se ne sumnjiče za zloupotrebe prilikom nabavki vakcina. Penzioneri koji žive izvan Srbije nisu zaboravljeni kada su umanjivane penzije ali kada je deljena pomoć od 5.000 dinara ostali su kratkih rukava.

moda-sanel-s

Paris, 06.12.2016 - revija kolekcije Arts et Metiers modne kuće Šanel (Chanel) u Parizu

Početkom godine odluka o izborima

“Premijer Vučić: O izborima u januaru”, naslov je u Blicu.

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić rekao je da o parlamentarnim izborima neće odlučivati sam i da će odluku o izborima imati do kraja januara naredne godine, piše u ovom listu. On je dodao da o parlamentarnim izborima treba da razgovara s predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem i unutar Srpske napredne stranke, s koalicionim partnerima i "drugim ljudima od kojih zavisi budućnost Srbije", prenosi Blic.

vucic-kzs-skup-dec-s

Beograd, 06.12.2016 - izjave novinarima predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića 

Vučić protiv predloga da se Jankoviću i Šabiću smanji plata

Premijer Aleksandar Vučić smatra da ne bi trebalo da budu usvojeni amandami trojice poslanika SNS-a koji predviđaju smanjenje plata zaštitnika građana Saše Jankovića i poverenika za informacije od javnog značaja Rodoljuba Šabića, prenosi Politika.

Kako je naveo, njihova plata je veća i tri, četiri puta od plate predsednika, koji ima  važniju funkciju. Ali, s obzirom na to da imamo direktore javnih preduzeća koji imaju dva puta veću platu od njih, i deset od predsednika države – ne ide da se to uradi, rekao je Vučić  odgovarajući na pitanje novinara u Skupštini.

Vučić je rekao da će poslanicima SNS predložiti da ne usvoje amandmane, čiji su i predlagači, i dodao da se nada da će uvažiti njegovo mišljenje.

List navodi i izjavu Rodoljuba Šabića : „Ovi amandmani su politička demagogija. Platu poverenika i zaštitnika građana jesu usvojili poslanici i oni mogu da je promene, ali ne na tako nevešt i providno demagoški način“.

fra-vals-kaznev-s

Paris, 06.12.2016 - odlazeći francuski premijer Manuel Vals primio je danas dosadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Bernara Kazneva koji je postavljen za premijera Francuske, pošto je Vals podneo ostavku kako bi se kandidovao na predsedničkim izborima

Šta su dogovarali Vučić i Jeremić?

Ko je tražio podršku premijera za predsedničku trku, pitaju Novosti I daju odgovor: “Vuk tražio da ga Vučić podrži”, piše u Naslovu ovog lista, uz fotografije Vuka Jeremića I Aleksandra Vučića.

montre-bozic-s

Montreux, 06.12.2016 - prizor sa Ženevskog jezera u vreme održavanja božićnog sajma u švajcarskom gradu Montreu 

Šta su pričali Vučić i Dačić

Lider SPS u panici, piše u Kuriru uz fotografiju Ivice Dačića. “Dačić molio: Vučiću ne raspisuj izbore”, naslov je u ovom tabloidu koji još objavljuje kako se “lider socijalista video nedavno sa premijerom ali o tome ni reč nije rekao svojim najbližim ljudima”.

dacic-jevreji-s

Beograd, 06.12.2016 - ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić sastao se sa delegacijom Svetske jevrejske organizacije za restituciju

Srpski pregovori sa EU i Putin

Borba Moskve i Brisela za Balkan, objavljuje Blic pod naslovom “EU nam odobrila tri poglavlja iz straha od Putina”.

nato-eu-s

Brussels, 06.12.2016 - konferencija za novinare generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga i visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini posle sastanka ministara inostranih poslova NATO u Briselu

Koga parlament predlaže za sudije Ustavnog suda

Iako još nije zvanično prosledjeno predsedniku Tomislavu Nikoliću, lista kandidata za sudije Ustavnog suda, koju bi trebalo da sastavi republički parlament, napisna je, nezvanično saznaje Politika.

Među kandidatima koje predlaže Narodna skupština, kako list nezvanično saznaje, nalaze se pravnici iz više državnih institucija, pa čak i dosadašnja predsednica Ustavnog suda.

Osim predsednice Vesne Ilić Prelić, mandat bi mogao da bude produžen i sudiji Katarini Manojlović Andrić, a u zgradu u Bulevaru kralja Aleksandra mogli bi da se „usdele“ sadašnja direktorka Agencije za borbu protiv korupcije Tatjana Babić, predsednica odbora ove agencije Dragana Kolarić, advokat Dušan Ignjatović, beogradska pravobraniteljka Ljiljana Blagojević, bivši predsednik Madjarskog nacionalnog veća Tomaš Korceh.

eu-izvestaj-srb-s

Beograd, 06.12.2016 - Privredna komora Srbije (PKS), u saradnji sa Delegacijom EU, organizovala je prezentaciju Godinjeg izveštaja Evropske komisije (EK) o Srbiji za 2016. godinu

Boris Tadić: Diskreditacija u predizbornoj kampanji

Aleksandar Martinović (SNS) zatražio je juče u Narodnoj Skupštini od Vuka Jeremića, Borisa Tadića i Dragana Šutanovca da kažu šta znaju o ubistvu gardista u oktobru 2004. godine, prenosi Danas.

Ista poruka mogla je da se čuje juče i na konferenciji za medije na kojoj je Olgica Batić, pravna zastupnica porodice gardista  izjavila da očekuje da se u tom slučaju sasluša Vuk Jeremić. Prema njenim rečima, bivši načelnik Generalštaba Branko Krga svojevremeno je rekao da mu je nejasno kako to da ga je o pogibiji gardista prvi obavestio Jeremić, savetnik tadašnjeg predsednika Srbije Borisa Tadića.

Batićeva je rekla i da je predlog za saslušanje Jeremića podnet prošle godine.

„Prvi put čujem za tako nešto i uveren sam da to nije istina i da se te priče plasiraju u svrhu diskreditovanja pojedinaca u predizbornoj kampanji“, kaže za Danas bivši predsednik Boris Tadić, upitan da prokomentariše tvrdnje da je njegov nekadašnji savetnik Vuk Jeremić pre najviših vojnih zvaničnika imao saznanje da je u vojnoj kasarni na Topčideru došlo do pogibije dvojice gardista.

Šutanovac je izjavio: SNS upotrebljava tragični dogadjaj kako bi u negativan kontekst stavili opoziciju.

mural-putin-tramp-kosovo-s

Beograd, 06.12.2016 - Mural na fasadi u Novom Beogradu

Novine u istrazi ubistva gardista pre 12 godina

Porodice nastradalih vojnika zahtevaju novu rekonstrukciju, piše u Novostima pod naslovom „Gardiste ubio neko treći?“

Direktor Centra za forenzička istraživanja Nenad Šipka kazao je da je, na osnovu postojećih tragova, ta tehnika 100 odsto verno prikazala sve ono što je nađeno na licu mesta u kasarni na Topčideru. U izradi animacije korišćeni su spisi i zapisnici dobijeni od advokatske kancelarije.

Forenzička 3D rekonstrukcija događaja od 5. oktobra 2004. nedvosmisleno je pokazala da gardista Dragan Jakovljević nije pucao u sebe. To praktično znači da je njega i Dražena Milovanovića ubila treća osoba. Pravni zastupnici porodica nastradalih vojnika zatražili su da se ova rekonstrukcija uvrsti kao dokaz ili da se uradi nova, objavljuju Novosti.

Gardisti Dragan Jakovljević i Dražen Milovanović pronađeni su 5. oktobra 2004. mrtvi posle pucnjave u krugu vojnog objekta "Karaš" u Beogradu. Vojni istražni organi posle nekoliko meseci istrage zaključili su da je reč o ubistvu i samoubistvu, dok je Državna komisija, koja je osnovana ubrzo posle toga, zaključila da je reč o dvostrukom ubistvu.

Advokat porodica dvojice gardista Olgica Batić izjavila je u utorak na konferenciji za novinare da očekuje da se u ovom slučaju sasluša Vuk Jeremić, jer su to još prošle godine tražili od Tužilaštva, ali da ne zna da li je to i učinjeno. Jeremić je u to vreme služio civilni vojni rok u kabinetu predsednika Borisa Tadića, navode Novosti.

Šokantni detalji iz istrage, objavljuje Informer pod naslovom “Jeremić umešan u ubistvo gardista?” Advokati porodica gardista koji su 2004. Stradali u kasarni “Topčider” tvrde da je za zločin prvi saznao Vuk Jeremić i da je upravo on počeo zataškavanje, piše u ovom tabloidu.

“Novi dokazi u slučaju Topčider: Vuka I Tadića saslušavaju zbog ubistva gardista”, naslov je u Srpskom telegrafu.

vojska-ital-s

Beograd, 06.12.2016 - načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković sastao se danas u Beogradu sa načelnikom Generalštaba Oružanih snaga Italije generalom Klaudiom Gracijanom: Ljubiša Diković, Klaudio Gracijano

Država ipak prodaje Diposove vile

Država namerava da proda sve nekretnine kojima raspolaže a koje ne služe za funkcionisanje državnih organa i organizacija u zemlji ili inostranstvu, odgovorila je Politici Republička direkcija za imovinu.

Konačnu odluku o prodaji državnih nekretnina doneće vlada, a one će biti otudjene u postupku javnog oglašavanja sa početnom kupoprodajnom cenom koju će utvrditi Poreska uprava, kažu u Republičkoj direkciji za imovinu.

grci-prot-atina-s

Athens, 06.12.2016 - sukobi demonstranata i policije posle mirnog obeležavanja godišnjice stradanja tinejdžera kojeg je pre osam godina ubila policija

Bez razloga ležali u pritvoru

Bivša direktorka RFZO Svetlana Vukajlović i predstavnici posredničkih firmi Smiljka Mileusnić, Vladimir Gravara i LJubomir Pavićević više se ne sumnjiče za zloupotrebe prilikom nabavki vakcina. Nakon petogodišnjeg procesa u kome je četvoro optuženih provelo više od osam meseci u pritvoru Više javno tužilaštvo u ponedeljak je obavestilo Viši sud u Beogradu da odustaje od daljeg gonjenja okrivljenih u aferi “vakcina”, saznaje Danas.

Očekivao sam takvu odluku novog tužioca, jer je reč o iskonstruisanoj aferi u kojoj je politika na najgrublji mogući način zloupotrebila i instrumentalizovala pojedine ljude u policiji i tužilaštvu, kako bi stvorili privid borbe protiv korupcije. To jeste slika koja pokazuje na šta je ličilo pravosuđe u vreme Borisa Tadića i Snežane Malović. Nadam se da je prošlo vreme kada su tabloidi i “Insajder” stvarali afere - kaže za Danas Nikola Stanojević, advokat Pavićevića.

Tužiću državu zbog neosnovanog pritvora u kome sam proveo osam meseci, šest dana i 17 sati. Pitam se, ko sudi, zakon ili je to prepušteno ljudskoj volji - kaže za Danas Ljubodrag Pavićević.

merkel-kongres-esen-s

Essen, 06.12.2016 - predsednica Hrišćansko-demokratske unije (CDU) Angela Merkel na kongresu te stranke u Esenu  

Stefanović: Javno kritikuju onog sa kim odlično saradjuju

Naprednjaci ponovo zaoštrili retoriku prema šefu misije EU u Srbiji Majklu Devenportu, objavljuje Danas. List donosi i komentar Stefanovića: Javno kritikuju onog sa kim odlično saradjuju.

Danas štrajk radnika FAP-a

Danas štrajk radnika FAP-a. Zaposleni u fabrici automobila Priboj traže da njihovu firmu preuzme Vojska Srbije, objavljuje Danas.

Narodni muzej ne zna da li će slike biti zaplenjene

U očekivanju da u Italiju stigne odluka Višeg suda u Beogradu o eventualnoj zapleni osam slika italijanskih majstora koje se nalaze u Narodnom muzeju u Beogradu, a koje Italija potražuje od Srbije zbog sumnje da su nabavljene malverzacijama nakon Drugog svetskog rata, list Politika istraživao je koja papirologija prati ove slike od njihovog dolaska u naš muzej 1949. godine do danas.

Većina dela koje Italija traži od Srbije, prema raspoloživim podacima, bila je u periodu pre Drugog svetskog rata u privatnom vlasništvu nekoliko kolekcionara, a podaci o tome rekonstruisani su, između ostalog, i na osnovu pečata koji se nalaze na poleđini nekih od njih. Slike „Sveti Sebastijan” i „Sveti Roko”, čiji je autor Vitore Karpačo, pripadale su kolekciji Kontini Bonakosi iz Firence.

Unutar ove institucije nije moguće naći odgovor na pitanje kako su dela završila u rukama Hermana Geringa, piše list pod naslovom „Narodni muzej ne zna da li će slike biti zaplenjene“.

Srpski penzioneri van Srbije preskočeni za jednokratnu pomoć

Penzioneri koji žive izvan Srbije nisu zaboravljeni kada su umanjivane penzije ali kada je deljena pomoć od 5.000 dinara ostali su kratkih rukava, objavljuje Politika.

Kad je pre dve godine vlada donela odluka da se zbog ekonomske krize i deficita u budžetu, penzije veće od 25.000 dinara privremeno umanje za 22, odnosno 25 odsto, svi penzioneri, slagali se s tim, ili ne, morali su da podnesu teret tadašnje ekonomske krize i deficita u budžetu. Od tada primaju penzije manje od onih koje su zaradili po osnovu godina staža i uplaćenih doprinosa.

Kada se, međutim, prošle nedelje delila jednokratna pomoć najstarijima od po 5.000 dinara, zaobiđeni su penzioneri koji ne žive u Srbiji, a primaju srpsku penziju. Upravo je to razlog zbog koga su se poslednjih dana oštećeni penzioneri javljali „Politici”, pitajući zašto ih je premijer preskočio.

Dakle, kada treba pomaći Srbiji „onda smo vaši, a kada nama treba pomoć, onda vam nismo potrebni”, navodi u pismu redakciji Ana Ristović, profesor istorije u penziji, s Cetinja.

Beba pobedila rak

Oporavlja se najmlađa beba sa tumorom, objavljuje Blic pod naslovom “Miloš ima tri meseca i pobedio je rak”. Miloš Kovačević uspeo je da dobije bitku s opakom bolešću posle dve terapije. Juče je kao pobednik izašao iz bolnice, javlja ovaj list.

Lista nepoželjnih

“Zabranjen ulazak u Srbiju za 200 ljudi”, naslov je u Novostima. Reč je o preventivnoj meri posle učestalih sukoba kriminalaca, piše u ovom listu uz najavu “Rampa” za osobe opasne po bezbednost. Na listi nepoželjnih najviše je Crnogoraca, Hrvata i osoba iz BIH, navodi list.

Narko diler uhapšen zbog pretnji premijeru

Vučić dobio šokantnu pretnju, piše u tabloidu Alo pod naslovom “Narko diler mi psovao ´mrtvu ćerku´”. Ovaj tabloid objavljuje kako je Milovan R. uhapšen zbog pretnji premijeru. Preti mu kazna do pet godina zatvora. Već je više puta provođen zbog različitih prekršaja.

“Uhapšen manijak koji je detetu premijera pretio smrću i silovanjem”, naslov je u Kuriru.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...