Đurić: „Telekom“, novi ultimatum iz Brisela

Danijela Ćirović

(četvrtak, 06. oktobar, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Beograd, 05.10.2016 - gradonačelnik Beograda i ministar u Vladi Moskve, šef Departmana za spoljnoekonomske i međunarodne odnose Sergej Čerjomin priredili su prijem povodom manifestacije "Dani Moskve u Beogradu"

Evropska komisija će u ovogodišnjem izveštaju, napredak Srbije oceniti kao „umereno pozitivan“. Vučić je rekao da dogovor sa Prištinom nije postignut zbog neslaganja oko imovine na Kosmetu. Đurić je istakao da je predaja „Telekoma“ Prištini novi ultimatum Brisela. Nikolić je Fileu kazao da Srbija jeste za EU, ali ne po cenu Kosova i Rusije. U Skupštini se Peti oktobar nazivao i „velikim danom“ i „uvredom“. Pobedili smo ih tada, pobedićemo ih opet, rekao je Šutanovac. DSS je isključio Vukadinovića iz stranke. Gutereš je novi generalni sekretar UN, Jeremić je drugi. Migranti su se vratili za Beograd. Ubistvo gardista, i 12 godina kasnije, ostalo bez epiloga. Zimonjić i Raonić zaustavljeni su na startu turnira u Pekingu.

Paris, 05.10.2016 - revija kolekcije Lui Viton (Louis Vuitton) za sezonu proleće-leto 2017 u Parizu

EK: Napredak Srbije „umereno pozitivan“

Napredak Srbije u ovogodišnjem izveštaju Evropske komisije biće ocenjen kao „umereno pozitivan“, sa nizom zamerki u nekoliko ključnih oblasti: od vladavine prava, dijaloga sa Prištinom, saradnje sa Hagom do spoljne politike, saznaju Novosti iz Brisela. U nacrtu izveštaja, koji je u sedištu EU prošlog petka predstavljen srpskoj strani, konstatovano je da je potrebno ubrzati sprovođenje postignutih sporazuma između Beograda i Prištine, pogotovo oko telekomunikacija i energetike, kao i postići dogovor oko otvaranja novih tema. Beogradu se zamera i što se oglušuje o odluke Tribunala, pogotovo kada je reč o izručenju troje radikala koji se terete za nepoštovanje suda. Od Srbije će se tražiti da, kako napreduju pregovori o članstvu, usaglašava svoju spoljnu politiku sa EU. Neće biti direktnog zahteva za uvođenje sankcija Rusiji, ali će biti pobrojani svi kontakti i vidovi saradnje između Beograda i Moskve.

dani-moskve-krasnov-s

Beograd, 05.10.2016 - gradonačelnik Beograda i ministar u Vladi Moskve, šef Departmana za spoljnoekonomske i međunarodne odnose Sergej Čerjomin otkrili su spomen ploču ruskom arhitekti Nikolaju Krasnovu, u okviru manifestacije "Dani Moskve u Beogradu": Siniša Mali, Sergej Čerjomin, Aleksandar Čepurin

Vučić: Problem je tačka 11

Predsednik vlade Aleksandar Vučić izjavio je da će Srbija, kada je reč o sporazumu o telekomunikacijama u dijalogu sa Prištinom, pokušati da donese najbolju odluku u interesu Srbije, ali imajući u vidu i sveukupnu situaciju u regionu. „Papir je rezultat razgovora u Briselu. Imamo taj sporazum iz avgusta prošle godine, ali akcioni plan za oblast telekomunikacija je razlog zašto nema saglasnosti i radi se o dve tačke koje ne prihvata prištinska strana, a očigledno ni EU“, rekao je Vučić u Palati Srbija a prenose Novosti. On je objasnio da je problem tačka 11, koja se tiče imovine i strah Srbije je da će se ona potom tumačiti i za drugu imovinu – Gazivode, Valač i Trepču. „To su naši problemi i muke, naravno da je teško, ako odbijemo neće nam otvarati pregovore“, naglasio je on.

vucic-huavej-telekom-s

Beograd, 05.10.2016 - predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je prezentaciji projekta ALL-IP transformacije koje realizuju kompanije Telekom Srbija i Huavej (Huawei)

Đurić: „Telekom“, novi ultimatum Brisela

Beograd do nedelje treba da se izjasni prihvata li ili ne predlog sporazuma o telekomunikacijama sa Prištinom, a ukoliko odgovor bude negativan, Srbija će se suočiti sa blokadom evrointegracija. Praktično, pišu Novosti, od naše države se traži da odustane od imovine „Telekoma“ i da kosovskim Albancima prepusti sve u šta je decenijama ulagano. Iako je Marko Đurić, direktor Kancelarije za Kosmet, to okarakterisao kao ultimatum, premijer Aleksandar Vučić ne slaže se sa tom formulacijom. „Nije mi drago što je Đurić izašao u javnost sa izjavom da se nalazimo pred ultimatumom. Mene je doveo u najtežu situaciju jer ako to prihvatimo biće da sam doneo nešto protiv svog naroda, a ako ne prihvatimo, bićemo direktno odgovorni za eventualno tešku političku situaciju“, rekao je on.

fest-balkanima-

Beograd, 05.10.2016 - svečano otvaranje 13. Evropskog festivala animiranog filma BALKANIMA

Nedoumice oko (ne)prihvatanja sporazuma

Aleksandar Vučić je objasnio da nije reč bukvalno o ultimatumu Brisela, ali da se pred Srbiju stalno stavljaju politički uslovi koji se uvek tiču Kosmeta, a da takvih uslova za druge kandidate nema. On nije spomenuo nedelju kao krajnji rok za (ne)prihvatanje sporazuma, ali je govorio o „narednim danima“. Ostalo je nekoliko nedoumica, piše Politika, da li postoji precizan rok za ovu odluku, ko ga je nametnuo, zašto je odjednom Beograd stavljen pred izbor „uzmi ili ostavi“, šta se dogodilo u noći između četvrtka i petka u Briselu i ko je autor izmena sporazuma, a da to, prema rečima Marka Đurića, nije ni neko iz EU, ni neko iz Prištine. Upućeni u ovaj problem nisu želeli da govore ništa više od onoga što su rekli Vučić i Đurić.  

rus-izlo-adrijanka-s

Beograd, 05.10.2016 - izložba akvarela ruskog slikara Sergeja Andrijake u paviljonu Cvijeta Zuzorić na Kalemegdanu, u okviru manifestacije "Dani Moskve u Beogradu": Sergej Andrijaka

Nikolić: U EU, ali ne po cenu Kosova i Rusije

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je juče u razgovoru sa specijalnim izaslanikom Ministarstva spoljnih poslova Češke za zapadni Balkan i OEBS Štefanom Fileom da Srbija želi da bude punopravna članica EU, ali ne po cenu priznavanja Kosova i odricanja prijateljstva sa Rusijom. Nikolić je, kako prenosi Kurir, potvrdio privrženost Srbije evrointegracijama i izrazio očekivanje da će EU naći rešenje za izazove sa kojima se suočava. On je dodao i da se posvećenost Srbije miru i stabilnosti ne dovodi u pitanje. Osvrnuvši se na situaciju u regionu, Nikolić je naglasio da Hrvatska ponekad izlazi iz okvira evropskih standarda, dok BiH ima velike probleme u funkcionisanju. Što se tiče Kosmeta, on je istakao da se stiče utisak da se podržava samo ono što želi Priština i, paralelno sa pregovorima u Briselu, Kosovo se uvodu u međunarodne institucije.

nikolic-file-s

Beograd, 05.10.2016 - predsednik Srbije Tomislav Nikolić sastao se danas sa specijalnim savetnikom za Zapadni Balkan i OEBS u Ministarstvu spoljnih poslova Češke Štefanom Fileom

Mandati novim poslanicima u Skupštini

Republička izborna komisija dodelila je juče mandate novim poslanicima sa izbornih lista SPS-JS i SNS, koji će u parlamentu zameniti poslanike koji su podneli ostavke. Mandati su dodeljeni poslanicima umesto Ivice Dačića, Aleksandra Antića, Slavice Đukić-Dejanović i Srđana Kruževića, kao i članovima SNS-a, te poslanicima koji će zameniti Gorana Kneževića, Živka Vrcelju, Andreju Mladenovića, Milana Krkobabića i Gordanu Predić, koji su raspoređeni na druge funkcije.

moda-pariz-kenzo-s

Paris, 05.10.2016 - revija kolekcije Kenzo za sezonu proleće-leto 2017 u Parizu

Peti oktobar kao „veliki dan“ ili „uvreda“

Ko su heroji, šta je bio 5. oktobar, ima li ministarka Ana Brnabić političkog iskustva, da li bi i ko trebalo da je uputi u pravila ponašanja, šta stoji u korenu reči parlament, samo su neke od tema kojima su se bavili poslanici Skupštine Srbije tokom rasprave o izmenama Zakona o finansiranju lokalnih samouprava. Debatovalo se tako da je data desetominutna pauza za smirivanje strasti, piše Politika. Svi opozicionari su tvrdili da država otima pare lokalnim samoupravama, a poslanici vladajuće koalicije da lokalne samouprave neće biti oštećene. Međutim, najviše se pričalo o tome ko je, gde i šta ukrao. Lider Nove stranke Zoran Živković iskoristio je debatu da „svim pametnim, poštenim, hrabrim ljudima, koji su rodoljubi, čestita 5. oktobar, veliki dan moderne srpske istorije“. Đorđe Komlenski (SNS-PS) zamerio je predsednici što nije kaznila Živkovića, koji je „čestitao puč, dan nasilnog upada u ovu skupštinu, koja je zapaljena i opljačkana, što je uvreda za svakog od nas u ovoj sali“.

nobel-hemija-s

Stockholm, 05.10.2016 - Francuz Žan-Pjer Sovaž, Amerikanac Frejzer Stodart i Holanđanin Bernard Feringa ovogodišnji su dobitnici Nobelove nagrade za hemiju 

Šutanovac: Pobedili smo ih tada, opet ćemo

Na 16. godišnjicu od 5. oktobra 2000. kada je srušen režim Slobodana Miloševića Danas je razgovarao sa nekima od aktera i pitao ih šta misle o ovom događaju iz današnje perspektive. Čedomir Jovanović, lider LDP-a, smatra da je to bila mirna revolucija koja je poslužila kao uzor i motivisala mnoge u svetu da smene vlast i promene sistem vrednosti. „Peti oktobar je mnogo više od smene vlasti, uprkos tome što smo bili suočeni sa nizom slabosti, koje su doprinele da se stekne utisak kao da se ništa nije promenilo. Ako težiš vrednostima 5. oktobra, onda moraš da stavih tačku na gluposti, na Savamalu, konkretizuj probleme društva, šta ćemo sa Kosovom, kako ćemo s Bosnom, da li ćemo sa Rusijom ili sa EU“, smatra Jovanović. Predsednik DS-a Dragan Šutanovac rekao je: „Pobedili smo ih tada, pobedićemo ih opet.“

DSS isključio Vukadinovića iz stranke

Predsedništvo DSS-a donelo je odluku da se iz poslaničkog kluba stranke u Skupštini isključi narodni poslanik Đorđe Vukadinović i da se zahteva da vrati poslanički mandat, a poslanici DSS-a su zaduženi da odluku sprovedu odmah, saopštila je informativna služba stranke a prenosi Danas. On kaže da ga ne pogađaju, ali ni obavezuju odluke Predsedništva DSS-a. Vukadinović je ranije najavio da nema nameru da vrati mandat, jer smatra da ga je zaslužio. 

„Nepravna odluka grupe građana koja sebe naziva ’predsedništvo DSS-a’, a sve više nastupa kao ’pokret za SNS’, me ne pogađa, niti obavezuje. U protivnom, valjda bi me pozvali da čuju šta imam da kažem. Čak i u ono jednopartijsko vreme se poštovala makar neka forma. Ja sam listi Dveri-DSS i poslaničkom klubu slobodno pristupio kao vanstranačka ličnost, učestvovao u kampanji ispred grupe intelektualaca i u ovom periodu bio jedan od najaktivnijih poslanika“, naveo je Vukadinović.

Gutereš prvi u UN, Jeremić drugi

Portugalac Antonio Gutereš novi je generalni sekretar UN, saopštio je posle sednice tog tela ruski ambasador pri UN Vitalij Čurkin. Pred početak glasanja, ambasador Rusije rekao je da će novi šef UN biti izabran posle formalnog glasanja, prenosi Danas. Prema prvim izveštajima, Gutereš je u poslednjem neformalnom izjašnjavanju dobio 13 pozitivnih glasova, bez negativnih, uz dva neutralna. Kandidat Srbije Vuk Jeremić je zadržao drugu poziciju sa osam pozitivnih glasova, od toga je dobio tri glasa zemalja stalnih članica SB UN, pet negativnih, od toga dva zemalja stalnih članica SB UN i dva neodređena. Jeremića su podržale Kina, Rusija i Francuska, a negativan glas dobio je od SAD i Velike Britanije. Na trećem mestu u poslednjem neformalnom izjašnjavanju je kandidat Slovačke Miroslav Lajčak.

un-glasanje-s

Njujork, 05.10.2016 - Portugalac Antonio Gutereš je pobednik glasanja članica Saveta bezbednosti za izbor generalnog sekretara Ujedinjenih nacija, a Vuk Jeremić je drugi

Migranti se ipak vratili u Beograd

Svi migranti koji su u utorak peške krenuli ka granici sa Mađarskom, odlučili su, nakon pregovora sa predstavnikom Komesarijata za izbeglice, da se vrate u Beograd. Oni su noć proveli na jednoj benzinskoj pumpi na izlasku iz Inđije, a komesarijat je organizovao prevoz autobusima, pišu Novosti. „Žao mi je što su ljudi izmanipulisani“, rekao je kratko komesar za izbeglice Vladimir Cucić. On nije hteo da precizira na koga je mislio kao na aktuelne „manipulatore“, ali su novinari na terenu „zatekli i dve aktivistkinje iz Švajcarske i Čilea koje su usmeravale migrante“. Grupa migranata, u kojoj je bilo i dece, krenula je peške iz Beograda ka Mađarskoj u znak protesta zbog mera mađarske vlade.

iybegli-indjija-s

Indjija, 05.10.2016 - više od stotinu izbeglica koji su pešice krenuli ka Mađarskoj, odlučili su da okončaju protestni marš i vrate se u Beograd  

Sanja Đurić tužiteljka za Savamalu

Postupajuća tužiteljka u slučaju Savamala je Sanja Đurić, a broj predmeta je zaveden kao KTH-60/16, piše Danas. Prema dostupnim informacijama, Đurić je od 15. novembra 2014. u Višem javnom tužilaštvu, a prethodno je bila zamenica javnog tužioca u Prvom osnovnom tužilaštvu u Beogradu. Iako Više javno tužilaštvo u Beogradu tvrdi da je još 27. septembra obavestilo poverenika za informacije Rodoljuba Šabića da su dali informacije Draganu Mariću, učesniku protesta Inicijative „Ne da(vi)mo Beograd“, koji je od tog tužilaštva tražio podatke o tome ko je tužilac i koji je broj predmeta u slučaju nelegalnog rušenja objekata u Savamali, on ih je dobio tek juče. Čak je i Šabić prethodnih dana ukazivao da nije tačno da ga je tužilaštvo obavestilo 27. septembra, već da je poslato 29.

Ekstremizam među mladima u Sandžaku

„To vam je kao kada mnogo žedan čovek, umesto malo-pomalo, odjednom popije dva litra vode. Naravno, biće mu teško. A ako je izvor još i zatrovan – eto problema“, ovako je pre desetak godina tadašnji glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Mumer Zukorlić objašnjavao tada retke slučajeve ekstremizma kod pojedinih muslimanskih vernika, koji se islamom napajaju sa „zatrovanih“ izvora, piše Politika. Po nedavno sprovedenom istraživanju koje je u opštinama jugozapadne Srbije sproveo Helsinški odbor za ljudska prava, islamski ekstremizam je znatno rašireniji među mladima nego što je bio pre deset godina. Istraživanjem „Stavovi mladih u Sandžaku – koliko su mladi otvoreni prema islamskom ekstremizmu“, sprovedenom u maju ove godine u Novom Pazaru, Sjenici, Tutinu i Prijepolju, obuhvaćeno je 670 ispitanika od 16 do 27 godina.

dacic-cavusoglu-ankara-s

Ankara, 05.10.2016 - susret šefa diplomatije Turske i ministra spoljnih poslova Srbije u Ankari: Mevlut Čavušoglu, Ivica Dačić

Pogibija gardista bez epiloga

Od pogibije gardista Dragana Jakovljevića i Dražena Milovanovića u objektu Karaš u topčiderskoj kasarni prošlo je 12 godina, a istina o ovom događaju još nije utvrđena. Njihove porodice zapalile su sveće na mestu pogibije i poručile da su razočarane jer ni posle više od decenije nema istine o stradanju njihovih sinova, piše Politika. Najavili su da će zbog toga zatražiti prijem kod premijera i formiranje nove komisije koja bi utvrdila pravu istinu o ovom događaju. Otac gardiste Dragana Jakovljevića, Janko kazao je da su porodice ogorčene na vlast i tužilaštvo jer 12 godina ništa nije urađeno da se otkrije istina, a potom dodao da se nadaju da će „kad tad istina izaći na videlo“. „Prošlo je 12 godina, niko ništa ne preduzima, ne znamo ko je pobio našu decu, nailazimo na zid ćutanja. Mi, roditelji, smo mnogo razočarani“, rekao je otac Dražena Milovanovića, Petar.

Izbo mladiće nožem i pobegao

Dvojica mladića povređena su juče u tuči blizu Gimnazije u Novom Pazaru. Mladići su izbodeni nožem i odmah su prebačeni u novopazarsku bolnicu. Kako je izjavio dežurni hirurg dr Izet Tutić, jedan mladić ima teške povrede stomaka, dok je drugi zadobio lakše povrede i pušten je na kućno lečenje. Prema nezvaničnim informacijama koje objavljuju Novosti, nakon tuče napadač je pobegao na motoru.

fudb-moldavija-trening-s

Kišinjev, 05.10.2016 - trening fudbalske reprezentacije Srbije u Kišinjevu, uoči sutrašnje utakmice protiv Moldavije, u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2020. godine

Zimonjić i Raonić izgubili na startu turnira

Nenad Zimonjić i Miloš Raonić izgubili su na startu turnira u Pekingu. Srpski dubl majstor i Kanađanin rođen u Podgorici poraženi su od Francuza Eduara Vazlana i Žilijena Benetoa sa 6:4, 7:5, piše Blic. Zimonjić trenutno zauzima 48. mesto na rang listi dublova i nažalost, ove sezone nema stalnog partnera sa kojim trenira i igra. Zbog toga što skoro svake sedmice igra sa drugim igračem i nema vremena za uigravanje, naš as ove sezone nije postigao zapaženije rezultate. Nenad se iz Pekinga seli u Šangaj, gde će igrati naredne nedelje, ali još nije poznato ko će mu biti partner. 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...