Premijer obećao povećanje plata i penzija, ekonomisti kažu da je to nemoguće

Dragoljub Petrović

(petak, 27. mart, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Beograd, 26.03.2015 - u Palati Srbija danas je održano prvo javno nadmetanje za prodaju službenih motornih vozila u vlasništvu države Srbije

Da nam je toliko dobro ne bismo morali da povećamo plate i penzije, već bismo bili zadovoljni njima – kaže Milojko Arsić. Kopilot aviokompanije Džerman vings, koji je identifikovan kao Nemac Andreas Lubic (28), namerno je oborio avion "erbas" na letu 9525. Vakcinacija dece u Srbiji biće obavezna. Rusi se dobro pripremili za nastup na beogradskoj konferenciji.

moda lima 2

Lima, 26.03.2015 - revija kolekcija jesen-zima 2015/16. na Nedelji mode u prestonici Perua: kolekcija - Ana Maria Guiulfo

Vučić bi zbog rejtinga da poveća smanjene plate i penzije

Postoji mogućnost da se penzije i plate zaposlenima u javnom sektoru povećaju još u toku ove godine. Ovo je, učestvujući na regionalnoj konferenciji Biznis plus, najavio premijer Aleksandar Vučić. O tome će, kako kaže tek razgovarati sa MMF sa kojim Srbija ima aranžman iz predostrožnosti, za čije potpisivanje je prvi uslov bio upravo smanjenje plata i penzija, pišu Novosti.

Ekonomisti, međutim, nisu bili oduševljeni vešću o eventualnom povećanju plata i penzija. Ljubomiru Madžaru je Politika uzela muštuluk da postoji mogućnost da će mu penzija biti povećana.  “Bojim se da je premijera povukla želja za popularnošću, pa je tako i obećao nešto što neće moći da ispuni. A ako ispuni onda to neće biti dobro za srpsku ekonomiju” – kazao je Madžar. Ni Milojka Arsića, profesora Ekonomskog fakulteta, nije obradovala vest o eventualnom povećanju plata zaposlenih u javnom sektoru. “Da nam je toliko dobro ne bismo morali da povećamo plate i penzije, već bismo bili zadovoljni njima. Znatno manji deficit u prvom kvartalu velikim delom biće ostvaren delovanjem jednokratnih faktora, kao što su naplate dividendi od javnih preduzeća, ali i vrlo niski nivo javnih investicija. Ako bi se vrednost uplata javnih preduzeća ravnomerno rasporedila po mesecima fiskalni deficit u prvom kvartalu iznosio bi oko 40 milijardi dinara. Da su javne investicije bile na „normalnom” nivou deficit bi bio veći za još nekoliko milijardi dinara” – kazao je Arsić i zaključio da ovo nije izlazna strategija vlasti da okonča štrajk prosvetara.

automobili vlada donacija

Beograd, 26.03.2015 - Vlada Japana donirala javnom sektoru Republike Srbije 117 vozila “mazda 3”

Kopilot pobio 150 ljudi

Kopilot aviokompanije Džerman vings, koji je identifikovan kao Nemac Andreas Lubic (28), namerno je oborio avion "erbas" na letu 9525, tako što je letelicu usmerio ka francuskim Alpima, dok je pilot histerično lupao na vrata, pokušavajući da uđe u pilotsku kabinu, rekao je juče na konferenciji za novinare u Parizu Bris Robin, tužilac iz Marselja, pozivajući se na istražitelje francuskog vazduhoplovstva, koji su imali uvid u snimak s crne kutije. Avion A320, koji je leteo iz Barselone u Dizeldorf, srušio se u utorak sa 150 putnika i članova posade, pošto je dostigavši kruzing visinu, počeo da pada, a zatim izgubio kontakt s kontrolom letenja, piše Danas.

Roditelji kopilota Andreasa Lubica, kojeg se sumnjiči da je namerno izazvao smrt 150 ljudi, saznali su za njegovu ulogu u nesreći pre nego što su francuski tužioci javno objavili informacije. Prema izjavama svedoka, vest ih je šokirala i užasnula. Kada su ih dovezli na mesto nesreće, odvojili su ih od drugih rođaka stradalih i predali žandarmeriji na ispitivanje. Lubicovi su dobrostojeća porodica, čiji dom u Montabauru vredi pola milionaevra. Njegov otac je uspešan poslovni čovek, a majka profesor klavira, pišu Novosti.

“Avion je upravo pao tu, udario je u planinu – rekao je uplašeni komšija tog jutra, samo nekoliko minuta posle eksplozije, pokazujući rukom na Alpe koji se podižu praktično odmah iza grada. Svi smo bili u šoku, pratili smo vesti na televiziji, spasilačke ekipe odmah su iz Grenobla krenule da pretražuju teren”, priča za Politiku Arno Gujon, predsednik francuske humanitarne organizacije „Solidarnost za Kosovo”, opisujući tragediju u kojoj je prilikom udara „erbasa 320” nemačke kompanije „Džermanvings” u alpske planine pre tri dana poginulo 150 osoba. Grenobl, u kojem je naš sagovornik trenutno u poseti roditeljima, nalazi se, kaže, „tri brda” od mesta udesa i mnogi žitelji su priskočili u pomoć, ali nažalost nisu imali koga da spasu.

Mogerini: Reči, a posebno dela o strateškom pridruživanju EU

Očekujem da Beograd ispoštuje pravne obaveze koje je preuzeo procesom pristupanja Uniji, ističe u intervjuu za Danas Federika Mogerini, visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost, odgovarajući na pitanja o odbijanju srpskih vlasti da usklade spoljnu politiku sa EU i uvedu sankcije Rusiji. Dan uoči prve posete Srbiji u svojstvu šefice diplomatije EU, Mogerini u intervjuu za taj list ističe činjenicu da je Srbija proklamovala proces pristupanja punopravnom članstvu u Evropskoj uniji za svoj ključni strateški cilj, ukazujući da je to premijer Vučić nedvosmisleno ponovio tokom posete predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina Beogradu, 16. oktobra, prošle godine. U kontekstu odnosa prema Rusiji, šefica diplomatije EU očekuje da će srpske vlasti pokazati da se Srbija drži svog strateškog cilja pridruživanja EU - rečima, a posebno delima. Ona odbacuje navode da EU gleda kroz prste Beogradu kada je reč o unutrašnjim reformama, zbog spremnosti da se reši pitanje Kosova, napominjući da se ekonomske, socijalne i političke reforme moraju ostvariti i primeniti bez odlaganja.

oluja-oklahoma

Sand Springs/Oklahoma, 26.03.2015 - posledice toranda u saveznoj državi Oklahomi 

Previranja u naprednjačkim odborima

Neki od lokalnih naprednjaka stavljaju znak jednakosti između partije i sekte, a političko jednoumlje u SNS nije poželjno, kaže za Politiku Igor Mirović, o prevoranjima u lokalnim odborima stranke u Nišu, Brusu, Leskovcu. Potpredsednik SNS radomir Nikolić smenjuje odbore i postavlja svoje ljude, što je puč na Aleksandra Vučića, piše Kurir.

Vakcinacija će biti obavezna

Vakcinacija dece u Srbiji biće obavezna, pišu Novosti. Uostalom, i sve razvijene evropske zremlje imaju svoje spiskove obaveznih vakcina, napravljene, s jedne strane, prema proceni rizika od pojedinih zaraza, i finansijskih mogućnosti za sprovođenje obavezne vakcinacije, s druge strane. Na tim spiskovima obaveznih je od 12 do 14 vakcina. U Srbiji je obuhvat obaveznom vakcinacijom uglavnom dobar, ali oko 2.000 dece svake godine ostane nevakcinisano. Za odbijanje vakcine važećim zakonom zaprećena je kazna za roditelje do 50.000 dinara, ali se u praksi ne naplaćuje. U Americi, recimo, gde je obavezno 15 vakcina, osnovni podatak koji traže od useljenika je - da li su vakcinisani. Ko će da kaže da SAD nisu demokratska zemlja ili da oni nemaju antivakcinalni lobi, ali ni u obdanište, ni na fakultet ili radno mesto ne može niko ko nije vakcinisan, a iz obavezne imunizacije izuzeti su samo oni koji iz verskih ubeđenja ne žele da se vakcinišu.

Pritisci na Branku Prpu

Gopođo, vi se ničega ne sećate. Je li vam jasno? Vi ne možete da napravite ovu rekonstrukciju. Jeste li me shvatili? - bila je ovo direktna pretnja Branki Prpi, nevenčanoj supruzi Slavka Ćuruvije, kad je više od godinu i po posle ubistva, prvi put pozvana u beogradsku policiju radi prepoznavanja mogućih napadača i pravljenja foto-robota, pišu Novosti. Vezano za prepoznavanje napadača, u istrazi je govorio i bivši ministar unutrašnjih poslova Dušan Mihajloivć, koji je saslušan u junu prošle godine. Prema navodima u optužnici, on je kazao da je Prpa kod njega došla u jesen 2003. godine i "saopštila da je u ranijoj istrazi izjavila da je Ćuruvijin ubica imao fantomku i da nije mogla da ga prepozna":Kazala mi je da je to uradila jer se plašila za svoj život i da nije imala poverenja u tadašnju policiju, ali da sada ima poverenje i da može da izjavi kako ubica nije imao fantomku.

Igor Jurić: Za ovakav zločin malo 40 godina

Umro sam sa mojom Tijanom, kaže za Blic Igor Jurić, otac male Tijane Jurić koju je ubio monstrum prošlog leta kod Bajmoka. Za ovakav zločin 40 godina nije dovoljna kazna, kaže Igor, navodeći da Srbija mora da pooštri sankcije naročito kada su žrtve deca. “Ubuduće zločinci slični Draganu Đuriću moraju biti svesni da nikada neće biti na slobodi” - kaže igor Jurić. Pripremno ročište na suđenju Draganu Đuriću, osumnjičenom za silovanje i ubistvo Tijane Jurić, biće održano 2. aprila u Višem sudu u Subotici.

Kraj mandata poverenice za ravnopravnost

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić neće se kandidovati za drugi petogodišnji mandat na toj funkciji, iako joj Zakon o zabrani diskriminacije to dozvoljava, saznaje Danas. Petrušićeva je na mesto poverenice izabrana 5. maja 2010. odlukom Narodne skupštine. Prema Zakonu, parlament mora najkasnije tri meseca nakon isteka mandata Petrušićeve da izabere novog poverenika ili poverenicu, a to je u ovom slučaju 5. avgust.

Mijatović: Nikada nisam optužila državu za cenzuru

Očekujem da ćemo na današnjem sastanku sa premijerom Aleksandrom Vučićem videti na koji način se može više uraditi na unapređenju stanja slobode medija u Srbiji, šta je on planirao i ponoviću sve moje poruke koje sam davno rekla, a koje se nisu promenile, ističe za Danas Dunja Mijatović, predstavnica Organizacije za evropsku bezbednosti i saradnju, koja boravi u Beogradu povodom međunarodne konferencije o zaštiti novinara.Tokom svoje posete, kako kaže, razgovarala je i sa ministrima spoljnih poslova i kulture - Ivicom Dačićem i Ivanom Tasovcem. “Nikada nisam optužila državu za cenzuru, već sam od države tražila da uradi sve da to spreči. To je velika razlika. Zašto je to izmanipulisano u javnosti, ja ne mogu govoriti. Druga stvar, ja se nikada nisam uključila u verbalnu komunikaciju javno sa premijerom. Ja sam ponovila svoj stav i obavestila javnost da je došlo do telefonskog razgovora između mene i premijera, koji je bio na jednom vrlo visoko profesionalnom nivou. Razgovor je bio vrlo prijatan, konstruktivan i on je rekao da će uraditi sve što je u njegovoj moći da se odgovori na sve stvari koje sam navela u svom saopštenju. Sa moje strane je došlo do pojašnjenja da sam pozvala vladu da uradi nešto, jer nemam koga drugog pozvati niti imam kakve dokaze dostaviti, to država treba da uradi” - kaže Mijatovićeva.

putin bezbednost

Moscow, 26.03.2015 - predsednik Rusije Vladimir Putin tokom današnjeg sastanka sa zvaničnicima Federalne službe bezbednosti (Federal Security Service - FSB) u Moskvi: Vladimir Vladimirovich Putin, Nikolai Platonovich Patrushev - generalni sekretar FSB, Yury Yakovlevich Chaika - glavni tužilac Rusije, Alexander  Vasilyevich Bortnikov - šef FSB

Rusko-ukrajinski rat na beogradskoj konfernciji

Prvi put pošto je Srbija preuzela predsedavanje Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), u Beograd je juče stigla Dunja Mijatović, predstavnica OEBS-a za saradnju sa medijima, kako bi učestvovala u Palati „Srbija” na međunarodnoj konferenciji posvećenoj zaštiti bezbednosti i integritetu novinara. Kada je Mijatovićeva u kontekstu nerazjašnjenih ubistava spomenula ime ubijene ruske novinarke Ane Politikovske, došlo je do „eksplozije” među ruskom delegacijom koja je oštro demantovala predstavnicu OEBS-a rečima da je to ubistvo istraženo i da su počinioci privedeni pravdi. Dalje izlaganje predstavnika Ruske Federacije odvijalo se po receptu zapadnih medija koji su, i mnogo pre rata sa Ukrajinom, nastojali da ovu zemlju predstave kao neprijatelja. Dakle, prisutni su mogli da čuju niz imena ruskih medijskih radnika koji su na teritoriji Ukrajine kidnapovani, prognani, stavljeni na razne diskriminatorne spiskove... Nema sumnje, piše Politika, da su Rusi unapred režirali nastup na beogradskoj konferenciji, budući da je baš na beogradskoj konferenciji nezvanično predstavljena publikacija „Ratni zločin oružanih i bezbednosnih ukrajinskih snaga: tortura i neljudski tretman”.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...