BM konferencije

ECOFAIR 2014.: Investicije u zaštitu životne sredine – izazovi za industriju

Održivi razvoji i unapređenje zaštite životne sredine veliki su izazovi za industriju. O tome koliko jačanju saradnju nadležnih državnih organa i industrije kao zainteresovane strane doprinosi unapređenju zaštite životne sredine razgovaraće se na panelu “Investicije u zaštitu životne sredine – izazovi za industriju”, koji redakcija internet časopisa Balkanmagazin – www.balkanmagazin.net organizuje u partnerstvu sa NIS-om na sajmu – ECOFAIR 2014.

Energetska efikasnost - ulaganje u budućnost

Da bi smanjila energetsku zavisnost, jer 30 % svojih potreba zadovoljava iz uvoza Srbija mora više da investira u povećanje energetske efikasnosti, rekla je Antonela Solujić, šef odseka za unapređenje energetske efikasnosti Ministarstva rudarstva i energetike na panel diskusiji “Energetska efikasnost – ulaganje u budućnost” koji je redakcija Balkanmagazina u partnerstvu sa NIS-om organizovala na 10. Međunarodnom sajmu energetike - ENERGETIKA 2014. Najvažnije je da se energetska efikasnost posmatra kao ušteda u dobiti jer se jedino tako može iskazati interes nekoga da ulaže u to. NIS je dobar primer kako velike kompanije to rade, a one bi uz državu trebalo i da budu nosioci ovog velikog posla - istakla je Maja Matejić, predstavnik Programa UNDP-a.

ENERGETIKA 2014: Energetska efikasnost – ulaganje u budućnost

U cilju unapređenja energetske efikasnosti i racionalnog gazdovanja energijom redakcija internet časopisa Balkanmagazin – www.balkanmagazin.net u partnerstvu sa NIS-om na sajmu ENERGETIKA 2014. organizuje panel diskusiju na temu: “Energetska efikasnost – ulaganje u budućnost”.

Šta Zapadnom Balkanu donosi zajednička saobraćajna politika u sektoru železnice?

“Šta Zapadnom Balkanu donosi zajednička saobraćajna politika u sektoru železnice?” tema je međunarodne konferencije koju Balkanmagazin organizuje 3. oktobra u Beogradu

Poplave ukazale na neophodne reforme u EPS-u

Probleme u poslovanju Elektroprivrede Srbije, koji su posledice poplava, ali i oni koji su nagomilani višegodišnjim netržišnim poslovanjem, mogu da reše povećanje stepena naplate isporučene energije i smanjenje troškova poslovanja - gde god je to moguće. Poskupljenje struje biće poslednja mera kojoj će rukovodstvo EPS-a pribeći. “Neophodno da se što pe krene u korporativizaciju, da se tačno utvrde stepeni odgovornosti rukovodstva pojedinih delova kompanije kako bi se njome moglo efikasnije upravljati”, ocenio je Aleksandar Obradović, v.d. direktora EPS-a na jučerašnjoj konferenciji Balkanmagazina “Kako su poplave uticale na elektroenergetsku bezbednost Srbije”.

EPS uvozi struju i štedi ugalj za zimu

Poplave prepolovile proizvodnju uglja, zbog čega EPS, sada dok je jeftinija uvozi struju i sakuplja rezerve uglja za zimu, rekao Aleksandar Obradović, v.d. generalnog direktora EPS-a na konferenciji „Kako su poplave uticale na elektroenergetsku bezbednost Srbije“, koju je organizovao Balkanmagazin u partnerstvu sa JP Elektroprivreda Srbije. Poskupljenje struje može nadomestiti između jedne trećine i jedne polovine finansijskih potreba EPS-a za pokrivanje štete od poplava ali, to će biti poslednji korak, nakon što se vidi koliko će sredstava biti obezbeđeno na donatorskoj konferenciji, koliko će pomoći vlade drugih zemalja i koliko će biti pomoć države EPS-u.

Kako su poplave uticale na elektroenergetsku bezbednost Srbije

Vesna info d.o.o. izdavač Internet časopisa Balkanmagazin – www.balkanmagazin.net u partnerstvu sa JP Elektroprivreda Srbije 9. jula organizuje konferenciju “Kako su poplave uticale na elektroenergetsku bezbednost Srbije” (foto: poplavljena TE Nikola Tesla A)

Građani će i dalje kupovati struju od EPS-a

Nakon treće faze liberalizacije tržišta električne energije, koja bi u Srbiji mogla da počne već od 1. jula ove godine, građani će verovatno zadržati EPS kao snabdevača, jer niko neće imati račun da im ponudi tako jeftinu struju, poruka je sa današnje II međunarodne konferencije „Regionalno tržište električne energije“, koju je Internet časopis Balkanmagazin organizovao u saradnji sa Balkan Energy Centrom - BEC, pod pokroviteljstvom Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine i u partnerstvu sa JP EPS.

II Međunarodna konferencija - Regionalno tržište električne energije

Vesna info d.o.o. izdavač Internet časopisa Balkanmagazin – www.balkanmagazin.net 23. aprila 2014. godine, od 10 do 14 časova, u hotelu Park, Njegoševa 2, u Beogradu u saradnji sa Balkan Energy Centrom BEC, pod pokroviteljstvom Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine i u partnerstvu sa JP Elektroprivreda Srbije organizuje II međunarodnu konferenciju „Regionalno tržište električne energije“

Muke na srednjem naponu

EPS je 2013. preživeo prvi talasa liberalizacije tržišta električne energije – na visokom naponu, sada je suočen sa talasom na srednjem naponu. Čeka ga treći talas - liberalizaciju tržišta domaćinstava. “Preti nam opasnost idealizacije tržišta i pretvaranje svega u supermarket, a tržište električne energije nije supermarket, jer se tako stvara dominacija trgovaca nad proizvođačima i kupcima”, poručuje ekonomista Božo Drašković.