BM konferencije

Restrukturiranjem do uspešnog EPS-a

Država je ozbiljna onoliko koliko je energetski stabilna, bezbedna i energetski nezavisna. Zato EPS mora biti na nivou očekivanja. Investicije u elektroprivredu neophodne su jer Srbiju očekuje privredni rast i veća potrošnja koja se mora zadovoljiti, poručio je ministar energetike Aleksandar Antić a na stručnom skupu “Uticaj korporativizacije na efikasnost poslovanja EPS-a”, koji je organizovao Balkanmagazin, dok je direktor EPS-a Aleksandar Obradović rekao da će korporativizacija i objedinjavanje funkcija omogućiti uštede od 36 miliona evra samo na nabavkama, a prema finansijskom planu do 2019. godine, EPS bi mogao da uštedi od 350 do 470 miliona evra. (foto: Press centar UNS-a)

Stručni skup: Uticaj korporativizacije na efikasnost poslovanja EPS-a

„Uticaj korporativizacije na efikasnost poslovanja EPS-a“ tema je stručnog skupa koji redakcija Balkanmagazina danas organizuje u Beogradu, Press centar UNS-a, Knez Mihailova 6/3

Budućnost železnice u regionalnoj saradnji

U Evropi je trenutno definisano devet koridora, od kojih je šest aktivno, a tri bi trebala da to postanu do novembra ove godine. Na žalost, na karti Evrope koja je premrežena železničkim koridorima region Zapadnog Balkana je crna rupa. Regionalna saradnja železnica je neophodna jer same i izolovane železničke mreže malih država teško će privući transportne tokove u region i uklopiti se u širu sliku evropske železničke mreže, upozoreno je na panelu “Održivost razvoja zajedničke infrastrukturne politike” II međunarodne konferencije ”Železnička infrastruktura u regionu”.

Efikasan železnički transportini sektor neophodan za razvoj Srbije

Aktuelni menadžment, uz podršku Vlade Srbije želi da Železnica Srbije razvije u kompaniju koja korisnicima obezbeđuje efikasnu i konkurentnu uslugu po prihvatljivim cenama, poručio je Miroslav Stojčić, generalni director ove kompanije sa juče održane II međunarodne konferencije “Železnička infrastruktura u regionu”, dok je dr Svetlana Vukanović, ekspet svetske Banke za sektor železnica istakla da je efikasan transportini sektor neophodan za razvoj Srbije, jer on može da ubrza ekonomski oporavak zemlje.

Restrukturiranjem Železnica Srbije do uspešne transbalkanske železnice

Od svih javnih preduzeća koji su ušli u restrukturiranje Železnice Srbije su jedine kod kojih sve ide po planu, istakla je Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture napominjući da će Srbija biti sedište transbalkanse železnice a da je cilj da ljudi požele da se voze našim vozovima i našim prugama na konferenciji „Železnička infrastruktura u regionu“, koju je organizovala redakcija internet časopisa Bakanmagazin a Tomas Vimrojter, generalni sekretar Koridor 10 PLUS je istakao da je sramota što ovaj deo Evrope nije na evropskoj mreži koridora za transport robe.

Železnička infrastruktura u regionu

Redakcija Balkanmagazina 17. aprila organizuje II međunarodnu konferenciju: Železnička infrastruktura u regionu. U saradnji sa Železnicama Srbije i pod institucionalnim pokroviteljstvom Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture na konferenciji će biti reči o značaju restrukturiranja srpskih železnica za unapređenju pozicije ove kompanije na tržištu i o tome koliko zajednički, regionalni projekti mogu biti profitabilni i koliko mogu doprineti održivom razvoju.

Novi kapaciteti za proizvodnju i prenos struje neophodni i Srbiji i Evropi

Gradnja Blok 3 u TE „Kostolac B“, koja je predviđena Drugom fazom međunarodnog kreditnog aranžmana sa Kinom prekinuće trodecenijsku pauzu u gradnji elektrana u Srbiji; Srbiji nedostaje oko 1.500 MWh struje godišnje; do 2030. godine biće potrebno da se u Evropi investira oko 150 milijardi evra u prenosne sisteme, pre svega prekogranične trgovine strujom; samo jedan promil od ukupnog broja potrošaća u Srbiji imaće interesa da potraži drugog snabdevača na tržištu – ostalima je najpovoljnije da ostanu kod EPS Snabdevanja,.. čulo se na jučerašnjoj međunarodnoj konferenciji „Balkanske strujne veze“ koju je redakcija Balkanmagazina organizovala pod institucionalnim pokroviteljstvom Ministarstva rudarstva i energetike.

EPS od 2016. godine traži strateškog partnera

EPS je nakompleksniji sistem u zemlji sa gotovo 50.000 zaposlenih po raznim osnovama. Do 2016. godine procenićemo i prenećemo imovinu na EPS i tako učiniti kompaniju spremnom da potraži manjinskog strateškog partnera zato što je čvrsto opredelenje ove vlade da EPS treba da ostane u većinskom državnom vlasništvu“, naglasio je ministar energetike, poručuio Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike na konferenciji „Balkanske strujne veze“.

Balkanske strujne veze

Balkanski region veoma je bitan za tranzit električne energije na relacijama istok - zapad i sever – jug. Ovdašnje elektroprivrede važile su za izvoznika električne energije. O tome mogu li i šta treba uraditi da na jedinstvenom evropskom tržištu balkanske elektroenergetske kompanije ponovo budu lideri, ne lokalni već evropski, govoriće se na međunarodnoj konferenciji „Balkanske strujne veze“ koju redakcija Balkanmagazina – www.balkanmagazin.net organizuje pod institucionalnim pokroviteljstvom Ministarstva rudarstva i energetike Vlade Srbije

Investicije u zaštitu životne sredine – izazovi za industriju

Kako bi se ispregovarali najbolji uslovi za prelazne rokove koji su nam potrebni u procesu pridruživanja EU i da bi Srbija dostigla evropske standarde u oblasti zaštite životne sredine neophodna je čvrsta saradnja kompanija i države, istaknuto je na panelu „Investicije u zaštitu životne sredine – izazovi za industriju,” koju je redakcija Balkanmagazina u partnerstvu sa NIS-om organizovala na sajmu ECOFAIR 2014.