ZAPADNE KOMPANIJE USMERAVAJU INVESTICIJE IZ KINE U INDIJU I DRUGE ZEMLJE

Ipak ne treba računati s brzim padom zavisnosti od Kine jer zemlje u koje se sele investicije jesu i same zavisne od svojih kineskih partnera
(ilustracija, proizvodnja vozila u Kini, gde su još pre tri godine ukinuta sva ograničenja za strane investitore ali ukupna ulaganja se smanjuju)

Američke i evropske kompanije preusmeravaju investicije iz Kine u druge zemlje u razvoju, javlja Rojters, pozivajući se na istraživačku kompaniju Rodijum Grup (Rhodium Group). Te investicije odlaze sada najviše u Indiju, a potom u Meksiko, Vijetnam i Maleziju. Analitičari to tumače sve većim bojaznima zapadnih investitora zbog uslova za preduzetnike, ekonomskog rasta i političke situacije u Kini.

Vrednost objavljenih američkih i evropskih investicija u nove projekte u Kini iznosila je lane, prema Rodijumu, nešto manje do 20 milijardi dolara, a u 2018-oj čak 120 milijardi dolara. A strane investicije američkih i evropskih kompanija u Indiju su skočile u periodu 2021 – 2022. za čak 65 milijardi dolara tj četiri puta. "Diverzifikacija investicija je u punom jeku", komentarišu ovi analitičari.

kina-regioni-s

Kineski regioni

Još krajem 80-ih prošlog veka zapadne kompanije su počele da privlače niski proizvodni troškovi i veliko tržište Kine. Sada, međutim, u Kini, ukazuju anaitičari, potrošači sve više ograničavaju svoje troškove, dok istovremeno rastu troškovi proizvodnje što potkopava atraktivnost Kine u očima stranih investitora.

Zapadne firme zbog toga nastoje, prema ovoj analizi, da smanje zavisnost od svojih proizvodnih lanaca u Kini. U analizi se dodaje da, ipak, ne treba računati s brzim padom zavisnosti od Kine jer zemlje u koje se sele investicije jesu i same zavisne od Kine.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...