REKORDNI RAST PRODAJE LUKSUZNE ROBE U SVETU - ZAHVALJUJUĆI, PRE SVEGA, MLADIMA

ML

Najveći skok doživljava tržište luksuzne robe u SAD i Evropi, u kojima se ove godine očekuje rast prodaje za oko četvrtinu
(ilustracija, "Potrošnja već prevazilazi onu pre krize. To je neka vrsta ponovnog rođenja jer imamo novu potrošačku osnovu koju čine mladi i troše više od starijih generacija", ističe se u ovoj studiji)

Prodaja luksuzne robe u svetu beleži sada rekordni rast. To pre svega, prema analitičarima,  koje navodi agencija AP, ima da se zahvali oživljavanju tražnje posle krize u vreme epidemije koronavirusa, koja ubrzano jenjava, kao i aktuelnom, rastućem interesu od strane novih tj mladih kupaca.

Globalna prodaja luksuzne robe bi ove godine, kako se predviđa u studiji konsalting kompanije Bain, trebalo da se poveća za 22 posto tj na 353 milijarde evra. Lane je prodaja iznosila 290 milijardi. 

"Potrošnja već prevazilazi onu pre krize. To je neka vrsta ponovnog rođenja jer imamo novu potrošačku osnovu koju čine mladi i troše više od starijih generacija", ističe se u ovoj studiji u kojoj se predviđa da će u periodu od najviše pet godina prodaja luksuzne robe porasti na 550 do 570 milijardi evra godišnje.  

Kao što se vidi, ova grana nije imuna na opšti privredni pad ali je otpornija nego u vreme globalne finansijske krize 2008. i 2009. godine kada je zabeležila osetno veći pad nego ostale grane. Iza te veće otpornosti stoji, pre svega šira baza kupaca i njihove pojačane veza sa luksuznim markama, stvorena posredstvom društvenih medija i povećanog akcenta na doživljaj u kupovini, kao i na povećane kupovine u trgovinama koje su „u modi“.

Najveći rast doživljava tržište luksuzne robe u SAD i Evropi, u kojima se ove godine očekuje rast prodaje za oko četvrtinu. Za SAD se predviđa prodaja od 113 milijardi evra, a u Evropi od 94 milijardi.

Pad ruskog tržišta, zbog ekonomskih sanacija koje uvele zapadne zemlje, imaju, prema analizi Baina, nulti efekat. Pre rata rusko tržište, je u ukupnim svetskim prihodima od prodaje luksuzne robe imalo udeo od svega dva posto, mada to ne znači da ruski bogataši manje troše nego oni na Zapadu (logično je pretpostaviti da se radije ova roba kupuje na Zapadu gde je njen izbor širi i što je uvek bila moda).

Zanimljivo je, međutim, da u Kini raste tražnja ove robe, uprkos merama protiv kovida-19. No, još brže nego u Kini raste prodaja ove robe na tržištima Južne Koreje i Meksika. Kompanija Bain je ranije predviđala da će udeo kineskih kupaca u kupovini luksuzne robe do polovine ove decenije porasti na oko 50 posto. U novoj studiji ovaj udeo se procenjuje na oko 40 posto.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...