KINA: RAST U POSLEDNJEM KVARTALU 3,9 POSTO - DA LI JE TO DOVOLJNO?

ML

To je izrazito bolji rezultat nego 0,4 posto koliko je rast iznosio u prethodnom, tj drugom kvartalu ove godine kada je Šangaj, najveći industrijski centar ove zemlje, bio u karantinu
(ilustracija, kineski predsednik govori na 20. kongresu KP Kine)

Kineska ekonomija zabeležila je u trećem kvartalu ove godine rast od 3,9 posto u odnosu na isti period lane koji se smatra većim od očekivanja. To je izrazito bolji rezultat nego 0,4 posto koliko je rast iznosio u prethodnom, tj drugom kvartalu ove godine kada je Šangaj, najveći industrijski centar ove zemlje, bio u karantinu.

Ovi podaci su objavljeni, kako ukazuje BiBiSi (BBC), samo dan po završetku kongresa Komunističke partije Kine na kome je predsednik Si Đinping potvrđen bez presedana na funkciji generalnog sekretara ove stranke u petogodišnjem trećem mandatu.

Pre toga, objavljivanje najnovijih ekonomskih podataka je bilo odloženo bez objašnjenja što je izazvalo spekulacije o novim ekonomskim problemima zemlje.

"20. kongres stranke nije doneo nikakve nove smerove u ekonomskoj politici. A da li će taj opšti ekonomski pristup doneti rast kakav Kina želi to ostaje da se vidi", izjavio je ovim povodom BiBiSi-ju Bert Hofman iz istočnoazijskog Instituta Nacionalnog univerziteta u Singapuru.

Iako se ovi novi podaci o kineskom rastu mogu činiti visokim u poređenju s većinom zapadnih ekonomija, daleko su od tempa ekspanzije koji je Kina beležila decenijama, a nisu ni blizu cilja od 5,5 posto za 2022. koji je postavljen u ovoj godini u martu.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...