FOLKSVAGEN PRETI SEOBOM IZ NEMAČKE ZBOG NEDOSTATKA GASA

ML

Od selidbe pogona VW najveće koristi imati jugozapadna Evropa, ili delovi severne Evrope, koji imaju bolji pristup uvozu gasa preko mora, izjavio je portparol koncerna
(ilustracija, Otvaranje fabrike vozila Folksvagen koja se nalazi u gradu Čangši, oko 900 km zapadno od Šangaja na jugu Kine. Otvorena maja 2015. godine, ova fabrika je bila tada 20. objekat VW grupe u Kini)

Najveći evropski proizvođač automobila Folksvagen (Volkswagen - VF) preti da će se, ako se nastavi nedostatak gasa, preseliti iz Nemačke u druge zemlje. O tome juče piše agencija Blumberg (Bloomberg), pozivajući se na izjave čelnika ovog koncerna. Koncern, pored ostalih, ima fabrike u Nemačkoj, Češkoj i Slovačkoj, tj u zemljama koje su najviše u Evropi ugrožene nedostatkom gasa.

Portparol koncerna je izjavio, takođe, da će od selidbe pogona VW najveće koristi imati jugozapadna Evropa, ili delovi severne Evrope, koji imaju bolji pristup uvozu gasa preko mora. VW, inače, već ima pogone u kojima proizvodi automobile u Portugalu, Španiji i Belgiji, tj zemljama koje raspolažu LNG terminalima. 

U koncernu izražavaju, takođe, bojazan od uticaja visokih cena gasa na kooperante-proizvođače autodelova.

"Političari moraju ograničiti sadašnju nekontrolisanu eksploziju cena gasa i električne energije", izjavio je Tomas (Thomas) Steg, zadužen u rukovodstvu koncerna za spoljne veze. Prema njegovim rečima, u dobavljačkom lancu najviše su pogođena preduzeća s visokom potrošnjom energije.

VW ima proizvodne pogone i u Kini i Indiji, kao i partnerstva sa prozvođačima u Ukrajini i Kazahstanu.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...