Evropski mediji o energetskoj krizi: Energetske kompanije stiču kolosalne profite, treba li im uvesti “vanredne“ poreze ?

Nataša Jokić, Strazbur

Francuska vlada smatra da je “bolje“ da TotalEnergies snizi cene na pumpi za 20 centi od septembra, kako je kompanija i najavila. Sa levice se čuje da je neprihvatljivo da se super profiteri kostimiraju u „humanitarne“ davaoce
(ilustracija, Francuski energetski gigant - umesto da plati porez - nudi da obezbedi popust potrošačima na benzinskim pumpama)

Energetske kompanije beleže kolosalne profite dok evropske države svojim građanima poručuju da će morati da štede. Neke lokalne vlasti u Nemačkoj čak su najavile zabranu upotrebe tople vode.

Energetski gigant TotalEnergie udvostručio je profit, zabeleživši u drugom kvartalu 5,7 milijardi dolara. Takođe francuski Endži dostigao je profit od pet milijardi. To je dvostruko više nego 2021. godine. Šel je još bolji: ima profit od 18 milijardi dolara što je pet puta više nego prošle godine u istom periodu. Italijanski ENI je  povećao je svoj profit 15 puta.

Porez na višak profita?

U evropskim zemljama sve češće se postavlja pitanje treba li posebno oporezovati energetske kompanije zbog ovih ekstra- profita?

Portal belgijske radio televizije RTBF https://www.rtbf.be/article/les-surprofits-des-entreprises-de-lenergie-posent-question-11039799 nudi objašnjenja da su podizanje cena izazvali - rat u Ukrajini i ruska ograničenja, baš kada je potražnja naglo porasla nakon ekonomskog oporavka posle „kovida“.

“Treba ipak znati da se cena kVh električne energije izračunava na osnovu cene najskupljeg elektrona za proizvodnju da bi se obezbedilo snabdevanje. Zbog toga trenutna eksplozija cene gasa koji snabdeva elektrane gura cene struje u stratoferske visine, uključujući tu i električnu energiju iz nuklearnih elektrana. Pri tom su troškovi proizvodnje tamo - ostali praktično nepromenjeni“ prenosi RTBF.

Italija je već prošlog marta odlučila da uvede porez od 10% na dodatnu zarađenu dobit.

Evropska organizacija za razvoj i saradnju (OECD) preporučila je da različite vlade ozbiljno razmotre ovo dodatno oporezivanje kako bi ublažile uticaj rasta cena na potrošače.

U Belgiji, čak i pre rata u Ukrajini, CREG (regulator tržišta električne energije i gasa), u februaru je procenio da bi vlada mogla da odluči o izuzetnom dodatnom doprinosu pojedinih nuklearnih elektrana - preneo je belgijski radio i televizijski javni servis.

Federalna ministarka energetike u Belgiji Tinne Van der Straeten predala je vladi projekat: porez od 25% na višak profita kompanija u energetskom sektoru u periodu od 1. januara do 31. decembra 2022. godine. Ovaj porez od 25% će se naplaćivati ako je kvartalno povećanje bruto marže veće od 10% u odnosu na prethodnu godinu. Pored toga, biće primenjen i prag od 100.000 evra.

Liberali protiv novih poreza na profit

U belgijskom parlamentu postoje podele oko ovog pitanja. Liberali su podsetili na obećanje vlade da neće podizati nove poreze. Ministar finansija Vincent Van Peteghem već je izjavio da je to neostvarljivo.

I u Francuskoj je u parlamentu vođena žestoka debata povodom predloga da se “iskoristi prilika“ i dodatno oporezuje TotalEnergies.

Parlament je, međutim tesnom većinom, odbacio predlog o porezu na „superprofit“ ili „izuzetnu dobit“ velikih multinacionalnih, posebno naftnih kompanija, uprkos protestima levice i krajnje desnice, kao i pojedinih poslanika predsedničke stranke Renesansa.

“Umesto toga, TotalEnergies je najavio popust od 20 evrocenti po litru goriva na pumpi između septembra i novembra na svim svojim benzinskim stanicama, zatim 10 centi po litru do kraja godine“, preneo je pariski Liberation.

Nekoliko poslanika leve opozicije u francuskom parlamentu insistirali su na potrebi uvođenja vanredne takse s obzirom na 310,6 milijardi profita za Total u prvoj polovini 2022. godine. Poslanica leve grupe (Nupes-PS) Valeri Rabo zažalila je što „vlada odbija izuzetno oporezivanje dobiti povezanih sa povećanjem energije“, preneo je Liberation. 

Nevladina organizacija za zaštitu životne sredine 350.org je sa svoje strane osudila "zapanjujući" profit, dok je "naftni gigant odgovoran za neke od najrazornijih projekata fosilnih goriva na planeti", navodeći posebno kontroverzni projekat gasovoda u istočnoj Africi.

Ministar poznat po neukosti

U francuskom Senatu, ministar privrede Bruno Lmer ponovio je stav vlade. 

„Znam da neke grupe u Senatu misle da treba da dodamo oporezivanje superprofita. Želim da ponovim svoje protivljenje svakom novom porezu u našoj zemlji“, rekao je on istakavši da „porez nije odgovor na ekonomsku situaciju naše zemlje“ i da “oporezivanje nacionalnih kompanija nije najbolji način da ojačamo ekonomiju, našu sposobnost da stvaramo bogatstvo i našu sposobnost da otvaramo radna mesta“.

Na društvenim mrežama govor Lmera u Senatu izazvao je brojna reagovanja. Kao ilustraciju njegove inače poznate neukosti, na tviteru je neko postavio snimak jedne emisije u 2011.  kada je on bio ministar poljoprivrede: na novinarsko pitanje „koliko kvadratnih metara ima hektar zemlje?“, odgovorio je da je uvek bio „slab iz matematike“. https://www.lactucitoyenne.fr/actualites/politique/-un-hectare-c-est-combien-le-jour-ou-bruno-le-maire-s-est-fait-humilier-en-public

Maskiranje superprofitera

“Oror Berže, predsednica grupe Renesansa u francuskom Parlamentu objasnila je za javni radio servis France Enfo da je “bolje“ da TotalEnergies snizi cene na pumpi za 20 centi od septembra, kako je kompanija i najavila, jer to povećava kupovnu moć građana i to je ono što oni traže”, izvestio je Liberation.

To da energetske kompanije daju popust na pumpama, pod određenim uslovima, bilo najsiromašnijim gradjanima bilo u ograničenom periodu - tek je razbuktalo rasprave.

Sa levice se čuje da je neprihvatljivo da se super profiteri kostimiraju u humanitarne davaoce.

Sve ovo tim pre što -  kako izvešatavaju skoro svi francuski mediji - TotalEnergies nije platio ni cent poreza u Francuskoj za 2020. i 2021. godinu i to je izgleda - kako primećuje portal basta.mag https://basta.media/superprofits-totalenergies-n-a-pas-paye-d-impot-sur-les-societes-en-france-depuis-deux-ans - uobičajena praksa ove energetske kompanije.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...