SLOVAČKA DOBIJA PETU FABRIKU AUTOMOBILA

M.L.

Investicija iznosi 1,2 milijarde evra, planiran je kapacitet proizvodnje od 250 hiljada godišnje, a država će podržati Volvo kar sa 267 miliona evra
(ilustracija, Ova automobilska industrija ima zasad u Evropi fabrike u Švedskoj i Belgiji)

Švedska automobilska industrija Volvo kars (Cars) namerava da na istoku Slovačke izgradi fabriku električnih automobila, saopštilo je Ministarstvo privrede Slovačke.

Investicija, kako prenosi slovački list SME, iznosi 1,2 milijarde evra, od čega petinu čini pretpostavljana podrška države.

To će biti čak peta fabrika automobila u ovoj zemlji koja je, prema produkciji po stanovniku, daleko najveći svetski automobilski proizvođač.

volvo-xc40--electric

Volvo XC4, model sa potpuno električnim pogonom predstavljen 2020. godine

Novi automobilski zavod biće postavljen u strategijskom industrijskom parku Valaliki (Valaliky) u istočnom delu zemlje. Fabrika će početi da se gradi iduće godine, a serijska proizvodnja počeće, kako se planira, početkom 2026. Planiran je kapacitet proizvodnje od 250 hiljada godišnje, a investicija bi u regionu trebalo da stvori nekoliko hiljada novih radnih mesta.

"Eskpanzija u Evropi, našem najvećem tržištu, je ključna sa stanovišta našeg prelaska na elektrifikaciju i rast proizvodnje", poručio je u saopštenju za štampu generalni direktor Volvoa Džim Rovan (Jim Rowan). Ova automobilska industrija ima zasad u Evropi fabrike u Švedskoj i Belgiji.

"Novi zavod Volvo kars ima za nas izuzetan značaj iz dva razloga. Biće u istočnoj Slovačkoj, čime će u znatnoj meri popraviti socijalnu i ekonomsku situaciju u ovom siromašnom regionu. U fabrici će se proizvoditi samo automobili na električni pogon što za slovačku industriju predstavlja perspektivu konkurentnosti u novoj ekološkoj eri", istakao je ovim  povodom slovački premijer Eduard Heger.

Volvo će postupno, od 2025. do 2027, otvoriti 3.300 novih radnih mesta. Oko 10 hiljada novih radnih mesta će se otvoriti kod kooperanata. Država će podržati ovu investiciju sa 267 miliona evra.  

Ranijih godina velike investicije u Slovačkoj išle su, uglavnom, na zapad zemlje. Automobile u Slovačkoj sada proizvode Jaguar Lend (Land) Rover, KIA, Stellantis i Folksvagen (Volkswagen). Po dolasku Volvoa značaj auto-industrije za ekonommiju ove zemlje biće još veći.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...