PUTIN: NEZAPOSLENOST NA ISTORIJSKI NAJNIŽEM NIVOU

M.L.

"Moramo aktivno podsticati potražnju krajnjih potrošača u ekonomici, osigurati rast primanja građana, a biznisu dodatnu gotovinu i zajmove", rekao je Putin
(Moscow, 06.06.2022 - razgovor ruskog predsednika Vladimira Putina sa ruskim ombudsmanom za ljudska prava Tatjanom Moskalkovom)

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je posle savetovanja o ekonomskim pitanjima da se nezaposlenost u Rusiji "smanjila na istorijski najniži nivo" i da je "sada inflacija pala na nulu".

Kako prenosi agencija TASS, on je, ipak, izneo da je u aprilu pala proizvodnja u auto-industriji, kao i produkcija nafte, a takođe i da su se smanjile dinamike finansiranja stanovništvu. Putin je sugerisao vladi da poveća primanja građana kao i da se preduzećima osiguraju dodatna sredstva.

"Moramo aktivno podsticati potražnju krajnjih potrošača u ekonomici, osigurati rast primanja građana, a biznisu dodatnu gotovinu i zajmove", dodao je on. „U maju je trgovina na malo porasla u odnosu na isti mesec lane za 5,4 procenta, ali realno, s obzirom na inflaciju, ipak je pala", priznao je on. Dodao je da se, radi podsticanja domaće tražnje, mora preduzeti niz mera, između ostalog povišica penzija i minimalne plate od 1. jula, kao i životnog minimuma (slično kao „minimalna potrošačka korpa“) i niz drugih socijalnih davanja.

Putin je istakao zatim da se "nezaposlenost u Rusiji u aprilu nalazila na najnižem nivou otkad se uopšte prati, tojest na četiri posto", a u maju je pao broj nezaposlenih i na istorijski najniži nivo. U drugoj polovini tog meseca zaustavljen je i rast cena u trgovinama.

"Inflaciju smo uspeli da zaustavimo. Krajem maja ona je iznosila 17,4, ali je u drugoj polovini zaustavljen rast cena. Sada je inflacija na nuli", rekao je on.

U nezavisnim medijima, na primer na serveru Meduza, još ranije su, međutim, objavljivana mišljenja anonimnih izvora iz Kremlja i vlade da predsednik ne uzima dovoljno u obzir probleme koje Rusiji izazivaju sankcije Zapada, kojima je reagovano na ruski napad na Ukrajinu.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...